Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Luni, 30 martie 2009

Stirile TVA aici
  • Inca o saptamana cu autobuzele spre Micalaca

Lucrarile de la Podgoria vor continua si la inceputul lunii aprilieDesi reprezentantii Primariei Arad si-au propus ca tramvaiele sa circule spre Micalaca incepand din data de 1 aprilie, acest lucru nu se va intampla, deoarece lucrarile din zona Podgoria nu sunt finalizate. „Inca se mai lucreaza la firul de contact. Partea de linii este gata, insa nu putem sa dam drumul circulatiei pana nu suntem siguri ca totul este facut ca la carte. Mai bine amanam cu o saptamana, decat sa punem tramvaiele in circulatie fara ca stalpii sa fie fixati bine. Luni, vom avea o sedinta si se va stabili cu exactitate cand acestea vor circula din nou. Dorim ca acest lucru sa se intample cat mai repede, deoarece autobuzele necesita costuri foarte mari”, afirma Razvan Popa, director tehnic din cadrul Primariei Arad.
Amintim ca, circulatia tramvaielor pe tronsonul Micalaca - Centru - Piata Romana a fost intrerupta pe data de 16 martie, datorita lucrarilor de racordare a liniilor de tramvai in intersectia Podgoria. De atunci calatorii s-au confruntat cu numeroase probleme din cauza ca autobuzele nu ajungeau la timp in statii datorita traficului. Acest lucru se va intampla si in aceasta saptamana, deoarece intr-adevar faptul ca pe 1 aprilie se va da drumul circulatiei a fost o „pacaleala” neintentionata.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Valer Blidar, presedintele grupului de firme Astra Vagoane Calatori: „Cea mai a naibii lectie este saracia!”

Interviu cu Valer Blidar - presedintele grupului de firme Astra Vagoane Calatori- Domnule Blidar, cum va raportati, ca unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri autohtoni, la criza economica din Romania?
- Dupa opinia mea criza era previzibila. Eu am mai spus-o si acum cinci ani ca Europa era in surpraproductie! Pentru Romania, criza aceasta este dureroasa, dar necesara! De ce spun asta? Romania nu are o economie de piata functionala. Incercam sa ne imbatam cu apa rece ca lucrurile merg bine, dar nu este adevarat. In Romania nimeni nu stia cine este bogat, cine este sarac, daca este bogat cat de bogat este. Noi suntem mari specialisti in a brava, in a umbla cu body-guard dupa noi si multe Mercedesuri. Pe mine nu ma caracterizeaza aceste practici si chiar le detest! Datorita acestei stari de a poza in ceea ce multi nu erau, induceau in eroare. Dupa primul soc al crizei financiare a inceput sa se vada daca avem si oameni de afaceri autentici si cati avem, daca avem si bogati - si cati avem! Eu cred ca sfarsitul crizei economice va fi un nou inceput pentru noi. Cred ca de data asta vom incepe sa facem capitalism adevarat.

- Daca abia acum vom intra in capitalismul adevarat, cum putem numi perioada ultimilor 20 de ani, cand ni s-a spus ca, iata, traim in sfarsit in capitalism?!
- Smecherie, minciuna, dezinformare, relatii, nepotism, clientelism politic. Asta a fost Romania ultimilor 20 de ani!

- Putem trece peste toate acestea?
- Cea mai a naibii lectie este saracia. Daca ajungem la fundul sacului, n-o sa ne mai putem catara, nu vom mai putea sari etape, pentru ca peste tot in lume banul conteaza. Cred in acest nou inceput si nu cred in nimic ce a fost pana acum!

