Stirile Zilei
Sambata, 31 ianuarie 2009
Stirile TVA aici
  • Valer Blidar, presedintele Grupului de Firme Astra: „Astra Vagoane Calatori va realiza un prototip de tramvai pana la finele anului 2009”

Interviu cu Valer Blidar - directorul Astra Vagoane CalatoriPotrivit omului de afaceri Valer Blidar, pe piata interna de transport public ar fi nevoie de 2000 de vagoane de tramvai noi, in conditiile in care in tara ruleaza numai trei vagoane care nu sunt mai vechi de 20 de ani!
- Domnule director, se discuta despre Astra Vagoane Calatori ca despre una dintre cele mai solide firme nu pe plan local, ci pe plan national. Cum credeti ca va evalua societatea dumneavoastra anul acesta - in anul crizei economice?
- Productia este asigurata, speram ca nu va aparea nimic pe parcurs care sa ne dezechilibreze. Avem tehnologie moderna - ne-am dotat, de pilda, cu un utilaj specializat pe prelucrarea cadrului de boghiu. Noi mai avem un utilaj similar, care cu cativa ani in urma era de top, care prelucra un cadru in 16 ore. Actualul utilaj, robot, cumparat in august 2008, prelucreaza acelasi cadru intr-o ora si sase minute. Deci are o productivitate de aproape 16 ori mai mare! Pentru 2009 ne propusesem achizitionarea a inca doi roboti, unul de sudura si unul de debitat cu laser, dar deocamdata am hotarat in boardul societatii stoparea tuturor investitiilor pana in luna aprilie, dupa care vom reanaliza daca vom continua programul de investitii.
- Va afecteaza caderea financiara de pe pietele internationale?
- Suntem una dintre fabricile care fac angajari - si asta cred ca spune foarte multe. Noi avem contracte la ora actuala. De exemplu am livrat 100 de vagoane in Iran si mai avem de livrat 200. Sigur ca probleme pot aparea si la noi, daca beneficiarii vor avea dificultati de finantare. Speram insa ca nu vor avea toti in acelasi timp. Oricum, pentru 2009, nu se pune problema reducerilor de personal.
- Administratia locala aradeana s-a angajat intr-o lucrare ampla de refacere a infrastructurii rutiere, iar unul dintre motive este si schimbarea parcului de tramvaie. In acelasi timp, alte primarii din tara cauta sa isi innoiasca parcul de tramvaie. Se va orienta societate Astra Vagoane Calatori si spre acest segment de piata?
- In strategia noastra figureaza si realizarea unui prototip de tramvai pana la sfarsitul anului 2009. Lucram si la un proiect propriu, dar ducem tratative si cu doua companii multinationale, in vederea realizarii unei colaborari pe termen lung, pentru fabricarea in comun a tramvaielor. In Romania nu exista fabrici care sa construiasca tramvaie, cred ca Astra va fi prima. Stiu ca au fost niste tentative de realizare in colaborare a unui tramvai in Bucuresti. Procentul de integrare in Romania este foarte foarte redus. Singura fabrica specializata pe productia de material rulant care poate realiza si confortul aferent unui vehicul urban pe sine este Astra.
- Ati facut o estimare a necesarului de tramvaie pentru piata interna?
- Da. Necesarul in Romania, dupa opinia mea, este de peste 2000 de tramvaie. La ora actuala nu exista decat trei, in toata tara, cu o vechime mai mica de 20 de ani!
- Care este relatia societatii cu Caile Ferate Romane? Exista cerere pentru vagoane noi?
- Cu CFR avem un contract cadru pentru 200 de vagoane, din care am livrat cinci. Pentru anul acesta nu stim cate vor reusi sa bugeteze, oricum noi suntem pregatiti pentru livrarea a circa 60 de vagoane noi, care pot circula cu o viteza de 200 de kilometri pe ora.
Prima "Sageata Albastra" romaneasca a plecat de la Astra Vagoane Calatori Arad in 2004- In cati ani credeti ca s-ar putea realiza aducerea parcului de vagoane de calatori din Romania la standardele europene actuale?
- Din punct de vedere tehnic, un astfel de proiect ar fi viabil in minim 20 de ani, gandindu-ma nu la constructia vehiculelor, ci la infrastructura. Iata, si in Germania, de pilda, cat de reduse sunt segmentele de mare viteza. Daca avem in vedere ca parcul de vagoane calatori este de circa 3500 de vagoane si mai putin de 450 au o vechime mai mica de 10 ani, iar ritmul de innoire va fi acelasi din ultimii ani, ar fi nevoie de 40-50 de ani pentru innoirea parcului!

