Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Joi, 26 martie 2009

Stirile TVA aici
  • Scandalul exproprierilor pentru autostrada Arad-Timisoara: unii proprietari de teren primesc de 70 de ori mai putin decat vecinii lor de parcela!

Exproprierile necesare construirii autostrazi genereaza nemultumiri in randul aradenilorCompania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a inceput procedurile de expropriere a 462 de mii de metri patrati de teren, pentru care va plati aproape 31 de milioane de euro. Tronsonul Arad-Timisoara si varianta de ocolire a municipiului Arad are o lungime de 49 de kilometri (din care 38 de km autostrada si 11 km centura), iar valoarea estimata a proiectului este de 270 de milioane de euro.
Sunt insa aradeni extrem de nemultumiti de modul in care s-a facut evaluarea terenurilor pentru autostrada. Unii proprietari acuza diferente imense intre sumele primite de ei si de proprietarii expropriati pe terenurile invecinate.
Oamenii insa nu stiu nici macar cui trebuie sa se adreseze pentru a cere amanunte legate de evaluatori si de modalitatile de contestare a sumelor. S-a ajuns la situatia paradoxala in care unii proprietari primesc 2 euro pe metru patrat de teren, altii 134 de euro!
Autostrada va taia o buna bucata din cartierul Aradul Nou (str. Colonistilor). Parcela nr. 2530, apartinand unui numar de 15 proprietari expropriati, e cumparata de guvern cu sume diferite. Unul dintre proprietari, cel mai norocos, se alege cu 134 euro/mp, in timp ce ceilalti nu primesc mai mult de 16 euro/mp, pe terenurile care fac parte din aceeasi parcela! Ba mai mult, cativa dintre proprietarii de pe str. Colonistilor primesc doar 16,6 euro/mp.
Proprietarii s-au adresat primariei Arad, care centralizeaza cererile de despagubire si intocmeste actele: aici li s-a comunicat insa ca fie sunt de acord cu suma primita, fie se adreseaza instantei, exproprierea nu poate fi impiedicata.
„Nu vor sa ne dea numarul de telefon al evaluatorilor, sa aflam cum se poate ca o parcela sa coste peste 100 euro/mp, iar altele nici 20. Diferentele sunt mari chiar si intre parcelele ieftine (2 euro/mp). Nu era normal ca pe o parcela sumele sa fie egale iar evaluarile identice? Nimeni nu ne ofera nici un ajutor. Primaria nu ne spune decat sa completam formularele si ca in 90 de zile ne primim banii, daca suntem de acord”, ne declara Emil Negrila, un proprietar al carui teren a fost evaluat la 16,65 euro/mp.
Nu este insa singura hotie acuzata de aradeni. Ei sunt revoltati din cauza faptului ca statul calculeaza un curs de 3,6 lei pentru euro la despagubiri, cand cursul real este la 4,3 lei. Oamenii pierd astfel sume consistente: la 10.000 de euro, de pilda, paguba produsa numai de calcularea incorecta a cursului valutar este de aprox. 7000 de lei, adica peste 1600 de euro!
„Banii nu trec prin noi. Nu am calculat noi despagubirile si nici nu le platim noi”, ne-a declarat Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad.
Statul roman a facut public faptul ca va aloca pentru exproprieri suma de 31 de milioane de euro, numai pe tronsonul Arad-Timisoara. Asta inseamna ca valoarea medie a unui hectar de teren va fi de 673 de mii de euro. Dupa cum se vede, insa, banii nu vor fi impartiti egal ci, pe baza unor criterii care deocamdata nu au fost facute publice, unii vor primi de aproape 70 de ori mai mult decat alti proprietari de teren!
Aflat recent la Arad, ministrul Transporturior, Radu Berceanu a comentat aspectul despagubirii celor expropriati. “Pana acum, portiuni mici de teren, neexpropriate, dadeau batai de cap Companiei de Autostrazi si constructorului pentru ca santierul stationa, costurile cresteau si termenele de executie se lungeau”, a explicat Berceanu. Proprietarii nemultumiti cu sumele primite vor putea actiona in judecata statul pentru a obtine bani mai multi, insa terenurile oricum nu vor mai fi in proprietatea lor, deoarece “exproprierea este de-acum un proces ireversibil”. Ministrul Berceanu a mai dorit sa lanseze si un avertisment adresat eventualilor speculanti imobiliari, spunand ca “nu se poate sa ai un teren care atunci cand platesti impozit la stat sa valoreze putin, iar cand ti-l valorifica statul sa valoreze mult mai mult”. O a doua masura ce va avea ca efect urgentarea lucrarilor, conform lui Radu Berceanu, ar fi instituirea unor clauze de verificare a constructorului, ce sa permita chiar rezilierea unilaterala si in conditii favorabile a contractului, in cazul unor abateri grave de la termele fixate. Astfel, “vom putea aplica amenzi de 50.000 de ron la orice abatere de la termen sau o amenda de 0,05% din valaorea contractului, pe zi, pana cand lucrarea se aduce la termen. Vom institui alte relatii intre beneficiarul lucrarii si constructor, bazate pe corectitudine de ambele parti”, a mai declarat ministrul.

