DIN SIRUL PROFESIONISTILOR VIRTUOSI SI AL DEMNILOR OAMENI...
Un cutezator constructor aeronautic inginer si aviator
VLADIMIR NOVITCHI

Vladimir NovitchiVladimir NovitchiLa 17 decembrie 2003, in localitatea Neustadt a.Rbg. din Germania, s-a stins din viata instructorul de zbor Vladimir Novitchi, unul dintre cei mai de seama constructori aeronautici din Romania.

Originar din Basarabia, in anul 1939 s-a stabilit la Timisoara unde a devenit un vestit practicant al sporturilor nautice pe canalul Bega si chiar Dunare.

Dupa ce s-a format ca pilot de turism in scolile de pilotaj din Bucuresti si Alexandria, in vara anului 1940, pe cand erta student, Vladimir Novitchi a ajuns la Centrul de planorism din Sanpetru-Brasov, unde a urmat cursurile scolii de instructori pentru zborul cu planorul. Captivat de proaspata-i meserie, a ramas sa instruiasca la randul sau viitorii piloti ce aveau sa fie initiati in primitoarea caldare naturala a tarii Barsei. Acolo a reusit sa breveteze cateva serii de elevi, ca in anii urmatori sa fie trimis ca instructor sef sau sef de pilotaj la Campina ori Craiova, la Sanpetru ori Caracal unde fusese dispersata in anul 1944 scoala de planorism a aeroclubului "Oltenia”, care, pana atunci, functionase pe aerodromul Balta Verde de langa Craiova. intre timp s-a casatorit cu o fiica a Sanpetrului.

Planoare de scoala tip "RG-4" noiApoi, dupa cel de-al doilea razboi mondial, in ciuda multor greutati, n-a mai parasit dealurile Lempeseului de langa cotul Oltului, muncind impreuna cu toti pasionatii aviatiei la reconstruirea scolii brasovene, bucurandu-se din plin de succesele obtinute pana in martie 1950, atunci a fost trimis la Reghin pentru a pune, prima data in Romania, bazele unei fabricatii in serie mare a planoarelor de scoala, antrenament si performanta necesare scolilor noastre de pilotaj.

V. Novitchi langa un planor SALAMANDRA, Campina, 1943Prezentandu-se la Reghin, in martie 1950, Vladimir Novitchi a inceput instruirea unui colectiv de tineri localnici in cele mai diverse meserii. Multi dintre ei erau aeromodelisti veniti din tara si absolventi ai unor scoli profesionale sau chiar fosti instructori de zbor. Altii au fost trimisi de Comisia Centrala a Aviatiei Sportive si au ramas alaturi de meseriasii calificati, cuceriti de idee ori atrasi de mirajul aviatiei. Cursul ce l-a predat Vladimir Novitchi, s-a editat in anul 1952 cu titlul "Constructii de planoare”, fiind una dintre primele lucrari de acest gen aparute la noi. Multe zile si nopti a trebuit sa petreaca acel om blajin dar cu o vointa molipsitoare in fata plansetei ori in atelierele de fabricatie, reusind ca impreuna cu acei oameni minunati sa gaseasca caile spre succes.

PlanoareMerita a fi mentionate numele lui Hans Polen, Stefan Bitto, Teofil Ciotlos, Gheorghe Klementis, L. Magyari, Cornel Ionescu, Andrei Pentele, Zaharia Sabau, Ervin Pop, Nicolae Colta, Carol Walter si altele. Dar nu numai acestia s-au intrecut in a sprijini constructia de planoare la Reghin, ci multi dintre instructori si planoristi, dar mai ales cei de la Sampetru, unde lucrase ultima data Vladimir Novitchi. Ei au demontat si adunat, surub cu surub, ferurile de la planoarele "Baby” reformate. Ele erau trimise la Regin cu orice ocazie, dar mai ales cu avioanele care remorcau planoarele si aveau drum pe la Targu Mures. Fierurile erau folosite fie ca modele de referinta ori chiar la constructia de planoare noi. in cele din urma, acestea s-au fabricat acolo, unde intre timp a crescut o sectie metalurgica de toata isprava. insa cum planoarele erau tot mai cerute si trebuiau livrate cat mai urgent, solutia a fost mai mult decat benefica.