- Care credeti ca va fi impactul social al acestei crize financiare? Ma refer la impactul social si nu la dramele personale ale unuia sau altuia dintre oamenii de afaceri (este notoriu cazul miliardului german Merckle, care s-a aruncat in fata trenului pentru ca afacerile sale s-au prabusit) - la consecinte globale.
- Eu zic ca Merckle nu din cauza crizei financiare s-a sinucis, asa cum cei care se vor sinucide la noi de acum incolo, sau in America, nu din cauza crizei financiare cedeaza. Se sinucid din cauza dezmatului dinainte, a lipsei de realism, a acelei stari de fals si de bravare si nu in ultimul rand a lacomiei. Vazand oamenii de afaceri ca lucrurile merg bine in constructii si in imobiliare (daca va uitati in topul celor 300, 75% daca nu chiar 80% sunt miliardari din bisnita cu apartamente sau terenuri), se ajunsese la un nivel aberant; aveam deja apartamente mai scumpe decat in Paris sau Viena. Eu am vrut sa imi cumpar un spatiu pe Bulevardul Revolutiei, in Arad, si imi cerea pe el cam de trei ori mai mult decat am dat pe un alt spatiu in centrul Vienei, la 150 de metri de Domul Sfantul Stefan! Adica lumea isi pierduse simtul masurii, iar eu cred ca asta ne va aduce cu picioarele pe pamant. Este dureros, dar realist! Noi trebuie sa invatam un lucru: nu putem trai bine inainte de a trai rau: este dureros, dar majoritatea nu au vrut sa traiasca si rau. Intai s-au urcat in Mercedesuri, s-au mutat in viloaie, iar acum trebuie sa dea banii inapoi. Bancile, datorita lacomiei, au pompat bani in oricine. Acum nu isi mai pot recupera creditele - poate ca isi merita soarta.

- Cand credeti ca se va debloca sistemul bancar, pentru ca una din marile probleme de acum este nu numai ca bancile nu finanteaza speculatiile imobiliare, dar nu prea mai finanteaza pe nimeni, nici macar investitorii foarte solizi si seriosi!
- Eu cred ca sistemul bancar, in totalitatea lui, nu sta foarte-foarte rau, asa cum pozeaza! Ei nu finanteaza acum afacerile pentru ca dupa ce au facut destule prostii, au finantat totul intr-o nestire care nu avea ce cauta in sistemul bancar, nu stiu acum la ce valoarea vor ajunge gajurile, cat vor merge in jos de fapt preturile gajurilor. S-a ajuns la un dezmat pagubos, care a ajuns si in America, unde ati vazut ce se intampla! Lacomia i-a adus in situatia actuala. Bancile care nu si-au amanetat foarte mult viito rul vor scapa destul de ieftin. Cele care au pompat enorm, in ideea ca vor recupera totul in 20-25 de ani, vor avea probleme!

- V-as ruga sa comentati doua afirmatii ale doi oameni de afaceri cu stiluri diferite: Ion Tiriac si Sorin Ovidiu Vantu. Tiriac spunea ca aceasta criza financiara ii va face pe oamenii bogati mai bogati, iar pe saraci mai saraci. Vantu, pe de alta parte, a afirmat ca solutia acestei crize nu sunt nici statul, nici FMI, sunt oamenii de afaceri.
- Sunt de acord cu ce a spus Vantu, daca el s-a referit la oamenii de afaceri autentici, nu la oamenii implicati in afaceri. Sunt foarte multi oameni implicati in afaceri fara sa fie in acelasi timp si oameni de afaceri! Sunt foarte multi samsari, bisnitari - poate 80%! Cred ca solutia crizei este in curtea oamenilor de afaceri. Daca ei nu se vor descurca, statul nu o sa ii descurce! Cu afirmatiile lui tiriac nu sunt de acord - dovada ca el este afectat grav la ora actuala! Sunt mii, daca nu zeci de mii de masini aduse in leasing, oamenii nu aveau bani sa le plateasca, le-au returnat. In jurul Bucurestiului sunt campuri intregi pline cu masinile aduse inapoi. Dar, ma rog, este problema lui tiriac... Nu sunt de acord ca oamenii bogati vor fi mai bogati iar cei saraci vor fi mai saraci. Sigur ca oamenii bogati autentici tind sa acumuleze anual cate ceva, numai ca aceasta „bogatie” are conotatii diferite. Omul bogat nu este cel care iese cu Maybachul ca sa pozeze. Este cel care castiga de la an la an mai mult, investeste mai mult, creeaza locuri de munca mai bune, mai multe. Bogatia lui, de fapt, este in afacerile pe care le deruleaza si nicidecum in etalarile lui de mare bogatas.

