Ştirile Zilei

Stimaţi vizitatori vă informăm că pagina Ştirile Zilei se suspendă pe o perioadă nedeterminată, astfel că nu vor mai fi postate ştiri preluate din Presa locală.

Jurnalul Televiziunii Arad va fi transmis în continuare.

 

Joi, 31 decembrie 2009

Ştirile TVA aici
  • Evenimente şi personaje arădene care ne-au atras atenţia (în sens pozitiv) în anul 2009

Printre evenimentele pozitive care au avut loc în Arad în 2009 se numără şi ridicarea la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Aradului şi IenopoleiRidicarea la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Aradului şi Ienopolei. A coincis, practic, cu aniversarea a 25 de ani de când Prea Sfinţia Sa Episcopul Timotei Seviciu (acum arhiepiscop) slujeşte la Arad. Este una dintre cele mai mari onoruri pe care Patriarhia o putea face congregaţiei ortodoxe din Arad.

***
Rectorul Universităţii de Stat din Arad, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ publică, la prestigioasa Editură a Academiei, o lucrare fundamentală pentru istoria teatrului românesc: „Mişcarea teatrală arădeană după înfăptuirea Marii Uniri”.

***
Dana Dodean câştigă Campionatul European de tenis de masă şi obţine cea mai importantă performanţă sportivă a anului pentru comunitatea arădeană. Pentru a treia oară consecutiv, Dana Dodean devine sportiva anului în Arad.

***
Kevin Costner şi Emir Kusturica au concertat la Arad. Din punct de vedere artistic a fost extraordinar că două personalităţi de acest gen au venit, în decurs de o săptămână, în oraşul nostru. Organizatoric însă concertele au fost catastrofale. Kusturica s-a ascuns pe scenă, poate de ruşine, poate de supărare, iar la Costner s-a permis intrarea liberă, în ultima clipă, pentru ca spectacolul să nu se desfăşoare fără public. Lipsa publicităţii şi organizarea proastă au afectat bucuria Aradului de a găzdui două spectacole excepţionale.

***
La Gala de Operă în aer liber, din Parcul Reconcilierii, nu ai mai avut loc să scapi un ac. Marele câştig al acestei gale l-a reprezentat faptul că publicul local l-a putut cunoaşte pe solistul Cosmin Ifrim. El este originar din Ineu, şi deşi cântă în cele mai mari săli de concerte ale Europei, revine aproape săptămânal acasă. Nu se poate rupe de oraşul său, indiferent de costurile acestei „navete”: Viena-Ineu, Milano-Ineu, Budapesta-Ineu. Un talent deosebit, cu un caracter pe măsură!

***
Procurorul Dan Ilarie a emis mandate de arestare pentru aproape treizeci de interlopi arădeni, încă în primele zile ale anului. De atunci ei sunt în arest, iar Aradul e un oraş mai sigur. Procesul interlopilor este fără precedent în Arad: niciodată un magistrat local nu a fost confruntat cu un grup atât de amplu şi de vast de crimă organizată. Să mai amintim că în cadrul cercetărilor se pare că s-a elucidat şi misterul uciderii fiului judecătorului Ioan Trifa, omor legat tot de cercurile mafiote arădene.

***
S-a lansat noua televiziune locală a Aradului, West TV. Emite, deocamdată, doar în judeţ, dar pe o rază foarte largă. Un avantaj este că poate fi captată oriunde în lume, prin satelitul Eutelsat. Arădenii din mediul rural pot fi însă cu adevărat mulţumiţi: a trebuit să aştepte 20 de ani după revoluţie pentru a avea o televiziune locală care să fie vizibilă şi la ei. Iar acum o au şi este vizibilă prin operatorii de cablu din judeţ şi pe clasicele „oale”! Şi tot la acest capitol să remarcăm şi faptul că a apărut un nou post de radio în oraş: Arad FM, o extensie a postului de radio Timişoara.

