Stirile Zilei
Marti, 26 mai 2009
Stirile TVA aici
  • Inconjurati de sute de semafoare

Zeci de noi semafoare vor fi montate pe strazile din Arad in perioada urmatoareSenzori in asfalt si in aer pentru sutele de semafoare din Arad si alte 20 de intersectii in lucru.
Peste 50 de bucati de semafoare, de la Podgoria si pana la Gara. Atat am numarat in trafic, pana sa ne pierdem rabdarea si sa renuntam la initiativa. Zeci se semafoare si-au facut aparitia in Arad, in ultimii ani, sectionand circulatia din municipiu. In fiecare zi, e posibil sa mai descoperi inca un semafor functional.
Primaria sustine, mai mult, ca alte zeci vor fi montate in perioada urmatoare. De la executiv am fost, insa, asigurati ca, desi par pe moment mult prea multe, acestea se muleaza pe norme: pentru fiecare banda de circulatie cate unul, pentru pietroni, pentru tramvaie etc. Edilul local, Gheorghe Falca, ne-a asigurat ca la momentul la care intregul sistem va fi functional, traficul va fi cu mult fluidizat, iar semafoarele nu vor mai strangula circulatia.
Firma care se ocupa de intreaga semaforizare din Arad, in urma unei intelegeri realizate in 2004, a contractului din 2006 si a joint venture-ul semnat pentru BERD - UFI Traffic Management - a semaforizat pana acum, in cadrul proiectului BERD, 23 de intersectii si alte 20 in cadrul contractului semnat cu Primaria de „extindere, modernizare si eficientizare a instalatiilor de semaforizare din municipiul Arad”. Daca anul trecut firma s-a ales cu 75 de miliarde de lei vechi (!), pentru semaforizarea din municipiu, fara a lua in calcul sumele de pe BERD, iar in urma cu doi ani cu si mai multi bani, in acest an banii pusi deoparte in buget pentru firma bucuresteana sunt doar 5,5 miliarde lei vechi.

Inca 20 de intersectii
Razvan Popa, directorul tehnic al Primariei Arad, ne-a dezvaluit, in plus, ca alte 20 de intersectii vor fi si ele semaforizare ca la carte si ne-a asigurat ca semafoarele montate pot fi etichetate ca insuficiente. „Trebuie sa fluidizezi traficul, trebuie sa asiguri siguranta participantilor la trafic si siguranta pietonilor. Au existat si exista si acum unele zone in care nu se poate iesi de pe strazile secundare”, ne-a declarat Razvan Popa, care a dat ca exemplu strada Padurii si Andrei Saguna. Directorul mai sustine ca sunt inca probleme in semaforizare si ca participantii la trafic nu simt unda verde gandita pentru acestia pentru ca inca se lucreaza la Podgoria si nu s-au stabilit prioritatile.
O alta problema care incurca circulatia ar fi, in viziunea executivului, masinile parcate pe benzile de circulatie, mai ales inspre Vlaicu. Semafoarele de la Podgoria vor fi cu adevarat functionale doar peste doua saptamani. Cat priveste cele 20 de noi intersectii, procedura de licitatie nu a fost inca finalizata.

Senzori de trafic
Circulatia ar urma sa se desfasoare cu totul altfel in municipiu, la momentul la care intreaga lucrare va fi finalizata. Potrivit lui Razvan Popa, fiecare intersectie semaforizata a fost dotata cu senzori de trafic care regleaza ciclurile de verde si rosu la semafoare. Este vorba de bucle inductive montate in asfalt si bucle virtuale montate pe semafoare, care schimba culoarea la semafor in functie de intensitatea si conditiile de trafic. Buclele in cauza regleaza si in prezent, in unele intersectii, durata culorii verzi si a celei rosii la semafor. La finalul proiectului, tramvaiele vor fi cele care vor avea unda verde, urmand ca buclele inductive si virtuale sa sesizeze prezenta mijlocului de transport in comun si sa schimbe culoarea pentru masini.

