Stirile Zilei
Joi, 28 mai 2009
Stirile TVA aici
  • Alerta maxima de gripa porcina

Pe Aeroportul Arad medicii asigura controlul pasagerilorLa Spitalul Judetean se afla 50 de doze de Tamiflu
Virusul gripei porcine a ajuns in Romania. La Bucuresti a fost confirmat, ieri, primul caz. E vorba de o femeie de 33 de ani, rezidenta in SUA, care a venit saptamana trecuta de la New York. Dupa ce a venit in contact cu aproximativ 40 de persoane, bolnava a fost internata la Institutul Matei Bals, apoi lasata sa plece acasa, impreuna cu rudele sale, pentru ca medicii spun ca nu a facut decat o forma usoara a bolii. Marti, o tanara de 19 ani, si sotul sau, cetatean spaniol, au fost internati la Timisoara, cu suspiciune de gripa porcina. In aceste conditii am dorit sa aflam cum s-au pregatit autoritatile aradene pentru combaterea aparitiei virusului ucigas, H1N1. „La nivelul Prefecturii, al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta si al Grupului de Sprijin din cadrul acestui comitet s-au luat o serie de masuri specifice. Directia de Sanatate Publica coordoneaza activitatea unitatilor spitalicesti si daca sunt respectati parametrii impusi de Ministerul Sanatatii. De asemenea, si noi vom organiza controale inopinate”, ne-a declarat subprefectul Radu Stoian.

Medicii, consemnati in localitate
Dana Negru, directorul interimar al Directiei de Sanatate Publica sustine ca toate spitalele din judet au fost atentionate sa asigure saloanele de izolare si sa intocmeasca programe de actiune. „In aceasta perioada am recomandat sa nu se mai dea concedii si nici zile de recuperare. In cazul in care aceste zile libere se vor da totusi, medicul trebuie sa ramana in localitate, disponibil si abordabil. Am cerut cadrelor medicale ca atunci cand se face triajul la consultatii, sa se puna accent pe anamneza, adica pe ce a facut pacientul in ultimele sapte zile. Bolnavii care prezinta simptome de raceala sau gripa vor fi intrebati daca au fost in Spania, Italia, SUA, Mexic sau China, daca au intrat in contact cu persoane din aceste tari sau cu persoane care au decedat prin simptom acut respirator. Izolarea pacientilor se face acasa sau in sectii spitalicesti. Aceste masuri trebuie respectate de toata suflarea medicala din tara”, afirma Dana Negru. Directorul DSP ne-a mai spus ca Aradul nu duce lipsa de Tamiflu, medicament recomandat in cazul pacientilor care au luat virusul H1N1, in stocurile directiei gasindu-se 10 cutii. Alte 50 de cutii se afla depozitate in Farmacia Spitalului Judetean. La randul sau, doctorul Pavel Vrabie, seful Biroului de supraveghere si control boli transmisibile din cadrul DSP afirma ca toate planurile de masuri propuse de cele 17 spitale din judet au ajuns la directie, unde sunt analizate in momentul de fata.

Tamiflu, de la angajati la pacienti
Mai marii Spitalului Judetean sustin ca au cumparat Tamiflu pentru angajati, dar medicamentul va fi folosit si in cazul unor pacienti care au gripa porcina. „Am cumparat cele 50 de cutii de Tamiflu, pentru personalul nostru, inca inainte de aparitia gripei porcine, medicamentul fiind folosit si pentru tratarea gripei comune. In urma cu o luna am primit o adresa din partea DSP sa predam medicamentele, dar in conditiile in care la noi vor veni cei care vor fi diagnosticati cu gripa porcina, nu am considerat ca ar fi oportun sa le predam. In ceea ce priveste programul de prevenire, am izolat saloanele si am cumparat echipamente de unica folosinta”, sustine Mirandolina Prisca, managerul Spitalului Judetean.

Acces restrictionat
La Chisineu-Cris, s-a decis ca in incinta Centrului de Sanatate sa se restrictioneze accesul persoanelor care nu au legatura cu serviciile medicale prestate aici. „In urma adreselor primite de la Ministerul Sanatatii, prin DSP, am intocmit un plan de contracarare a cazurilor de gripa porcina. In spital am restrictionat accesul. Aplicarea acestor masuri se face insa ceva mai greu, intrucat lucram in aceeasi cladire cu medicii de familie si cu cabinetele medicale din ambulatoriu”, ne-a declarat managerul Ioan Sulea.
Si Nicolae Cascatau, directorul Spitalului de la Ineu, spune ca, de cand cu gripa, se patrunde mai greu in unitate. „Pentru a impiedica accesul celor care nu ar trebui sa intre aici, am inchis ambele porti ale spitalului. Alte masuri luate au fost legate de informarea medicilor si pacientilor cu privire la simptomatologia gripei porcine, am alocat un salon cu patru paturi pentru cazurile deosebite si am cumparat echipamente de unica folosinta”, sustine Cascatau.

Alerta de gradul cinci
Inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) sunt si ei in alerta. „La directie a fost instituit un serviciu de permanenta, pentru problemele care se pot ivi in judet, la aeroport a fost detasat un medic care se afla acolo in permanenta, iar punctele de trecere a frontierei sunt supravegheate 24 din 24 de ore. Suntem in alerta de gradul cinci, gradul sase reprezentand maximum posibil, acest grad fiind stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii”, ne-a declarat Florin Radu Nicoara, directorul coordonator al DSVSA Arad.

Haos la CFR
Daca la aeroport, niciun calator ce vine din zone in care exista gripa porcina nu scapa fara a fi luat la intrebari, in statiile CFR situatia este cu totul alta. „Sunt controlati atat pasagerii care vin din Spania sau Italia, dar si cei care sosesc de pe rutele interne. Exista un doctor al DSP, iar pasagerii sunt verificati inainte de a ajunge la Politia de Frontiera”, afirma Dan Balacel, directorul Aeroportului Arad.
Reprezentantii CFR Calatori sustin insa, ca masurile pentru prevenirea aparitiei gripei porcine sunt luate doar la punctele de trecere a frontierei, pe liniile interne nefacandu-se niciun fel de control, cu toate ca virusul H1N1 si-a facu deja aparitia la Bucuresti.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Revolutionarii nu accepta mutarea monumentului din fata Primariei