- Printre zicerile despre criza economica mai este una: unii oameni de afaceri spun ca „nu va mai fi criza economica atunci cand noi ne vom hotari ca nu mai este”. Este o plasare a crizei la nivel mental, a panicii!
- Eu cred ca vom iesi greu din criza, si va spun de ce: guvernul Boc, care este un guvern nepopular, mie mi-a placut in perioada de inceput, dar incepe sa nu imi mai placa, pentru ca a inceput sa cedeze in strategia sa. Strategia guvernarii era foarte nepopulara doar pentru 20% dintre romani, dar pentru 80% a fost pozitiva. A fost un dezmat bugetar exagerat; nu stiai ce fond de salarii sa repartizezi intr-o anumita zona, pentru ca remuneratiile erau de un anumit cuantum, iar sporurile de cateva ori mai mari. Sporul este un aditional la salariu, faptul ca a fost de cinci ori mai mare decat salariul, ca in unele cazuri din Romania, a fost o nebunie!

- Bun, dar salarizarea bugetarilor este decisiva pentru criza din Romania?
- Sistemul bugetar este supradimensionat. Nu are nicio logica. Este o cloaca de clientelism politic, o adunatura de neprinceputi, de neprofesionisti. Toti care nu vor sa munceasca se duc spre sistemul bugetar. Acolo timpul trece, leafa merge.

- Nu va va creste gradul de popularitate cu aceste declaratii...
- Nici nu imi doresc! Eu as decima toate regiile autonome, care sunt de fapt un cancer al economiei, care trebuie extirpat. Nu este posibil ca intr-o regie cu mii de salariati singura preocupare a managementului de acolo este sa cheltuiasca totul, sa nu dea niciun ban la buget. Asa ceva este, pentru mine, ingrozitor! Mai este o abordare pe care eu nu o pricep dar mi-o explic prin prisma neprofesionalismului celor care au condus sectoarele respective sau chiar ministerele respective: ma refer la anumite agentii cu capital integral de stat. Ele lucrand cu banii statului considera ca tot castigul lor este de fapt la discretia lor, a consiliului de administratie, a managementului, si ca il pot risipi in voie, pot face ce vor. Dupa parerea mea, toate investitiile din aceasta zona, inclusiv negocierile pentru salarii, ar trebui sa se faca de reprezentantii Ministerului de Finante (cu toate ca am o parere destul de proasta si despre astia dar sunt oricum mai stransi la punga) si nu trebuie sub nicio forma lasati sa isi faca singuri planurile de investitii si bugetele de venituri si cheltuieli.

- Practic spuneti ca au un comportament de firma privata, de patroni, pe banii statului.
- Exact! Iar patronul, care este statul, nu intervine in niciun fel! Il lasa pe ala sa risipeasca acolo in voie. Poate ca unge si directorul acela pe undeva, pe la partid... Vedeti, aici sunt scurgerile! Aici sunt rauri prin care se scurg banii tarii!