Sistem inteligent: 2.000.000 euro
Investitiile la acest capitol nu se vor opri insa aici: Primaria vrea sa investeasca bani si intr-un sistem pentru managementul traficului inteligent, un sistem care va telesupraveghea si va monitoriza video intreaga retea de transport din municipiu. Investitia costa peste doua milioane de euro, asa ca nimeni din Primarie nu se grabeste sa spuna cand va demara cea de a doua etapa pentru realizarea sistemului de managament inteligent. Lucrarile executate in prezent la semafoare, realizate si ele pe bani grei, pregatesc doar infrastructura pentru realizarea acestui ultim deziderat.

A. B. - Jurnal aradean

  • Scolile pentru care CJA este ordonator de credite trebuie sa apeleze la instanta pentru a-si pastra salariile!

Presedintele Sindicatului Democratic din Invatamant - Danut Ienesescu sustine ca se va apela instantei pentru rezolvarea problemeiCadrele didactice din Arad pentru care Consiliul Judetean are calitatea de ordonator de credite au suferit din acest an diminuari salariale intre 200 si 300 de lei. Profesorii nu au stiut care este cauza acestui prejudiciu si de ce doar lor li s-a micsorat salariul.
Diminuarea salariala a venit odata cu emiterea Ordonantei de Guvern nr. 1 /2009, privind salariile bugetarilor, care a fost pusa in aplicare de catre CJA si care, presupunea o micsorare salariala si cu nerecunoasterea sentintei judecatoresti 402/2008 (a Sindicatului Democratic din Invatamant) prin care se prevedea ca remuneratia dascalilor sa nu poate fi micsorata sub nivelul celei din decembrie 2007.
Gheorghe Pantos, profesor la Scoala Speciala din Arad, afectat de prevederile ordonantei, ne-a spus ca salariul sau este acum cu peste 200 de lei mai mic si, nu intelege de ce s-a creat aceasta situatie - „Inainte primeam 1.902 de lei iar acum iau doar 1.645 de lei. Este o diminuare considerabila si nu inteleg de ce. Am observat ca in cartea de munca figureaza insa vechiul salariu, ceea ce nu mi se pare normal.”
Presedintele Sindicatului Democratic din Invatamant, Danut Ienesescu, s-a intalnit cu liderii de sindicat din unitatile scolare care au ca ordonator de credite CJA, chiar in momentul in care s-a pus Ordonanta in aplicare (luna februarie) si au analizat problema cu care se confrunta, stabilindu-se masurile necesare. „Am facut o serie de demersuri in acest sens. Am inaintat cate un matrerial guvernului, federatiei sindicale, la Comisia de dialog, peste tot. De asemenea, am vorbit de cateva ori cu presedintele CJA insa, singura solutie la care urmeaza sa apelam este instanta. Noi am castigat drepturile salariale in instanta, dar se pare ca aceasta hotarare nu a mai fost recunoscuta. Salariile stabilite prin sentinta civila amintita nu pot fi modificate de catre angajator decat cu acordul angajatului si numai daca noua salarizare este superioara celei stabilite de respectiva sentinta”, ne spune Danut Ienesescu.
Adrian Tolea, vicepresedintele Consiliului Judetean ne spune si el ca singura solutie, ar fi probabil, o noua hotarare de instanta valabila pentru aceasta ordonanta - „Noi nu am facut decat sa punem in aplicarea Ordonanta de Guvern nr 1/2009. Sentinta sindicatului era de anul trecut, deci anterior emiterii ordonantei. Doar daca vor castiga in instanta atunci se va schimba situatia.”

Simina Roz - Observator

  • Seceta aduce dupa ea un lant de scumpiri

Producatorii agricoli estimeaza ca o scadere a productiei de cereale va duce implicit la scumpiriSeceta care a inceput deja sa-si faca simtita prezenta ar putea aduce un val de scumpiri.
In conditiile in care cele mai afectate culturi sunt cele de grau si porumb, sunt voci care estimeaza ca pretul painii ar putea creste cu pana la 40%. De asemenea, va creste si pretul carnii, porumbul avand un rol important in furajarea animalelor. Producatorii agricoli estimeaza ca o scadere a productiei de cereale va duce implicit la scumpiri, scumpiri care se vor reflecta si in industria alimentara. Procesatorii spun ca orice majorare a pretului carnii, folosita ca materie prima in industria de procesare, va produce scumpirea preparatelor din carne, pentru ca materia prima are o pondere de circa 70% in pretul produselor procesate. Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, tine sa-i linisteasca insa pe romani, declarand recent ca pretul painii nu va creste in vara aceasta, chiar daca seceta se va face serios simtita.