Revolutionarii nu sunt de acord cu mutarea monumentului din fata PrimarieiPrimarul Gheorghe Falca a convocat o dezbatere-fulger cu societatea civila si asociatia revolutionarilor pe tema reamenajarii spatiului din fata Primariei. Planul administratiei este de a demola monumentul Revolutiei din 1989, ca si statuia lui Vasile Goldis, urmand ca in urma unor dezbateri publice si concursuri de proiecte, sa fie ridicate alte monumente, in alte spatii, cu aceeasi simbolistica.
Reprezentantii societatii civile, ai arhitectilor si artistilor plastici au acceptat - cu diverse nuante si comentarii - ideea reamplasarii simbolului Revolutiei. De altfel, ideea generala a dezbaterii pare nu aceea de a primi idei si sugestii, ci exercitarea unei presiuni asupra asociatiei revolutionarilor. Proiectul se loveste totusi, cel putin pe moment, de opozitia revolutionarilor care au multumit administratiei pentru intentia de a ridica un nou monument in alt amplasament dar... si-au manifestat convingerea ca statuia din fata Primariei va fi finalizata si va ramane pe soclu.
Interesant este ca, pe parcursul discutiilor, primarul Aradului a avansat ideea stabilirii unor despagubiri pentru asociatia revolutionarilor, care a finantat actualul monument. Reprezentantul ziarului Observator a sugerat renuntarea la aceasta idee, care ar putea fi jignitoare pentru oras si simbolul Revolutiei, atat timp cat poate fi perceputa ca o mita. Despagubirea, in opinia noastra, trebuie sa fie morala - construirea unui nou monument.
Toti cei convocati ieri la dezbaterea despre oportunitatea mutarii monumentului Revolutiei au criticat faptul ca au fost anuntati cu doar cateva zeci de minute inainte, fara a fi informati asupra subiectului de discutie. „Aceasta este o improvizatie a unui dialog care necesita pregatire. Lucrurile astea trebuie facute mai asezat, mai partenerial”, a tinut sa sublinieze pentru inceput reprezentantul „Arad ID”, Dan Artimon. Dovada a faptului ca totul a fost facut cu precipitatie a fost si absenta din sala a viceprimarului responsabil de cultura, Levente Bognar.
Primarul Aradului i-a informat pe cei prezenti de faptul ca lucrarile de modernizare a transportului urban au ajuns in piata din fata primariei, iar in acest an se vor implini 20 de ani de la Revolutie. Drept urmare, ne-am gasi in fata unei situatii de genul „acum ori niciodata” in privinta unei decizii legate de mutarea monumentului. Cu aceasta ocazie, Gheorghe Falca a fluturat in fata audientei planurile trasate pe hartie asupra Parcului Eminescu, locul unde ar putea sa fie mutat monumentul.
„Sa-i rugam pe cei de la Asociatia Revolutionarilor sa ne ajute sa modernizam municipiul”, a incercat primarul sa-i sensibilizeze pe cei prezenti si sa puna totodata presiune pe Asociatie. Reprezentantii acesteia, Attila Duka si Gheorghe Curta, nu s-au lasat induiosati si nici coplesiti de un eventual sentiment de vinovatie. Duka a evocat anul 1998, cand Asociatia a facut sacrificii pentru ridicarea actualului monument, fara niciun ajutor din partea autoritatilor, scotand bani din resursele proprii.
Toti cei care au luat cuvantul au fost de acord cu un lucru: actualul monument, care este, in fapt, neterminat, nu se ridica, din punct de vedere estetic, la inaltimea evenimentului pe care ar trebui sa il marcheze.
Arhitectul Dumitru Serban: „Elementul nu corespunde cu piata, asa cum nu corespunde nici statuia lui Goldis, o rusine realizata de un sculptor din Bistrita. Universitatea ar trebui sa si-l duca in curte. Revenind la monument... acesta nu poate reprezenta Revolutia. Este prost executat, din materiale proaste. Nu este un monument demn de un for public. Ar trebui poate luata legatura cu asociatiile din Timisoara, care zilele astea depun proiecte la Primarie. Am putea sa expunem impreuna la galeriile Delta imagini de la Revolutie”.
Doru Chisbora, presedintele Ordinului Arhitectilor din Arad, si-a expus opinia de specialist: „Din punct de vedere artistic acest monument nu are valoare si calitate. Este prost dimensionat si nefericit amplasat intre doua linii de tramvai. Functional, nu are menirea de a fi zarit, printre doua tramvaie. Trebuie sa poti ajunge la el, sa ai un spatiu unde sa poti sa te reculegi. Amplasamentul actual nu raspunde acestor deziderate”.
Si Claudiu Cristea, prezent in calitate de reprezentant al asociatiilor „Miscarea Aradeana” si „Milos Cristea”, a fost de acord cu faptul ca „trebuie sa dam o dimensiune corecta monumentului”, cea din prezent demonstrand „o saracie de reprezentare”. Cristea a mentionat de asemenea ca trebuie lasata deschisa dezbaterea despre redarea centrului spatiului social. „Sa redam bulevardul aradenilor, nu traficului”. In ceea ce priveste reamplasarea sau amplasarea unui nou monument, a cerut sa fie analizata mai bine noua locatie.
Si Bujor Buda, presedintele „Pro Urbe”, a sustinut ideea reamplasarii: „Acesta nu e un loc de pietate. Daca vreau sa pun o floare, ma fluiera politia. Eu as face o placa de marmura, ingradita, iar monumentul l-as face altundeva, intr-un loc cu verdeata. Monumentul sa nu fie insa realizat la intamplare, in graba, acum ori niciodata!”.
Flavius Ghender, redactor-sef la „Observator aradean”, a ridicat in acest context problema placutei de la fostul stadion „Vagonul”, care desi a fost promisa pentru a marca primul meci de fotbal din Romania, aceasta nu a fost amplasata pana acum.
Cei doi reprezentanti ai Asociatiei Revolutionarilor au incheiat discutia in mod ferm: statuia ramane acolo unde este, dar sunt necesare fonduri pentru terminarea ei, aici fiind asteptata Primaria cu o mana de ajutor! „Cu timpul monumentul va fi apreciat la adevarata lui valoare”, a declarat Gheorghe Curta.

Flavius Ghender, Dana Mirea - Observator

  • Directia Silvica, pusa sa cerseasca pamant de la primarii

Directia Silvica solicita primariilor din judet suprafete de pamant pentru impaduririAradul nu mai are loc pentru noi paduri
In conditiile in care, conform noului Cod Silvic, pana in anul 2030, suprafata de fond forestier a Romaniei trebuie sa creasca cu doua milioane de hectare, silvicultorii aradeni sunt obligati sa faca noi impaduriri. Problema este insa ca in judet nu au mai fost identificate terenuri disponibile.
Astfel, angajatii Directiei Silvice Arad (DSA) sunt obligati sa gaseasca solutii pentru a-si indeplini obiectivul impus de autoritatile centrale. „La nivel national, suprafata acoperita de paduri trebuie sa atinga procentul de 32%. Probleme mari sunt in judetele de campie, mai ales in Baragan, unde, pe timpul comunismului s-au defrisat padurile, pentru a introduce terenurile in circuitul agricol. Aradul sta destul de bine la acest capitol, avand paduri pe 26,8% din suprafata. Mai avem putin de recuperat, dar problema este ca nu am mai identificat terenuri pentru impaduriri”, ne-a declarat Teodor Tigan, directorul DSA.

Cereri sortite esecului
Acesta sustine ca institutia pe care o conduce ar fi trebuit sa primeasca anumite suprafete de la Administratia Domeniilor Statului (ADS), dar terenul disponibil lipseste cu desavarsire. „A venit un ordin sa se identifice toate suprafetele aflate in administrarea ADS, care pot fi impadurite. La Arad nu am primit nici macar un hectar. Din 2003 pana in prezent am preluat de la ei peste 1.000 de hectare, dar acum am primit o adresa ca nu mai au suprafete disponibile. Acum trebuie sa mergem cu cersitul, sa lamurim primariile si composesoratele sa ne doneze terenurile neprielnice pentru agricultura. Nu cred ca vom obtine ceva. Ma pun in locul oamenilor de acolo si ii inteleg ca nu pot sa renunte asa, fara bani, la pamant. A treia solutie ar fi sa cumparam teren. Asa mi se pare cel mai normal sa procedam, dar cu criza asta, nu stiu cand vom dispune de fondurile necesare”, a incheiat Tigan. Trebuie spus ca, in ultimii cinci ani, suprafata de padure a Aradului a crescut cu 670 de hectare. Impadurirea unui hectar costa nu mai putin de 1.000 de euro.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Publicul aradean poate alege viitorii actori ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici”

