Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Sambata, 28 februarie 2009

Stirile TVA aici
  • Peste 11 milioane de euro pentru Centrul istoric al Aradului

Contractul de finantare pentru proiectul de reabilitare al Centrului istoric al Aradului a fost semnat ieriMinistrul Blaga a semnat, ieri, contractul de finantare pentru proiectul de reabilitare al Centrului vechi
Dupa patru ani de munca, ieri, in Sala festiva a Primariei Municipiului Arad, a avut loc ceremonia de semnare a contractului de finantare pentru proiectul „Reabilitarea Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad” din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013. La eveniment au participat Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, autoritati locale si parlamentari aradeni.
Valoarea totala a proiectului de reabilitare a centrului vechi al orasului este de 58.782.037 lei, din care 44.737.544,88 lei reprezinta valoarea solicitata pentru realizarea lui. Contractul de finantare al Consiliului Local al Municipiului Arad vizeaza acordarea de fonduri europene, prin intermediul Programului Operational Regional 2007-2013, pentru „Reabilitarea Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad”, in vederea cresterii atractivitatii turistice a Municipiului Arad si a judetului Arad, prin reabilitarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural-istoric si modernizarea infrastructurilor conexe. „Proiectul presupune lucrari de executie la sistemul rutier, lucrari la reabilitarea Podului Traian, a utilitatilor conexe (retea canalizare, retea alimentare cu apa, iluminat public), precum si lucrari la cladirea Preparandiei, cladire istorica din centrul orasului Arad”, a declarat Gheorghe Falca, edilul sef. De asemenea, autoritatiile isi propun sa creasca numarul turistilor veniti sa viziteze Aradul, precum si numarul vizitatorilor Muzeului Tematic al Preparandiei Romane, ca urmare a realizarii acestui proiect.
Dupa prezentarea proiectului, ministrul Vasile Blaga, impreuna cu Gheorghe Falca, primarul municipiului Arad si Sorin Maxim, director general al ADR Vest au semnat contractul. Astfel, acest contract de finantare pentru proiectul „Reabilitarea Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad” este cel de-al saselea semnat in Regiunea Vest. La ora actuala, suma totala a proiectelor contractate se ridica la 249.949.235,11 lei, iar 55 proiecte se afla in curs de contractare, din totalul de 122 depuse la sediul ADR Vest, in vederea obtinerii finantarii prin intermediul POR 2007 - 2013.

12 strazi vor fi reabilitate
Vasile Blaga a afirmat faptul ca acesta este cel mai important contract pe axa 5 din tara. „Anul acesta finantarile europene prin POR au depasit 500 milioane euro”, a declarat ministrul. Perimetrul studiat in cadrul proiectului este delimitat de Calea Romanilor - str. Tribunul Dobra - str. Cozia - str. Paul Chinezul - str. Preparandiei - Piata Sarbeasca, pana la splai Toth Sandor (malul Muresului). Strazile reabilitatate in cadrul proiectului „Reabilitare Centru istoric Vechi” (Dornei, Preparandiei, Mucius Scaevola, Cuza Voda, Heim Domokos, Florilor, Tribunul Dobra-partial, Cozia, Paul Chinezul, Toth Sandor, Patriei si Olimp) cuprind 26.550 mp carosabil, 10.254 mp trotuare, linie tramvai 1.895 m, retele apa, canalizare, iluminat public.
In paralel cu implementarea proiectului finantat din fonduri structurale „Reabilitare Centru Istoric Vechi”, celelate strazi din perimetrul delimitat vor fi reabilitate in aceeasi perioada din fonduri ale bugetului local.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Automobil Club Roman a sarbatorit ieri 105 ani de existenta

