Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Vineri, 27 februarie 2009

Stirile TVA aici
  • Se redeschide circulatia tramvaielor

Circulatia tramvaielor pe tronsonul Piata UTA - Zona Podgoria se va redeschide in 1 martieCirculatia tramvaielor pe tronsonul Piata UTA - Zona Podgoria se redeschide incepand cu data de 1 martie.
„Se redeschide circulatia tramvaielor pe tronsonul Piata Uta - Zona Podgoria, odata cu finalizarea lucrarilor de modernizare a infrastructurii de transport. Vor opera liniile cu legatura directa spre Gradiste-Sere-CET: L15 Fat-Frumos - SERE, L15b Fat-Frumos - CET, L15s Fat-Frumos - Astra II. Transportul se va realiza pe baza de bilet de calatorie sau abonament”, afirma Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad. Persoanele care calatoresc din Vlaicu inspre Micalaca vor schimba tramvaiul la statia din spatele Liceului CFR, respectiv statia Podgoria. De asemenea, biletele emise de aparatele automate raman valabile in cazul transferului pe aceste trasee.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Exproprieri pe bani putini

Sumele destinate exproprierilor sunt mult mai mici decat se asteptau proprietarii terenurilorProprietarii de terenuri de pe Arad-Timisoara asteapta inca decizia Guvernului in acest sens.
Guvernul a aprobat ieri sase hotarari privind mai multe exproprieri, insa nici una dintre hotarari nu vizeaza terenurile care fac obiectul autostrazii Arad-Timisoara. Potrivit ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, terenurile expropriate sunt situate, in fapt, „pe trasee aflate atat pe amplasamentul Autostrazii Transilvania si al Autostrazii Bucuresti-Ploiesti, cat si pe amplasamente ale Centurii de Nord a Bucurestiului si ale Centurii de Vest a orasului Ploiesti”. Exproprierile de acum vizeaza zece mii de persoane fizice si juridice, o suprafata de 2,3 milioane mp (40 de kilometri de autostrada), iar sumele care vor fi alocate acestora totalizeaza 50 de milioane lei.

Afara de pe lista
Aradul nu si-a facut loc pe lista exproprierilor in sedinta de Guvern de ieri, asa ca cei care au terenuri pe viitoarea autostrada Arad-Timisoara si pe centura Aradului vor trebui sa astepte o alta sedinta de Guvern.
Ministrul a declarat, in cadrul conferintei de miercuri, faptul ca „mai exista vreo sase proiecte de hotarare pe circuitul de avizare, care se refera la exproprieri pentru Cernavoda - Constanta si centura ocolitoare a Constantei si pentru autostrada inceputul Culoarului IV Arad - Timisoara - Lugoj”.
Oricum vestile pentru proprietarii de terenuri din Arad nu sunt neaparat bune: desi se asteaptau sa primeasca sume mari de la stat (se vehicula chiar suma de 20 de euro/mp iar specula cu terenuri situate pe posibilul traseu al autostrazii are in floare anii trecuti), la exproprierile de acum pretul mediu pentru un metru patrat de teren expropriat a fost stabilit de Guvern la 21 lei/mp (5 euro/mp).

Instanta pentru suparati
Becreanu a mai declarat si faptul ca s-au facut exproprieri „numai pentru terenurile unde putem sa lucram anul acesta, pentru ca sumele pe care le avem la dispozitie sunt reduse”, dar si faptul ca „evaluarile terenurilor sunt realizate la momentul platilor”. „Plata catre fiecare persoana este facuta in functie de o negociere care a avut loc. In unele cazuri, persoanele nu sunt multumite si merg in instanta. Asta este procedura. Noi, in general, avem evaluarile mult mai mici decat se asteapta cei care au in posesie aceste terenuri”.

Optimism local
La nivelul administratiei locale, insa, optimismul e cuvantul de ordine. CJA a pus ultimul aviz pentru autostrada Arad-Timisoara iar potrivit presedintelui CJA, Nicolae Iotcu nu mai ramane decat sa se faca vremea buna pentru demararea lucrarilor. Primarul Gheorghe Falca sustine ca la Arad va fi prezent, in cel mai scurt timp, constructorul autostrazii, care va da explicatii despre organizarea de santier, startul si evolutia lucrarilor.