Parteneriate cu Siemens si Alstom
Astra Vagoane Calatori a stabilit un parteneriat cu Siemens, in realizarea trenului automotor Desiro (Sageata Albastra). In perioada 2003-2008 au fost fabricate la Arad 63 de Sageti Albastre. De asemenea, a avut si o colaborare cu compania Alstom - un alt parteneriat strategic, axat pe modernizarea a 100 de vagoane pentru CFR, reprezentand vagoane salon, bistro.
„Am derulat in paralel cu productia propriu-zisa a vagoanelor si un program de dezvoltare a fabricii, pentru a dezvolta un climat bun de munca. Chiar in anul crizei economice va continua modernizarea. Din punct de vedere tehnic capacitatea s-a imbunatatit, s-a cumparat instalatie de debitat cu plasma, s-au modernizat echipamentele de sudura folosite. S-au construit cabine moderne de sablat si de vopsit. Toate performantele sunt determinate in primul rand de faptul ca organizarea s-a imbunatatit foarte mult si productivitatea muncii a crescut. Din anul 2005 a fost o crestere constanta de 30-40%, si un aport deosebit il are proprietarul societatii” - spune directorul general adjunct Micalacian.

Cel mai modern robot din Europa lucreaza la Arad!
La Astra Vagoane Calatori Sector II (pe Calea Victoriei, in incinta fostei fabrici de strunguri) a fost pus in functiune cel mai modern robot specializat pe prelucrarea cadrului de boghiu. „Noi mai avem un utilaj similar, care cu cativa ani in urma era de top, care prelucra un cadru in 16 ore. Actualul utilaj, robot, cumparat in august 2008 din Olanda, prelucreaza acelasi cadru intr-o ora si sase minute. Deci are o productivitate de aproape 16 ori mai mare!” - spune directorul Sectorului II. Robotul are posibilitatea de a prelucra in acelasi timp si alte subansamble de mari dimensiuni si pretentioase ca lucrari. Este cel mai modern utilaj de acest gen din Europa si a costat 1,5 milioane de euro.
Aici va fi realizat anul acesta prototipul tramvaiului, despre care specialistii societatii spun ca vine sa umple un gol imens pe piata locala a transportului in comun.

Vagoane noi pentru CFR
In ultimii ani, Astra Vagoane Calatori a intrat in constiinta publica nationala prin dezvoltarea conceptului Sageata Albastra - un automotor cu design modern. Desi produsele societatii sunt diversificate (din punct de vedere al productiei de vagoane de clasa din AVA 200 s-a dezvoltat o adevarata familie de vagoane, cu vagoane salon (clasa I si II), cuseta, doua tipuri de vagoane de dormit (dezvoltate in 2008), vagon bar compartimentat, vagon bistro), Sageata Albastra este considerata o reusita, poate si fiindca este cea mai vizibila.
Hala moderna a fabricii Astra Vagoane Calatori Ca urmare a unui contract cu CFR, Astra Vagoane Calatori este pregatita sa livreze 200 de vagoane dupa un concept absolut nou. Anul trecut s-au livrat cinci, urmand ca restul sa fie predate in momentul in care CFR le va solicita. Este vorba despre vagoane de clasa I si clasa a II-a, unele cu bar, toate cu locuri individuale, televizoare LCD in tavan, scaune plusate, aer conditionat. La clasa I tapiseria scaunelor este rosie, la clasa a II-a este de culoare deschisa. Cateva vagoane asteapta deja in halele de la Astra sa fie livrate. Directorul general adjunct al companiei spune ca daca ar fi sa se lucreze in trei schimburi, societatea ar putea livra 60 de vagoane lunar.

