Ştirile Zilei

Miercuri, 30 septembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Camera de Comerţ Arad, prezentă la Târgul Renexpo din Augsburg

Direcţia de târguri şi expoziţii a C.C.I.A.- Arad - a fost invitată în perioada 24 - 27 septembrie la Augsburg,la târgul Renexpo, târg specializat pe energii regenerabile, protecţia mediului şi reconversie.Expo Arad Internaţional - direcţia de târguri şi expoziţii a Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad - a fost invitat în perioada 24 - 27 septembrie la Augsburg, la cea de-a X-a ediţie a târgului Renexpo, târg specializat pe energii regenerabile, protecţia mediului şi reconversie.
Delegaţia arădeană a fost reprezentată la eveniment de către directorul general al CCIA - Nicolae Groşan, director CIT Expo - Simona Hăprian şi referentul pe programe de finanţare - Eva Magyarosi.
Ediţia jubiliară a târgului organizat de Reeco a reunit 350 de expozanţi, care au ocupat o suprafaţă de 18 000 mp, înregistrând astfel o creştere cu 25% faţă de ediţia precedentă.
La deschiderea evenimentului a participat conducerea Reeco, reprezentată de Johann-Georg Rohm, Secretarul de Stat – Helmut Brunner, primarul oraşului Augsburg – Kurt Gribl, Ministrul Mediului al Republicii Slovenia - Hinko Solinc, Ministrul Agriculturii al Republicii Slovenia – Robert Rezonja, preşedintele Asociaţiei de BioEnergie – Helmut Lamp, precum şi colaboratorii Reeco din România, Ungaria şi Slovenia. Ca urmare a invitaţiei lansate de organizatori, dar şi a colaborării existente între Reeco şi Expo Arad Internaţional, delegaţia camerală a fost prezentă timp de o zi la eveniment pentru a discuta despre extinderea târgului Renexpo la Arad de la ocuparea unui pavilion la ocuparea ambelor pavilioane expoziţionale din cadrul Expo Arad.
Tot în cadul aceluiaşi eveniment, reprezentanţii Camerei de Comerţ au discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene prezenţi cu stand în cadrul târgului despre posibilitatea participării acesteia la târgul Ecomediu

S.R. - Observator

  • Elevii nevăzători au început şcoala cu manuale vechi

Manualele vechi nu pot fi refolosite, întrucât se tocesc , ţinând cont de faptul că paginile ştanţate sunt „citite" cu degetele.Elevii nevăzători au început anul de învăţământ fără manuale şcolare tipărite în alfabetul Braille.
Din cauza lipsei de comunicare între Asociaţia de Nevăzători din România şi instituţiile subordonate Ministerului Educaţiei, cărţile speciale nu au fost incluse pe lista manualelor care trebuiau să fie tipărite până la această oră, pentru ca anul şcolar să nu înceapă cu un handicap pentru copiii cu probleme de vedere. În fiecare an şcolar, nevăzătorii au nevoie de manuale noi. Manualele vechi nu pot fi refolosite, întrucât se tocesc literalmente într-un an de studiu, ţinând cont de faptul că paginile ştanţate sunt „citite“ cu degetele.
La Centrul Şcolar Arad... beznă
Încă de vineri am încercat să luăm legătura cu conducerea Centrului Şcolar Arad, şcoală pentru nevăzători, pentru a afla care este situaţia copiilor de aici. Din păcate, la ora 12.00, nu am putut sta de vorbă cu nimeni din conducere. „Directoarea este plecată la un consiliu, iar directorul adjunct nu are ore astăzi. Deci, normal că nu a venit la lucru“, ne anunţă sec o angajată a centrului, vizibil deranjată de telefonul primit. Trecem peste „normalitatea“ faptului că la ora 12.00 nu mai găsim pe nimeni din conducere dispus să ofere date despre şcoală şi întrebăm dacă nu există altcineva cu care am putea discuta. La această „obrăznicie“ din partea noastră, ni s-a închis telefonul. Şi închis a fost. Toate încercările noastre de a resuna au fost sortite eşecului, „doamna“ închizând telefonul fără a mai răspunde.
În naivitatea noastră, am considerat că s-o fi întâmplat ceva cu liniile de telefon. De aceea am aşteptat până luni pentru a ne dumiri. Din nefericire, acelaşi comportament: în momentul în care ne-am prezentat ca fiind din partea presei, ni s-a închis telefonul. După repetate încercări, am sunat la Inspectoratul Şcolar. Numai după intervenţia amabilă a prof. Mirela Aldescu, inspector şcolar general adjunct, am reuşit să stăm în sfârşit de vorbă cu directoarea Centrului Şcolar Arad. „Mai demult, o colegă de-a dumneavoastră din presă a scris nişte lucruri care nouă nu ne-au plăcut. Acesta este motivul pentru care vi s-a închis telefonul“, sună justificarea aberantă a prof. Florentina Cirin, directoarea Centrului.
Trecând apoi la adevăratele pro­bleme, directoarea ne-a declarat: „Cu toate că nici şcoala noastră nu a primit anul acesta manuale noi, totuşi nu ne confruntăm cu dificultăţi. Avem peste 5.000 de volume editate în anul 2007 dar care se află încă în stare destul de bună. Centrul nostru cuprinde 286 de elevi distribuiţi în 33 de clase, de care se ocupă 58 de cadre didactice. O sută de copii au probleme de vedere de gradul I şi II, adică nu văd deloc sau aproape deloc. 186 dintre ei sunt ambliopi, cu deficienţe vizuale grave sau au tulburări de comportament. În rest, programa şcolară şi structura anului şcolar este la fel cu cea din învăţământul normal. De asemenea, Centrul nostru mai beneficiază şi de calculatoare cu sinteză vocală“.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Autorităţile locale vor plăti măştile de protecţie împotriva gripei noi

