Stirile Zilei
Vineri, 30 ianuarie 2009
Stirile TVA aici
  • Aradul a castigat 27 de milioane de euro pentru gestionarea deseurilor

Judetul Arad a primit 27 de milioane de euro pentru un proiect de gestionare a deseurilorJudetul Arad a castigat 27 de milioane de euro pentru proiectul privind gestionarea deseurilor, in care sunt incluse toate localitatile judetului. Proiectul a fost depus de catre Consiliul Judetean Arad la Ministerul Mediului pentru finantare.
Ieri, CJA a primit confirmarea pentru obtinerea fondurilor. Pentru pregatirea proiectului, judetul Arad a beneficiat de asistenta tehnica PHARE. Investitia vizeaza crearea unui sistem de management integrat al deseurilor.
Pentru acest proiect s-a infiintat, anul trecut, si o Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara ,,Sistem Integrat de Gestionare a Deseurilor judetul Arad”, Aceasta va infiinta, organiza, reglementa, exploata, monitoriza si gestiona in comun Serviciul de salubrizare pe raza de competenta a unitatilor administrativ-teritoriale membre. Ultimele care au aderat la asociatie au fost localitatile Vladimirescu si Zabrani.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Primaria cere ca Guvernul sa plateasca reabilitarea garnizoanei din Gai

Primaria duce in continuare tratative cu reprezentatii armatei in vederea reabilitarii garnizoanei din GaiAfirmatiile facute in cursul zilei de miercuri de catre deputatul liberal Mihaita Calimente, privind Cetatea Aradului, au provocat neliniste in randul aradenilor. Deputatul spunea ca, cel mai probabil, Cetatea nu va putea intra in circuitul civil in urmatorii patru ani, deoarece Primaria nu ar detine fondurile necesare pentru reabilitarea garnizoanei din cartierul Gai, unde militarii ar trebui sa se mute. Mai mult, primarul Falca ar incerca sa obtina atat Cetatea, sperand in desfiintarea batalionului mixt romano-maghiar, cat si terenul din Gai, pentru a-l exploata prin investitii imobiliare.
Viceprimarul Levente Bognar raspunde acestor afirmatii in sensul ca interesul Aradului ar trebui sa primeze atat in orasul nostru, cat si la Bucuresti, acolo unde contribuie cu o suma importanta de bani. „Eu merg pe aceeasi pozitie, indiferent cine este ministru sau cine e implicat din punct de vedere politic. Ar trebui sa avem in vedere interesul Aradului, care este acela de a exploata Cetatea din punct de vedere turistic”, este crezul viceprimarului. Tratativele duse cu reprezentantii Armatei au fost destul de „pragmatice”, conform viceprimarului, deoarece „s-au cerut bani pentru repararea obiectivelor. Avand in vedere ca toti dorim o solutie in interesul Aradului, s-ar putea ca efortul de a reabilita garnizoana din Gai sa fie facut din fonduri guvernamentale deoarece si aradenii contribuie la bugetul de stat, mai ales ca batalionul este un obiectiv de interes national”. Insa, argumentul principal in favoarea punerii Cetatii in circuitul civil este faptul ca Aradul ar putea castiga foarte multi bani din exploatarea turistica a obiectivului, mai ales ca „au tot venit delegatii straine care au dorit sa viziteze Cetatea, aceasta fiind unica”.