Colaborare cu Universitatea
Ioan Bele a fost seful sectiei vagoane speciale si metrou la Intreprinderea de Vagoane Arad. A lucrat in societate neintrerupt din 1980 pana in 1993, cand a trecut in invatamant, iar acum este profesor la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Si-a pastrat totusi angajamentul fata de Astra Vagoane Calatori. Prin intermediul sau, printre altele, aici isi desfasoara practica studentii de la Facultatea de Inginerie, Sectia Material Rulant. Studentii participa la toate probele vagoanelor si la toate fazele productiei de material rulant, iar la absolvirea facultatii cei mai buni dintre ei au posibilitatea angajarii in companie. Ioan Bele spune ca este o practica profesionala extrem de utila, pentru ca viitorii ingineri au posibilitatea sa studieze „pe viu” tot procesul de fabricatie, de la faza proiectarii pana la livrarea vagoanelor finite.

Centru de proiectare si cercetare cu 25 de proiectanti si 10 cercetatori
Unul dintre punctele tari ale companiei il reprezinta Centrul de Proiectare si Cercetare propriu. Anul trecut, in cadrul Centrului de Proiectare si Cercetare a fost marita grupa de cercetatori, din dorinta de a fi in pas cu tot ce este nou in constructia de material rulant. In prezent, o tema de cercetare o reprezinta un sistem de suspensie pe perina de aer la boghiul de 200 km ora, alta tema o reprezinta elaborarea de metode noi pentru constructia sudata la tramvai, iar o a treia sistemul de preluare a socurilor la tamponare a vagoanelor de tramvai. In cadrul Centrului de Proiectare si Cercetare activeaza 35 de persoane, din care zece sunt cercetatori stiintifici.

Fabrica trenului prezidential
La Intreprinderea de Vagoane din Arad s-au realizat primele prototipuri de metrou in anul 1979. La vremea respectiva, societatea cuprindea si Astra Vagoane Marfa. In acel an s-a si inaugurat in Bucuresti primul tronson al magistralei 1, cu 12 rame de metrou (rama este o garnitura din doua vagoane) - ramele au fost fabricate si proiectate in Intreprinderea de Vagoane Arad, in cadrul centrului de proiectare si cercetare: Casa Alba. Anul 1989 a inchis seria de rame electrice de metrou nou. S-au fabricat in total 252 de rame la Arad. Dupa 1989 a mai fost finalizata doar repararea a 12 trenuri de metrou intrate in reparatie capitala.
In aceeasi sectie a Intreprinderii de Vagoane Arad s-au realizat vagoanele lui Nicolae Ceausescu. Existau cerinte speciale. Calitatea era controlata nu numai de CTC-ul fabricii ci si de reprezentanti ai Securitatii. Echipamentele erau verificate, o parte dintre ele de import. Interiorul era integral de lemn masiv, mobilierul vagoanelor era executat tot la Arad, la CPL. Echipamentele de transmisie erau de import. Vagoanele pentru Ceausescu constituiau secrete de serviciu. Erau singurele din tara care au fost climatizate. Verificarea climatizarii se facea la Viena, iar testarea se executa in cele mai reci zone din tara. In exterior nu difereau de cele clasice. Se puteau identifica prin culoarea vopselei: albastru-indigo cu dungi argintii. Viteza lor de deplasare era de 160 km ora, in vreme ce cele normale suportau doar 120 la ora. In fabrica de vagoane din Arad s-au realizat pana la 70-80 de prototipuri! Astazi, vagoane aradene ruleaza, printre altele, in Grecia, Sri Lanka, Brazilia, Peru, Egipt, Irak, Iran, Rusia (vagoane de posta si automotoare), Argentina, Germania, Indonezia, Bangladesh. Si, evident, pe caile ferate romane.

