Ştirile Zilei

Miercuri, 29 iulie 2009
Ştirile TVA aici
  • Zeci de dascăli arădeni vor rămâne fără loc de muncă

Conform cerinţelor Ministerului ar trebui desfiinţate 654 de posturi în judeţul AradMinisterul Educaţiei cere reduceri mari de posturi în învăţământ
Ministerul Educaţiei cere reduceri masive la nivelul posturilor din învăţământ. Inspectoratul arădean informează că nu se pot lipsi decât de 70 de dascăli din totalul de aproximativ 7.000.
Sindicatele din învăţământ se aliază împotriva ministrului Educaţiei - Ecaterina Andronescu, care printr-o notă internă determină inspectoratele şcolare să facă o reducere a personalului. Conform FSLI, numărul profesorilor care riscă să îşi piardă locurile de muncă ajunge până la 20.000 la nivel naţional.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) acuză MECI că a somat în mod abuziv inspectoratele şcolare din ţară să reducă numărul de personal didactic, fără a consulta federaţiile sindicale reprezentative, încălcând cele mai elementare norme de dialog social. FSLI mai precizează că măsura luată de către Ecaterina Andronescu, în timpul desfăşurării etapelor mişcării personalului didactic, „demonstrează lipsa totală de respect de care dă dovadă ministerul faţă de cadrele didactice“. De asemenea, federaţia mai susţine că această măsură este o dovadă a incapacităţii guvernului de a aplica măsuri realiste de diminuare a cheltuielilor din sectorul bugetar şi că numai un guvern iresponsabil poate „sacrifica educaţia“, în timpul crizei economice.
„FSLI consideră că această Notă este lovită de nulitate, fiind emisă cu încălcarea prevederilor legale privind numărul de posturi din învăţământ, finanţate de la bugetul de stat, dar şi a dispoziţiilor contractului colectiv de muncă la nivel de ramură. Solicităm ministrului Ecaterina Andronescu, să dispună măsurile ce se impun pentru intrarea în legalitate“, a declarat Aurel Cornea - preşedintele FSLI.
Ministrul Educaţiei - Ecaterina Andronescu a precizat, ieri, că profesorii titulari nu vor avea de suferit şi că doar suplinitorii necalificaţi vor fi afectaţi.

Sindicaliştii arădeni sunt revoltaţi
Conducerea Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad (SDIA) declară că este întru totul de acord cu precizările FSLI şi doreşte să îşi exprime dezamăgirea faţă de deciziile luate de ministrul Ecaterina Andronescu, care „nu se dezobişnuieşte să ia măsuri peste noapte şi bulversează întreg sistemul educaţional“.
„Este un abuz din partea ministerului să ia aceste măsuri de reducere a personalului, chiar în timpul examenelor de titularizare şi a repartizării cadrelor didactice. Ministerul încalcă prevederile legale şi tot ce dorim noi este să se intre în normalitate. Comitetul Director al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad (ISJ) s-a întrunit sâmbătă, 25 iulie, pentru a analiza situaţia cadrelor didactice din judeţul nostru, după ce a primit de la minister o adresă în care se cerea acest lucru. De asemenea şi în data de 26, duminică, ISJ Arad a mai primit o adresă de la minister, prin care se precizează cine are voie să ocupe posturile vacante“, declară revoltat prof. Dănuţ Ieneşescu - preşedintele SDÎA.
În urma şedinţei de la ISJ Arad, din data de 25 iulie a.c. şi a adresei primite din partea Ministerului Educaţiei, s-a constatat că un număr de 179 de posturi sunt în plus. Conform cerinţelor Ministerului ar trebui desfiinţate 654 de posturi. Conducerea ISJ Arad a hotărât că nu pot renunţa la mai mult de 70 de cadre. „Ecaterina Andronescu declară că numai cadrele didactice suplinitoare necalificate vor avea de suferit prin punerea în practică a acestei măsuri, dar acest lucru este total neadevărat - şi suplinitorii calificaţi vor fi afectaţi. Motivul pe care îl invocă ministerul în cazul acestei măsuri, este comasarea claselor dar de fapt măsura reprezintă o discriminare la adresa profesorilor. Decizia privitoare la reducerea posturilor ar fi trebuit luată după o analiză mai concretă, de aceea dorim să ne exprimăm nemulţumirea faţă de modul în care sunt luate hotărârile în cadrul Ministerului Educaţiei“, a mai adăugat preşedintele SDIA.