L. C. - Observator

  • Virozele respiratorii au umplut spitalele

Foarte multi dintre copiii care se imbolnavesc cu viroze respiratorii au nevoie urgenta de internareOdata cu incalzirea vremii, numarul virozelor respiratorii s-a inmultit ingrijorator. Cei mai afectati sunt prescolarii si scolarii, care au de suferit cel mai mult. Intr-o singura saptamana s-au inregistrat nu mai putin de 1.700 de cazuri, cu 150 mai mult decat saptamana precedenta. Foarte multi dintre pacienti au nevoie urgenta de internare, virozele fiind extrem de puternice. Spitalele sunt insa la capacitate maxima, cu greu gasindu-se cate un loc liber. In aceste conditii, conducerea Spitalului Judetean va recurge la dezafectarea unei sectii de adulti, pentru a face loc copiilor. Tot o solutie de urgenta ar putea fi internarea a doi copii intr-un singur pat.
Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat epidemia de gripa nici macar nu a inceput. Se asteapta ca pe saptamana viitoare sa apara deja cazurile de gripa, dar in acelasi timp si o crestere a numarului de viroze, si asa destul de mare. „Nici macar la sugari nu au inceput inca sa apara adevaratele viroze respiratorii. Ne asteptam insa ca de saptamana viitoare sa inceapa. Ei sunt feriti deoarece stau in casa. Cei mai afectati sunt cei mai marisori, care trebuie sa mearga la scoala. Cand numarul imbolnavirilor va atinge punctul maxim, atunci nu vor scapa nici sugarii“, sustine dr. Cristian Geanta, medic alergolog.
De vina pentru cresterea numarului de viroze il constituie incalzirea brusca a vremii. „Intotdeauna cand dupa un frig naprasnic, temperatura a crescut, se inmultesc si virozele. Deocamdata nu stiu daca avem inregistrat vreun caz de gripa, dar oricum, virozele sunt atat de puternice incat sunt foarte asemanatoare. Avem de-a face cu foarte multe internari, cei mai afectati fiind scolarii si prescolarii“, declara dr. Dana Oprea, medic pediatru.
1.700 de cazuri
Medicul epidemiolog Pavel Vrabie ne informeaza ca desi numarul virozelor este foarte mare, focarul de infectie nu a atins inca punctul culminant. „Acesta este doar un nivel mediu. Greul de abia acum urmeaza. Saptamana aceasta numarul virozelor este de 1.700, cu 150 mai mult decat cea precedenta. Ne asteptam ca pe viitor numarul lor sa creasca“, spune dr. Vrabie. In ceea ce priveste locurile disponibile in spitale, dr. Mirandolina Prisca, managerul Spitalului Clinic Judetean Arad, ne precizeaza: „Mai avem cate un loc sau doua disponibile la ora actuala. Dar oricum, toate locurile sunt ocupate aproape de capacitatea maxima. Daca insa, Doamne fereste, numarul pacientilor va creste, atunci vom fi nevoiti sa dezafectam o sectie de adulti si sa facem tot posibilul ca nimeni sa nu ramana pe dinafara. Aceasta este una din principalele noastre preocupari la ora actuala“.

Sfaturi impotriva gripei
Doctorii le recomanda celor care sufera de afectiunile de sezon sa se ingrijeasca cu atentie si sa evite locurile aglomerate pentru a nu ii imbolnavi si pe cei din jurul lor. Specialistii avertizeaza sa nu ne lasam pacaliti de vremea mai blanda, care poate incuraja aparitia gripei. Iata alte cateva sfaturi: monitorizati-va febra si starea de oboseala; spalati-va pe maini; nu evitati sa iesiti in aer liber; nu luati antibiotic; dormiti suficient si mancati sanatos; pastrati curatenia acasa; evitati sa impartasiti germenii cu alte persoane; beti lichide.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Horia se leaga de Vladimirescu

Drumul judetean 682C dintre Horia si Vladimirescu va fi refacut in totalitate in acest anIn acest an vor incepe lucrarile de refacere a drumului direct dintre cele doua localitati.
In curand, locuitorii din Horia nu vor mai avea de parcurs drumuri ocolitoare pentru a ajunge la primaria de care apartin, la Vladimirescu. Asta pentru ca drumul care face legatura directa intre cele doua localitati va fi refacut.
Este vorba de drumul judetean 682C, lung de 4,7 kilometri, care, figureaza in acte, inca din 1985, ca drum asfaltat. In realitate, lucrurile nu stau tocmai asa. O treime din acest drum - care se afla in comuna Vladimirescu, de la moara din centru pana la gara - este, intr-adevar, betonata, dar nu si asfaltata. Celelalte doua treimi de drum se afla pe camp, peste hotar, fiind doar pietruite. Aceasta portiune nu (prea) este practicabila. Aici au acces doar jeep-urile si tractoarele, pentru masinile mici fiind prea riscant sa se aventureze pe aceasta ruta. „Cand nu ploua, mai tine, dar cand ploua, drumul se inmoaie foarte tare si e preferabil sa o iei pe asfalt, chiar daca asta inseamna sa ocolesti vreo sapte kilometri” - spune Ioan Crisan, primarul comunei Vladimirescu.
El sustine ca refacerea vechiului drum de legatura dintre Horia si Vladimirescu este extrem de binevenita pentru locuitorii comunei. Acest drum ar putea reprezenta o solutie si pentru decongestionarea traficului spre Deva, astfel incat sa se evite sensul giratoriu de la Selgros si barierele din aceeasi zona.
In ceea ce priveste realizarea efectiva a drumului, primarul Crisan este optimist. „Este un proiect foarte realizabil. Eu cred ca va incepe in acest an si se va finaliza cel tarziu in 2010. Exista studiu de fezabilitate, s-a licitat proiectul si s-a incredintat spre executie. Acum mai urmeaza licitatia pentru lucrare” - explica Ioan Crisan.
De altfel, in sedinta sa de astazi, Consiliul Judetean (CJ) voteaza aprobarea documentatiei tehnice de executie pentru modernizarea DJ 682C (5+500-10+200) Vladimirescu-Horia. Valoarea lucrarii se ridica la 6.871.480 lei.