A. B. - Jurnal aradean

  • "Noi chiar ne propunem sa transformam Aradul, dintr-un oras oarecare, intr-un important centru universitar"

Interviu cu rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", prof. univ. dr. Lizica MihutInterviul cu rectorul Universitatii „Aurel Vlaicu”, prof. univ. dr. Lizica Mihut

- Profesorii universitari vor acorda meditatii gratuite la matematica pentru bacalaureat si olimpiade
- Universitatea va sustine ore de limba germana si pentru elevi din scolile generale
- Anul universitar urmator vor demara patru noi specializari: Informatica Economica, Marketing, Psihologie, Arte Textile-Moda (Design Vestimentar)
- Taxele nu vor creste. Nu se pune nici problema platii absentelor, examenelor, adeverintelor, reexaminarilor
- Se construieste un nou camin universitar, in valoare de 2,6 milioane de euro!

- In aceasta saptamana a inceput semestrul al doilea al anului universitar. Ce noutati aduce el studentilor Universitatii „Aurel Vlaicu”?
- Semestrul al doilea, precum semestrul intai, insemna de fapt un an universitar care se doreste in primul rand la standarde europene, atat in plan didactic cat si stiintific. Este un semestru care a inceput foarte bine, pentru ca astazi am intrat intr-un proiect european pe management universitar (implementare la nivel institutional) avand sase cadre didactice ca echipa de lucru. In urma cu cateva zile un alt proiect, de data aceasta stiintific, a primit aprobarea UE; este vorba despre un proiect pe biotehnologii. O alta noutate de ultima ora este ca cele doua doamne prorector, Alina Zamfir si Florentina Munteanu, fac demersurile pentru a se infiinta Asociatia Europeana de Spectrometrie de Masa la nivel european, deci o organizatie stiintifica de nivel continental. Universitatea noastra este parte a acestei asociatii, deoarece in afara de Academia Romana numai Universitatea „Aurel Vlaicu” are un laborator de specialitate in valoarea de peste 400 de mii de euro. Acest laborator a facut posibila accederea UAV in elita Asociatiei Spectrometriei de Masa la nivel european.

- Este liniste acum la Universitatea „Aurel Vlaicu”? Ce mai face dl. Roventa?
- Domnul Roventa nici inainte, nici dupa scurtul sau mandat nu are vizibilitate in Universitate. Vizibilitatea pe care o are este doar prin reclamatiile pe care ni le face. Pe unele le semneaza, altele sunt anonime. In universitate nu se face simtita prezenta domniei sale. Probabil face bine si probabil ca indeletnicirea aceasta de a elabora, in loc de carti si cursuri, reclamatii, dansului, spre deosebire de mine, ii face placere.