Alexandra Nadaban - Glasul Aradului

  • Aproape un milion şi jumătate de lei costă panourile solare pentru ştrand

Edelii de la Arad doresc să monteze panouri solare care să încălzească apa pe ŞtrandEdilii de la Arad vor să profite de iniţiativa Guvernului României desfăşurată prin Ministerul Mediului, cu privire la finanţarea unor proiecte în cadrul Programului de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, geotermală, eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului. De aceea există un proiect pentru montarea unor panouri solare care să încălzească apa din bazinul aflat în zona comercială a Ştrandului „Neptun”.
Co-participarea noastră va fi de minim 20% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.
Iată ce precizează Direcţia Patrimoniu, condusă de Ioan Ignat: „Ştrandul Neptun, amplasat în zona centrală a oraşului nostru, pe cursul râului Mureş, este cea mai mare şi mai importantă zonă de agrement din Municipiul Arad, care de altfel, în ultimul timp a beneficiat de importante lucrări de amenajare şi reabilitare, dar nu putem spune că am făcut încă destul pentru a-i da o înfăţişare cu adevărat europeană”.
Valoarea totală a investiţiei, conform devizului general este de 1.415.600 de lei.
Finanţarea acestui obiectiv de investiţii se va face din fonduri ale bugetului general cu o contribuţie estimată la 20%, adică 283.000 de lei din valoarea proiectului şi fonduri alocate prin Programul de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încălzire.

Cheltuieli de întreţinere mai mici pentru Generală 18 - prin montarea panourilor solare
Acelaşi program al Guvernului va fi accesat şi pentru montarea panourilor solare pentru încălzire la Şcoala generală 18 „Avram Iancu” din Arad.
Asigurarea apei calde menajere şi a agentului termic pentru încălzirea şcolii se face în sistem centralizat. În prezent la această unitate şcolară se află în execuţie mansarda clădirii, iar în ceea ce priveşte consumurile necesare la aceste utilităţi după darea în folosinţă a obiectivului de investiţie, prin realizarea proiectului se asigură reducerea consumurilor şi implicit a cheltuielilor de întreţinere.
Proiectul, după evaluarea ca şi câştigător, va fi co-finanţat din bugetul general al municipiului Arad în cotă de 20% (aproape 99.000 de lei) din valoarea eligibilă a acestuia, valoarea totală a investiţiei fiind, conform devizului general, de aproape 495.000 de lei.