Infrastructura, prioritara pentru CJ
Nu mai putin de cinci proiecte privind reabilitarea sau modernizarea unor drumuri judetene se afla pe masa de lucru a consilierilor judeteni. Tronsoanele de drum pregatite pentru modernizare sunt DJ 682A Tisa Noua-Cruceni, DJ 609A Labasint-Sistarovat, DJ 763A Tarnavita-Halmagel, DJ 682C Vladimirescu-Horia si DJ 709 Arad-Seleus. „Pentru lucrarile de reabilitare si modernizare a drumurilor mentionate anterior din bugetul Consiliului Judetean este necesara suma de 110.719.027 lei. Intr-o prima faza, in sedinta de Consiliu Judetean se vor supune aprobarii documentatiile tehnice, in vederea executarii, urmand ca in functie de fondurile pe care le vom primi de la bugetul de stat sa stabilim efectiv modul de lucru” - declara Nicoale Iotcu, presedintele Consiliul Judetean.

D. D. - Jurnal aradean

  • Limuzine, degustari, dansuri si prezentari de moda la Expo Arad

Un nou targ pentru amenajari de nunti si organizari de evenimente va avea loc luna viitoare la AradWeekendul urmator la Complexul Expo Arad International isi dau intalnire hair-stilisti, cosmeticieni, creatori de moda dar si cei mai renumiti patiseri din Arad si din tara, in cadrul expozitiei „Petreceri de vis”. Expozitia, aflata la a doua editie, va putea fi vizitata in perioada 6 - 8 februarie, fiind cel mai mare targ pentru amenajari de nunti si organizari de evenimente din vestul tarii.
„Din dorinta de a contribui la organizarea celor mai frumoase nunti si celor mai fastuoase petreceri, dar si datorita succesului inregistrat la prima editie, Expo Arad International aduce si in acest an in fata publicului ultimele tendinte in materie de organizare de nunti, botezuri, petreceri aniversare, petreceri surpriza, majorate, petreceri pentru copii si evenimente corporate”, explica Nicolae Grosan, directorul Expo Arad International.
Pe o suprafata de aproximativ 1.800 metri patrati interior-exterior, peste 55 de expozanti vin in intampinarea vizitatorilor cu o gama variata de produse si servicii: oferte de amenajari pentru nunta, rochii de mireasa cu cristale swarovski, tinute pentru miri, rochii de seara, accesorii, servicii de foto, video si sonorizare, catering, patiserii si cofetarii, tiparituri pentru evenimente, decoratiuni florale, saloane de infrumusetare, joc de artificii si agentii de turism pentru voiajul de nunta.
Expozitia se adreseaza si celor care si-au planificat in detaliu evenimentul oferind solutii ingenioase pentru a-i conferi un caracter unic. Cei care au decis sa spuna „Da” anul acesta au posibilitatea de a alege intre o petrecere organizata la restaurant sau una organizata in cort, Expo Arad amenajand in spatiul dintre cele doua pavilioane un cort de nunta. „Limuzinele prezente la targ, degustarile de prajituri, demonstratiile si degustarile de cocktail-uri, concertele cvartetului de coarde, dansurile de societate, prezentarile de coafuri si machiaj si prezentarile de rochii de mireasa, costume pentru mire si tinute de seara dau culoare si farmec expozitiei, contribuind la crearea atmosferei de vis si la transformarea oricarei petreceri intr-un moment de neuitat”, ne spune Crina Pitigoi, purtator de cuvant al Expo Arad.
Deschiderea expozitiei va avea loc vineri 6 februarie de la ora 11, transportul fiind gratuit pe ruta Podgoria - Expo si retur.

Simina Roz - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]