Kilogramul de grau, la 80-90 de bani?
Dimitrie Musca, directorul CAI Curtici, ne-a declarat ca o eventuala crestere a preturilor va fi strans legata de cantitatea de cereale obtinuta la hectar. „Sigur ca seceta s-a facut simtita si avem si noi probleme din cauza asta. Daca va continua sa nu ploua, ne-ar putea duce sa avem sub cinci tone de grau la hectar. Daca vine o ploaie buna, nu vom cobori sub aceasta productie. Trebuie sa stiti ca in conditii normale faceam sapte tone de grau la hectar. Acum, nu mai e apa in sol, la nivelul radacinilor”, afirma Musca. In ceea ce priveste pretul graului, acesta estimeaza ca in toamna pretul acestuia ar putea ajunge la 80-90 de bani kilogramul. „Graul ar putea sa ajunga la opt, noua mii de lei vechi kilogramul. S-ar putea insa ca pretul pe tona sa fie intre 200 si 300 de euro. Ca sa va faceti o idee, anul trecut am vandut grau in Italia si Ungaria, cu 6.000 de lei vechi kilogramul. In Ungaria am dat 2.000 de tone, iar in Italia 15.000. Trebuie sa stiti, ca fie ca e seceta, fie ca nu, veniturile raman cam aceleasi. Daca productia e mare, pretul e mic, daca productia e mica, creste pretul”, a incheiat Musca.

O majorare de 30% va acoperi pierderile
Si agricultorii sirieni sunt foarte ingrijorati din cauza secetei. Oamenii povestesc ca deficitul de apa din sol a inceput sa produca efecte, cerealele nedezvoltandu-se in mod normal. „De la sfarsitul lunii martie, pe camp, la Siria, nu a mai plouat asa cum ar trebui. Suntem foarte dezamagiti de productie, pentru ca a scazut cu 30-40%. Astfel, pentru a acoperi pierderile, preturile cerealelor ar trebui sa creasca cu cel putin 30%. Daca se va apela insa la importuri, acest lucru nu se va intampla. Dupa cum stiti, in situatii de genul acesta, apar tot felul de oameni care profita. S-ar putea sa se duca grau si porumb din Ungaria, iar atunci preturile nu ar mai creste. Dupa cum bine stiti, ungurii importa apa din Romania, sa-si irige culturile, iar la noi seceta face ravagii”, afirma Adriana Bot, contabila la o societate de profil din Siria.

Prognoza ingrijoratoare
Dupa cum va informam, intr-unul din numerele trecute ale ziarului nostru, seceta a distrus culturile de pe zeci de mii de hectare din judet. Peste 50% din cele 350.000 de hectare de teren cultivat au fost calamitate in proportie de peste 50%, in timp ce restul culturilor au fost lovite de seceta in mai mica masura. Cel mai mult sufera culturile infiintate primavara, pe terenurile arate dupa ce a trecut dezghetul, in aceasta situatie fiind peste 100.000 de hectare. Specialistii sustin ca situatia este mult mai rea decat anii trecuti. Daca pe vremea comunistilor sistemul de irigatii ii ajuta pe agricultori in lupta cu seceta, suprafetele care pot fi irigate au scazut de la un an la altul.
Inainte de Revolutie, in judetul Arad se irigau aproximativ 29.000 de hectare, la sfarsitul anilor 90 suprafata irigabila s-a redus la 18.000 de hectare, pentru ca in momentul de fata sa existe contracte semnate doar pentru 8.520 de hectare, in zona Fantanele si in zona Peregu Mare. De irigat insa, luna aceasta au fost irigate doar 2.000 de hectare.
Daca culturile din judet au fost distruse in mare parte de seceta, nici prognoza pe urmatoarea perioada nu este deloc imbucuratoare. Administratia Nationala de Meteorologie anunta ca seceta se va inteti, iar temperaturile vor creste peste media normala. Inca din iunie, vom avea parte de temperaturi de peste 35 de grade, iar cantitatea de precipitatii va fi sub minimele normale, cu exceptia regiunilor centrale si de sud-vest, unde sunt posibile caderi de grindina. In august, maximele vor ramane cam aceleasi, dar noaptea termometrele vor cobori sub 20 de grade. Ploile vor fi extem de putine, seceta urmand a-si face de cap si in lunile septembrie si octombrie.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Livada - Eforturi pentru avansarea proiectelor importante, dar si probleme vechi ce trebuie rezolvate