Si la filiala din Arad s-au sarbatorit cei 105 ani de la infiintarea ACRAutomobil Clubul Roman, filiala Arad, a sarbatorit ieri implinirea a 105 ani de existenta. In cadrul intalnirii, reprezentantilor membrilor ACR de ieri a fost prezentat bilantul activitatii in perioada 2004-2009 si au fost desemnati delegatii la Conferinta Nationala, precum si alegerea Consiliului de Conducere, a Cenzorului si a Comisiilor de probleme.
„ Filiala ACR Arad a fost dotata in cursul anului 2008 cu un autocamion nou, iar pentru solicitarile numeroase pentru ajutorul de urgenta s-a introdus practica externalizarii serviciilor in acest domeniu prin parteneriate cu firme de presitigiu de profil. Daca in urma cu trei ani, activitatea de asistenta rutiera inregistra pierderi mari, in urma masurilor luate a fost facuta posibila dezvoltarea bazei materiale. Toate solicitarile membrilor ACR aflati in dificultate pe soselele din strainatate au fost rezolvate in timp optim de catre flotele de asistenta rutiera ale cluburilor partenere”, a declarat Victor Jucu, director ACR, filiala Arad. In ultima perioada s-au cumparat un numar important de autoturisme Logan si Matiz pentru scoala de soferi. Preocuparea actuala se refera in momentul de fata la incheierea a cat mai multe contracte de colaborare cu liceele si universitatile aradene, in vederea atragerii unui numar mare de cursanti, oferindu-li-se un tarif redus. „ Este foarte important faptul ca la controalele realizate de organele de politie din unele judete asupra fenomenelor de coruptie din scolile de soferi, in sistemul ACR nu au fost inregistrate astfel de cazuri”.
„Vom acorda servicii noi de lucrari de intretinere, prin preluarea autoturismului de la domiciliu si vom avea grija sa perfectionam cunostintele profesionale ale lucratorilor din ACR. De asemenea, vom acorda distinctii conducatorilor care nu sunt implicati in accidente de circulatie si vom asigura autoturisme membrilor pe parcursul reparatiilor care dureaza mai mult”, completeaza Victor Jucu.
Vor mai fi organizate actiuni comune cu Politia Rutiera, in ceea ce priveste siguranta circulatiei si se va asigura in continuare asistenta in vederea preschimarii permisului de conducere si a certificatului de inmatriculare. Ca o apreciere a activitatii nationale si internationale desfasurata, Automobil Clubul Roman a fost invitat sa adere in 2007 la Carta Europeana a Sigurnatei Rutiere, iar in 2008 i-a fost atribuit de Consiliul Europei, Diploma de Excelenta pentru activitatea depusa pe linia Sigurantei Circulatiei Rutiere.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Criza matura angajatii firmelor aradene

AJOFM continua seria de activitati menite sa scada din efectele crizei economiceIn doar o saptamana, alte peste 200 de persoane au fost inregistrate ca disponibilizate
Uraganul crizei economice matura, rand pe rand, tot mai multe societati, iar rata somajului creste de la saptamana la saptamana. Daca in urma cu cateva zile Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Arad inregistra 1.753 de persoane disponibilizate, la un interval scurt de timp numarul concedierilor colective a crescut. Aproape 2.000 de persoane vor fi concediate pana in luna mai a acestui an. Cu toate acestea, cifrele se rotunjesc de la o saptamana la alta.
Industria auto scoate in somaj 907 angajati, iar industria fabricarii de mobila 260. Fabricarea calculatoarelor, un domeniu prosper pana sa fie „zbuciumat“ de criza, se dispenseaza de munca a 230 de persoane. Domeniul constructiilor metalice disponibilizeaza 185 de persoane, iar constructiile de imobile 120. Productia si furnizarea energiei electrice renunta la forta de munca a 91 de oameni, iar industria textila la 62 de angajati. In prelucrarea lemnului sunt concediati 25 de angajati, in tabacarie piei 35 si din localuri si restaurante ies in somaj 12 persoane. Un sector nou este cel al activitatilor de paza de unde 25 de agenti si-au pierdut locurile de munca. Din urma vine si comertul cu inca 3 disponibilizari fata de cele facute pana in prezent.
In acest sens, AJOFM continua seria de activitati menite sa scada din efectele crizei si mai ales din rata amenintatoare a somajului. Astfel, la finele acestei saptamani, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Arad a oganizat la complexul Expo International un seminar de prezentare a agentilor economici, a oportunitatilor de ocupare oferite de retaua EURES, retea de servicii de ocupare a fortei de munca in statele membre U.E. La eveniment au participat reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean, ai Serviciului Roman pentru Imigrari, precum si 20 de agenti economici. „Au fost abordate aspecte de ordin teoretic si practic privind procesul de recrutare, modalitati de inregistrare in retea, parteneriate Eures transfrontaliere. De asemenea, reprezentatii ISJ Arad au facut o prezentare privind Europass si anume portofoliul de documente si certificate pe care un individ trebuie sa il detina in momentul in care doreste sa se angajeze in tari U.E. Participantii au discutat despre situatia actuala a somajului, solutii pentru gasirea de locuri de munca pentru cetatenii romani, precum si aspecte practice privind munca romanilor in strainatate si munca cetatenilor europeni, non europeni respectiv apatrizi in Romania. Cei 20 de reprezentanti de firme au fost orientati catre pastrarea personalului angajat luandu-se in considerare cresterea execesiva a somajului. Cei care disponibilizeaza au fost sfatuiti sa sprijine fostii angajati in alegerea unui alt loc de munca, o optiune fiind reteaua Eures“, a declarat Mihaela Jude, inspector comunicare AJOFM Arad.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • „Tartuffe” si „Poveste de iarna” - premierele lunii martie la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”