Andrei Ando - Observator

  • Politistii aradeni au gasit ac pentru cojocul soferilor

Sistemul de monitorizare a traficului instalat pe DN7 si DN79 a redus numarul accidentelor rutiere din zonele respectiveSupravegherea video non-stop si amenzile aplicate vitezomanilor au eliminat accidentele de pe „Soseaua Mortii”.
Sistemul de monitorizare a traficului instalat pe drumurile nationale considerate a fi cele mai periculoase, respectiv DN7 si DN 79, da rezultate. Se pare ca supravegherea video, pusa in functiune de mai bine de doua saptamani, a redus numarul accidentelor rutiere, in zona respectiva, aproape de zero. De altfel, aparatura de monitorizare inregistreaza zilnic intre 60 si 150 de contraventii. Aparatele video de inregistrare, fixe si mobile, functioneaza pe DN7, in zona Savirsin si pe DN 79, in comuna Simand.
Politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Arad, au stabilit ca de cand cu implementarea acestui sistem, s-au redus accidentele in zona respectiva, fiind inregistrate pana in prezent doar accidente usoare, in comparatie cu sutele de accidente grave care au avut loc inainte.
Cei care coordoneaza activitatea acestui sistem, din cadrul SPR Arad, sustin ca aproximativ patru permise de conducere sunt retinute zilnic de catre politisti pentru depasirea cu 50 km/h a vitezei maxime legal admisa, sunt incasati aproximativ 30.000 de lei din cele aproape 100 de sanctiuni aplicate zilnic iar soferii indisciplinati se aleg cu sute de puncte de penalizare, media lor fiind de 400-500 pe zi.
Totodata, sistemul poliscan este considerat extrem de important, eliminand orice dubii referitoare la corectitudinea inregistrarii contraventiei, dat fiind faptul ca procedura tehnica nu permite modificarea fotografiei cu placutele de inmatriculare.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Lucrarile pentru asfaltarea Pietei Obor vor incepe la sfarsitul lunii martie

Lucrarile de asfaltare a Pietei Obor vor incepe la sfarsitul lunii martieDupa publicarea mai multor materiale care prezentau situatia critica in care se afla in prezent Piata Obor, mai multi cititori ne-au contactat pe adresa redactiei si ne-au solicitat sa ii informam cu privire la aspectele care vizeaza renovarea pietei, respectiv asfaltarea acesteia.
Autoritatile promit ca micii comercianti care vin saptamanal in Piata Obor vor beneficia incepand cu acest an de conditii mai bune. Conform spuselor directoarei de la „Targuri, Oboare, Piete”, proiectul pentru asfaltarea pietei exista, insa asteapta aprobarea Consiliului de Administratie. „Proiectul il avem inca de anul trecut si cuprinde reabilitarea a jumatate din platoul de desfasurare a pietei. Se doreste betonarea sau asfaltarea acestei portiuni, in functie de ceea ce hotaraste Consiliul de Administratie. In prezent eu astept hotararea Consiliului in ceea ce priveste aceasta problema. Dupa cum se stie foarte bine, directorul este doar o persoana executiva si nu una de decizie. Asa ca eu am un proiect propus, dar astept aprobarea. Dorim prima data sa ne ocupam de platou, pentru ca aceasta problema primeaza. Este o investitie din fonduri proprii, din banii societatii, nu este o investitie a Consiliului Local”, sustine Daniela Sabau.
In ceea ce priveste problema numarului de mese, directoarea TOP spune ca sunt suficiente mese, insa oamenii nu vor sa le ocupe, deoarece in acest fel sunt scutiti de taxa pe care trebuie sa o plateasca pentru a folosi masa. „Piata Obor are aproape 1300 de mese, deci ar fi loc pentru toata lumea, dar comerciantii vor sa-si desfasoare activitatea in alt mod. Nu sunt obligati sa-si aduca mese de-acasa, dar nici sa le inchirieze pe cele din piata si astfel se produce acest haos. Daca mesele pe care le punem noi la dispozitie se vor ocupa toate, atunci cu siguranta si piata va capata o alta imagine, un alt aspect, mai ordonat. In concluzie, mese sunt destule, numai sa doreasca sa le ocupe”, spune Daniela Sabau.
In functie de ceea ce va hotari Consiliul de Administratie se va stabili si valoarea proiectului. Momentan, suma care va fi investita pentru asfaltarea Pietei Obor se estimeaza la aproximativ 250.000 de lei. „Vom incepe asfaltarea pietei de la poarta, spre interior, iar lucrarile vor incepe imediat ce se va mai incalzi vremea si mai ales cand vom primi acordul Consiliului de Administratie. Sunt constienta de faptul ca aceste probleme trebuie finalizate cat mai repede si sunt de acord cu comerciantii ca trebuie facut ceva in acest sens. Insa, fara acest acord nu putem face nimic. Mai avem si alte proiecte, pentru care asteptam raspuns de la Consiliu, cum e si proiectul pentru renovarea halelor din Piata Mihai Viteazu si Piata Catedralei”, a mai adaugat Daniela Sabau.
Membrii Consiliului de Administratie sustin ca proiectul va fi aprobat imediat ce va fi finalizat bugetul pentru anul 2009. „Asteptam ca Adunarea Generala a Actionarilor sa aprobe bugetul, lucru pe care il asteptam pe la inceputul lui martie, apoi ne vom da acordul ca proiectul sa fie pus in practica”, sustine Liliana Stefanescu, presedintele Consiliului de Administratie al TOP.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Puscariasi scosi in lume