Dana Mirea - Observator

  • Bilanţ negru pe şoselele arădene

Comisarul şef Adrian Lile declară că numărul mare de evenimente rutiere, petrecute în ultima perioadă, determină Poliţia Rutieră să ia măsuri împotriva şoferilor teribiliştiBilanţ negru întocmit de poliţiştii rutierişti. Cinci morţi într-o singură săptămână.
Este tragicul bilanţ al evenimentelor rutiere înregistrate în doar câteva zile la nivelul judeţului Arad. Îngrijorător este că toate victimele au fost tineri, sub 30 de ani. Cât despre cauze, aceleaşi: teribilismul coroborate cu viteza excesivă şi cu un pahar de alcool în plus.
Scenariul evenimentelor tragice înregistrate zilele trecute este asemănător: şoferi tineri, fără experienţă la volan, animaţi de dorinţa de a-şi demonstra talentele apăsând mult prea puternic pe pedala de acceleraţie. Entuziasmul, împreună cu una sau mai multe beri reci au avut efecte dezastruoase. Familii distruse, destinele unor copii nevinovaţi frânte mult prea devreme şi autoturisme transformate în mormane de fier.
În ultimele zile, un tânăr de numai 16 ani a decedat după ce naşul său, cu cinci ani mai mare, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, a pierdut controlul asupra volanului şi l-a lovit în plin pe băiat care circula regulamentar în afara carosabilului, îndreptându-se spre casă. Alţi doi tineri, unul de 18 şi un altul de 21 de ani au murit pe loc, după ce veniseră din Franţa, în vacanţă la un prieten. Împreună au participat la un raliu prin oraş, traseul finalizându-se în copacii de la marginea Pădurii Ceala.
„Numărul mare de evenimente rutiere, unele dintre ele foarte grave, care s-au produs în ultima perioadă de timp, ne determină să reacţionăm în special împotriva şoferilor teribilişti, din păcate foarte mulţi dintre aceştia sunt tineri, care îşi pun în pericol viaţa, a lor, a celor care îi însoţesc sau a altor participanţi la trafic. Vom interveni cu acţiuni în forţă, pe timp de zi şi pe timp de noapte. Reacţia noastră va fi una pe măsură. Vom lua categoric toate măsurile legale în toate situaţiile în care vor fi identificaţi astfel de conducători auto. Se pare că mulţi dintre cei aflaţi la volan îşi asumă riscul de a circula, fie sub influenţa băuturilor alcoolice fie chiar şi în stare de ebrietate. De asemenea, în situaţii grave vom luat toate măsurile pe care ni le permite legea, mergând până la reţinerea celui în cauză şi propunerea acestuia pentru arestare”, a declarat comisar şef Adrian Lile, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Arad.
Poliţiştii atrag atenţia şoferilor care circula pe DN 7, recent reabilitat, şi îi sfătuiesc să circule cu prudenţă.
Pentru a încerca să prevină ca posibilele plimbări să se finalizeze tragic, poliţiştii din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere împreună cu colegii de la Ordine Publică şi jandarmi, vor desfăşura filtre, atât în judeţ cât şi în oraş.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Arădenii s-au bucurat de succes

Ansamblul „Doina Mureşului" a participat la Festivalul Internaţional de Folclor din Svatoborice-Mistrin din Cehia„Doina Mureşului” a participat la Festivalul Internaţional de Folclor din Svatoborice-Mistrin din Cehia.
Ansamblul de cântece şi dansuri „Doina Mureşului” al Casei de Cultură a Municipiului Arad s-a întors de curând de la Svatoborice-Mistrin, Cehia, unde a participat la cea de a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor. Manifestarea a reunit ansambluri din ţări precum Slovacia, Ungaria sau Cehia. De menţionat că la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor de la Svatoborice-Mistrin, Cehia a participat şi un ansamblu folcloric din Taiwan.
„N-am putut să nu remarcăm modul profesionist de organizare a manifestării şi buna desfăşurare a spectacolelor, precum şi multitudinea de genuri muzicale şi coregrafice prezente în festival: formaţii de dansuri mixte, de femei, bărbăteşti, grupuri folclorice vocale, obiceiuri tradiţionale, fanfare, solişti vocali şi intrumentişti” ne-a declarat Viorel Nistor, conducătorul ansamblului.
„Doina Mureşului” a prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Folcor de la Svatoborice-Mistrin, Cehia câteva spectacole cu suite de dansuri din principalele zone etno-folclorice arădene: Ţara Zărandului, Valea Mureşului, Câmpia şi Podgoria Aradului, Zona Ineului.
Aşa cum aflăm din materialele de prezentare, principala preocupare a organizatorilor Festivalului Internaţional de Folcor de la Svatoborice-Mistrin, Cehia este valorificarea şi promovarea autenticului atât în ce priveşte costumele, dar şi reprtoriul abordat de participanţi.
De menţionat că participarea ansamblului „Doina Mureşului” la Festivalului Internaţional de Folclor de la Svatoborice-Mistrin, Cehia a fost promovată şi pe site-ul www.duchrumunska.cz, un site de promovare a turismului şi culturii româneşti în Cehia. Administratorii site-ului au postat chiar o scurtă înregistrare a prestaţiei pe care ansamblul a avut-o în cadrul festivalului ceh.