- Ministrul Finantelor este un inginer. Nu e si asta o problema, in acest moment?
- Nu. Cred ca este compatibil cu functia sa, si va spun de ce. Noi, Romania, nu avem economisti. In Ministerul de Finante, in mod deosebit, nu exista economisti! Acolo nu exista decat socotitori si perceptori. Nu au nicio idee, nu stiu ei cum se fac banii. Atunci, consider ca era nevoie aici de un management, iar managementul este o profesie. Daca stii sa faci management nu iti trebuie multe alte abilitati. Eu, de pilda, nu sunt fabricant de vagoane. Unul dintre directorii mei, imi spunea urmatorul lucru cand fabrica era in galeata, cu multe datorii: - „Domnule Blidar, cand veti sti cate suruburi sunt pe un vagon, o sa va dati seama ca din vagoane nu se pot face bani”. Eu i-am raspuns: - „Daca eu stiam cate suruburi sunt pe vagon, nu aveam nevoie de tine! Aia e treaba ta! Eu stiu sa fac bani!” Cred ca am demonstrat asta. Dupa trei ani si-a cerut scuze... Asta, ca o paranteza. Deci cred ca era nevoie de un manager la Ministerul de Finante, pentru ca este o cloaca de socotitori care nu au absolut nicio idee economica, de management financiar. Daca este nevoie de un ban, ei se gandesc sa mai inventeze un impozit, si nicidecum sa caute unde este munca la negru, unde este frauda fiscala, evaziunea - economia subterana, cum se spune generic. Mai mult, au initiat niste legi total anacronice si total neeconomice. A impozita hartii si nu venituri este imbecilitate. TVA, de exemplu: ai facut o hartie de 100 de miliarde, trebuie sa dai 19 miliarde TVA. Pai daca nu ai incasat banii, de unde sa ii dai?! Oricat de bine intentionat ai fi, nu ai de unde. Nimeni in lume nu impoziteaza decat venituri. Eu am spus-o si la nivel inalt, in discutii cu ministri si secretari de stat, ca TVA trebuie sa se plateasca la incasare, iar deducerea sa se faca la plata, numai dupa ce l-au platit. Ce mi-a spus un secretar de stat, pe care eu nu l-as fi angajat nici portar? - „Domnule Blidar, dvs. nu stiti sa va faceti cash-flow. Invatati si dvs de la firmele straine!” Daca avea si el un pic de minte, asa cum nu are, stia ca firmele straine fabrica la noi si exporta tocmai ca sa scape de TVA. Deci ce sa invat de la ele, sa nu platesc nici eu? Sunt foarte dezamagit de discutiile pe care le-am avut la Bucuresti cu anumiti indivizi cocotati pe niste posturi unde nu ar avea ce cauta.

- Specialistii spun ca in perioade de criza trebuie sa reduci impozitarea, ca sa ajuti agentii economici. Cand acesti economisti ajung la putere sau in functii decizionale uita aceasta reteta si nu mai au curajul acestei solutii liberale... De ce credeti ca se intampla asta?
- Foarte simplu: lipsa curajului! Cum spuneam, nu avem economisti. Unii nu stiu nici tabla inmultirii, darmite sa faca un raport economic sau sa diagnosticheze anumite probleme. Am observat ca acum, pentru intaia oara, lucrurile parca se intampla cu mai multa responsabilitate. Eu am mai spus-o: cand tu esti ministrul Finantelor, ia si tu primele zece firme romanesti din topul national (dar romanesti, nu subsidiarele romanesti ale unor companii internationale), pentru ca acestea au demonstrat ca stiu face bani, si consulta-te lunar cu managerii lor, pentru ca asa vei avea intodeauna niste idei bune.

- La noi managerii acestia sunt definiti moguli si declarati dusmanii poporului!
- Exact. Ciocoi! Acum, vreau sa spun ceva - eu cred ca presa a facut cel mai mare bine dar si cel mai mare rau Romaniei. Imediat dupa revolutie tendintele de concentrare a puterii erau foarte mari, dupa 50 de ani de comunism. Datorita presei nu si-au putut face numarul. Numai ca ce se intampla astazi este dramatic. Presa promoveaza non-valoarea, practica atacul la persoana fara probe, judeca, intimideaza, de foarte multe ori este o unealta a unor grupuri mafiote care isi fac cu ea interesele. Am vazut ca toti ati sarit pe Coduri, dar dupa parerea mea este nevoie de o responsabilizare, pentru ca altfel va pierdeti credibilitatea. Sunt profesionisti intre Dumneavoastra, dar sunt si unii care nu au ce cauta in presa, nu au cele mai elementare notiuni de educatie, nu stiu pune o intrebare. Toate posturile nationale sa ne arate de dimineata pana seara o judecatoare care a baut un sprit, saptamani intregi?! E deja grotesc. Nu stiu daca asta e presa, dar eu zic ca nu e.

