Ştirile Zilei

Marţi, 27 octombrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Primăria urăşte verdele

În urma lucrărilor de modernizare spaţiul verde din municipiu devine tot mai redusCimentul fură din ce în ce mai mult din suprafaţa cu verdeaţă a municipiului.
Conform legii 313/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din zonele urbane, fiecare primărie are obligaţia „să ţină evidenţa spaţiilor verzi de pe teritoriul unităţilor administrative, prin constituirea registrelor locale ale spaţiilor verzi, pe care le actualizează ori de câte ori intervin modificări”
Lucru care încă nu s-a întâmplat la nivelul municipiului şi nu pentru că nu ar fi survenit modificări. Mai mult aceste registre vor fi făcute publice şi vor putea fi consultate la sediile autorităţilor administraţiei publice locale. În acest moment, un fel de evidenţă, există doar la Garda de Mediu, dar nu este făcută conform legislaţiei în vigoare.

Pasiunea pentru gri
De când au fost începute lucrările prin Arad, au fost tăiaţi foarte mulţi arbori, au fost turnate betoane peste spaţiu verde dar cum scopul este unul măreţ, modrenizarea, mijloacele nu mai contează. Din păcate, nu există nici o iniţiativă pentru amenajarea unui parc, orice teren disponibil se vinde pentru a se construi un supermarket sau vreun cartier rezidenţial. Cartierul Aurel Vlaicu, se va bucura de nu mai puţin de cinci centre comerciale, dar nu are nici un parc amenajat. Va fi probail unul din cele mai moderne cartiere dar şi cartierul în care se va respira cel mai poluat aer.

Doar legea protejează copacii
Potrivit reglementărilor din legislaţia de mediu nu mai pot fi tăiaţi teii, salcâmii, castanii, arţarii, mestecenii, stejarii plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi cei plantaţi în aliniamente de-a lungul bulevardelor şi străzilor. Sunt admise doar lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier. De asemenea construcţiile neautorizate în spaţiile verzi trebuie demolate iar terenul se va aduce la starea iniţială. Conform legii este admis doar un procent de 10% din suprafaţa unui spaţiu verde să fie ocupat de obiective socioculturale. (Care este oare procentul pe care îl ocupă clădirile din parcul de la Pădurice?)

Au fost anunţaţi
Toate primăriile din judeţ, dar şi cea din municipiu au primit o notificare din partea Agenţiei de Protecţia Mediului Arad prin care li s-au comunicat noile reglementăr:, „Am făcut adrese pentru toate primăriile din judeţ şi pentru cea din municipiu privind noile reglementări prevăzute în această lege, inclusiv obligaţia acestora ca să efectueze, până la data de 1 ianuarie 2011, auditul suprafeţei, calitaţii şi accesibilităţii spaţiilor verzi” a precizat Dana Dănoiu, director coordonator APM Arad.
Rămâne de văzut, dacă de data asta legea va fi aplicată, oricum până în 2011, dacă se continuă în acelaşi ritm, nu vor mai fi prea multe de inventariat, cel puţin pe raza municipiului. Poate asta a fost şi intenţia, atîta timp cât nu există o evidenţă clară nu pot fi aplicate nici sancţiuni.

Nu sunt bani
Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al primăriei Arad, ne-a declarat că există intenţia de a fi făcut un registru, conform legii, al spaţiilor verzi, dar ar trebui alocate fonduri din buget. Dar sunt bani pentru filme artistice sau platforme suspendate.

M. A. - Jurnal Arădean

  • Mega-intersecţia autostradă-DN7-drum express Arad-Oradea, amânată nedefinit din cauza litigiilor pentru terenuri