***
S-a deschis Banca Comercială Feroviara, a doua bancă înfiinţată şi coordonată de la Arad. Suntem astfel singurul judeţ din provincie care are locate aici unităţile de bază a două bănci comerciale cu acoperire naţională (prima instituţie fiind fosta West Bank, acum San Paolo).

***
A fost inaugurat sediul cel nou al Consiliului Judeţean. Asta înseamnă, pe de o parte, decongestionarea Palatului Administrativ şi eliminarea unui trafic auto semnificativ de la kilometrul zero al oraşului. Dar a reprezentat, pe de altă parte, şi continuarea defrişării parcului de la Pădurice, din care abia dacă a mai rămas câte ceva în urma betoanelor turnate peste tot în spatele Casei Sindicatelor.

***
A început realizarea autostrăzii care va lega Aradul de occident. Ce-i drept, a început cu mare întârziere şi foarte timid, dar important este că se lucrează, în sfârşit. Desigur, asta este o veste bună şi pentru cei care au primit despăgubiri din partea statului, pentru terenurile pe care le tranzitează autostrada. Numai în Arad câteva zeci de persoane s-au îmbogăţit de pe urma faptului că au avut norocul sau informaţiile necesare să îşi cumpere terenuri exact acolo unde trebuia. Un pod de pontoane peste râul Mureş a fost dat în folosinţă, vineri, de constructorul centurii Aradului, în regim de autostradă. În vederea acestei autostrăzi s-a realizat un pod de pontoane peste Mureş, în cartierul Alfa, cu o lungime de 100 de metri şi o lăţime de 8,2 metri. Pe podul de pontoane vor fi transportate 1,7 milioane de tone de pământ şi moloz, necesare în realizarea investiţiei.

***
La trei ani de la demararea lucrărilor de refacere a principalelor căi de rulare din municipiu, în luna decembrie a repornit circulaţia tramvaielor în municipiul Arad. Ar fi trebuit să repornească cu cel puţin un an mai devreme, dacă ţinem cont de calendarul iniţial al lucrărilor. În acest moment, există din nou legătură de tramvaie între centrul oraşului şi cartiere.

***
Astra Vagoane Călători SA din Arad a lansat pe piaţă modelul vagonului economic, la cel mai mic preţ din Europa. A făcut furori la târgul CFR de la Bucureşti. Dacă din această cauză sau nu, cert este că Ministerul Transporturilor a comandat 400 de vagoane noi de la fabrica arădeană. Uzina a anunţat deja două dintre priorităţile sale pe anul 2010: construirea unui model de garnitură de tramvai, care ar putea schimba radical aspectul estetic şi calitativ al parcurilor de tramvaie din România.

***
Anul acesta platoul din faţa Palatului Administrativ a fost foarte frumos împodobit de Crăciun. Nu numai bradul a fost deosebit, ci întregul aranjament, târgul de Crăciun care a imitat (şi a adus şi la noi) atmosfera marilor oraşe. Sunt de remarcat şi renii aduşi de un pasionat arădean, să fie admiraţi de copiii care seară de seară au umplut platoul. La acelaşi capitol să amintim şi programele pregătite zilnic de Centrul Cultural Judeţean pentru a aduce în centrul oraşului spiritul sărbătorilor. A fost un efort organizatoric mare, care merită evidenţiat.

***
Echipa de fotbal UTA a încheiat returul campionatului pe poziţia secundă, la două puncte de lider. Pentru prima oară după cinci ani, autorităţile locale s-au implicat serios la club, şi rezultatele s-au văzut. Desigur, însă, meritul acestei clasări şi a ridicării echipei din zona retrogradării în cea a promovării îi aparţine lui Ionuţ Popa şi conducerii clubului, care nu au lăsat un simbol al Aradului să moară. Să amintim aici şi aportul Suporter Club UTA şi al galeriilor, care au luptat (uneori la propriu) pentru onoarea echipei şi a oraşului.

***
Pe podul Decebal s-a realizat o bandă suplimentară, pentru coborârea către Bulevardul Dragalina. Este prima măsură cu adevărat eficientă pe care administraţia locală o ia în vederea fluidizării traficului din Arad. Banda suplimentară a scăzut la jumătate timpul de aşteptare dinspre Micălaca spre centrul oraşului şi asigură un flux continuu.

Andrei Ando - Observator

  • Peste 300 de cadre didactice din Judeţul Arad îşi vor pierde locurile de muncă

De la 1 septembrie 2010, Aradul va avea cu 322 de dascăli mai puţinPrin hotărârea de Guvern care a decis disponibilizarea a peste 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar, judeţului Arad îi revine un număr de 322.
Astfel, de la 1 septembrie 2010, Aradul va avea cu 322 de dascăli mai puţin.
Situaţia este fără precedent, ameninţate fiind chiar posturile titulare. Judeţul nostru este printre puţinele din ţară în care profesorii titulari asigură peste 90% din învăţământ. În plus, profesorii suplinitori care asigură posturile rămase vacante, sunt toţi calificaţi. Motivul pentru care nu au reuşit să îşi formeze o catedră este faptul că sunt dascăli la mai multe şcoli, iar legea nu permite formarea unui post de titular. În acest context, suplinitorii şi cadrele didactice pensionare nu mai au practic nici o şansă.
„Lucrez de peste 30 de ani în învăţământ dar nu îmi aduc aminte să fi avut vreodată parte de măsuri mai criminale ca acestea. În primul rând avem parte de disponibilizări, iar apoi şi de reducerea salariilor. Nu se ţine cont de faptul că numai anul acesta, în unităţile şcolare din judeţul Arad, s-au redus mai bine de 500 de posturi. Dacă şi anul ce vine se va reduce cu 322 de posturi, atunci nu ştiu ce se va întâmpla cu procesul de învăţământ. Numai anul acesta, foarte mulţi profesori au susţinut ore fără a fi plătiţi, pentru că altminteri sistemul s-ar fi prăbuşit. Sunt cele mai negre sărbători de care am avut parte până acum. Din punctul meu de vedere, pensionarii şi netitularii nu mai au nici o şansă“, declară profesoara Maria Buruc, liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Arădean.
Din cei 5.997 de bugetari care sunt subvenţionaţi din Consiliul Local, se vor reduce 313.
În ceea ce priveşte numărul profesorilor subvenţionaţi de Consiliul Judeţan se vor reduce nouă din 429, câţi are în total.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Director nou la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului Arad

Adina Sucigan este noul director coordonator al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului AradComisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului Arad are, începând din 24 decembrie, un nou director coordonator, în persoana Adinei Sucigan. „Ordinul de numire a fost emis în 23 decembrie de Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Nu va mai exista niciun fel de instalare oficialã, pentru cã nu e cazul de festivisme. Am convingerea cã echipa de la Protecţia Consumatorilor din Arad va reuşi sã aducã informaţia la cetãţean şi sã acţioneze în direcţia respectãrii legii de cãtre cetãţean”, a declarat prefectul Cãlin Bibarţ.
Noul director, Adina Sucigan, a afirmat cu ocazia numirii, cã: „Activitatea mea se va desfãşura pe douã prioritãţi. Prima este cea a prevenirii şi controlului, astfel încât pe piaţã sã fie doar mãrfuri de calitate, iar serviciile sã fie în folosul cetãţeanului, nu sã-l exploateze. Apoi, doresc ca fiecare cetãţean sã-şi cunoascã drepturile, sã avem o campanie foarte bunã de informare a populaţiei”.