- As vrea totusi sa revenim la definirea unor oameni de afaceri ca moguli. Cum vedeti cooperarea intre oamenii politici si oamenii de afaceri?
- In mod normal, o colaborarea intre oamenii politici si oamenii de afaceri ar trebui sa existe. Oamenii politici sunt si salariatii nostri, pentru ca noi ii platim! Aud cateodata pe cate unul pe strada ca striga: „Banii nostri!” Pai ala nu da niciodata la buget cat primeste! Noi putem spune, cei care dam peste 100 de miliarde pe luna la buget, „Banii nostri!” Politicienii ar trebui sa aiba un respect deosebit fata de oamenii de afaceri cinstiti, nu fata de smecherii care au vandut 3000 de case ca persoane fizice si acum ne dau si lectii de moralitate la posturile TV.

- Revenind la criza. Se spune ca suntem abia la inceputul ei - la 20-30% din ce poate insemna, pana la urma, criza. Particularizand, cum vedeti Dumneavoastra efectul crizei asupra paturii de mijloc, asupra oamenilor lipsiti de resurse, care nu dau salarii ci le primesc?
- Apogeul crizei inseamna fundul prapastiei, dar pana acolo mai avem. Pana acum am demonstrat ca nu stim sa ne adaptam crizei. Pana acum am demonstrat ca cei care primesc salarii, nu dau, nu au renuntat la lozincile lor: „Hotii! Hotii! Vrem! Vrem!” Sindicatele sunt un mare rau pentru perioada asta! Liderii de sindicat, care uneori sunt adevarati nababi, stiu foarte bine ca masele sunt foarte usor de manipulat. Profita de asta, dar nu pentru amaratii care tipa in vant, frig si soare, ci ca sa primeasca ei, sa isi conserve influenta si statutul de instrument de presiune impotriva oricarei puteri. Noi pana in anul 2004 am fost condusi de clasa muncitoare. Am avut un habauc de ministru la Munca si un lider de sindicat care acum e ministru al Muncii si datorita caruia vom avea de tras cu un an-doi mai mult, pentru ca el nu este un ministru al muncii, ci un ministru al nemuncii! Prin tot ce a facut in perioada anterioara a incurajat nemunca, hotia, smecheria, si nicidecum munca! Am avut o perioada, 2004-2008, unde lucrurile incepusera bine, numai ca dupa ruperea Aliantei, ramanand un singur partid si neavand cine sa il traga de maneca, si-a facut si el de cap. Deci datorita faptului ca romanul de rand nu este constient ca el este ghidonat de niste smecheri, vom trece foarte greu peste criza. Ei nu inteleg un lucru: decat sa tip pe strada si sa nu muncesc, sa cer nu stiu cate sporuri care mai de care mai aberante, este mai bine sa am un salariu, chiar si mai mic, si sa raman la munca! Nu, el vrea si una si alta, si daca se poate mai vrea si in plus.

- Credeti ca Fondul Monetar International, de la care ne-am imprumutat zilele trecute cu 20 de miliarde de euro, poate fi aceasta frana in calea unor excese aberante, cum le numiti?
- Eu sunt un mare critic al FMI, dar in privinta aceasta cred ca oricum guvernul nu va avea incotro, pentru ca va fi tinut de lat. FMI nu a avut nicaieri in lume solutii prin care sa scoata o tara din criza. Am cunoscut si eu cu ani in urma doua-trei personalitati, autointitulate personalitati, care venisera sa negocieze in Romania; parerea mea despre ele a fost groaznica, economia pe care o faceau, eu nu o numesc economie.