Metodologia de supraveghere şi de control a gripei şi a infecţiilor acute respiratorii necesită utilizarea măştilor de unica folosinţă.În cadrul ultimei videoconferinţe, organizate de Ministerul Sănătăţii şi la care a participat şi Prefectura Arad s-a discutat despre supravegherea şi controlul gripei provocate de virusul H1N1 în unităţile şcolare, metodologia de supraveghere şi de control a gripei şi a infecţiilor acute respiratorii în sezonul 2009-2010, precum şi continuarea campaniei de informare privind vaccinarea antiHPV.
Conform declaraţiilor reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, în perioada următoare vor fi vaccinaţi împotriva acestui virus toţi elevii din ciclul primar, gimnazial şi liceal. „Recomandarea Ministerului Sănătăţii trebuie privită cu maximă atenţie pentru că acest virus gripal se manifestă virulent. Rolul nostru, cu sprijinul celor de la Inspectoratul Şcolar şi de la Direcţia de Sănătate Publică, este de a informa elevii despre pericolul contaminării cu acest virus”, a declarat subprefectul Radu Stoian. Subprefectul a solicitat o lămurire din partea Ministerului Sănătăţii cu privire la instituţia care asigură din punct de vedere financiar achiziţionarea de măşti de protecţie respiratorie necesare fiecărei unităţi şcolare. „Soluţia propusă de minister a fost ca toate costurile necesare achiziţionării măştilor de protecţie să fie suportate din bugetul autorităţilor locale”, spune Stoian.

C.P. - Observator

  • Palatul Copiilor si-a deschis portile

Deschiderea anului şcolar a fost oferit un mini-spectacol de catre cercurile de muzică uşoară şi muzică populară, dans modern, sportiv, aerobic, cercurile de teatru.Palatul Copiilor Arad a inaugurat luni, 28 septembrie, la Sala Polivalentă, deschiderea anului şcolar 2009-2010.
Cu aceasta ocazie au fost prezentate copiilor, părinţilor şi invitaţilor prezenţi la această festivitate, activităţile extraşcolare ce se vor desfăşura la cercurile din Palat precum şi cadrele didactice care vor coordona aceste activităţi. " Ne bucurăm că şi în acest an s-au înscris foarte mulţi copii la cercuri.
Le multumim copiilor, parintilor si bunicilor ca au ales Palatul Copiilor. Ne vom stradui ca si in acest an sa punem in valoare munca depusa de copii si profesori, prin intremediul festivalurilor si concursurilor desfasurate de Palat."
, a spus Ioana Lung, director Palatul Copiilor Arad. Festivitatea de deschidere, prezentata de Angela Petran, a cuprins un mini-spectacol oferit de cercurile de muzică uşoară şi muzică populară, dans modern, sportiv, aerobic, cât şi de către cercurile de teatru (clasic şi de păpuşi). Au facut demonstraţii cercurile de aeromodelism şi cel de karate, iar cercurile artistice au expus lucrările de artă, realizate de copii pe parcursul anului trecut.
La festivitate au participat din partea inspectoratului, Grosan Eugenia, inspector scolar general, Tocaciu Mariana, inspector scolar educativ, iar din partea Consiliului Judeţean Kenderessy Maria Lotte. Cei care nu s-au inscris inca, se pot adresa secretariatului din cadrul Palatului, cursurile incepand din 1 octombrie.

Manuela Codrean - Jurnal Arădean

  • Şiria va avea primii 2,5 kilometri de canalizare în octombrie

În ceea ce priveşte lucrările la cei 2,5 kilometri de canalizare acestea sunt prevăzute a fi terminate la sfârşitul lunii octombrie.La sfârşitul lunii octombrie autorităţile locale din comuna Şiria speră să aibă finalizate lucrările de introdu­cere a reţelei de canalizare pe raza localităţii.
Sunt primii kilometri prevăzuţi a aduce acest sistem în comună, urmând ca anul viitor, o dată cu demararea lucrărilor la Masterplanul Judeţului Arad – sistemul de canalizare să fie introdus în toată comuna. „Sunt lucrări importante cele pe care le derulăm în acestă perioadă. Comuna noastră este situată aproape de municipiul Arad, astfel că existenţa unei reţele de canalizare se impune de la sine” – precizează Valentin Bot, primarul comunei Şiria. Lucrarea presupune introducerea reţelei de canalizare pe o lungime de doi kilometri şi jumătate, iar valoarea proiectului ajunge la 800.000 de euro. Banii provin din fonduri PHARE şi sunt viraţi firmei ce execută lucrarea pe măsură ce anumite etape ale acesteia sunt finalizate. Proiectul presupune şi amplasarea unei staţii de epurare, care urmează a fi adusă în localitate în ultima parte a stadiului de finalizare. „Din momentul aducerii staţiei de epurare aceasta va fi asamblată în maxim o săptămână, dar în acest moment se lucrează la săpături pentru introducerea conductelor. Necesarul reţelei de canalizare pe raza comunei Şiria este de 20 de kilometri, dar diferenţa va intra în lucru o dată cu demararea lucrărilor la Masterplanul judeţului. În ceea ce priveşte lucrările la cei 2,5 kilometri acestea sunt prevăzute a fi terminate la sfârşitul lunii octombrie” – mai completează primarul Valentin Bot.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]