Realizarea unei intersecţii  în zona Staţiunii de Cercetare Ceala, care să lege DN7 de autostradă şi de drumul express Arad-Oradea, este amânată nedefinit din cauza litigiilor pentru terenuriÎn planurile de dezvoltare a infrastructurii din împrejurimile municipiului Arad intră şi construirea unei mari intersecţii, în zona Staţiunii de Cercetare Ceala, care să lege DN7 de autostradă şi de drumul express Arad-Oradea.
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Eusebiu Pistru, spune că mega-intersecţia din vestul oraşului nu va putea fi construită deocamdată, deoarece în zonă se află terenurile aflate în litigiu între Staţiunea de Cercetare şi un grup de persoane fizice. Atât conducerea Staţiunii, cât şi grupul de investitori, îşi revendică dreptul de proprietate asupra 28 de hectare teren din zonă, suprafaţă vizată de către Ministerul Transporturilor pentru construirea autostrăzii. În urmă cu mai multe săptămâni, Eusebiu Pistru declara pentru ziarul „Observator Arădean” că munictorii de pe şantierul autostrăzii trebuie să „sară” peste bucata de teren aflată în litigiu, până la clarificarea situaţiei juridice. Acum, se pare că s-a găsit totuşi o soluţie pentru ca autostrada să nu fie afectată. „Pe terenurile acelea în litigiu trebuie să fie construită de fapt intersecţia cu DN7 şi drumul expres Arad-Oradea, care ia 25 hectare. În proiectul iniţial al autostrăzii nu era trecută nicio intersecţie acolo. Deoarece în evidenţe apărea ca proprietar statul român, am zis să luăm atunci tot terenul. Interscţia va fi construită atunci când va începe lucrul la drumul expres Arad-Oradea. Până atunci sperăm că nu vor mai fi probleme juridice cu terenul”, a declarat Eusebiu Pistru. Interesant este că actualul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat în repeteate rânduri că drumurile expres nu reprezintă o prioritate deoarece generează costuri la fel de mari ca şi autostrăzile, neavând însă aceleaşi facilităţi pentru şoferi. De altfel, drumul naţional dintre Arad şi Oradea este în curs de modernizare, secretarul de stat Pistru declarând că între timp s-a mai recuperat din decalajul faţă de planul iniţial. Amânarea construirii intersecţiei din zona centrului comercial „Armonia” nu va afecta însă accesul spre viitoarea autostradă Nădlac-Arad-Timişoara. „Vom face accesul spre autostradă prin două bretele, adică două drumuri normale de două benzi, unul care urcă şi unul care coboară”, a explicat arădeanul Eusebiu Pistru.
Conform secretarului de stat, pentru realizarea celor două bretele de acces vor trebui expropriate alte terenuri, lucru ce se va dispune printr-o Hotărâre de Guvern, după măsurătorile necesare. Obiectul conflictului între Staţiunea de Cercetare şi grupul de persoane fizice îl reprezintă, de fapt, banii primiţi ca despăgubire de la stat pentru terenul expropriat. Din moment ce proiectul drumului expres spre Oradea este deocamdată o utopie asemănătoare „autostrăzii suspendate”, se pare că adevăratul câştigător al conflictului juridic dintre cele două părţi este... Ministerul Transporturilor.

L. C. - Observator

  • CCJA şi CJA au prezentat agenda culturală a lunii noiembrie

Vicepreşededintele Consiliul Judeţean Arad, Adrian Ţolea şi Ana Maria Dumitrean director al Centrului Cultural Judeţean Arad au prezentat ieri agenda culturală a lunii noiembrieAdrian Ţolea - „Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la prima ediţie a Parcului de sculptură monumentală”
Vicepreşededintele Consiliul Judeţean Arad, Adrian Ţolea şi Ana Maria Dumitrean director al Centrului Cultural Judeţean Arad au prezentat ieri agenda culturală a lunii noiembrie, a proiectului „Sântana - Cetate Culturală a Judeţului Arad“.

Tradiţie şi cultuă la Sântana
Astfel, seria evenimentelor începe cu simpozionul „Cetatea veche din Sântana“, ce va avea loc vineri, 6 noiembrie de la ora 13.00, în sala de şedinţe a Primăriei oraşului Sântana. Organizatorii simpozionului sunt Primăria Sântana şi Complexul Muzeal Arad. Apoi, duminică, 8 noiembrie în satul Caporal Alexa de la ora 10.00, Hramul Bisericii Ortodoxe din Caporal Alexa: Te Deum, iar de la ora 15.00, un spectacol folcloric, la organizarea căruia s-a mai implicat şi Asociaţia „Busuiocul“. Sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 20.00 la sala Satu Nou va fi organizat un bal tradiţional dinaintea postului Crăciunului. Vineri, în data de 20 noiembrie la Sala de Sport Sântana, începând cu ora 12.00 se va desfăşura o gală demonstrativă - cercurile de dans sportiv şi modern - ale Palatului Copiilor şi Elevilor Arad. După gală, Clubul Copiilor Sântana va susţine un program artistic ce cuprinde divertisment cu majorete, dans modern şi muzică uşoară. Organizatorul acţiune este Centrul Cultural Judeţean Arad.
Tot vineri, 20 noiembrie de la ora 18.00, în sala de evenimente Satu Nou va avea avea loc un concert coral al Filarmonicii de Stat Arad, sub egida dirijorului Robert Daniel Radoias, concert al cărui organizator este Centrul Cultural Jude­ţean Arad. Pe data de 27 noiembrie de la ora 12.00 sala de evenimente cartier Satu Nou va găzdui spectacolul „Baloane şi culori” susţinut de Teatrul de Marionete Arad iar sâmbăta, pe data de 28 noiembrie, de la ora 14.00 în aceeaşi locaţii se va organiza „Fotoreporter“ - expoziţie, evocare şi lansare de carte - „Album EMA şi Micul jurnalist“ - concursul judeţean de reviste şcolare, evenimente organizate de Centrul Cultural Judeţean, Foto Club Arad şi Casa de Cultură Sântana. „În luna noiembrie, patru institiţii vor merge la Sântana pentru a se implica în seria evenimentelor şi anume Filarmonica de Stat, Palatul Copiilor şi Elevilor Arad, Teatrul de Marionete Arad şi Complexul Muzeal Arad“, a declarat Ana Maria Dumitrean, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad.