S. R. - Observator

  • Milioane guvernamentale la verdeaţă

Trei oraşe şi 11 comune din judeţul Arad au primit de la guvern 7,5 milioane lei pentru amenajarea de spaţii verziTrei oraşe şi 11 comune au primit de la guvern 7,5 milioane lei pentru amenajarea de spaţii verzi.
Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi aduce în judeţul Arad 7,5 milioane de lei. Suma a fost alocată de Guvern pentru trei oraşe şi 11 comune din judeţul Arad vor beneficia în anul 2010 de fonduri pentru amenajarea de parcuri, spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii.
Potrivit informaţiilor furnizate de Consiliul Judeţean, programul s-a adresat autorităţilor publice locale care au aplicat voluntar, pentru realizarea proiectelor de dezvoltare şi modernizare a spaţiilor verzi din localităţi, precum şi înfiinţarea de noi parcuri, scuaruri şi aliniamente plantate sau reabilitarea celor existente. „Un rol extrem de important îl are îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător. Trebuie să acordăm o atenţie deosebită impactului pe care îl are mediul asupra sănătăţii. Consiliul Judeţean susţine proiectele de mediu ale comunităţiilor locale şi, de asemenea se implică prin orice mijloace în protejarea şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA.

Destinaţii exacte
Comuna Birchiş a primit 468.546,23 lei pentru amenajare de spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii şi parcuri de agrement în localităţiile Birchiş, Căpâlnaş, Ostrov. Comuna Semlac beneficiază de 400.000 lei pentru amenajarea Parcului Luminilor, comuna Şagu, pentru amenajare spaţii verzi - 500.000 lei. Tot pentru amenajarea unor parcuri, comuna Bîrzava a primit 692.223,94 lei, Şilindia - 500.000 lei, Şimand - 441.524,10 lei, Zăbrani - 817.176,24 lei, comuna Conop, pentru parcuri în localităţiile Odvoş şi Chelmac - 546.284, 77 lei. Peregu Mare a primit - pentru amenajare de parcuri noi şi locuri de joacă pentru copii în localităţile Peregu Mare şi Peregu Mic - 500.000 lei. Oraşul Nădlac doreşte reabilitarea, extinderea şi modernizarea parcului Pădurice, fapt pentru care i s-au alocat 500.000 lei. La Beliu se intenţionează reabilitarea spaţiilor verzi centru cu cei 400.000 lei alocaţi. La Curtici se va face amenajarea unui parc nou cu lac de agrement cu 927.161,18 lei. Comuna Tauţ a primit, pentru modernizarea şi extinderea parcului central, 250.000 lei, iar pentru oraşul Pecica s-au alocat 678.951,44 lei pentru amenajarea de spaţii verzi într-un cvartral de locuinţe.

S. B. - Jurnal Arădean

  • Noul spital din Ineu mai are nevoie de patru milioane de lei pentru a fi inaugurat

Reprezentanţii Spitalului Orăşenesc Ineu speră că până în luna aprilie a anului viitor să se poată muta în noul sediuDeşi lucrările sunt în proporţie de numai 85% încheiate, reprezentanţii Spitalului Orăşenesc Ineu speră că până în luna aprilie a anului viitor să se poată muta în noul sediu.
Lucrările la noua clădire au început din anul 1995, iar anul viitor se va împlini adolescentina vârstă de 15 ani de când se află tot în lucru.
„Noul sediu va avea o capacitate de 100 de paturi, cu patru săli de operaţie, o secţie de maternitate, iar standardele de calitate vor fi europene. Personalul sanitar este alcătuit din 11 medici, iar în total vor lucra o sută de persoane“, ne-a declarat dr. Georgeta Bogdan, managerul Spitalului Orăşenesc Ineu.
În ceea ce priveşte vechea clădire, aceasta va fi demolată în proporţie de peste 65%, având în vedere vechimea de peste 200 de ani pe care o are. Conducerea actuală a spitalului speră ca imobilul care va rămâne, actuala secţie de maternitate, să se poată transforma în secţie de contagioase, care să aibă o capacitate de 25-30 de paturi.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]