Sapte detinuti au fost dusi in vizita la sedul Fundatiei Romano-Germane din VladimirescuSapte detinuti care mai au putin de stat dupa gratii au fost dusi in vizita la Vladimirescu.
Un numar de sapte persoane private de libertate au fost scoase, ieri, la plimbare, de conducerea Penitenciarului Arad. Cei sapte puscariasi au un regim de executare a pedepsei semideschis si urmeaza sa fie eliberati in curand.
„Persoanele private de libertate s-au deplasat la sediul Fundatiei Romano-Germane din Vladimirescu. Scopul actiunii este de a-i sprijini pe cei aflati in perioada pre-liberatorie, in a identifica noi oportunitati de reinsertie profesionala dupa liberarea din penitenciar. Actiunea face parte din programele derulate de Serviciul de Educatie si Asistenta Psihosociala din Penitenciarul Arad in parteneriat cu institutiile comunitare”, sustine Eduard Magold, purtatorul de cuvant al inchisorii.

Luna de luna
Astfel, detinutii au avut ocazia sa viziteze centrul de pregatire al fundatiei, sa vada atelierele de acolo, salile de pregatire si ce cursuri ar putea urma dupa ce vor fi pusi in libertate. „Este prima actiune de acest fel organizata in colaborare cu Fundatia Romano-Germana, dar anterior, detinutii au mai avut ocazia sa mearga la o bursa a locurilor de munca. Vom organiza si in viitor astfel de deplasari. Daca vor fi persoane private de libertate, vom incerca ca aceste actiuni sa se desfasoare luna de luna”, a incheiat Magold.