C. P. - Observator

  • Aradul, gazda energiilor regenerabile

Aradenii sunt interesati de tehnologiile prezentate la targTimp de trei zile aradenii pot vizita targul international pentru Energii Regenerabile si Eficienta energetica din Romania - ENREG.
„Furnizarea energiilor regenerabile este o sarcina importanta a politicii energetice si de mediu la nivel global. Tot mai multe tari, in special cele din regiunea de sud-est a Europei, privesc aceasta problema cu interes ridicat. Targul ENREG, adus in premiera la Arad prin compania REECO, este un eveniment international, reunind in Pavilionul A al Expo Arad International aproximativ 70 de expozanti din intrega Europa”, ne-a declarat Avena Gall-Tamas, managerul de proiect.
Expozitia este secondata de un program de conferinte printre care se numara: Prima Conferinta Internationala pentru eficienta energetica in constructii si renovari din Romania; Energia din lemn in Romania - Sisteme moderne de energie din lemn; Biogazul - Posibilitate de producere si utilizare in Romania.
„Targul acopera toata gama energiilor regenerabile, oferind vizitatorilor o imagine de ansamblu asupra posibilitatilor tehnicilor actuale in constructii, renovari si nu numai”, a conchis managerul de proiect.

A. P. - Jurnal Aradean

  • Demonstratii si avansari in grad de Ziua Politiei

Politistii din cadrul Detasamentului de Interventie Rapida au realizat cateva exercitii demonstrativePolitistii aradeni si-au sarbatorit cu mare fast ziua in sala Teatrului de Stat „Ioan Slavici”. Pentru a marca insemnatatea Zilei Politiei Romane, inca de dimineata, pe platoul din fata Teatrului a avut loc o prezentare a dotarii si tehnicii folosite de catre politistii aradeni.
Acestia au expus autoturismele din dotarea I.P.J Arad, VW, Logan, autovehiculul folosit de Detasamentul de Interventie Rapida, laboratorul criminalistic si motocicletele folosite de politistii rutieristi. De asemenea, politistii de proximitate au fost si ei prezenti, impartind trecatorilor pliante cu sfaturi preventive si oferind, celor interesati, consiliere.
Manifestarile organizate cu acest prilej au debutat in sala mare a Teatrului de Stat „Ioan Slavici” prin ceremonia avansarilor in grad a peste 200 de politisti (avansati pentru merite deosebite, cinci ofiteri si sapte agenti de politie, iar la implinirea stagiului, 51 de ofiteri si 151 de agenti de politie) si premierea celor mai buni sportivi ai IPJ. Cei prezenti au avut parte si de o surpriza, sarbatoritii devenind pentru putin timp niste adevarati artisti. Lasand la o parte uniforma, epoletii si armele, s-au imbracat in straie populare oferind invitatilor un program cultural artistic. Aflati in toiul pregatirilor de aproape o luna de zile, un grup de politisti din cadrul IPJ Arad, care si-au folosit de aceasta data inclinatiile artistice, au format pentru cateva zeci de minute un ansamblu folcloric. Conducerea I.P.J. Arad le-a inmanat tuturor castigatorilor diplome si cupe.
La festivitate au fost prezenti, pe langa primarul Gheorghe Falca, presedintele CJA, Nicolae Iotcu, prefectul Calin Bibart si alti reprezentanti ai autoritatilor locale, si trei delegatii de politisti din Austria si Ungaria, respectiv reprezentantii Politiei Bekes, Csongrad si delegatia Politiei din Austria, care au tinut sa ii felicite pe politistii aradeni pentru intreaga lor activitate. Conducerea IPJ Arad a oferit diplome unor aradeni, pentru aptitudinile si spiritul civic de care au dat dovada in cursul anului, desfasurand activitati de voluntariat pe langa politistii de proximitate. De altfel, cu diploma s-a ales si Ioana Roxana Gaspar, o aradeanca care si-a dovedit spiritul civic, adresandu-se oamenilor legii pentru a inapoia proprietarului o suma mare de bani pe care aceasta a gasit-o pe trotuar. Premiat a fost si Petre Stetcu, presedinte al Asociatiei Judetene a Investigatorilor Privati, diploma care reprezinta buna colaborare dintre detectivii particulari si IPJ Arad.
Festivitatea organizata cu ocazia Zilei Politiei Romane a fost incheiata in fata Teatrului, unde pe langa politistii si reprezentantii autoritatilor locale, zeci de aradeni au putut admira exercitiile demonstrative ale mascatilor din cadrul Detasamentului de Interventie Rapida.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Olga Tudorache vine la Arad cu „Portretul doamnei T”