Livada isi sporeste eforturile privind avansarea proiectelor importante si rezolvarea problemelor mai vechiPrecum primariile apropiate Aradului, Livada (cu sat apartinator Sanleani) este obligata - cel putin moral - sa-si sporeasca eforturile privind dezvoltarea sa pe toate planurile. Edilii comunei considera ca proiectul cel mai important al momentului tine de realizarea tintei apa-canalizare in timp ce tinerii sunt interesati de locurile pentru casa, iar zona industriala, punctul forte al posibilitatilor de dezvoltare a localitatii si-a propus ca scop final asigurarea locurilor de munca pentru cetatenii comunei.
O scurta discutie cu viceprimarul Mihai Urzicaru (avand acordul telefonic al primarului, acesta fiind plecat din localitate) contureaza faptul ca administratia locala se arata interesata de realizarea acelor proiecte care aduc bunastare si dezvoltare. „Suntem in faza de derulare a proiectului apa-canalizare pentru intreaga comuna, un proiect integrat care include si alte segmente - realizarea invelisului asfaltic pe strazi, extinderea retelei de curent electric, construirea unei noi gradinite intre cele doua localitati, reabilitarea caminului cultural din Livada. Totodata avem in vedere construirea de drumuri de acces pentru noul cartier. Acest fapt presupune ca sunt acordate 335 locuri pentru casa tinerilor sub 35 ani, iar pentru loturile ce vor fi achizitionate prin licitatie avem disponibile 150 de locuri”. Ca peste tot sunt si oameni nemultumiti, pedaland pe intrebarea -cheie „cati tineri din Livada au primit acele terenuri gratuit?!” Gura lumii spune ca sunt multi veniti din afara comunei ori s-au mutat in gazda in mod intentionat, stiind ca vor primi loturile - care s-au si acordat, de altfel! Zona industriala e ocupata, deocamdata - de cateva firme (confectii, tamplarie, florarie, produse electrice, naturiste).

Agentia postala are nevoie de un spatiu adecvat
O problema veche ce treneaza in Livada priveste imobilul agentiei postale, o casa aproape in ruina - in care s-a sistat activitatea postala tocmai datorita starii avansate de degradare. Actualmente, posta s-a mutat intr-o sala a caminului cultural din localitate. Vinovata pentru aceasta stare de fapt este Regionala de Posta si Telecomunicatii Timis care mentine in mod nejustificat aceasta situatie, desi primaria a facut numeroase demersuri pentru remedierea problemei. Spinoasa problema a fondului funciar se arata aici a fi rezolvata. „Numarul cererilor de atribuire de terenuri a fost de 1121, admise fiind 789, in timp ce pasunea s-a pierdut odata cu retrocedarea terenurilor”. Din aceasta cauza, crescatorii de animale sunt „pe liber”, desi in comuna exista destule efective de animale, bovine, ovine, cabaline - care ar fi avut nevoie de pasune.

Credinciosi plimbati la slujbe
Cu ajutorul nemijlocit al localnicilor, comuna Livada si-a statornicit intru eternitate un spatiu spiritual deosebit, biserica ortodoxa din Livada fiind unul dintre cele mai frumoase lacasuri de cult ortodox din judet. „Am alocat bani din bugetul local si pentru celelalte biserici din Sanleani, catolica si reformata, acestea avand nevoie de reparatii”. Problema care treneaza de ceva vreme (cam multa, spun oamenii) este legata de efectuarea slujbelor. Pe buna dreptate, credinciosii din Livada sunt nemultumiti de faptul ca, desi biserica ortodoxa e terminata, nu exista un preot al localitatii. „Nu este firesc sa se tina slujbele pentru ambele localitati, Livada si Sanleani - de catre acelasi preot, din moment ce avem doua biserici!” - spun oamenii. Situatia e penibila: o saptamana slujbele se tin la Sanleani, acolo unde locuieste si parintele, iar cealalta, la biserica din Livada. Si uite-asa, credinciosii sunt plimbati de colo-colo, daca vor sa participe la liturghiile duminicale sau si mai mult, la slujbele marilor sarbatori. Firesc este ca fiecare localitate sa-si aiba propriul pastor - pentru a nu semana vrajba intre credinciosi.