La Teatrul Clasic "Ioan Slavici" luna martie aduce doua noi premierePremiera spectacolului „Tartuffe” nu va mai avea loc in aceasta seara, dupa cum era programat, din cauza unor probleme tehnice, ci in 8 martie. La finele acestei saptamani, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” a programat spectacolele „Steaua fara nume”, in regia lui Dan Vasile, astazi, de la ora 19 si „Turandot”, regizat de Chris M. Nedeea, maine, tot de la ora 19.
In 7 si 8 martie vor avea loc avanpremiera si premiera spectacolului „Tartuffe”, de Moliere, in regia lui Dan Vasile, decorul lui Laurian Popa, costumele Luminitei Penisoara si muzica lui Mircea Kiraly. In 13 martie, poate fi revazut one-man-show-ul lui Zoltan Lovas, in Sala Studio, de la ora 19. Cei care nu au avut ocazia sa mearga la premiera spectacolului „Tartuffe”, pot sa il revada in 14 martie, de la ora 19. A doua premiera a lunii martie este cea a spectacolului „Poveste de iarna”, dupa William Shakespeare, in regia lui Razvan Muresan si scenografia Oanei Varan, care va avea loc in 22 martie, incepand cu ora 19. „Steaua fara nume”, care ii are in rolurile principale pe Carmen Butariu si Ioan Peter, va fi reluat in 27 martie, de la ora 19, in Sala Studio. In ultimul weekend al lunii martie, iubitorii de teatru se pot delecta vizionand spectacolele „Turandot”, in 28 martie si „Decalog”, in ziua urmatoare.

Corina Hutan - Observator

  • Suport pentru viata culturala

La Santana se vor construi un amfiteatru, o casa de cultura si un centru comercialIn doi ani de zile, Santana va avea o Casa de cultura. Investitia se ridica la 3 milioane lei.
Amfiteatru, Casa de cultura si un centru comercial - acestea sunt constructiile care ar urma sa se ridice, in viitor, in spatele noii Primarii din Santana.
Structura de rezistenta a amfiteatrului in aer liber a fost realizata deja (aproape in totalitate), anul trecut, cu bani de la bugetul local. Constructia va continua in functie de alocarea bugetara pe 2009, care deocamdata este „in ceata”. In ceea ce priveste centrul comercial, exista un investitor (cu experienta in domeniu), care este chiar din Santana si, evident, e interesat de acest proiect.

O investitie necesara
Casa de cultura a orasului Santana pare a fi, la aceasta ora, proiectul cu cele mai mari sanse de concretizare. „Am depus proiectul in august 2007, iar in decembrie 2008 am primit raspunsul. Compania Nationala de Investitii ne-a anuntat ca suntem pe lista celor acceptati” - spune Mihai Scarlatescu, viceprimarul din Santana.
Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 30 de miliarde de lei vechi, banii fiind asigurati de la bugetul Ministerului Culturii. Autoritatile locale spera ca lucrarile de constructie sa inceapa in aceasta vara si sa nu dureze mai mult de doi ani. „Casa de cultura va avea 1.200 de metri patrati, in aceasta suprafata fiind incluse o sala de spectacol cu 350 de locuri, biblioteca, foaier si sali de repetitii” - explica Adriana Bogosel, inspector la Primaria Santana.
O Casa de cultura noua este mai mult decat necesara, dat fiind ca cele doua camine culturale din localitate sunt revendicate (unul de Biserica Ortodoxa, celalalt de Forumul German). In plus, viata culturala a orasului este foarte bogata. Pe langa activitatea (intensa si constanta) ansamblului de dansuri populare „Busuiocul” si a manifestarilor culturale organizate in cadrul proiectului „Cooperare transfrontaliera la nivelul localitatilor Santana si Elek”, Primaria colaboreaza cu toate institutiile din localitate pentru organizarea unor actiuni cultural-artistice.
Astfel, „in parteneriat cu scoala, avem diverse activitati extrascolare, cum ar fi dansurile populare sau concursurile de interpretare. Impreuna cu Centrul Cultural Judetean, organizam Cursurile Scolii de vara. Fie ca e vorba de teatru, pictura, dans modern sau dans popular, aceste cursuri au mare succes in randul copiilor si tinerilor. «Zilele orasului Santana» pe care le sarbatorim in august-septembrie, sunt de asemenea prilej pentru diverse manifestari culturale. La fel si sarbatorile de iarna... Dar vrem sa organizam si spectacole de teatru, si de muzica clasica. Vrem sa ridicam viata culturala a orasului” - puncteaza Rozalia Pasca, referent cultural la Primaria Santana.

D. D. - Jurnal Aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]