- Cat de adevarat este ca Universitatea „Aurel Vlaicu” se va implica in organizarea de cursuri de limba straina si pentru alte categorii de public, nu numai pentru studenti?
- Este foarte adevarat! Sigur ca suntem preocupati foarte mult de calitatea in invatamantul superior, dar in afara de activitatea noastra curenta dorim sa facem deschideri pe care nu le-am avut pana acum. As sublinia incheierea cu foarte mare succes a Concursului Caius Iacob, de matematica, la care au participat in jur de 200 de elevi din liceele din Arad si din judet, o participare extraordinara daca te gandesti ca s-a reusit reunirea celor mai buni elevi cu apetenta pentru matematica. Meritul este fara indoiala al Facultatii de Stiinte Exacte, al domnului decan Florin Nadaban, dar si al doamnei prof. Doina Cheta, in prezent Directorul Departamentului de Consiliere in Cariera. In ceea ce priveste organizarea de cursuri de limba straina, pe de o parte, vrem sa demaram cursuri pentru incepatori, pentru initiati la nivel mediu si pentru avansati, in limba germana, stiut fiind faptul sa sunt relativ putini vorbitori de limba germana in Arad. La nivel de universitate avem doar patru grupe de germana, ceea ce este extrem de putin, tocmai pentru ca studentii nu vin cu o pregatire pe germana din clasele de gimnaziu si liceu. De aceea ne propunem sa organizam cursuri pentru scoala primara, pentru gimnaziu si pentru liceu. La cele trei nivele pretul va fi extrem de atractiv: 12,5 de lei sedinta de o ora. Cu alte cuvinte, cu o suta de lei pe luna un parinte isi poate invata copilul sa vorbeasca limba germana. Pe de alta parte, o initiativa extrem de valoroasa a Facultatii de Stiinte Exacte este organizarea in mod gratuit a unor cursuri de matematica, pe de o parte pentru bacalaureat, pe de alta parte pentru performanta. Nu pot sa nu aduc un elogiu colegilor mei de la Facultatea de Stiinte Exacte, care au gandit o asemenea strategie, pentru ca ma intreb si eu cine mai accepta azi
sa faca la sfarsit de saptamana cursuri gratuite, si cu atat mai mult de matematica. Iata, sunt cateva noutati la care se adauga insa si altele - este vorba despre implicarea noastra in continuare in programe si proiecte cu finantare guvernamentala si a UE. Universitatea noastra va fi gazda unui training organizat de Agentia Nationala de Cercetare in Invatamantul Superior, in data de 4 martie, la ora 12. Profit de discutia cu dumneavoastra spre a-i invita pe toti cei care doresc sa acceada la fonduri europene sa participe la aceasta intalnire, care va avea loc la sediul rectoratului, la ora 12, cu experti ai Agentiei Nationale din Bucuresti. Intrarea este gratuita.

- In anul universitar precedent ati cautat sa porniti o noua specializare: Drept. Veti continua demersurile si anul acesta?
- Universitatea noastra va avea specializari noi: Informatica Economica, Marketing, Psihologie, Arte Textile-Moda (Design Vestimentar). Sunt patru specializari extrem de cerute pe piata muncii. In ceea ce priveste Dreptul, avem Drept Administativ, adica administratie publica, dar nu va ascund faptul ca nu am renuntat la ideea de a face Drept. Comisia ARACIS ne-a solicitat sa prezentam procesele de pe rol si nu avem decat trei, la care se adauga unul cu Roventa si Coana, care semneaza reclamatiile impotriva noastra. Media altor universitati este de cateva zeci de procese. Noi dorim sa ne rezolvam problemele la nivel de universitate. As dori sa adaug aici faptul ca avem un coleg de mare valoare, specialist in Drept, care este acum ministru si este conferentiar titular la Universitatea „Aurel Vlaicu”. Este vorba de ministrul de Externe al Romaniei, Cristian Diaconescu. Acum, este suspendat din calitatea de cadru didactic, in perioada mandatului sau ministerial, insa si-a exprima in mod ferm intentia de a ramane la Universitatea noastra si de a candida, cand va fi cazul, pentru un post de profesor universitar. In acest moment, Universitatea „Aurel Vlaicu” are la specializarea Drept patru conferentiari titulari, un profesor universitar titular, si toti lectorii si asistentii sunt doctori sau doctoranzi in Drept.

- In conditiile crizei economice care afecteaza viata publica, cum vor evolua taxele de scolarizare la Universitatea „Aurel Vlaicu”?
- Taxele nu se vor modifica. Avand in vedere ca Universitatea este sustinuta de minister, avand si fonduri bugetare, taxele nu vor creste. Nu se pune nici problema platii absentelor, examenelor, adeverintelor, reexaminarilor.

- Se resimte aceasta criza economica globala in fondurile alocate dotarii laboratoarelor si salilor de curs ale Universitatii, in fondul de burse?
- Fondul de burse este de peste 11 miliarde de lei, iar in curand studentii vor avea si inca un camin al lor, de cinci stele. Suntem in faza de lansare a licitatiei pentru acest camin studentesc, care va fi in valoare de 2,6 milioane de euro. Suntem, in momentul acesta, in situatia de a lansa oferta pentru a transforma Hotelul Petrom, din parcul Reconcilierii, intr-un hotel de 5 stele, la preturi de 2 stele (cazare si masa) pentru ca in felul acesta intelegem noi sa venim in intampinarea orizontului de asteptare al aradenilor si nu numai.

- Presedintele sindicatului Alma Mater solicita ca fondurile extrabugetare colectate de universitati sa nu fie luate in calcul la stabilirea bugetului acestora, de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii. Cat sunt ele de importante in gestionarea activitatii Universitatii?
- O idee exceptionala! Toate fondurile extrabugetare, asa-numitele fonduri proprii, devin fonduri de la buget in momentul in care intra in Universitate. Ele sunt gestionate dupa legea bugetului public si nu ca fonduri proprii. Trebuie sa se afle numai la Trezorerie, iar depozitele nu pot fi facute la alte banci comerciale. Este un fapt regretabil! Universitatea „Aurel Vlaicu” este probabil institutia din Arad care are cele mai multe fonduri pe depozite si lichiditati, dobanda este consistenta dar in momentul in care am putea opta pentru o banca am putea si negocia dobanda, ceea ce in acest moment nu este posibil. Eu dezavuez institutiile publice care stau cu mana intinsa catre minister si care isi pierd zile intregi la cabinetele oficialilor de la Bucuresti, solicitand fonduri, cand poti gandi o strategie care poate fi de succes, o strategie antreprenoriala, precum o realizeaza toate marile Universitati europene si micile si marile universitati americane.

- Putem spune, in momentul acesta, ca Aradul este un oras universitar?
- Este o intrebare foarte grea, la care imi este si mai greu sa raspund, pentru ca universitatea nu confera si calitatea de centru universitar. Stradania comunitatii noastre academice este insa reala si considerabila, pentru ca noi chiar ne propunem sa transformam Aradul, dintr-un oras oarecare intr-un important centru universitar. Ambitia noastra este de a duce un departament al Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si Cercetare dintr-o tara europeana, la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. O dovada de cat este de dinamica Universitatea noastra este ca in urma cu cateva zile s-a votat legea potrivit careia poti angaja profesori din state membre UE, iar noi vom si face acest lucru - deja avem ca element de sustinere in strategia noastra un asemenea demers care functiona pana acum cu o dubla subordonare academica.

Andrei Ando - Observator

  • Peste 12 mii de aradeni vor primi pensii sociale minim garantate

Peste 12 mii de pensionari aradeni au avut pensii mai mici de 300 de lei pe lunaActul normativ referitor la instituirea unei pensii sociale minime garantata a fost publicat ieri, in Monitorul Oficial.
Masura de uniformizare a veniturilor la cuantumul pensiei sociale de 300 de lei intr-o prima transa si 350 de lei, intr-o a doua, vine in ajutorul benefiaciarilor de pensii mici. Conform Casei Judetene de Pensii, la nivel de judet si municipiu, 12.300 de persoane beneficiau de pensii mai mici de 300 de lei, aceasta situatie fiind estimativa in contextul in care, pana la demararea primei transe de acordare a pensiei sociale minime garantate mai pot intra in drepturi si alti beneficiari.
Conform noii legi, nici un pensionar nu va mai beneficia de o pensie mai mica de 300 de lei. Pensia sociala minima garantata va fi acordata in doua transe, urmand ca de la 1 aprilie, pensiile sa fie uniformizate la valoarea de 300 de lei, iar in octombrie la 350 de lei. Dupa instituirea pensiei sociale, persoanele cu venituri foarte mici vor simti diferenta dintre cuantumul anterior si cel garantat. Cu toate ca pentru unii pare incredibil ca o persoana sa aiba venituri de 150 de lei sau chiar sub aceasta valoare, numarul beneficiarilor de pensii „infime“ este foarte mare. Dintr-o populatie de 400.000 de mii de locuitori ai judetului si municipiului Arad, peste 12 mii au pensii sub 300 de lei, o situatie nedefinitiva la care se vor adauga intr-o a doua transa de uniformizare a pensiiilor, varstnicii cu venituri sub 350 de lei. „Un prim aspect bine de stiut in cazul persoanelor cu venituri mai mici de 300 de lei este ca aceastia trebuie sa inteleaga ca pensia sociala le garanteaza diferenta de bani dintre venitul de care beneficiau si pensia sociala. A nu se intelege ca e vorba despre un venit in plus. Deci o persoana care avea un cuantum de pensie de 190 de lei va primi diferenta de 110 lei. In prima transa de uniformizare peste 12 mii de persoane vor beneficia de la 1 aprilie de pensii de 300 de lei. Pentru pensia sociala se vor lua in considerare pensionari, persoane care primeau indemnizatii de persecutie politica, persoanele care au prestat activitati in detasament, cele care primeau indemnizatii de veterani de razboi, cei cu pensii de invaliditate ori de sot supravietuitor. Pensia sociala nu este valabila si pentru persoanele care primeau doar indemnizatii, pentru ca acestea nu au contribuit pe parcursul vietii la buget. Am inteles ca Ministerul va gasi o solutie si pentru acest segment de persoane“, Marioara Gozman, director adjunct al CJP Arad.
Pe langa avantajele pe care plafonarea pensiei le presupune, exista si anumite parti negative, dezavantaje atat pentru unii dintre beneficiarii cat si pentru reprezentantii Caselor de Pensii. O recalculare a pensiei poate da peste cap de asa natura valoarea acesteia incat, in conformitate cu prevederile actuale, omul poate fi pus in situatia de a inapoia toate sumele incasate pana la recalculare, considerate pe nedrept. „Cum am mai spus, aceasta lege poate naste diverse neplaceri, la care guvernantii nu s-au gandit. Spre exemplu, daca unei persoane careia i s-a uniformizat pensia pana la valoarea de 300 de lei, prevazuta de pensia sociala, obtine dupa cateva luni, in urma unei solicitari de recalculare pentru luarea in considerare a unor sporuri la pensie, sa zicem 370 de lei, mai mult cu 70 de lei va trebui sa restituie diferentele obtinute pana la cuantumul stabilit in urma recalcularii. Asta inseamna ca vor fi diverse incurcaturi si munca in plus pentru noi. E usor sa dai omului dar nu si sa ii iei inapoi“, adauga aceasta.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Colaborare intre Arad, Bihor si un partener maghiar pentru reabilitarea drumului catre Moneasa

Vicepresedintele CJA - Cristian Dragan anunta inceperea demersurilor de reabilitare a drumului Monesa-limita cu judetul BihorCristian Dragan, vicepresedinte al Consiliului Judetean, a participat zilele trecute la sedinta Adunarii Generale si a Consiliului Director al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Oradea (BRECO). De asemenea, la discutiile de la Oradea a fost prezenta si Gabriela Chiricheu, director ADAR.
S-a decis urgentarea procedurilor pentru deschiderea unui birou BRECO la Arad care sa coordoneze in principal elaborarea de proiecte transfrontaliere. Judetul Arad a depus un numar de sase proiecte transfrontaliere ai caror beneficiari sunt Primaria Nadlac, Asociatia crescatorilor de bovine din judetul Arad, Asociatia pentru promovarea valorilor naturale si culturale ale Banatului si Crisanei Excelsior, dar si Universitatea de Vest „Vasile Goldis”. „Am solicitat urgentarea procedurilor pentru deschiderea unui birou in Arad, angajarea a doua persoane care sa poata oferi consultanta primariilor si potentialilor beneficiari. Cred ca judetul Arad poate sa depuna cel putin 20 de proiecte pe o sesiune, nu doar sase cate are depuse in acest moment”, spune vicepresedintele Cristian Dragan.
Totodata, in cadrul sedintei, reprezentantii judetului Arad au discutat cu presedintele Consiliului Judetean Bihor, Radu Tirle, despre posibilitatea elaborarii unui proiect comun pentru reabilitarea drumului Moneasa-limita cu judetul Bihor si continuarea reabilitarii in Bihor. „Am reusit sa ajungem la un numitor comun cu autoritatile din Bihor si am decis ca, impreuna cu un partener maghiar, sa depunem un proiect transfrontalier pentru reabilitarea acestui sector de drum. Am stabilit sa ne intalnim cu expertii in statiunea Moneasa pentru a face delimitarile teritoriale, iar mai apoi sa parcurgem pasii necesari, care vor consta in elaborarea proiectului si obtinerea finantarii”, a mai spus Dragan.

Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]