Publicul aradean poate alege viitorii actori ai Teatrului Clasic "Ioan Slavici"Dupa cum si-a obisnuit publicul, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” il invita la o intalnire cu o noua generatie de actori. Dupa ce in urma cu cateva luni au fost prezenti pe scena aradeana absolventii UNATC Bucuresti, de aceasta data vor veni la Arad absolventii din acest an ai Facultatii de Teatru si Televiziune Cluj - Napoca (Universitatea „Babes - Bolyai“).
Este vorba despre clasa de actori a prof. Miriam Cuibus care va prezenta, in sala mare a teatrului aradean, doua spectacole. Primul dintre ele poate fi vizionat luni, 1 iunie, de la ora 19, cand tinerii actori vor juca „Masinaria Cehov“, de Matei Visniec. Cel de-al doilea spectacol va avea loc marti, 2 iunie, tot de la ora 19, cand publicul aradean este invitat la „Visul unei nopti de vara“, de William Shakespeare.
Cele doua reprezentatii fac parte din proiectul initiat anul trecut de Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad, prin care promotiile de actori ai facultatilor de teatru din tara isi prezinta spectacolele finale in cadrul unui teatru profesionist. Prin acest proiect, teatrul aradean urmareste sa ofere celor mai tineri dintre actori posibilitatea de a se exprima artistic in fata unui public avizat, oferindu-si spatiile de joc in mod gratuit tinerilor actori.
Mai mult, spectatorii sunt din nou invitati sa-si voteze actorii preferati, Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad dorind ca astfel sa implice publicul, la fel ca si anul trecut, in alegerea viitorilor actori angajati ai teatrului. In acest sens, la intrarea in sala fiecare spectator va primi un chestionar, pe care va fi trecuta distributia spectacolului, urmand ca dupa vizionare sa marcheze, in ordinea preferintelor, actorii. Chestionarele vor fi depuse apoi in urna instalata in foaierul teatrului. La fel ca si anul trecut, chestionarele vor fi centralizate iar rezultatele lor vor sta la baza angajarilor viitorilor actori aradeni. Anul trecut, dupa spectacolele sustinute de anul terminal al Facultatii de Teatru si Televiziune din Cluj, publicul a optat pentru cinci actori, care au si fost angajati ulterior la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad. Giorgiana Elena Popan, Cecilia Donat, Stefan Statnic, Tudor Lucanu si Robert Pavitsics.

C. H. - Observator

  • Epurare la norme europene

La Ineu a fost inaugurata cea mai moderna statie de epurare din judetIneul are cea mai moderna statie de epurare din intreg judetul Arad.
Primarul Nicolae Mehelean a inaugurat cea mai moderna statie de epurare din judet. Este vorba despre o statie computerizata in proportie de suta la suta, care nu lasa loc de erori umane si care, din declaratiile primarului, va deservi intreg orasul.
„Deocamdata, avem canalizare in 40 la suta din suprafata orasului. Statia de epurare va prelua intreaga canalizare din oras, in momentul in care aceasta va fi realizata”, a declarat Mehelean. Investitia, de peste un milion de euro, a fost suportata in proportie de 90 la suta de la Fondul de Mediu, o institutie deschisa spre proiectele care urmaresc protectia mediului. „Specialistii de la Compania de Apa au ramas cu gura cascata cand au vazut analizele de laborator ale apei care iese din aceasta statie si se varsa in Crisul Alb. Acestia au spus ca este aproape la fel de curata ca si cea care curge la robinet”, a mai adaugat primarul.

Canalizare extinsa
Ieri s-a semnat un contract pentru extinderea retelei de canalizare din orasul Ineu. Este vorba despre inca 10,9 kilometri, ceea ce inseamna 20 la suta din suprafata orasului. Cei peste un milion de euro necesari lucrarii sunt fonduri primite prin programul Phare, iar 10 la suta din suma reprezinta finantare locala. „Ineul va avea pana la sfarsitul anului canalizare in proportie de aproximativ 60 la suta din suprafata realizata numai din fonduri europene”, declara primarul. Inovatia in ceea ce priveste aceasta lucrare se refera la receptionarea canalizarii. „Pentru prima data la nivel judetean, nu vom receptiona lucrarea pana nu vom verifica etanseitatea conductelor si pana nu vom face o video-inspectie in interiorul acestora, cu ajutorul unui robotel care va avea montata o camera video”, mai spune Mehelean.

A. G. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]