INTOTDEAUNA...

VLADIMIR NOVITCHI… intotdeauna spunem "cel care a fost…", "cel care a facut, descoperit, construit…" iar aici trebuie sa amintesc cuvintele reputatului aviator Constantin MANOLACHE, apuse, cu vizibila obida, la moartea valorosului parasutist Teodor TANASESCU :"… parca suntem blestemati !: vorbim despre EROII din AVIATIE abia dupa ce EI mor…" nu exista oare respect, apreciere, stima, pretuire pentru virtuosii si indeplinatorii Oameni si in timpul vietuirii lor? Nu le stim vedea si intelege locul si nu le putem acorda cinstire decat dupa ce ei trec in nefiinta fizica ? Este si cazul de fata caci, pare-se, "inca" nu ne-am gasit timp pentru a vorbi despre eminentul VLADIMIR NOVITCHI…

Stim putin(e) despre El. Stim insa de unde a venit… Acolo acum nu mai este locul (tara) unde s-a nascut – ROMANIA. Nu este nici macar "Republica Moldova" . Nici chiar infatuata Transnistrie. Mult, mult mai surprinzator, acolo se afla prea intinsa si hulpava Ucraina ! Locul nasterii sale – Cetatea Alba, si arealul, a rotunjit astfel Regiunea ODESSA !…"asa a fost sa fie" ( spun unii oameni ), noi vom spune insa ca altele au fost cauzele, mizele si actionarile politico-militare.

NOVITCHI vine, astfel, dintr-un autentic tinut romanesc, dintr-o familie de romani, nascut si crescut in grai, credinta, educatie si gandire romanesti.

S-a nascut intr-un tulburator si greu an 1917 (este inutil sa explicam !) si, parca printr-o atunci specifica ursita, greu ii va fi intreaga viata. Dar, anticipand, putem spune ca deosebitele sale calitati omenesti au biruit in mare masura "ursita" sa.

Cei ce ii cunosc biografia vor putea sa ne spuna despre copilaria si adolescenta sa, noi putem acum afirma cu certitudine doua aspecte: el este unul dintre apartinatorii lungului si stralucitorului sir de "basarabeni/bucovineni" ce au ajuns in Aeronautica Romaniei, careia i-au adus servicii importante si pe care au slujit-o, iubit-o, onorat-o ! ("AVIATIA" si "ORIZONT AVIATIC" au prezentat pe cativa dintre ei… mai recent pe c.dorii av. Popescu- Greaca, Serghei Ciachir, C.tin Orhei, Gl. Vladimir Stangaciu, altii). Apoi, faptul ca VLADIMIR NOVITCHI intra in aviatie din chiar pragul absolvirii ingineriei (Mecanica-Timisoara ) iar prin "sistemul" A.R.P.A. devine (1939 si 1940) pilot motorist gradul II-turism (la Giulesti si Alexandria, sub "mana"competentilor "dascali" Doru Negulici si Dumitru Radu ) si, la Sampetru, pilot planorist gr. A,B,C, mai apoi format ca instructor de zbor de catre niste "GREI": Eugen Cernescu, Vasile Scortea si refugiatul aviator si inginer constructor aeronautic polonez Witold Kasprzyk; astfel a inceput…

Urmeaza, pana in 1948, perioada de zbor "profesional": pilot remorcher, ajutor instructor zbor planor, instructor "plin", sef de pilotaj (Sampetru, Campina, Balta Verde, Caracal...) dar, la reluarea oficiala (1948) a activitatii aviatice sportiv scolare este etichetat politic si neprimit. (Cu ce le-o fi casunat acest sarac si inimos tanar care de dragul aviatiei, a zborului efectiv, si-a refizat "pe ultimii metri" diploma de absolvire a ingineriri? Bine spune istoricul si scriitorul C.tin Atanasiu: "... Abandoneaza in ultimul an facultatea de mecanica din Timisoara in favoarea planorismului profesionist si pe parcursul activitatii sale complexe se dovedeste mai inginer decat multi ingineri cu diploma" - subl. ns.).

Dar, prin 1950, Republica Populara, care tocmai schimbase brutal si masiv de "macaz aviatic", trebuie sa desfasoare un vast si rapid program de initiere aviatica pentru viitorii aviatori militari, dar si civili, inclusivi viitorii instructori de zbor - toti acestia "cadre noi", singure, de proveninenta muncitoresc-taraneasca, deci stiuta "apartenenta sociala sanatoasa" TREBUIAU asadar PLANOARE! Multe din cele existente erau de-acum "coapte" iar numarul insuficient cerintelor... AICI si ACUM (la Reghin) incepe rolul major, indelungat, absolut angajat omeneste si briant profesional al lui VLADIMIR NOVITCHI... Aici va construi si va proiecta planoare, avioane si chiar un experimental elicopter (acesta in colaborare cu ing. Gh. RADO). Despre acest tronson de viata si activitate se cunoaste mai mult, mai bine, mai de catre multi si nu von insista in aceste putine randuri (lasand altora ocazia si pagina spre a vorbi cu dreptul cunoasterii ori al camaraderiei aviatice). Vom reaminti doar cateva din confirmarile, atestarile si rasplatirile primite in timpul vietii (: Premiul de Stat si medalia Muncii cls. I – 1954; Diploma de Onoare a U.C.F.S. – 1960; dupa 1989... cata asteptare?!, Diploma internationala "Paul Tissandier", acordata de catre Federatia Aeronautica Internationala), cum si faptul ca Novitchi in 1953 (prin Ed. Tehnica) ne-a lasat cel mai complet, atent tehnic si practic constructiv manual pentru fabricarea ori manufacturarea planoarelor (lucrare unica, deocamdata nerepetata); putem asocia aceasta "destainuire" alaturi de frumoasele, trebuitoarele, lamuritoarele si istoricile lucrari ale C.dorului ing.av. Andrei Ioan si a C.dor av.ing. Lintes. Si vom pune un fel de incheiere sau concluzie:

INTOTODEAUNA spunem "a fost..."
Da, a fost ( si va RAMANE) unul dintre cei mai pasionati, sinceri, capabili, dotati si talentati, harnici si de buna credinta oameni din AERONAUTICA ROMANA postbelica (dar patrunzand si lucrand in aviatie inca din 1939). A fost UNUL dintre CEI TREI (deci alaturi de RADU MANICATIDE si IOSIF SILIMON – un postbelic triptic aurit al Aeronauticii Romane), care a sfidat interdictia si imposibilul, care "din nimic" a pus bazele unei productii ("industrii", linistit putem spune!) a aparatelor de zbor, imediat dupa razboi, intr-o tara a carei aviatie tocmai fesese ravasita si ale carei productii aeronautice interzise. A fost un om curat si demn. Un creator. Un proiectant si constructor plin de talent si darzenie. Dar si un autentic, convins si fericit zburator. De asemenea, un profesor de zbor. Un om care a facut cat a cuprins, un om care a cuprins mult mai mult decat se putea atunci face!

VLADIMIR NOVITCHI se constituie o Etapa, o Reusita, o Mandrie a Aeronauticii Romane, un Model intre contemporanii sai si o Pilda pentru cei urmatori oameni. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace iar tara sa, Romania, sa ajunga a-l cunoaste deplin, a-l pretui si onora.

Vom reveni in nr. urmator, dand ocazie unora dintre cei ce l-au cunoscut sa ne vorbeasca despre EL.

Arad, la aflarea intristatoarei vesti,
Cornel Marandiuc

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 15, Ianuarie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !