Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Vineri, 27 martie 2009

Stirile TVA aici
  • Primaria „se spala pe maini” de gestiunea CTP

Primaria doreste delegarea pe trei ani a gestiunii serviciului de transport publicReprezentantii Primariei Municipiului Arad sunt hotarati sa instraineze managementul Companiei de Transport Public. In ultima perioada, institutia respectiva a mers doar in pierdere atat din cauza lucrarilor si scoaterii din circulatie a tramvaielor, cat si din cauza vechimii autovehiculelor.
In acest sens, incepand cu aceasta saptamana se afla la transparenta „Studiul de oportunitate pentru delegarea gestiunii serviciului de transport public local prin curse regulate”. Mai exact se doreste delegarea pe trei ani a gestiunii serviciului de transport public.
Proiectul cuprinde toate informatiile necesare despre aceasta institutie (de la investitii si pana la pierderi). In studiu se arata faptul ca in perioada urmatoare trebuie sa se demareze actiunile de investitii privind transportul in comun. Astfel, in urmatoarele luni, aceste masuri vizeaza achizitionarea a 20 de minibuze, destinate extindieri rutelor din municipiul Arad, dar si cumpararea a trei tramvaie noi. De asemenea, se are in vedere si implementarea unui sistem de tiketing cu carduri.
Sistemul integrat prin eficientizarea incasarilor si cheltuielilor Companiei de Transport Public are doua componente: sistemul automat de taxare si sistemul de monitorizare a vehiculelor. Daca aceste lucruri se vor realiza in perioada imediat urmatoare se doreste extinderea transportului electric existent cu aproximativ 5 km de linie de tramvai si achizitionarea a inca sapte bucati de tramvai. De asemenea, se va amenaja un centru in vederea controlarii traficului. Acesta va consta in urmarirea prin satelit a masinilor de interventie a Salvarii, Pompierilor, Politiei, astfel incat sa li se asigure acestora, „unda verde” catre zona de interventie, precum si instalarea de semafoare inteligente ce vor debloca electronic intersectiile aglomerate. Semafoarele vor fi controlate computerizat, intersectiile vor fi reconfigurate din punct de vedere ru-tier si dotate cu camere video, iar mijloacele de transport ale CTP vor fi monitorizate prin satelit. Intersectiile vor fi dotate cu sistem de semaforizare inteligent, capabil sa ia decizii de modificare a timpilor de semaforizare, pe baza informatiilor primite prin intermediul camerelor video si a cererilor de prioritate primite de la Salvare, Pompieri, Politie sau a vehiculelor de transport public.

Televiziune cu circuit inchis
O alta componenta a investitiei o reprezinta existenta unui subsistem de televiziune cu circuit inchis, realizat prin amplasarea de camere de luat vederi in intersectii si conectarea acestora, prin fibra optica, la Centrul de control. Camerele video vor permite transmisia, inregistrarea si stocarea de imagini din trafic.

A scazut numarul de pasageri
Analiza unui an normal din punct de vedere al traficului indica o scadere a numarului de pasageri in semestrul II a anului 2008, fata de semestrul I cu circa 10%. In 2007 in semestrul II s-au intregistrat 9.631.123, iar in 2008 acelasi semestru 9.197.950 de calatori. Aceasta scadere a numarului de pasageri a fost inregistrata si datorita perturbarii transportului local de lucrarile de infrastructura desfasurate in municipiu, dar si faptului ca in prezent nu s-au putut realiza investitii in utilaje noi care sa ofere confortul necesar. In proiect se arata ca printre principalele probleme identificate, care afecteaza desfasurarea serviciului de transport public local se numara si reteaua stradala subdimensionala fluxului auto existent, necesitatea amenajarii intrarilor in oras, lipsa unui pasaj subteran in Podgoria, slaba orietare privind prioritatile in constructii (dupa asfaltare, pavare, se fac lucrari de sapaturi care afecteaza carosabilul), calitatea indoielnica a lucrarilor de reabilitare, lispsa de consecventa in lucrari, circulatia ingreunata de numarul mare de autovehicule si arhitectura orasului, lipsa unei alei pietonale sau a pistelor pentru biciclisti, optimizarea fluxului traficului auto prin semaforizare inteligenta.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Luna viitoare este luna curateniei la Arad!

In luna aprilie vor avea loc multe actiuni de salubrizareIn perioada 1-30 aprilie, Primaria Municipiului Arad prin Serviciul Edilitar si operatorii serviciilor de salubrizare si intretinere spatii verzi, cu sprijinul cetatenilor, al scolilor si agentilor economici, desfasoara Curatenia de Primavara in municipiu. Actiunile vor consta in lucrari de intretinere a domeniului public, colectarea deseurilor vegetale de la populatie, reparatii la mobilierul urban etc. De asemenea, in zilele de sambata se vor colecta de la populatie deseurile DEEE (echipamente electrice si electrocasnice) si deseurile voluminoase.
Operatiunile programate sunt urmatoarele: Intretinerea spatiilor verzi din zonele de blocuri (tuns gard viu - 3000 metri, tuns gazon - 28 ha, toaletat si/ sau taiat arbori - 250 buc.); Maturat manual alei intre blocuri - 500 km; Recuperarea cainilor fara stapan din cartiere (actiune intesiva); Inlocuirea cosurilor de gunoi stradale deteriorate (300 de bucati); Repararea bancilor din parcuri, locuri de joaca si asociatii de locatari (aprox 300 de buc.); Montarea capacelor la utilitati (pe trotuare si carosabil); Distrugerea cuiburilor de ciori in zonele Bd. Revolutiei, P-ta Mihai Viteazu, Padurice, str. Ceahlau, str. Stefan Aug. Doinas si in alte zone sesizate de cetateni; Montarea de placute de identificare pentru 52 de platforme gospodaresti amenajate in cartierele Alfa, Vlaicu, Confectii; Reparatia si modernizarea corpurilor de iluminat stradal (30 de bucati, pe baza reclamatiilor inregistrate); Incarcat, transportat si depozitat deseuri verzi (estimare la aprox. 100 de tone), dezafectat rampe de gunoi neorganizate, nivelare pamant in zonele de rampe neorganizate, curatenie in zona eurocontainerelor de deseuri menajere (300 de puncte ), cosit vegetatie in zone industriale si cai de acces (aprox. 10 ha).
Toate acestea vor avea loc in Gai, Bujac, Vlaicu (zona Garii - Gradiste) intre 1 si 8 aprilie, in Alfa, Confectii, Zona Piata Spitalului - strada Andrei Saguna, Centru - Piata „Mihai Viteazu” - Polivalenta intre 9 si 16 aprilie; Aradul Nou - Calea Romanilor si Micalaca Veche intre 14 si 24 aprilie; Sanicolaul Mic, Micalaca zona 300 - Piata Soarelui intre 25 si 30 aprilie.
Transportul deseurilor rezultate din activitatea de curatenie a operatorilor si a locatarilor se va asigura zilnic intre orele 8-14 in cadrul perioadei programate pentru zona respectiva.
Pentru spatiile verzi si curatenia stradala operatorii SC POLARIS M Holding si SC Gospodarirea Comunala vor interveni cu personal propriu si cu persoanele care presteaza activitati in folosul comunitatii.

Dana Mirea - Observator

  • A incercat sa scoata din tara roci din Patrimoniul National

Un barbat a incercat sa scoata ilegal din tara mai multe flori de minaUn barbat a incercat sa scoata ilegal din tara mai multe roci de diferite structuri mineraleologice si forme, banuite ca ar face parte din Patrimoniul National Mobil.
Joi dimineata, Constantin B., care conducea un microbuz Mercedes, inmatriculat in Ungaria, s-a prezentat la PTF Nadlac pentru a iesi din Romania. Barbatul a declarat politistilor de frontiera ca merge in Ungaria, cu autovehiculul pentru a-i efectua revizia tehnica.
La controlul efectuat asupra mijlocului de transport, s-au gasit, intr-o cutie, 19 roci in greutate de peste 27.630 de kg, ambalate individual in hartie de ziar. Soferul microbuzului a declarat ca rocile apartin cetateanului maghiar de la care a cumparat Mercedesul anul trecut. Constantin B. a spus ca acesta l-a rugat sa-i aduca rocile in Ungaria. ''Pentru ca obiectele respective nu erau insotite de certificat de export eliberat de catre reprezentantii judeteni din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National si pentru ca sunt susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural National Mobil, s-a constituit o echipa de specialitate, in vederea expertizarii bunurilor'', a declarat Mihaela Les, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad.
Astfel, din cadrul echipei vor face parte reprezentanti ai Muzeului de Mineralogie din Baia Mare. Intrucat Constantin B. nu avea documente legale pentru nici unul dintre bunurile gasite in masina sa, politistii de frontiera i-au intocmit actele premergatoare pentru infractiunea de export ilegal de bunuri culturale mobile.

I. C. - Jurnal aradean

  • Societatea Romana de Spectrometrie de Masa are sediul la Arad, la Universitatea „Aurel Vlaicu”

Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad face parte din Societatea Romana de Spectrometrie de MasaUniversitatea „Aurel Vlaicu” din Arad face parte din Societatea Romana de Spectrometrie de Masa, realizand deja proiecte de peste un milion de euro, prin laboratorul de specialitate din Complexul M. Presedinte al Societatii a fost aleasa prof. univ. dr. Alina Zamfir, de la Universitatea „Aurel Vlaicu”, vicepresedinte prof. dr. Ioan Oprean de la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj, iar director stiintific prof. dr. Nicolae Dinca, de la Universitatea „Aurel Vlaicu”. Sediul Societatii va fi la Arad, intrucat aici functioneaza, in cadrul UAV, un Centru de Spectrometrie de Masa cu o exceptionala vizibilitate internationala. Pentru intaia oara in Romania Universitatea „Aurel Vlaicu” (prin presedintele Universitatii, Nicolae Dinca, si prorectorul Alina Zamfir) a publicat o lucrare cu impact 6 din punct de vedere al vizibilitatii internationale. Calitatea lucrarilor si articolelor care deriva din cercetare este masurata prin aceasta cifra, care se refera la numarul de citari a lucrarii respective intr-un interval de doi ani. Lucrarile de specialitate romanesti sunt de regula de impact mai mic de 0,5.
Centrul din Arad, condus de Alina Zamfir, reuneste zece cercetatori. A castigat patru proiecte nationale si doua internationale. In numai doi ani, s-au publicat 15 lucrari in reviste cu factor de impact intre 2 si 6, a fost editat un volum de spectrometrie de masa la Editura Springer Verlag (Germania), a prezentat in jur de 50 de lucrari plenare-invitate, contributii orale si poster la conferinte de specialitate desfasurate in Germania, Austria, Norvegia, Rusiam Elvetia, Franta, Croatia si SUA, si a primit patru premii internationale.
„Am castigat inclusiv un proiect NATO, derulat de Universitatea „Aurel Vlaicu” cu cei mai reputati specialisti din lume, inclusiv un profesor german propus pentru premiul Nobel”, a subliniat prof. univ. dr. Dinca.
Spectrometria de masa este cea mai performanta metoda de analiza in chimie, a substantelor chimice. Este sensibila, rapida, poate determina structuri noi, studii comparative, prin accelerarea unor particule si devierea lor in camp. „Suntem foarte solicitati in proiecte europene. In Romania numai la Academia Romana mai exista aparatura similara cu a noastra, de la Arad; iar colectiv de cercetatori ca la noi nu mai are nimeni. Noi avem laboratorul orientat spre cercetarea la varf” - a incheiat Nicolae Dinca.

Andrei Ando - Observator

  • Circul - o lume adunata sub un cort

Circul Americano a poposit si la AradLa sfarsitul saptamanii trecute, Circul Americano a poposit pe Strandul Neptun, organizatorii fiind hotarati ca pana in 29 martie, cat stau in orasul nostru, sa incante publicul aradean iubitor de circ.
Cum au trecut ani buni de cand nu am mai calcat pragul unui asemenea spectacol, am vrut macar pentru doua ore sa retraiesc magia copilariei pe care marea majoritate dintre noi am lasat-o undeva ascunsa in ungherele anilor ce au trecut. Asa se face ca alaturi de protagonistii spectacolului, am regasit pe moment, lumea de mult pierduta a copilului care casca ochii mari in momentul in care arena circului incepe sa capete culoare, zgomot si miscare.
Am intrat pentru cateva ore sub cupola Circului Americano si drept va spun ca nu mi-a parut rau. De farmecul de altadata mi-a fost dat sa am parte si acum, pentru ca in momentul in care s-a tras cortina peste lumea de-afara, am patruns in lumea lor, a celor care „mananca paine cu circ”. In schimb, putini dintre cei care fermecati de spectacolul din arena, se intreaba cine sunt acei oameni, cine sunt cei care fac „posibil din imposibil”, sa sfideze legile gravitatiei, sau cum pun dresorii, leii cu botul pe labe. Pentru ca desi dupa spectacol sunt multi care-si dau cu parerea legat de calitatea acestuia, nu stiu ca de fapt circul reprezinta nici mai mult nici mai putin decat o intreaga familie.

Lumea din spatele arenei
In urma cu cateva zile, intr-o dimineata friguroasa, am decis sa fac o vizita celor care in aceasta saptamana au decis sa presteze spectacole publicului aradean iubitor de circ. Dupa cateva minute petrecute in spatele cortinei, am inteles ca acesti oameni nu sunt nici vrajitori si nici nu au puteri supranaturale. In schimb ceea ce-i caracterizeaza cel mai bine este munca, pasiunea si o doza de curaj. Am inteles ca a fi circar nu e la indemana oricui.
La intrare ma astepta Armando, arlechinul circului, care a binevoit sa ma primeasca in „casa lui de turneu”, o rulota bine pusa la punct cu toate cele de trebuinta. Cum sunt un novice in ale circului, am decis sa-l las pe el sa-mi povesteasca lumea in care alaturi de alti artisti, au ales sa traiasca. „Pentru ducerea la bun sfarsit a unui program de circ, se lucreaza foarte mult, pentru ca in spatele nostru, al artistilor, exista o intreaga armata de oameni. Circul Americano, nu pot spune ca este din Romania, pentru ca istoria sa cuprinde peste 150 de ani de activitate, fiind infintat in vechea Iugoslavie pe la 1859, iar in ceea ce privesc artistii, sunt mai multe natiuni aici printre care maghiari, croati, sarbi si romani” - mi-a spus Armando.
Totodata, am inteles ca sub „mastile” cu care protagonistii se prezinta in arena, sunt oameni simpli, care stiu sa glumeasca unul pe seama celuilalt, sau chiar pe seama propriei persoane. In timp ce pentru noi, concediul inseamna „a calatori”, pentru ei, concediul inseamna acasa, in sanul familiei, alaturi de cei dragi.
„Meseria de circar se transmite din tata in fiu. Cum insa la noi nu exista o scoala de circ propriu-zisa, circurile de turneu cum este Circul Americano, sunt de familie. Cu toate acestea, oricine are predilectie pentru aceasta meserie, se poate angaja la un circ, mai ales daca si pui pasiune in ceea ce faci” - a mai spus Armando.