- Cum vedeti Dumneavoastra apogeul crizei financiare din Romania? Se discuta despre 800 de mii de someri, un milion de someri...
- Sigur, putem avea si un milion si mai mult de un milion. Asa cum am spus, la noi se incurajeaza munca, nu nemunca. Pe vremuri, un inginer roman care pleca in strainatate spala vase, matura. Acum nici spalatorul de vase nu mai vrea sa spele vase la noi, poate numai in occident. Daca muncitorul se duce si isi cauta de lucru sunt multe de facut in tara asta. Sunt destule locuri de munca, dar e mai bine sa stai acasa in somaj. Ajutoarele sociale si de somaj se dau foarte usor. Un individ care are intre 20-45 de ani si e sanatos nu merita, dupa parerea mea, niciun ajutor. La noi nu exista respectul fata de locul de munca! Eu sunt foarte mult timp plecat, caut si eu solutii de criza. Este pentru prima oara cand fac contracte peste capacitatea mea de productie, pentru ca, daca un beneficiar sa ajunga in imposibilitate de a-si onora contractul fata de noi, sa avem o plasa de siguranta. Problema este ca stau de vorba cu foarte multi oameni de afaceri si foarte multi oameni de stat, dar nimeni nu stie ce ne asteapta. Frica aceasta de neprevazut ma ingrijoreaza si pe mine. Nu stiu francezii, nu stiu nemtii. Acolo nu se vorbeste de criza dar se simte. La noi toata lumea vorbeste dar nu o baga in seama.

- Se spune ca efectele acestei crize vor fi similare cu ale unui razboi.
- Da, sunt de acord cu asta. Cel putin cu efectele unui razboi!

- Daca ati fi consilierul pe probleme economice al premierului si v-ar cere trei masuri anti-criza, care ar fi acestea, ce l-ati sfatui?
- Cea mai importanta - sa nu se mai lase presat, manipulat de sindicate. Sindicatele fac mult rau in tara asta (liderii lor, nu plebea). Apoi, sa se stabileasca clar legea salarizarii, sa se termine cu o mie de sporuri. Daca unul are 15 milioane si merita 80, scrie-i in cartea de munca 80, sa stii ca atata este, altfel ne ascundem singuri caciula. Sa fie o ierarhie clara, care sa stabileasca fara exceptii salariile bugetarilor, si o redimensionare a numarului bugetarilor. Adica reducerea lor cu 50%!

- In mediul privat care ar fi prioritatile absolute?
- Aplicarea unei legislatii fiscale normale. Eu as zice sa fie dupa sistemul german, nu dupa cel francez. La noi foarte multe firme falimenteaza nu fiindca nu sunt viabile, ci din cauza legislatiei. Nu isi incaseaza banii dar e executat silit. Este o idiotenie pe care nu o corecteaza nimeni, tocmai pentru ca la Ministerul Finantelor sunt socotitori, nu economisti. 70% dintre intreprinderile viabile au fost falimentate din cauza legislatiei, li s-au pus in carca datorii, penalitati. A ajuns statul sa fie dator la stat si si-a bagat fabricile in faliment din cauza asta! Nu poti pricepe aceasta logica, pentru ca nu este nicio logica aici.

- Unii politicieni si oameni de afaceri sunt de parere ca solutia pentru criza sunt investitiile de stat, sa se dea de munca oamenilor.
- Da, mi se pare o solutie inteligenta. Decat sa dai ajutoare, pune-i la munca! Baga-i sa faca autostrazi, cai ferate! Va spuneam ca laudam guvernul acesta, pentru ca a venit cu niste masuri pe care daca le lua guvernul Roman, eram in fruntea tuturor tarilor fost-comuniste. Numai ca a inceput sa dea inapoi, usor-usor se relaxeaza, da inapoi.

- Apropo de Petre Roman: chiar dansul a enuntat o proportie perfecta a costului lucrarilor publice in Romania - 30, 40, 30. Adica 30% costul lucrarii, 40% comisionul sau spaga catre cel care da comanda, 30% profitul executantului.
- Da, dar eu transfer din a doua grupa in prima. Adica 40% costul lucrarii, 30% comisionul, 30% profitul.

