Ştirile Zilei

Marţi, 29 septembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Arădenii ajung datori vânduţi după ce au luat credite pentru consum

Raportul BNR prezintă cumulat valoarea creditelor luate de populaţie şi de către firmeConform unui raport întocmit de Banca Naţională a României (BNR) arădenii ocupă locul zece într-un top al restanţierilor.
Cei mai rău platnici clienţi ai băncilor sunt bucureştenii, care au credite restante de 1.995.300.000 de lei, fiind urmaţi la mare distanţă de timişeni, cu datorii de numai 285.300.000 lei.
Arădenii, nu au restanţe la fel de mari ca vecinii de pe Bega, dar datoriile de 152.300.000 lei îi plasează pe un loc fruntaş în rândul creditorilor care nu au mai putut să-şi plătească datoriile la bănci. De menţionat că datele cu privire la debitele restante sunt prezentate în paralel cu numărul de şomeri. Cu cei 19.169 de şomeri înregistraţi, Aradul depăşeşte Timişul la acest capitol, care are doar 18.701 şomeri, în timp ce la Bucureşti, numărul persoanelor fără un loc de muncă care beneficiază de ajutorul de şomaj este de 20.356.
Raportul BNR prezintă cumulat valoarea creditelor luate de populaţie şi de către firme. În ceea ce priveşte creditele restante contractate de populaţie la nivel naţional, valoarea acestora era luna trecută de 99.878.100.000 lei, în timp ce debitele firmelor erau ceva mai mici, 96.530.800.000 lei.
Consumul bate creditele pentru locuinţe
La capitolul credite în lei, în luna august, locuitorii judeţului Arad aveau luaţi din bancă 1.134.042.636 lei, restanţele fiind de 74.831.936 lei. Situaţia creditelor luate în valută transformate de specialiştii BNR în lei, la cursul din ultima zi lucrătoare a lunii arată că la Arad s-au acordat împrumuturi de 1.910.959.980 lei, restanţele fiind de 77.568.097 lei. Dacă creditele în lei au fost preferate mai mult de către populaţie, care s-a împrumutat cu 635.181.894 lei, în comparaţie cu agenţii economici care au de achitat credite de 494.184.983 lei, firmele au preferat valuta, îndatorându-se cu 943.387.345 lei, faţă de persoanele fizice care au împrumutat 896.257.473 lei. Din păcate, cei mai mulţi bani au mers înspre consum, arădenii împrumutându-se în acest scop cu 1.178.301.964 lei, locuinţele reuşind să atragă din bănci doar 297.057.275 lei.
Datele folosite la întocmirea studiului se bazează pe informaţiile furnizate de băncile româneşti, de sucursalele băncilor străine, de băncile de economisire-creditare în domeniul locativ şi de Casa Centrală a Cooperativelor de Credit.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Peste 1.800.000 de lei pentru deszăpezire

Consilierii judeţeni au aprobat planurile de deszăpezire a drumurilor judeţene pentru iarna 2009-2010Consilierii judeţeni au aprobat planurile de deszăpezire a drumurilor judeţene pentru iarna 2009-2010. Au fost stabilite cinci baze de lucru: Lipova, Sebiş, Ineu, Chişineu Criş şi Arad, s-au clasificat drumurile pe nivele de viabilitate şi s-au stabilit utilajele cu care se va acţiona pe fiecare sector de drum. În funcţie de nivelul de viabilitate s-a prevăzut materialul antiderapant şi personalul care va acţiona în acest scop. Pentru desfăşurarea operativă a acţiunilor de intervenţie şi în vederea cunoaşterii exacte a situaţiei reale din teren se vor efectua revizii: dimineaţa între orele 3 şi 5, respectiv după-amiaza între orele 15 şi 17 şi, de asemenea, ori de câte ori se consideră necesar.
Pentru lucrările de deszăpezire executate se vor întocmi rapoarte de lucru confirmate de executant, dirigintele de şantier şi primarul localităţii în raza căreia s-a efectuat lucrarea. Valoarea totală alocată de către Consiliul Judeţean pentru ca la iarnă circulaţia să se desfăşoare normal este de peste 1.800.000 de lei.