„Am fost artist inainte de a ma naste”
De 48 de ani lucreaza in circ, mai intai ca acrobat pe sarma, ca mai apoi sa fie de „rasul lumii”, adica clovn. Cand ai lucrat o viata intreaga in circ, orice meserie care nu implica riscuri ti s-ar parea banala. Este vorba despre Armand Oprescu, sau Armando arlechinul, preferatul copiilor. Cu o istorie care presupune cinematografie, sport si circ, Armand Oprescu, pare sa le fi facut si sa le fi vazut pe toate.
„La patru ani am primit diploma de artist, in comisia care ne-a examinat facand parte si maestrul Iosefini, care a si condus Circul de Stat in perioada in care am activat acolo”. In ceea ce priveste activitatea cinematografica, „am facut filme in copilarie. Intre 1961-1965 am colaborat la emisiunile de copii”. Desi in prezent Armand Oprescu „se ascunde” in arena circului sub un nas rosu, leganandu-se si batand din palme, el este cel care in 1967 sub regia lui Gheorghe Naghi, alaturi de actori precum Stefan Mihailescu Braila si Draga Olteanu a jucat in filmul „Cine va deschide usa?”. „Paralel cu cinematografia, jucam rugby la Dinamo si printre picaturi repetam si la circ. Asta s-a intamplat pana in ’72 cand am avut de ales intre circ si un contract de angajare la Dinamo. Nu are rost sa va mai spun ce am ales de vreme ce astazi ne aflam aici, fata in fata” - ne-a povestit Armando zambind.
Legat de pasiunea sa pentru circ, „mama mea a fost singura femeie prinzatoare la zburator si a lucrat cu mine in burta pana la sapte luni. Din acest motiv consider ca am fost artist inainte de a ma naste. In prezent, la 90 de ani, mama e cea mai in varsta artista de circ in viata. Meseria de acrobat pe sarma am urmat-o de la tatal meu care era comic-acrobat”.
Multi ani a fost in turnee cu Circul Globus, strabatand intreaga Europa, Asia si chiar Africa. Cu toate ca viata de turneu este una dificila, se pare ca destinul i-a suras lui Armando, pentru ca desi sotia sa a fost psiholog, a renuntat la aceasta meserie de dragul circului. „I-a placut dresura. Cum eu eram plecat in turneu sapte, opt luni, s-a adaptat destul de greu de la conditiile de acasa, mai ales ca si conditiile din rulote nu erau cele de astazi”.
Si pentru ca circul se transmite mai departe in familie, copiii si nepoti ii urmeaza pasii, sarma si clovneria fiind o traditie in familia dansului.

Romanii, mari iubitori de circ
Circul a fost si va ramane pentru protagonistii sai marea incercare a vietii. Cum multi dintre noi preferam sa nu ne asumam anume riscuri ori din comoditate sau pur si simplu din frica, ei, oamenii din arena circului au inteles ca pasiunea nu cunoaste limite.
Am incercat sa aflu cat de receptivi sunt romanii la conceptul de „circ”, fata de alte natii, mai ales ca Armando a avut onoarea de a calatori si a cunoaste diferite mentalitati si culturi.
„Va spun ca romanii sunt foarte receptivi la circ. In schimb publicul elvetian, german sau austriac este mai rece cand vine vorba despre acest gen de spectacole. Probabil sangele nostru latin ne face mari iubitori de circ, pentru ca peste tot pe unde am fost in tarile latine, am fost primiti cu bratele deschise” - ne povesteste Armando arlechinul.
Si cum povestea nu moare niciodata, „circurile mari se bazeaza foarte mult pe o poveste, pe mult fast si culoare. La Circul Globus de exemplu, in aceasta perioada spectacolul a cules detalii din patru piese de teatru ale lui Caragiale. In timp ce la circurile mari se pune baza pe costumatie fastuoasa, lumini, lucrandu-se in acelasi timp si cu actori si cantareti, circul clasic, de turneu, se bazeaza pe numere de acrobatie, clovnerie si dresuri”- ne-a mai spus acesta.

Opinia mea...
Lumea circului este una de poveste, in care personajele isi joaca rolul lor bine stabilit. Este lumea in care totul este posibil, in care magia se imbina armonios cu simplitatea unor oameni care formeaza o mare familie.
Desi sunt unii care intotdeauna vor avea de comentat in legatura cu numerele pe care orice circ le prezinta in arena, precizez ca inainte de toate trebuie privit in spatele cortinei, acolo unde antrenamentul si cazaturile fac parte din viata circarilor. Pentru ca intr-un final, dupa cum mi-a spus Armando, „chiar daca esti trist, in momentul in care ai pasit pe scena trebuie sa depasesti momentul”.

Adrian Todor - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]