Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Marti, 31 martie 2009

Stirile TVA aici
  • Fiscul a trecut la economii

Calin Arusti explica modul in care se depun declaratiile privind veniturile realizatePentru a reduce costurile, Administratiile Fiscale nu vor mai trimite contribuabililor Formulare prin posta. Comunicat
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a decis ca din acest an sa nu mai transmita prin posta Formularul 200 - „Declaratie privind veniturile realizate”. In acest conditii contribuabilii vor putea intra in posesia formualarelor in mod gratuit de la Administratiile Fianantelor Publice locale sau de internet la adresele: www.anaf.ro si www.finantearad.ro, rubrica formulare fiscale.
Cei care trebuie sa depuna acest formular, pana cel tarziu pe 15 mai 2009, sunt persoanele care au reliazat venituri din: activitati independente; cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal; activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real; castiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare.
„Declaratia se depune de contribuabilii care, in anul de raportare, au realizat castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, si au obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii. Declaratia se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata”, a explicat purtatorul de cuvant al D.G.F.P. Arad - Calin Arusti.

A. P. - Jurnal aradean

  • Prefectul si-a fixat program de audiente cu cetatenii

Aradenii pot veni in audienta la prefectul Calin BibartPrefectul Calin Bibart a avut ieri, timp de doua ore, program de audiente cu cetatenii.
Problemele expuse de petenti au vizat in special fondul funciar, respectiv eliberarea de titluri de proprietate, fiind facute sesizari in privinta unor tergiversari din partea primariilor pentru notificari la Legea 10. Cu acest fel de reclamatii s-au prezentat la trimisul Guvernului in teritoriu cetateni din localitatile Santana, Pancota, Buteni, Ineu, Zabrani, Frumuseni si Arad. De asemenea, sesizantii au adus pe masa prefectului si probleme cu aspect social. De exemplu, cetateni nemultumiti de modul in care se face atribuirea de locuinte in comuna Vladimirescu. In cazuri ca si cel din urma, prefectul poate fi mediator intre petenti si administratiile locale.
De asemenea, au fost semnalate anumite subiecte care nu tin de institutia prefectului. „Problemele ridicate de cei care vin in audienta sunt dintre cele mai diverse, de la cele de fond funciar sau sociale pana la probleme care nu sunt de competenta noastra, cum ar fi acordarea de ajutoare sociale sau financiare”, a declarat Calin Bibart, prefectul judetului Arad.
Aradenii pot veni in audienta la prefect in fiecare luni, intre orele 11,00 si 13,00. Inscrierile se pot face in fiecare zi la biroul de relatii cu publicul, intre orele 08,00 - 16,00.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Cel putin 10 pictori se vor bate pentru a picta interiorul Catedralei

Pentru pictura interioara a noii catedrale va fi ales cel mai bun pictorLucrarile la noua Catedrala Ortodoxa din Arad se apropie de sfarsit. Este o lucrare extrem de valoroasa atat din punct de vedere spiritual cat si material, investitia finala estimandu-se la aproximativ 5,5 milioane de dolari. Este o constructie monumentala construita intr-un stil bizantin in forma de cruce si poate adaposti peste 4.000 de credinciosi la slujba.
Constructia se afla in stadiu de finisare, iar de curand s-au turnat si cele doua scari laterale de acces. In interior, peretii sunt tencuiti si pregatiti pentru pictura.
Proiectul pentru realizarea picturii interioare la Catedrala Ortodoxa Sfanta Treime este deja intocmit de un pictor din Suceava si va fi trimis la comisia Patriarhiei de pictura bisericeasca. “In prezent pot sa va spun ca asteptam sa primim un aviz favorabil in acest sens sau cu unele modificari sau sugestii pe care le va face comisia, dupa care vom declansa procedura de concurs, la care vor fi invitati sa participe cel putin 10 pictori de categoria I si probabil va fi un concurs cu proba de lucru. Fiecare pictor va fi analizat: vom avea in vedere pentru fiecare dintre ei ce a pictat, unde a pictat, iar cand se va incheia aceasta procedura de licitatie vom adjudeca lucrarea cu cel mai bun pictor. Lucrarile nu stim cand vor incepe, pentru ca nu am cum sa estimez un termen pentru ca nu este devizul aprobat. Cand primim devizul vom face public acest lucru, insa pana atunci noi vom tine in continuare credinciosii la curent cu tot ce se intampla in biserica, deoarece noi la finalul fiecarei slujbe anuntam tot ce se face la Catedrala, iar oamenii sunt la curent cu toti pasii pe care ii facem”, afirma Simion Mladin, secretar eparhial si preot la noua Catedrala „Sfanta Treime”, din Arad.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Zeci de hectare mistuite de flacari