- Si asta nu umbreste oarecum intentia guvernului de a inteti comenzile de stat? Nu vor merge acesti bani catre o clientela?
- Exista indoieli. Numai ca decat sa nu faci nimic, totusi faci ceva. Eu, de pilda, lucrez la o treime din pretul statului. Numai ca nu conteaza nici asta. Eu fac un vagon nou cu 820 de mii de euro, nemtii sau francezii fac acelasi vagon cu 1 760 000 de euro. Numai ca pentru statul roman nu este important ca eu il fac la fel si il fac ieftin. Alte smecherii conteaza si este bine sa il aduca de afara, pentru ca spaga luata de afara nu se aude, nu se simte, nu se vede. Revenind, in ceea ce priveste legea salarizarii eu consider ca cel mai mare salariu de bugetar trebuie sa il aiba presedintele, dupa el primul ministru, apoi ministrii. Un salariu de 1000 de euro nu este un salariu de presedinte ci de rasul lumii; ar trebui sa fie de cel putin 5000-7000 de euro. Raportat la salariul lui sa se faca o grila pentru toti bugetarii. Dar sa fie o grila realista; daca duci un ministru la un salariu de 800 de euro, este clar ca nu va lucra pentru banii aceia, ci pentru altii... O va da zdravan pe spaga.

- Cei care au urmarit dezbaterile despre economie si politica au avut impresia, pana acum, ca daca in sistemul bugetar se petrec lucruri discutabile, in sistemul privat totul este bine asezat si corect. Iata insa ca ultimele evenimente ne arata ca s-au dat si acolo prime de sute de milioane de euro, ca nu exista un interes foarte mare fata de banii investitorilor. Nu afecteaza asta credibilitatea mediului privat?
- Nu. Cred ca trebuie sa facem o clasificare a acestui mediu la care va referiti. Sunt mastodontii, firmele mari, IMM-urile. Daca la mastodonti derapajele sunt mai frecvente, pentru ca acolo activitatea este enorma, sunt sute de mii de angajati in mai multe tari, la firmele mari si la IMM-uri nu se intampla asa ceva, pentru ca este un control si o responsabilitate mai mare. Daca acest control si aceasta responsabilitate lipsesc, se poate intampla ceea ce se intampla la noi in sistemul bugetar: jaf!

Andrei Ando, Flavius Ghender - Observator

  • Wizzair ramane la Arad

Aeroportul Arad nu duce lipsa de pasageri in aceasta perioadaConducerea Aeroportului Arad a adus la lucru angajatii care se aflau in concediu sau aveau zile libere pentru a putea face fata volumului mare de munca odata cu preluarea curselor Wizzair de pe aeroportul din Timisoara.
Traficul de pasageri si avioane este dublu de cand Wizzair opereaza la Arad, dupa ce in urma cu o saptamana pista aeroportului din Timisoara a intrat in reparatii. Atunci, se preconiza ca reparatiile vor dura o saptamana, insa termenul a fost schimbat, astfel ca Wizzair va opera in Arad pana in 5 aprilie. Aerogara din Arad a ajuns sa prelucreze cate 250 de pasageri pe ora, in conditiile in care aceasta a fost proiectata sa faca fata la 120 de pasageri pe ora. Din informatiile pe care le detinem, insa, e posibil ca Wizzair sa ramana de tot in Arad.

I. C. - Jurnal aradean

  • Contracte noi pentru inchirierea casutelor de la Strandul „Neptun”