Sculptură monumentală de 30 de ani
Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad marchează în luna noiembrie un moment aniversar deosebit şi anume, 30 de ani de la prima ediţie a Parcului de sculptură monumentală. Această aniversare va fi marcată prin organizarea expoziţiei şi prin lan­sarea ghidului turistic intitulat „Căsoaia - Parcul de sculptură monumentală”. Evenimentul urmăreşte de ase­menea să informeze publicul vizitator şi cititorii referitor la lucrările şi operele de artă ce sunt amplasate în parcul de sculptură monumentală de la Căsoaia, obiectivul fiind acela de conservare şi punere în valoare a lucrărilor aparţinând culturii şi artei contemporane. „Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la prima ediţie a Parcului de sculptură monumentală şi pentru a marca acest eveniment vom organiza expoziţia şi vom lansa ghidul turistic. Acesta este un pas pe care îl facem în scopul de a duce Căsoaia în circuitul cultural şi turistic al judeţului“, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ţolea. Parcul de sculptură monumentală de la Căsoaia cuprinde 70 de sculpturi, marcate pe harta prezentată de Centrul Cultural Judeţean Arad.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Englezii au descoperit la „Moise Nicoară” oameni prietenoşi, sarmalele şi... programa şcolară încărcată

Colegiul Naţional „Moise Nicoară" din Arad este, zilele acestea, gazda unui grup de 11 elevi şi trei profesori de la un liceu din AngliaColegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad este, zilele acestea, gazda unui grup de 11 elevi şi trei profesori - Jaky Sungleton, Kevian Cumningcam, Kaven Wilkinson, de la un liceu din Anglia. Vizita englezilor face parte dintr-un proiect „Aquinas Cultural Exchange” care se desfăşoară de 15 ani, fiind cel mai longeviv proiect, de colaborare cu un liceu străin, din judeţ.
Englezii au sosit joia trecută în Arad, fiind cazaţi la elevi din cadrul Colegiului Arădean, din clasa a XI-a A, diriginte Liliana Negrilă. Mulţi dintre ei nu au mai fost niciodată în România şi nici nu deţineau prea multe informaţii despre ţara noastră. Pentru a-i familiariza cu România, arădenii au făcut o serie de cercetări cu privire la cele mai importante obiective turistice, scriitori, pictori sau sculptori.
Zilnic, în cadrul orelor de Limba română sau de Limba engleză, elevii arădeni le prezintă musafirilor diferite proiecte şi filmuleţe pe diferite teme legate de cultura ţării noastre. Sâmbătă Colegiul „Moise Nicoară” a organizat o excursie pe traseul Deva - Hunedoara - Sibiu - Alba Iulia, unde s-au vizitat difertie monumente. Astfel, vizitatorii englezi au avut ocazia să vadă Cetatea Devei, Castelul Huniazilor, dar şi diferite monumente istorice şi mănăstiri. „Mi-a plăcut foarte mult la Sibiu. Este un oraş minunat. Am vizitat foarte multe obiective turistice. Am aflat că Sibiul a fost capitală europeană anul trecut şi acolo se realizează foarte multe evenimente culturale. Aspectul oraşului este foarte interesant şi foarte frumos. Şi Castelul Huniazilor mi-a plăcut foarte mult, de la Hunedoara. Mă bucur că am avut ocazia să particip la acest schimb de experienţă pentru că am învăţat multe lucruri noi. Mâncarea de aici îmi place foarte mult. Am mâncat sarmale, o mâncare tradiţională de aici care a fost delicioasă”, ne spune Katie Perry, o elevă din Anglia.
Elevei Georgia Stokes îi plac foarte mult oamenii din România - „Am fost foarte impresionată de oamenii care s-au implicat în acest proiect. Sunt foarte prietenoşi şi foarte deschişi. Am observat multe diferenţe între elevii de aici şi cei din Anglia. De exemplu noi nu avem atât de multe materii la şcoală. Programa de aici este mult mai încărcată. Se fac mult mai multe ore decât la noi. Şi în privinţa preparatelor culinare sunt diferenţe mari. Am avut ocazia să mănânc diferite preparate tradiţionale care mi-au plăcut foarte mult.”
Ieri după-amiază, gazdele au prezentat oaspeţilor Parcul Natural Lunca Mureşului. Timp de mai bine de trei ore, grupul de elevii a vizitat cele mai frumoase obiective ale parcului, elevii primind informaţii despre acesta de la angajaţi. Astăzi musafirii vor merge în excursie la Timişoara, unde timp de două ore vor fi ghidaţi prin oraş, apoi vor putea merge la Iulius Malll pentru a face cumpărături. Seara se va încheia cu cina la elevii arădeni gazdă, mai apoi având program liber. Pentru mâine sunt programate o serie de activităţi în şcoală, iar elevii englezi vor realiza un eseu despre experienţa lor în România, unde vor scrie ce le-a plăcut şi ce nu le-a plăcut în ţara noastră. Seara, arădenii au organizat o petrecere de „Bun-Rămas” la Hotelul Central din Arad, deoarece musafirii se vor întoarce în Anglia joi dimineaţa.
„Este cel mai vechi proiect din şcoala noastră, care se derulează de 15 ani. Majoritatea dascălilor noştri a avut ocazia să viziteze Anglia. Am legat prietenii şi, în fiecare an, în octombrie când au vacanţă, elevi de la Liceul din Anglia vin la noi, iar elevi de-ai noştri le întorc vizita în februarie”, ne explică Desdemona Nagy, profesoară de Limba engleză.
Pentru buna derulare a proiectului s-au implicat profesorii arădeni: Liliana Negrilă, Marilena Diaconescu, Desdemona Nagy, Camelia Circa-Chirilă, Simona Kramer, Anca Stoian, Lavinia Pîrv, Vanda Stan, Mircea Potocean, Maria Haş.