Zeci de hectare cu vegetatie uscata au fost mistuite de flacariLa sfarsitul saptamanii trecute, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Vasile Goldis” al judetului Arad au fost solicitati sa intervina pentru stingerea a nu mai putin de 18 incendii de vegetatie uscata.
„In decursul a doua zile au fost mistuite de flacari aproximativ 50 de hectare de pasune si teren arabil, ca urmare a efectuarii lucrarilor de igienizare a terenurilor agricole fara respectarea cadrului legal si a masurilor specifice de prevenire. Cele mai mari suprafete au ars la Bontesti - 20 de hectare si 20 de pomi fructiferi, Toc - 5 hectare, Valea Mare (Gurahont) - 4 hectare si 10 arbori, Ineu - 2,5 hectare, Hontisor - 2 hectare”, a declarat Sorina Ambrus, purtator de cuvant in cadrul ISU Arad.
De altfel, pompierii au intervenit pentru stingerea incendiilor izbucnite pe marginea soselei Arad-Pecica, unde au ars aproape 800 mp, pe Arad-Sofronea, aproape 400 mp si pe centura Aradului, in apropierea benzinariei, unde a ars o suprafata de aproximativ un hectar. Aceste arderi sunt deosebit de periculoase, fumul degajat putand periclita circulatia pe drumurile publice. In cele mai multe cazuri, incendiile izbucnite pe marginea soselelor sunt provocate de tigari aruncate la intamplare de soferi.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Zimandul Nou, comuna ce renaste din praful cenusei

Zimandul Nou incepe sa se dezvolteFost consilier local, fost viceprimar, dorit de unii, contestat de altii, actualmente primarul comunei Zimandul Nou - Dorel Vidran. Tanar, putin timid, dar pe calea cea buna, daca in doar jumatate de an a reusit sa urneasca din nemiscare una dintre cele mai mari comune ale judetului. Este pentru prima data, cand, dupa multi ani - reusim sa inchegam un dialog despre munca, planuri si... realizari. Iata cum arata, pe agenda de lucru, Zimandul Nou - in cea mai apropiata perspectiva.

S-a tras cortina
Stim cu totii, dar cel mai bine stiu locuitorii comunei - in ce fel de intepenire au stat ani intregi, cu o adminstratie locala ineficienta si o echipa de conducere dezinteresata. De aceea Zimandul a ramas codasa din toate punctele de vedere, desi e doar la o aruncatura de bat de Arad si are toate posibilitatile de a deveni una dintre cele mai frumoase si bine dezvoltate localitati din judet.
S-a tras cortina, in sfarsit. Primarul Dorel Vidran a pornit la drum lung avand girul increderii cetatenilor, desi unii (inca) s-au indoit ca va putea razbi hatisul lasat de echipa „fostilor”. Si totusi, aceasta prima discutie ne-a incredintat ca treburile au luat-o bine din loc.

„Vom avea cea mai mare gradinita din judet!”
„Cand am intrat in primarie am gasit suma de 20 de miliarde lei necheltuiti. Cu acesti bani se puteau face multe lucruri pentru localitate, dar nimeni nu a avut acest interes. Am preluat totul din mers si am facut ceea ce am crezut de cuviinta ca e necesar, in prima faza. Subliniez, totul a fost si este posibil pentru ca am o buna colaborare cu vicele Kocsis, un om deosebit, alaturi de echipa de consilieri locali. Suntem uniti si lucram doar pentru binele comunitatii, fapt care este deja vizibil. Am facut 3 km de trotuare (cate 1 km in Zimandul Nou, Zimand Cuz, Andrei Saguna) iar de Utvinis ne ocupam separat. Un lucru cu care ne mandrim in mod special este viitoarea gradinita cu program prelungit ce va fiinta la Andrei Saguna. Valoarea constructiei se ridica la suma de 34 miliarde lei, proiectantul este din Bucuresti, lucrarea fiind aprobata de MEC. Am demarat anul trecut lucrarile la fundatie, beneficiind de primele 2 miliarde de lei. Din pacate, urmatoarele 2 miliarde au ramas nefolosite, fostul primar inapoind banii... Deocamdata, lucrarile sunt oprite din lipsa de bani, tocmai de aceea asteptam cu sufletul la gura venirea lor. Aceasta gradinita va fi, cred, cea mai mare si moderna din tot judetul, ocupand suprafata de 1300 mp”.