Dana Mirea - Observator

  • Lipsa banilor blochează finalizarea lucrărilor la şcoli

Având în vedere criza economică este foarte probabil ca cele mai multe dintre lucrările care au început la unităţile şcolare să fie abandonateDe parcă nemulţumirile profesorilor nu ar fi fost de ajuns, se pare că nici infrastructura şcolară nu stă prea bine.
Valoarea lucrărilor care urmează să fie finanţate şi executate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad se ridică la suma de 2.027 de miliarde de lei vechi. La acestea se mai adaugă alte 50 de miliarde care înseamnă valoarea lucrărilor executate dar nedecontate. Având în vedere criza economică în care ne aflăm, este foarte probabil ca cele mai multe dintre lucrările care au început la unităţile şcolare să fie abandonate.
Obiectivele începute de către Inspectoratul arădean se ridică la 214 de unităţi de învăţământ. Dintre acestea, 75 au fost contractate de ISJ Arad, iar 139 de primăriile localităţilor din care fac parte.
Din totalul celor 214 de lucrări, doar 82 au fost finalizate. Amintim printre acestea Şcoala Generală nr. 5 Arad, Şcoala Generală din Livada, grupurile şcolare din Sântana, Cişineu-Criş şi Ineu, şcolile generale din Sântana, Buteni, Vinga, Felnac, Păuliş, Vârfurile, Zerind, Horia, Tisa Nouă, Birchiş, Petriş, Igneşti, Nădălbeşti, Susani, Chişlaca, Almaş, Cil, Rădeşti şi grădiniţele PP 7 şi PP 8 din Arad, PN Fântânele, PN Chişineu-Criş şi Bârsa.
132 de lucrări se află în curs de execuţie, dintre care 20 sunt clădiri noi: Şcoala din Pecica, Pâncota, Zădăreni, Şagu, Semlac, Sâmbăteni, Şofronea, Şeitin, Sânmartin, Pădureni, Şcoala Generală nr. 10 şi grădiniţele din Pecica, Sântana şi Frumuşeni. Acestora li se adaugă încă patru campusuri şcolare: Grupul Şcolar Nădlac, Campusul pentru Liceul German şi Liceul Sportiv şi S.A.M pentru Colegiul Economic care se află în licitaţie de execuţie, iar la S.A.M.-ul pentru Grupul Şcolar Vârfurile se lucrează încă la proiectul tehnic.
Alte 99 de lucrări se află în reabilitări şi asigurare cu utilităţi: şcolile generale din Bârzava, Macea, Archiş, Vladimirescu, Fântânele, Olari, Pleşcuţa, Iacobini, Igneşti, Şiştarovăţ, Iratoş, Zăbrani, Căpâlnaş, Bârsa, Ususău, Şagu, Hălmăgel, Hălmagiu, Grupul Şcolar „Sever Bocu“ Lipova, „Gheorghe Lazăr“ din Pecica, Şcoala Generală nr. 2, Grup Şcolar CFR Arad, Şcoala Buteni, Grăniceri, Şiclău şi altele.
Valoarea totală a contractelor de lucrări este de 3.172 de miliarde de lei. Dintre acestea, doar 1.095 de miliarde au fost alocate prin hotărâri guvernamentale şi decontate.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Aradul vrea un milion de lei de la Ministerul Mediului, pentru amenajarea Parcului Eroilor

Scuarul Piaţa Eroilor, situat la coborârea de pe podul Traian , în cartierul Aradul Nou este o zonă caracterizată printr-un trafic auto extrem de intens.Aşa cum vă informam într-o ediţie precedentă a cotidianului nostru, municipiul va depune un proiect la Ministerul Mediului în vederea obţinerii unui milion de lei pentru amenajarea Parcului Eroilor.
Reglementările Uniunii Europene, adoptate în vederea îmbunătăţirii calităţii condiţiilor de viaţă ale locuitorilor şi pentru protecţia mediului, prevăd un minim de 20 mp/locuitor de spaţiu verde până la 31.12. 2010, respectiv 22 mp/ locuitor la 31.12.2013. În prezent în municipiul Arad suprafaţa de spaţiu verde/locuitor este de 6,3 mp.
Obiectivele Programului de îmbunătăţire a calităţii mediului sunt creşterea suprafeţelor spaţiilor verzi şi apropierea mărimii acestora, pe cap de locuitor, de standardele europene.
Suma maximă pentru finanţare, prevăzută în ghid, în cazul municipiilor mari ( peste 100.000 locuitori) şi care reabilitează parcul este de 1.000.000 de lei.
Scuarul Piaţa Eroilor, situat la intersecţia str. Banatului cu str. Berzei în cartierul Aradul Nou este o zonă mixtă, rezidenţială şi de servicii, caracterizată printr-un trafic auto extrem de intens.
Prin reamenajarea întregii zone, aflate în acest moment într-o stare avansată de degradare, fără caracteristici funcţionale clar definite, aceasta va fi utilizată în scop de recreere şi promenadă. În 2008 Consiliul Local Municipal a adoptat un studiu de fezabilitate pentru acest parc, mult mai costisitor.
Pe baza normelor şi instrucţiunilor tehnice în vigoare, actualul proiect va realiza: plantarea vegetaţiei inclusiv împrejmuirea cu gard viu, alei pietonale, mobilier urban, iluminarea parcului, fântână arteziană (209.000 de lei), amplasarea de toalete ecologice, implementarea unui sistem de irigaţii, utilizarea de materiale ecologice în amenajare.
În zona parcului amenajat se vor planta 1.350 de arbori, arbuşti şi flori perene şi se va amplasa mobiliar urban (12 bănci, 10 coşuri de gunoi, 3 toalete ecologice).
Valoarea totală a lucrărilor este de 1.020.800 de lei cu TVA inclus, iar contribuţia Municipiului Arad este estimată la 137.700 de lei inclusiv TVA reprezentând 10% din valoarea cheltuielilor eligibile. Durata de realizare a investiţiei este de 9 luni.
Răzvan Popa, Director Executiv al Direcţiei Tehnice, este propus pentru reprezentarea municipiul în relaţia cu Ministerul Mediului şi Administraţia Fondului pentru Mediu în vederea realizării acestui proiect.

Dana Mirea - Observator

  • „Tenis în familie”

„Tenis în familie" - o competiţie sportivă aflată la prima ediţie în oraşul nostru.28 de cupluri copii-părinţi s-au aflat pe tabloul primei ediţii a turneului de dublu.
Zeci de copii şi părinţi, precum şi susţinători ai acestora, s-au aflat, duminică, pe terenurile de tenis ale fostei baze „Constructorul” (actualmente a Universităţii „V. Goldiş”). Ce i-a adus împreună? „Tenis în familie” - o competiţie sportivă aflată la prima ediţie în oraşul nostru.
Ideea organizării acestui eveniment a fost aceea de a promova tenisul, mişcarea sportivă şi de a închega relaţii între părinţi-copii, părinţi-părinţi şi copii-copii. În fapt, s-au jucat doar meciuri de dublu între perechi formate din copii şi părinţi. Au participat 28 de cupluri, adică 56 de persoane, cu vârste cuprinse între 8 şi 60 de ani. Principalii concurenţi au fost copiii antrenaţi de Dan Ispas, Dorina Brăştin şi Sorin Orăşanu. Competiţia s-a desfăşurat pe patru nivele de joc: o grupă de avansaţi şi alte trei grupe valorice de „iniţiere”.
Fiecare participant a primit câte o diplomă, iar ocupanţii locurilor I de la cele patru categorii au primit câte o cupă. Iată şi numele câştigătorilor: Bogdan şi Filip Filipovici, Mattia Marinangeli şi Alexandra Dobrin S., Diana şi Florin Codrean. Din motive obiective, finala dintre Oana şi Ioan Iercan şi Victor şi Voicu Măcinic a fost amânată pentru această săptămână.
Pe lângă competiţia sportivă în sine, evenimentul a avut şi o componentă de... socializare. Preţ de aproximativ o oră, toţi participanţii au părăsit terenul de joc pentru a se aşeza la masă şi a sta de vorbă. S-a mâncat, s-a glumit, s-au comentat meciurile disputate şi s-a discutat despre marii tenismeni ai lumii. Starea generală de bună-dispoziţie a demonstrat că organizarea evenimentului „Tenis în familie” a fost o reuşită.

D.D. - Jurnal Arădean


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]