Simina Roz - Observator

  • La Zădăreni se va construi o casă de bătrâni cu bani europeni

Primarul Doina Petri a subliniat că în Zădăreni va fi construită o Casă de bătrâniÎn ultima perioadă de timp în comuna Zădăreni s-au materializat o serie de obiective importante, chiar dacă n-au ajuns încă la finalizare, din motive independente de factorii locali.
Pe lângă acestea s-au mai iniţiat şi o serie de acţiuni care au schimbat în bine faţa comunei, activităţi care au fost strict urmă­rite de ini­moasa primăriţă, Doina Petri.
Bunăoară, în vara acestui an au fost depuse câteva proiecte dintre care cel mai important este cel pentru fonduri europene, prin celebra Măsură 3.2.2. prin care se intenţionează construirea unei Case de bătrâni, reabilitarea Căminului cultural din Bodrogu Nou precum şi asfaltarea străzilor din întreaga comună.
Proiectul, în valoare de 2,5 milioane de euro are şanse serioase de a fi materializat, în aceste zile încheindu-se veri­ficările pe teren, făcute de o echipă din Alba Iulia, ai cărei componenţi au fost impresionaţi pozitiv de ce au văzut.
Din relatările primarului comunei Zădăreni, Doina Petri, am înţeles că dacă totul merge la fel de bine, odată cu comunicarea avizului - probabil la începutul lui 2010 - se poate trece la ini­ţierea licitaţiei pentru stabilirea firmelor constructoare. Lucrarea ar dura, mai apoi, circa un an de zile.
„Căminul ar urma să fie construit în Cartierul Nou din Zădăreni şi ar avea circa 20 de locuri de cazare, la condiţii cerute de normele euro­pene, bătrânii urmând să stea câte doi într-o cameră, fiecare cameră urmând să beneficize de baie proprie. De asemenea va fi amenajată o sală de lectură în care bătrânii vor putea citi ori socializa după preferinţe. Locaţia va fi în subordinea primăriei iar din cele 20 de locuri, patru locuri vor fi ocupate de oameni în vârstă, ce reprezintă cazuri sociale. Ar fi într-adevăr extrem de benefic pentru comună construirea acestui aşeză­mânt“ - a subliniat Doina Petri.
Trebuie precizat că locaţia numită Cartierul Nou este tot o realizare a actualei echipe de la conducerea pri­măriei, realizare bine primită de localnici, în ciuda unor sincope - ine­rente actualelor realităţi din ţara noastră, înregistrate pe parcursul lucrărilor.

Florica Bunaciu - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]