Secventa din piesa "Portretul doamnei T" avand-o ca protagonista pe actrita Olga TudorachePiesa „Portretul Doamnei T“ scrisa de Ana-Maria Bamberger special pentru marea actrita Olga Tudorache se va juca in 6 aprilie, de la ora 19, pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici”. Pretul unui bilet pentru acest spectacol este de 50 de lei.
Artista Olga Tudorache joaca alaturi de Lucian Nuta/Marius Bodochi, in spectacolul de teatru „Portretul Doamnei T”. Piesa semnata de Ana Maria Bamberger este dedicata marii doamne a teatrului romanesc, Olga Tudorache. Regia spectacolului ii apartine Lianei Ceterchi. Scrisa in ianuarie 2004, piesa este, dupa „Noiembrie” si „Peste cu mazare”, a treia colaborare a autoarei cu marea actrita. Despre intalnirea lor, scriitoarea declara: „o potrivire de dincolo de ceea ce poti explica simplu in cuvinte si care nu inceteaza sa ne mire, uneori cu oarecare spaima, dar mai ales cu mereu surprinzatoare bucurii“
Productia radiofonica, din noiembrie 2006, realizata sub egida Teatrului National Radiofonic, in interpretarea exceptionala a cuplului Olga Tudorache - Marius Bodochi, in regia lui Attila Vizauer, a fost distinsa cu Premiul UNITER in aprilie 2007. A urmat un turneu in Israel, la Tel Aviv, incununat cu decernarea Premiului de Excelenta “Omul Anului 2006” doamnei Olga Tudorache. In 2008 acest text se implineste prin realizarea montarii la ArCuB. O actrita care isi consuma in solitudinea varstei inaintate rolurile trecute si ramase, un pictor in cautarea Portretului isi povestesc vietile, intr-un dialog plin de confruntari, umor, clipe de poezie si momente de tandrete; o intalnire neintamplatoare si un portret bine facut care spune la fel de multe despre cel care il face ca despre cel pe care il arata.

Corina Hutan - Observator

  • Raiul numit „Parcul Natural Lunca Muresului“

Iubitorii naturii pot opta pentru excursii in "Lunca Muresului"Unul dintre locurile foarte iubite de nadlacani este zona de pe malul drept al Muresului, pana la granita cu Ungaria. Zona, numita „Lunca Muresului“ impresioneaza prin maiestuozitatea si frumusetea ei pe orice vizitator. Fiind motiv de adanca mandrie pentru localnici reluam prezentarea acestui minunat taram...

Localizarea
Situl Natura 2000 „Lunca Muresului Inferior“ este situat in vestul Romaniei, cu suprafete in judetele Arad si Timis. Se intinde de-a lungul raului Mures, din apropierea municipiului Arad, pana la iesirea raului din Romania, in dreptul localitatii Cenad, judetul Timis. Este delimitat in general de digurile situate pe ambele maluri ale Muresului sau de terasele inalte din zona Pecica - Semlac sau Felnac - Sanpetru German. Acopera o suprafata de 17.371,7 hectare, din care suprafetele compacte cele mai intinse sunt acoperite de padure. Pentru a obtine aceste date ne-am adresat, in urma cu ceva vreme unui iubitor si bun cunoscator al acestei zone, l-am numit pe Andrei Kelo, referent in cadrul primariei nadlacane.