Diploma "Paul Tissandier"InstiintarePilotat de Vladimir Novitchi, in 11 septembrie 1950, planorul de antrenament RG-1C "Baby”, s-a ridicat in aer starnind urale si ropote de aplauze. inmatriculat YR-548, el a fost capul de lot al multor serii de asemenea planoare, folosite pentru instructie si antrenament in scolile noastre vreme de 15 ani. Pusesera mult suflet si acea zi a fost una dintre marile sarbatori ale Reghinului de atunci. Cu un asemenea planor care avea o finete doar de 17, Ioan Alexa, un bun planorist iesean, a executat in anul 1957 un zbor de distanta libera pe ruta Iasi-Tecuci, totalizand 150 km, ceea ce pentru clasa respectiva constituie un record nedepasit pana astazi. Au urmat apoi alte eforturi, alte cautari, ca seria realizarilor sa continue cu planoarele biloc de antrenament si performanta tip "Rg-2”, cu care s-au corectat multe dintre recordurile nationale. Asa cum a fost zborul lui Mircea Finescu din anul 1955, cand pilotul a urcat recordul de inaltime la 4050 m, in nori, zborul de 208 km dus-intors pe traseul Bucuresti-Radu Negru-Bucuresti, executat de Gheorghe Cucu si Ion Dragon care, de asemenea, a devenit record national, al lui Gheorghe Petrovici si Mihai Burlacu si atatea altele. Cu ajutorul acelor planoare s-a trecut la instruirea superioara in planorismul romanesc, iar el a fost distins cu premiul de Stat in 1954.

Dar pregatirea corespunzatoare a tinerilor piloti a impus constructia si a altor planoare. Aceasta a dus la aparitia tipurilor Rg-3 si Rg-4 "Pionier” pentru scoala in dubla comanda si simpla comanda, culminand cu tipul Rg-5 "Pescarus”, omologat la 1 septembrie 1957 si care a fost unul dintre cele mai reusite planoare de performanta construite la noi. Recordul de 385 km in linie drepata pe ruta Iasi-Giurgiu, stabilit la 14 iunie 1957 de Mircea Finescu, a dainuit multa vreme.

1941 - Instructor de zbor la SanpetruLa toate acestea, precum si la reusitul planor de antrenament si performanta Rg-9 "Albatros” si-au adus contributia piloti de incercare ca Petre Crainiceanu, Mircea Finescu, Mircea Carstoiu, Alexandru Ioja si altii.

Dinamica activitatii sectiei de planoare a I.F.I.L. din Reghin, singura din tara care debita lemnul de rezonanta necesar constructiei de planoare si instrumente muzicale, a crescut de la o zi la alta. De la un tip la altul s-au produs planoare tot mai reusite si cu performante ridicate.

Acesti cutezatori, in fruntea carora ca urmare a succeselor obtinute muncea parca mai hotarat Vladimir Novitchi, s-au angajat sa umple un gol material din aviatia sportiva proiectand si realizand avioane de scoala si perfectionare.

Reghin, in centru V. Novitchi, in stanga, cu mana la fata, Gh. Gheorghiu Dej in vizita la IFIL. Este momentul cand decide desfiintarea sectiei de aviatie (tocmai la apogeul ei)Dupa serioase stradanii si incercari, ajutati de Constantin Manolache ca pilot de incercare si de fostul instructor de zbor Nicolae Serban care au venit cu solutii de mare competenta tehnica, cei de la I.F.I.L. Reghin, au produs primele avioane de scoala si turism de tip Rg-6. Apoi s-a fabricat tipul Rg-7 "Soim”, avion biloc de antrenament (turism si acrobatie) si varianta Rg-7 "Soim III”, monoloc, total acrobatic. Desi constructia i-a fost lemnoasa, ecartamentul de viteze a fost foarte potrivit pentru o asemenea destinatie. Au fost avioanele cu care s-au batut recorduri la multe intalniri republicane. Asa a fost concursul national din anul 1957, cand Vasile Petcu pe un circuit inchis de 100 km, fara escala, la bordul unui avioan Rg-6 a realizat viteza de 165,50 km/ora, ceea ce a constituit recordul nostru de viteza la clasa Cl c.

1942 - Campina, Novitchi cu o grupa de elevi (in centru, cu o carte in mana)Tot la Reghin, Vl. Novitchi, impreuna cu ing. Gh. Rado si Stefan Andrei in afara unui prototip de elicopter, au mai realizat un agregat cu propulsie aerodinamica pentru recoltarea stufului de pe marile suprafete de terenuri acoperite de apa din Delta Dunarii. Construit in serie, acesta a dat bune rezultate fiind si exportat.

Intrerupandu-se brusc in mod putin justificat activitatea acestui minunat colectiv de constructori aeronautici, Vladimir Novitchi a revenit la Brasov, lucrand la ICA-Ghimbav, unde a concurat la realizarea unui numar redus de planoare IS-3d.
Dupa pensionare, activitatea acestui neobosit cautator si realizator nu s-a oprit, continuand sa mearga la Sanpetru tineretii sale, unde, impreuna cu Eugen Cernescu, un mare planorist roman si cumnatul sau, si altii au pus bazele asociatiei planoristilor din Romania.

Toate acestea pana in anul 1992, cand a parasit Romania, stabilindu-se in Germania, unde a murit cu gandul "ACASA” si la cele realizate de el pe aceste meleaguri.

Fie-i memoria vesnica!

Istoric aviatie,
prof. VASILE TUDOR

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 16, Februarie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !