Ştirile Zilei

Marţi, 29 decembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Regele Mihai I a transmis românilor, de la Castelul Săvârşin, un mesaj de Anul Nou, arătându-se îngrijorat de criză

Regele Mihai I a transmis românilor un mesaj de Anul NouRegele Mihai I a transmis românilor un mesaj de Anul Nou, sâmbătă, de la Castelul Săvârşin, din judeţul Arad, în care, printre altele, se arată îngrijorat de criza economică care a afectat întreaga lume.
Potrivit tradiţiei, fostul suveran transmite în fiecare an, după Crăciun, un mesaj de Anul Nou, adresat românilor.
“Dumnezeu mi-a dat o viaţă lungă. De Crăciun şi Anul Nou, din ţară sau din exil, m-am adresat de zeci de ori vouă, părinţilor şi bunicilor voştri. Oricare a fost împrejurarea istorică prin care am trecut, am considerat că cea mai mare valoare a României sunteţi voi, oamenii ei, de la cei mai mici până la cei mai în vârstă”, se arată în mesaj.
În continuarea textului citit de regele Mihai I în faţa jurnaliştilor, text care se regăseşte şi pe pagina web a familiei regale, fostul suveran se arată mulţumit că România “a ajuns într-un punct important al istoriei ei”
.
“Suntem în NATO şi în Uniunea Europeană, am atins un anume grad de democraţie, libertate şi prosperitate. Am început să cunoaştem, din nou, gustul dezvoltării şi binefacerile ei. Alegerile libere sunt fundamentul democraţiei. Dar ele sunt utile doar dacă aduc o guvernare mai bună, pentru ca ţara să se dezvolte”, susţine regele Mihai.
Regele Mihai se arată îngrijorat de criza economică şi speră că anul 2010 va fi mai bun.
“Criza economică, prezentă în întreaga lume, ne îngrijorează, de aproape doi ani încoace. Anul 2010 pare să aducă semne mai bune, iar o administrare competentă va putea feri ţara de multe neajunsuri”, arată regele Mihai.
În cele din urmă, fostul suveran susţine că sărbătorile de iarnă reprezintă ocazia în care “familia se adună pentru a se bucura împreună de iubire, gânduri bune şi grija unuia faţă de celălalt”.
“Vă transmit tuturor afecţiunea mea şi a Casei regale. Familia mea a fost, în anul 2009, în prima linie a vieţii publice, susţinând sute de acţiuni în ţară şi în străinătate. Anul viitor vom fi prezenţi în Bucureşti şi în întreaga ţară, precum şi în Europa şi lumea întreagă, încercând să aducem un viitor mai bun românilor. Vom fi mereu alături de voi, păzind valorile statului şi ale naţiunii noastre. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, îşi încheie mesajul Regele Mihai.

A. A. - Observator

  • În toiul iernii, la Spitalul Matern se fac reparaţii capitale

Clădirea Spitalului de Obstetrică Ginecologie „Salvator Vuia" din Arad necesită reparaţii urgenteSpitalul are nevoie urgentă de reparaţii
Având în vedere starea degradabilă în care se găseşte la ora actuală clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Spitalul de Obstetrică Ginecologie „Salvator Vuia“ din Arad, noua conducere a spitalului a hotărât că lucrările de reparaţii nu mai pot aştepta venirea primăverii.
Astfel, în toiul iernii, s-au început lucrările de reparaţii capitale la clădire, grupurile sanitare, instalaţii de încălzire sau în saloane. „Chiar dacă este luna decembrie, când este cumplit de greu să se lucreze, mai ales când am avut parte şi de zăpadă şi temperaturi foarte joase, lucrările nu suportă amânare. Din păcate, la prelurea mandatului meu de manager, starea clădirii spitalului era jalnică. Nu demult, s-a prăbuşit tavanul din subsolul clădirii dinspre Bulevardul Revoluţiei. Nu ştiu dacă nu cumva a afectat structura de rezistenţă a întregii clădiri“, susţine îngrijorat doctorul Sorin Prişcă, manage­rul Spitalului Matern din Arad.

Lună de avarie
Managerul spitalului speră totuşi să găsească resurse pentru a remedia problemele grave cu care se confruntă unitatea. „De când am ajuns director, mă aflu într-o continuă stare de avarie. În condiţiile penuriei financiare în care ne aflăm, totuşi am fost ajutaţi de către Consiliul Judeţean Arad. Având în vedere că lucrările nu au putut suporta nici măcar câteva zile de aşteptare, ajutorul a venit extrem de prompt“, mai declară dr. Prişcă.

Datorii de 57 de miliarde
Datoriile totale ale spitalului, acumulate de-a lungul anilor, se ridică la 57 de miliarde de lei vechi. Nemulţumirea conducerii constă în faptul că decontarea pe caz se face mult sub preţul real al operaţiei. „Suntem printre cele mai prost plătite spitale din ţară per caz. Având în vedere că suntem localitate de frontieră, că deservim o populaţie de 500.000 de locuitori şi populaţia itinerantă este extrem de ridicată, suntem plătiţi cu 11 lei pentru un caz. Alte spitale din alte judeţe, cum ar fi Vasluiul sau Brăila, care nu au atât de multe cazuri de rezolvat, primesc 15 lei pentru un caz“, mai declară nemulţumit dr. Prişcă.
Acum, odată cu aglomerarea graniţelor prin venirea în ţară a cetăţenilor români stabiliţi în străinătate sau plecaţi la muncă, cazurile de naşteri premature se vor aglomera şi la Spitalul Matern din Arad. Un singur caz de urgenţă poate să coste spitalul cât zece operaţii normale.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • SNLO blamează CET Arad

CET Arad este una dintre principalele societaţi cu datorie la SNLODupă ce a încheiat anul cu pierderi de 30 de milioane de lei, SNLO arată cu degetul spre CET Arad.
Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) a încheiat anul 2009 cu pierderi de aproximativ 30 de milioane de lei. Marea parte a sumei reprezintă dobânzi la credite şi penalităţi la taxele către stat. Conducerea societăţii pune aceste pierderi pe seama încasărilor pe care trebuie să le primească, dar care întârzie să vină. Dintre companiile care au datorii uriaşe, printre capii de listă este CET Arad, alături de societăţile de termoficare din Timişoara, Bacău, Braşov şi Oradea.
„În momentul de faţă, SNLO are de achitat datorii curente totale de 280 de milioane de lei şi de încasat de la beneficiarii săi 370 de milioane de lei. Pe hârtie lucrurile stau bine, însă în realitate Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a furnizat lignit şi nu a primit banii pe ceea ce a fost livrat. Pentru că nu avem lichidităţi, deşi noi ne-am onorat obligaţiile, vom încheia anul cu pierderi de aproximativ 28 - 30 de milioane de lei, dobânzi şi penalităţi la plata obligaţiilor la bugetul de stat. Aceste CET-uri trebuie să asigure căldură în marile oraşe, dar logic ar fi să şi plătească lignitul primit de la noi.
Problema este mai veche şi de fiecare dată a trebuit să aşteptăm o ordonanţă de guvern pentru a regla aceste debite, pentru a închide un circuit financiar. Noi avem însă deschise şi trei linii de credit, la care suntem obligaţi să plătim dobânzi. Acolo nu ne aşteaptă nimeni cu banii. Acum CET-urile au asigurate stocurile, dar este nevoie ca, printr-o ordonanţă, să le fie alocate fonduri pentru a-şi plăti obligaţiile către noi, iar noi să ne putem achita debitele, la rândul nostru”
, a declarat Daniel Burlan, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

A. G. - Jurnal Arădean

  • Teatrul Clasic „Ioan Slavici” începe anul cu două spectacole în premieră

Teatrul Clasic „Ioan Slavici" Arad a pregătit pentru luna ianuarie o serie de spectacoleTeatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad a pregătit pentru luna ianuarie o serie de spectacole, două dintre ele fiind în premieră: „Nebună după tine” şi „Gunoierul”.
Primul spectacol din 2010 - „Totul despre femei” de Miro Gavran - a cărui premieră a avut loc la mijlocul acestei luni, se va juca în 7 ianuarie, de la ora 19.00 în Sala Studio. Aceeaşi piesă se va juca şi a doua zi, vineri 8 ianuarie, tot în Sala Studio, ora 19, însă cu o altă distribuţie.
Sâmbătă şi duminică, actorii Teatrului Clasic ne invită la „Sluga la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, regia şi decorul: Laurian Oniga, costumele Diana Serghiuţă. Spectacolele sunt programate în ambele zile de la ora 19, în Sala mare.
Prima premieră a lunii se va juca joi 14 ianuarie de la ora 19, Sala Studio, fiind vorba despre ”Nebună după tine”, care o are drept protagonistă pe actriţa Giorgiana Elena Popan. Acelaşi spectacol poate fi văzut şi vineri 15 ianuarie, tot în Sala Studio, ora 19.
Sâmbătă şi duminică (16-17 ianuarie) se rejoacă „Slugă la doi stăpâni” care a avut premiera în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Clasic.
În 20 şi în 22 ianuarie (miercuri şi vineri), ora 19, sala Studio îi aşteaptă pe iubitorii de teatru la „Metamorfoza” după Franz Kafka, în regia lui Sorin Cristea, scenografia Onisim Colta.
Cea de-a doua premieră este programată pentru sâmbătă 23 ianuarie - „Gunoierul” de Mimi Brănescu. Spectacolul este regizat de Alex Mărginean, scenografia Marian Parfeni. Acelaşi spectacol va putea fi văzut şi duminică 24 ianuarie.
„Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, revine pe scena teatrului în 26 şi în 27 ianuarie, în Sala Studio (regia Dan Vasile, scenografia Luminiţa Penişoară). Ultimele două piese din ianuarie ce se vor juca la teatrul arădean sunt „Totul despre femei” - în 29 şi în 30 şi „Turandot” de Carlo Gozzi, (regia Chris M. Nedea, decorul Onisim Colta, costumele Oana Văran) programată pentru 31 ianuarie de la ora 19.

S. R. - Observator

  • Realizările din Almaş au fost mari faţă de aşteptările unui an de criză

Realizările din Almaş au fost mari faţă de aşteptările unui an de crizăAcum că minunata sărbătoare a Crăciunului a trecut, întâmpinată fiind cum se cuvine de toţi creştinii, este aşteptat cu nerăbdare şi bucurie dar şi cu un strop de tristeţe, momentul schimbării de ştafetă dintre anul vechi şi... Anul Nou.
Anul 2009 - an controversat şi plin de evenimente deosebite atât pentru noi cât şi pentru întregul Mapamond - stă să se încheie, peste doar trei zile şi toată lumea îşi pune speranţele în anul care vine, 2010, aşteptându-se ca acesta să aducă numai lucruri bune şi să împlinească toate speranţele de mai bine ale omenilor.
După cum am scris, la Almaş sărbătorile de iarnă au fost întâmpinate cu bucurie, totul culminând cu frumoasa manifestare intitulată „Datini şi obiceiuri de iarnă“, găzduită de Căminul Cultural din Almaş şi aflată la a zecea ediţie.
Vizavi de aşteptările faţă de noul an, primul edil al comunei Almaş, ing. Teodor Avram a ţinut să sublinieze câteva aspect. „Ne bucurăm că am reuşit să încheiem cu bine acest an, ne bucurăm că am reuşit să trecem peste încercările care ne-au venit. Iar dacă ar fi de spus ceva deosebit acum, la final de an, aceasta este: trebuie să ne mulţumim aşa cum primim, câteodată dar trebuie să amintim şi că am realizat destul de mult faţă de cum se preconiza să ne afecteze criza financiară“.
Şi pentru a argumenta afirmaţia făcută, a continuat cu o scurtă enumerare a lucrurilor încheiate cu bine şi care au o utilitate imediată şi deosebită în viaţa sătenilor domniei sale.
„Am realizat asfaltarea drumului ce leagă şoseaua naţională DN76A până la satul Rădeşti, deoarece acest sat a fost multă vreme acoperit de praf; datorită circulaţiei intense de pe el cât şi a stării lui proaste, casele oamenilor de la şosea şi nu numai au fost acoperite tot timpul de un praf alb. Tot la capitolul drumuri trebuie menţionat că am început amenajarea în unele locaţii a unor poteci, a unor trotuare. Ele sunt amplasate paralel cu drumurile intens circulate. Este vorba de drumul asfaltat de pe toată întinderea satului Rădeşti, pentru protecţia celor ce circulă în această zonă şi a copiilor de la şcoală. Apoi şi la Joia Mare am făcut o potecă ce a fost amplasată în paralel cu drumul naţional ce străbate satul tot pentru o circulaţie civilizată şi în siguranţă la localnicilor din zonă. Acolo am făcut şi un podeţ pe care l-am dotat şi cu balustrade. Tot în Rădeşti am început reabilitarea Căminului Cultural, acţiune ce va cuprinde printre aspectele curente de reparaţii şi lucrări de înlocuire a tuturor geamurilor şi uşilor cu altele noi de tip termopan. Lucrarea va aduce o majoră îmbună­tăţire a condiţiilor de folosinţă a aşezământului mai ales pe vreme rece, datorită păstrării unei temperaturi constante. Lucruri aparent obişnuite dar de o utilitate deosebită pentru localnici şi pentru cei care au drum în zonă, fireşte. Acelaşi tip de lucrări le-am realizat şi în unele zone din Almaş“.
Cum se ştie deja, primul edil al Almaşului s-a preocupat în mod deosebit de tânăra generaţie. Aşa că a fost ceva firesc preocuparea pentru îmbunătăţirea condiţiilor de studiu. „La Şcoala din Almaş am introdus încălzire centrală şi am făcut o serie de lucrări de recondiţţionare a spaţiilor în care se ţin cursurile: am făcut zugrăveli, am realizat reparaţiile ce s-au impus precum şi cele de întreţinere curentă. În faţa şcolii am început ampla lucrare de realizare a unui parc în care vom amplasa bustul învăţătorului-erou Lazăr Tâmpa, al cărui nume îl poartă şcoala şi care s-a jertfit pentru ideea de libertate şi românism“ - a precizat ing. Teodor Avram.
În final domnia sa a transmis tuturor consătenilor săi ca noul an să le aducă numai bucurii, sănătate şi belşug alături de un călduros „La mulţi ani!“.

Florica Bunaciu - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]