Proiecte si munca
Agenda de lucru a primarului este plina pentru acest an: „am facut multe planuri si vrem sa ne tinem tare ca sa recuperam timpul pierdut. De aceea am trecut la treaba imediat, in mai multe directii: am asfaltat la Zimandul Nou 2 strazi, iar la Zimand Cuz am asfaltat o strada si am pavat curtea Caminului Cultural. Am amenajat doua terenuri de sport - la scoala din A. Saguna si Zimandul Nou si am depus documentatia la Compania Nationala de Investitii pentru constructia unei sali moderne de sport. In acest an se vor amenaja alte doua terenuri, la Zimand Cuz si la Utvinis. Vrem sa modernizam, totodata, toate caminele culturale, adica sa facem bucatarii, camere frigorifice, sa cumparam vesela - lucruri necesare diferitelor evenimente. In atentia noastra au fost si cultele. Consiliul local a alocat bani pentru constructia a trei capele in toate cele 3 cimitire ale comunei, dar si pentru efectuarea diferitelor reparatii la biserici. In acest an se vor da 500 milioane lei pentru culte, in special pentru bisericile catolice de la Zimandul Nou si Zimand Cuz”.
Tinerii din comuna au beneficiat de Legea 15, fiind acordate 58 de loturi de casa la Zimand Cuz, si, totodata, mai sunt la dispozitie 134 de locuri, prevazute cu drumuri si spatii verzi la Zimandul Nou si Saguna.
Privitor la proiecte, comuna s-a inscris pentru realizarea unui proiect integrat - Canalizare (Saguna si Zimandul Nou) realizarea de 12 km de asfalt si extindere retea de apa (deja facuta) - la Zimand Cuz. In cadrul proiectului a fost programat si un festival local, aflat la avizat. „Am infiintat recent mai multe formatii de dansuri populare, pe diferite vartste, de la copii la tineri, astfel ca in acest an vor evolua pe scena festivalului si formatiile noastre de dansatori. Un proiect deosebit se leaga de vecinii nostri unguri cu care suntem infratiti (localitatea Füzesgyarmat). Vizita mea si a vicelui in Ungaria are ca scop discutarea proiectului de cooperarre transfrontaliera in vederea realizarii proiectului legat de reabilitarea drumului care leaga satele mici de granita cu drumul national - (exemplu Utvinis); de asemenea, vrem sa facem si un drum pentru biciclisti (Zimandul Nou si Zimand Cuz).”

Nemtii au dat tonul zonei industriale
Destul de hartuit spatiul destinat zonei industriale; unele terenuri sunt vandute dar investitorii nu au intreprins inca nimic, altii s-au razgandit sau vor sa-si revanda terenul. „Suntem, insa, deosebit de multumiti de firma germana „Vebasto” care a dat tonul investitiilor. Aici se lucreaza pentru industria auto - sisteme de trapa, instalatii de incalzire si climatizare, acoperisuri pentru autoturisme decapotabile. Este o firma serioasa, avand un secol de activitate in spate, in care lucreaza deja 60 de angajati. Si-au mai anuntat intentiile de investitii o firma austriaca, tot in domeniul auto, plus alte cateva firme.”

Utvinis - de la orfelinat la adoptie!
Localitatea Utvinis, pana nu demult orfana marginalizata a comunei - a intrat, in sfarsit, in „carti”. Un loc frumos si plin de natura, chiar daca centrul zonei este ocupat de spatiul agrozootehnic al unui italian care a incercat sa-si faca legea prin diferite „metode specifice”, profitand de indolenta crasa a fostei conduceri administrative - si sa puna mana pe toata localitatea. „Ceea ce vrem sa facem pentru inceput este sa intabulam pe comuna cele mai importante obiective: scoala, gradinita, biserica, clubul si spatiul silvic al fostei tabere scolare. Deocamdata am renovat exteriorul scolii si facem demersuri pentru construirea unui dispensar si a agentiei postale, obiective extrem de necesare localitatii. Incet-incet vom face ca locuitorii din Utvinis sa se simta din nou „ca acasa”.

* * *
S-a inceput deja curatenia de primavara, pe strazi se fac reparatii si pietruiri, iar sediul politiei, total renovat va fi dat in curand in folosinta. „Vrem sa construim si remiza de pompieri, avem spatiu destul si, mai ales, sa reabilitam si sa modernizam dispensarul din Zimand-Cuz dupa care acesta va fi dat in chirie. Facem demersuri pentru concesionarea serviciului de salubritate, groapa de gunoi se va acoperi, iar pe locul respectiv se vor planta pomi.” Zimandul-Nou se spijina, deci, pentru acest prim an de iesire la lumina - de proiecte si realizari importante, toate girate de un buget solid si o echipa administrativa serioasa si pusa pe munca.

Felicia R. Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]