Zona protejata
Suprafata sitului se suprapune in totalitate peste cea a Parcului Natural Lunca Muresului, atat ca SCI cat si ca SPA, respectiv atat ca zona de protectie a habitatelor - conform Directivei Consiliului Europei 92/43 EEC, referitoare la conservarea habitatelor naturale si a florei si faunei salbatice - cat si ca zona de protectie a pasarilor - conform Directivei Consiliului Europei 79/409 EEC privind conservarea pasarilor salbatice.
Consiliul consultativ al Parcului Natural Lunca Muresului functioneaza ca organ consultativ al Parcului Natural Lunca Muresului in baza ordinului ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor nr. 569/06.06.2006.
Componenta C.C.L.M. Parcului Natural Lunca Muresului consta din reprezentantii a 13 primarii prin a caror teritoriu administrativ trece raul Mures - cel mai mare rau din tara!
Parcul numarul unu se intinde pe o suprafata de 375,77 hectare din hotarul Nadlacului, de la hotarul comunei vecine Seitin - la est, pana la granita cu Ungaria - la vest. La nord este digul - Dolma Noua, cum i se mai spune - respectiv la sud chiar raul Muresul care este, fireste, coloana vertebrala a intregului Parc.
Fata de alte localitati din incinta Parcului Natural Lunca Muresului, la Nadlac nu exista padure, doar o perdea ingusta pe malul raului, formata in special din palcuri izolate de salcii si plopi, ca zona umeda.
Tot aici se gaseste Voca - un brat mort al raului in care, in anii cu precipitatii abundente sau inundatii, apa ramane sa balteasca luni intregi, conditii in care apare vegetatie de balta, adica pipirig si chiar papura si trestie.

Sunt si zone particulare
Din toata suprafata de 375,77 hectare, circa 302 hectare este teren arabil, proprietatea particulara a gospodarilor din Nadlac. Majoritatea suprafetelor sunt structurate in parcele mici, de circa 0,30-1 ha, cultivate cu cele mai variate culturi, de la gradini cu legume pana la mici palcuri de livezi de 2-5 ari. Tot in aria protejata mai avem 16,45 hectare de pasune naturala.
Am informat agricultorii despre importanta pastrarii si conservarii naturii a habitatelor existente pastrarea florei si faunei practicarea agriculturii ecologice, limitarea folosirii ierbicidelor, interzicerea insecticidelor, conservarea plajelor si a meandrelor.

Pamant nou...
In parc mai exista patru canale de desecare care in timp s-au umplut de vegetatie, ambient tocmai bun pentru pasarile care cuibaresc si traiesc aici in insulele nou formate, trei la numar, toate impadurite natural si de putina vreme, putem spune ca sunt paduri virgine, precum si insula mare care se termina chiar la iesirea Muresului din tara - malul nordic.
In aria Parcului Natural Lunca Muresului este interzisa taierea sau defrisarea oricarui fel de vegetatie lemnoasa.
Este util sa precizam ca in incinta Parcului Natural Lunca Muresului exista si o statie hidrometrica. Aici specialistii in domeniu iau de treiori pe zi date referitoare la cotele apelor si le transmit mai departe. De asemenea, precizam ca fiind portiune de granita, zona este atent supravegheata si monitorizata si de Politia de Frontiera care insa se straduieste pe cat posibil sa-si faca cat mai discret activitatea.

Viitorul...
Administratia nadlacana, in cooperare cu ceilalti componenti ai asociatiei militeaza ferm si actioneaza in consecinta, pentru pastrarea aceea ce a mai ramas din aceasta zona de o deosebita frumusete. „Macar acum, in ceasul al 13-lea, in coltul acesta minunat de natura, care ne-a mai ramas in toata splendoarea lui, sa conservam habitatele vietatilor care traiesc aici, sa invatam concetatenii nostri mai tineri - pentru ca cei care sunt in varsta stiu aceasta foarte bine, dar uneori glasul lor nu se mai face auzit atat cat ar trebui - sa pretuiasca si sa se bucure de peisajele si frumusetea naturii care ne inconjoara. Deoarece, chiar in aceasta zona multe specii au arealul deja foarte diminuat, trebuie sa respectam si sa protejam ce ne-a mai ramas, ba, mai mult, sa ajutam in mod voluntar la reamenajarea lui. Poate acum, cand asistam cu ingrijorare la incalzirea galopanta globala a Terrei si la schimbari climaterice nemaivazute vom intelege mai corect si mai direct ce mare comoara avem aici in vecinatatea noastra si mai ales, ce important este s-o protejam si s-o pretuim“ - a tinut sa sublinieze in final Andrei Kelo, caruia ii aducem si de aceasta data multumiri.

Florica Bunaciu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]