Pretul de inchiriere a casutelor de pe Strand a crescutAvand in vedere ca, printr-o hotarare a Consiliului Local Municipal, din anul 2007 au fost preluate in gestiune mijloacele fixe aferente strandului Neptun, se impune acum adoptarea unei hotarari privind aprobarea formei si continutului contractelor de inchiriere incheiate cu persoanele fizice si juridice care isi desfasoara activitatea in incinta strandului, deoarece o parte a contractelor existente au expirat sau sunt pe cale sa expire.
De aceea consilierii vor vota maine un proiect privind contractele de inchiriere a casutelor din incinta Strandului.
Pretul chiriilor s-a scumpit si el odata cu pretul abonamentelor si biletelor pentru accesul la strand. In functie de suprafata, chiria costa intre 250 si 350 de euro pentru un sezon.
Plata chiriei se va face la cursul B.N.R., valabil pentru data de 01.01.2009. Termenul scadent pentru achitarea chiriei este de 01.05. 2009.
Plata se face in numerar la casieriile Directiei Venituri din cadrul Primariei Municipiului Arad, precum si la casieria din incinta strandului Neptun, iar inchirierea este valabila de la data de 01.04.2009 pana la 31.12. 2009.

Dana Mirea - Observator

  • Petru Antal a castigat Primaria Pecica

Petru Antal sarbatoreste alegerea in functia de primar inca din primul turAlegerile partiale pentru functia de primar desfasurate, ieri, in orasul Pecica au fost adjudecate - conform asteptarilor - de catre democrat liberalul Petru Antal. Acesta a detinut fotoliul de primar interimar inca de la finele anului trecut, atunci cand primarul Iustin Cionca a fost ales deputat in Parlamentul Romaniei.
Din totalul celor 11.360 de alegatori inscrisi pe listele electorale s-au prezentat la urne peste 53%. In cursa electorala au fost inscrisi sapte candidati, reprezentand sase partide politice, la care s-a adaugat un independent, in persoana lui Stanislav Ribovici. Petru Antal si-a adjudecat 63,5% din totalul voturilor valabil exprimate, fiind urmat la mare distanta de catre liberalul Francisc Campan, care a reusit sa adune 13,4 procente. Ultimul loc al podiumului a fost ocupat de reprezentantul Partidului Social Democrat - Gheorghe Sabau cu 12,1%.Clasamentul a fost completat in ordine de catre Gyorgy Boloni de la UDMR - 5,6 %, conservatorul Mircea Borza - 1,9%, independentul Stanislav Ribovici - 0,9% si reprezentantul Partidei Romilor, Iosif Craitar - care a adunat doar 0,4% din preferintele electoratului.

Organele de ordine nu s-au confruntat cu probleme
De buna desfasurare a alegerilor s-au ocupat reprezentanti ai Politiei locale, Jandarmeriei, Politiei de Frontiera si politistii comunitari. „De fapt noi am intrat in febra alegerilor inca din cursul zilei de miercuri, zi in care ne-au sosit buletinele de vot. Acestea au fost depozitate intr-una dintre incaperile din cadrul Primariei, iar angajatii nostri au asigurat in permanenta paza acestora. Despre ziua alegerilor pot sa va spun ca nu am avut evenimente deosebite la care sa fim nevoiti sa intervenim. Am instiintat proprietarii tuturor localurilor din apropierea sectiilor de votare sa nu comercializeze bauturi alcoolice in ziua votarii, pana la ora 21, la care se termina procesul de votare” - spune Teodor Craciun, seful Politiei din Pecica. Inca de la primele ore ale diminetii, reprezentanti ai partidelor politice implicate in alegeri - s-au perindat prin oras, insotindu-si proprii candidati in turul sectiilor de votare pentru a vedea cum decurge procesul. Astfel, democrat liberalii au prezentat de-a lungul intregii zile un contingent semnificativ, alaturi de cei doi parlamentari pecicani: senatorul Constantin Traian Igas si deputatul Iustin Cionca au fost prezenti presedintele formatiunii - Gheorghe Seculici, presedintele Consiliului Judetean - Nicolae Iotcu, deputatul Adrian Nitu, secretarul de Stat - Eusebiu Pistru. Din partea Partidului National Liberal au fost in Pecica presedintele Gavril Popescu si consilierul judetean Caius Parpala. Conservatorii l-au delegat pentru vizita in teritoriu pe Mircea Purcaru, iar social democratii pe deputatul Ciprian Luca, dar si pe Marian Melinte si Teodora Hotaran.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]