Parcuri si zona de agrement
Conducerea administratiei locale este multumita de faptul ca „am primit bani de la Consiliul judetean pentru reabilitarea drumurilor din comuna. Din fonduri proprii, insa, am amenajat un parc in localitatea Sanleani, continuand actiunea si in Livada - unde am construit si o zona de agrement. Au fost inlocuite, de asemenea, 150 de becuri de mare consum cu becuri economice, actiunea urmand a fi extinsa pe toata comuna”. Dupa aceasta privire generala asupra localitatii Livada - se poate spune, la prima vedere ca se fac eforturi pentru avansarea proiectelor importante, continuarea celor incepute, dar sunt si multe stagnari si probleme nerezolvate. Acestea sunt (in)vizibile, deci de luat in seama.

Felicia R. Gheorghe - Observator

  • Centru de recuperare neuropsihica in mijlocul naturii la Petris

La Petris a fost inagurat "Centrul de recuperare si reabilitare a persoanelor cu handicap neuropsihic"Asistenta si tratament pentru 36 de beneficiari
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad, impreuna cu Consiliul Judetean Arad si autoritatile locale din localitatea aradeana Petris, a inaugurat, ieri, „Centrul de recuperare si reabilitare a persoanelor cu handicap neuropsihic Petris“, un refugiu pentru persoanele cu afectiuni mentale, situat intr-un ambient placut menit sa imbunatateasca sanatatea beneficiarilor.
Centrul destinat refacerii psihice ofera refugiu si tratament, natura avand o contributie deosebita aici. Pana in prezent, persoanele care sufera de afectiuni neuropsihice au locuit in Castelul Salbek, adaptat nevoilor acestora, insa, prin retrocedarea castelului, beneficiarii se vor muta in noul centru, care de asemenea a fost doar un imobil lasat in paragina inainte de reconstruire. Construtia cladirii este aproape finalizata, mai ramanand de amenajat doar spatiul verde din curtea interioara a cladirii. Centrul este amenajat si dotat dupa standarde europene, investitia de peste 20 de miliarde de lei vechi fiind asigurata de la bugetul de stat, la care se adauga contributia Consiliului Judetean Arad.
Cladirea va asigura locuinta permanenta pentru 36 de persoane cu handicap neuropsihic, rulajul beneficiarilor facandu-se in conditiile in care persoanele se reintegreaza in familie si in societate. La inaugurarea locatiei a participat conducerea si reprezentanti ai DGASPC Arad, conducerea CJA Arad, deputati si europarlamentari, autoritati locale din Petris si preoti care au sfintit locul. „Ma bucur deosebit de mult de constructia acestei cladiri si imi aduc aminte cum acum trei ani, impreuna cu domnul Matula, am luat decizia de a construi ceva in locul ruinei si de a-i gasi o utilitate. Am facut demersuri la minister si, de asemenea, prin cofinantare de la CJA am putut construi centrul. Castelul in care locuiau beneficiarii a fost retrocedat si era nevoie de o cladire pusa la punct dupa standarde europene“, a declarat presedintele CJA, Nicolae Iotcu.
De asemenea, autoritatile au mai subliniat aspectul pozitiv al locurilor de munca mentinute sau nou create prin existenta centrului. Centrul are 33 de angajati, care se vor ocupa de problemele beneficiarilor reevaluati inainte de a ocupa locatia. „La finantarea venita de la bugetul de stat, CJA are o contributie de 682 de mii de lei si urmeaza in scurt timp sa fie pus la punct spatiul verde din preajma. O parte dintre beneficiari vor fi din castel, o parte din judet si vor avea parte de cele mai bune conditii, ingrijire medicala si terapie ocupationala pentru ca majoritatea sufera de afectiuni asociate. Beneficiarii vor putea locui toata viata aici, aceasta va fi casa lor iar noi beneficiari vor veni dupa si daca acestia vor fi reintegrati in familie“, a declarat Editha Iuhasz, director general al DGASPC Arad.

Sandra Stoler - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]