C. L. - Jurnal arădean

  • “Miss Arad Ared 2009” şi-a desemnat câştigătoarele

Lorena Gabor a câştigat titlul de "Miss Arad Ared 2009"Duminică seara, Sala mare a Teatrului „Ioan Slavici” a fost locul unde, feminitatea, frumuseţea, senzualitatea, eleganţa şi, nu în ultimul rând, emoţiile s-au întâlnit pentru a asigura celor prezenţi, concurenţi, invitaţi, organizatori şi public o seară de nota zece.
După multă muncă, exerciţii şi schimbări, cele 14 concurente ale concursului de frumuseţe „Miss Arad 2009” au ajuns la momentul marii finale. Duminică seara, pe scena Teatrului „Ioan Slavici”, fetele au demonstrat că au toate calităţile necesare pentru statutul de „miss”. Ora 18 a făcut ca zeci de arădeni să vină să admire frumuseţea şi graţia concurentelor. Fetele nu s-au lăsat mult aşteptate şi după ce prezentatorii Adela Răuţ şi Sorin Drache i-au întâmpinat pe invitaţi, concurentele au acaparat scena printr-o coregrafie specială, cu o vestimentaţie misterioasă şi atractivă, dar şi o atitudine provocatoare, care au fost de ajuns pentru ca fetele să impresioneze prezenţă încă din prima clipă. Apoi, concurentele şi-au făcut apariţia pe scenă într-un moment special, cu o muzică foarte bine aleasă, în cadrul poate celei mai aşteptate probe a concursului şi anume defilarea în costume de baie. Pregătite să demonstreze cât sunt de frumoase în orice moment, a urmat prezentarea unor ţinute de cocktail, care s-a dovedit a fi un moment plin de graţie şi eleganţă. Rochiile de seară au scos în evidenţă eleganţa şi atitudinea fetelor care şi-au dat toată silinţa pentru a-i impresiona pe cei prezenţi. Concurentele au vrut să demonstreze că nu doar frumuseţea este cuvântul definitoriu pentru ele, ci şi inteligenţa. În acest scop au trebuit să găsească răspunsurile potrivite care să convingă juriul de competenţa lor, prin întrebările la care au trebuit să răspundă. Pentru ca cei prezenţi să nu se plictisească au avut posibilitatea să vizioneze filmuleţe care trădau munca concurentelor din cantonamentul petrecut alături de specialişti în staţiunea Moneasa dar şi filmuleţe din ziua în care concurentele, alături de organizatoare au dăruit diferite cadouri copiilor de la Fundaţia Debora. Trebuie menţionat că la eveniment au fost prezenţi şi organizatorii Miss Tournai, Belgia, care s-au arătat foarte mulţumiţi de înfrăţirea celor două concursuri: Miss Arad şi Miss Tournai. Atmosfera a fost întreţinută şi prin muzică şi dans de trupa locală „Von Meister Crew”.

Jurizare, decizii, câştigătoare şi impresii....
Concurentele au trebuit impresioneze două jurii, unul format din reprezentanţii sponsorilor principali, al cărui preşedinte a fost creatoarea de modă, Eli Lăslean şi celălalt fiind alcătuit din reprezentanţi ai mass-media. Primul juriu a fost cel căruia i-a revenit sarcina cea mai grea, de-a desemna cea mai frumoasă arădeancă, iar cel de al doilea juriu şi-a ales un „miss” propriu, căruia i-au acordat titlul de „Miss Media”. După probe, defilări şi divertisment a venit şi momentul aşteptat de toată lumea - desemnarea câştigătoarelor. Juriul mass-media a considerat-o drept cea mai potrivită pentru titlul de „Miss Presa” pe Daniela Căpraru. Pe locul trei s-a clasat Talita Chirilov, pe pe locul II Raluca Bâc iar cea mai frumoasă fată a Aradului a fost desemnată Lorena Gabor, din Arad.

Corina Huţan - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]