L. S. - Jurnal aradean

  • Istoric si proiecte

Virgil Jireghie a fost presedintele Foto Club Arad pana in 2001Foto Club Arad este implicat in aceasta perioada in mai multe proiecte. Cel mai recent dintre ele a fost demarat de curand si este intitulat „Tinutul Halmagiului”. In cadrul acestui proiect membrii clubului s-au deplasat in tinutul Halmagiului si au realizat fotografii pe diferite teme.
Au fost vizitate urmatoarele obiective - la Halmagel, o moara care inca mai functioneaza intr-o cladire de prin 1890, biserica din aceeasi localitate, biserica de lemn din Ionesti datata 1730 si care inca mai este folosita, biserica voievodului Moga din Halmagiu datand de prin 1440, (in fata bisericii este Piatra chinzaiului adica a chinului, unde erau batuti iobagii si cei care refuzau sa treaca la catolicism), „Birtul mare”, hanul unde a fost arestat, in 15 decembrie 1849, Avram Iancu, dar care a fost eliberat ulterior de multime. De asemenea membrii clubului au luat legatura cu Rodica Nicodim care face pictura naiva la Brusturi, localitate unde, de-a lungul timpului, a fost creeata o adevarata scoala de pictura naiva.
Acest proiect este de fapt, asa cum ne asigura Mircea Boran, actualul secretar al Foto Club Arad, o continuare a proiectului din 2008 intitulat „Vasoaia in imagini”. „Cu ajutorul acestor actiuni dorim sa popularizam locuri pitoresti mai putin cunoscute ale judetului Arad”, a declarat Mircea Boran.
Tot de la Mircea Boran aflam ca periodic membrii clubului se vor deplasa in zona Halmagiu unde vor realiza fotografii, urmand ca, in luna noiembrie a acestui an sa organizeze un salon foto la sala Clio a Complexului Muzeal Arad, expozitie in urma careia se va edita un album „daca o sa avem sprijin financiar din partea autoritatilor locale” .
Mircea Boran ne-a facut si un scurt istoric al unui dintre cele mai vechi astfel de organizatii din Arad. Astfel am aflat ca Foto Club Arad a fost infiintat 1968 de un grup de fotografi in frunte cu Kelemen Ferenc si in acelasi an a organizat un salon fotografic la Teatrul de Stat.
Pana in anul 2001, presedinti ai Foto Club Arad au fost Kelemen Ferenc si Virgil Jireghie, secretari fiind Petru Vostinar, Cristian Frangopol si Aron Ardelean. De-a lungul anilor Foto Club Arad a organizat nenumarate saloane colective si personale. Un salon „Ars fotografica” a fost organizat in luna decembrie a fiecarui an incepand cu anul 1981 si a devenit astfel o traditie a clubului. Cea mai importanta editie a acestui salon a fost cea din 1998, care a avut o participare internationala si unde s-au inscris lucrari din tari precum Belgia, Canada, Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Israel, Italia, Moldova, Statele Unite ale Americii. O alta serie de expozitii celebre ale Foto Club Arad a fost cea initiata in anii ‘80 si intitulata „Omul si motocicleta”. Au mai existat sase editii a unei bienale „Natura”. La ultimele trei editii ale acestei bienale Foto Club a colaborat cu Clubul de turism montan „Condor Club Arad” . Alte legaturi de colaborare au fost stabilite cu clubul de turism montan „Veniti cu noi!” Arad, dar si cu clubul speologic „Speowest” Arad.
Activitatea Foto Club Arad se axeaza in prezent pe continuarea traditiei clubului prin organizarea de expozitii foto in Arad si prin intretinerea relatiilor de colaborare cu clubul „Nufarul” din Oradea. De asemenea Foto Club Arad a avut doua expozitii in strainatate, organizate in colaborare cu Fotogrup „Belgrano” Buenos Aires - Argentina si Fotoclub „Ochiul magic” din Chisinau - Moldova. In acelasi spirit, al colaborarilor internationale, Foto Club Arad a gazduit in martie 2003 o expozitie a unor fotografi din China.
Foto Clubul din Arad a mai avut de-a lungul anilor si cateva schimburi de expozitii cu colegi fotografi din orasele Gyula, Bekescsaba si Oroshaza din Ungaria.
Totodata, membrii clubului au participat cu fotografii, trimise pe baza de invitatii, la numeroase saloane de arta fotografica din tara si din strainatate, adesea aceste participari soldandu-se cu premii si aprecieri pentru fotografii aradeni.
In decembrie 2006 s-au aniversat 100 de ani de la infiintarea primului club foto in Arad. Cu aceasta ocazie a fost editat un album foto cu sprijinul financiar al autoritatilor locale. Documentatia pentru acest album a fost facuta de Mircea Boran, secretarul Foto Club. Din 2004 Foto Club Arad organizeaza saloane si expozitii in sala Clio a Complexului Muzeal Arad, pusa la dispozitie prin bunavointa conducerii muzeului.
Foto Club Arad a organizat, doar din 2001 pana in prezent, peste 40 de expozitii foto, iar membrii clubului au participat la peste 30 saloane foto in tara si strainatate. In prezent Foto Club are 48 de membri permanenti, iar incepand cu 2007 organizeaza un curs autorizat de perfectionare in arta fotografica.

Cristina Lazurca - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]