PROMOTIA AVIATORI TECUCI - 1950
- o aniversare vazuta in doua feluri -
Boboc - Buzau 07 iunie 2003

A 53-a Aniversare

Mihaela TamasdanAm sansa bucuriei de a ma fi nascut in lumea minunata a aviatiei, cu bunele si relele ei, ca de altfel toate lucrurile din aceasta lume.

Privilegiul mi-a fost acordat de tatal meu, pilot-aviator, in prezent pensionar, nu numai un mare iubitor al aripilor romanesti, dar si un inversunat sustinator al acestora.

Am sansa, acordata de cei care au avut incredere in mine, de a-mi desfasura activitatea profesionala in aceeasi lume a aviatiei!

Astfel ca, independent de vointa mea, sunt in preajma majoritatii evenimentelor care se petrec in acest mediu, din pacate, oarecum misogin si, deci ostil, intrusilor feminini.

Unul dintre recentele evenimente la care am luat efectiv parte, cu implicare emotionala puternica, a fost aniversarea prilejuita de implinirea a 53 de ani de la absolvirea scolii de piloti de la Tecuci, a promotiei 1950, din care face parte si tatal meu, Petru Tamasdan.

Ca si in 2000 (cand s-au sarbatorit 50 de ani de la absolvire), evenimentul din acest an s-a petrecut in incinta scolii militare de aviatie de la Boboc, judetul Buzau, o gazda primitoare, care de fiecare data a facut toate eforturile ca oaspetii ei sa se simta cat mai bine.

Randurile mele nu vor descrie programul desfasurat cu aceasta ocazie pentru ca, in mod sigur, o parte a reprezentantilor promotiei 1950, talentata la scris, nu va scapa prilejul de a face acest lucru in paginile primitoare ale Orizontului Aviatic.

Randurile mele vor include impresii personal culese de la fata locului!

Doresc sa le impartasesc in calitatea de fiica a tatalui meu (unul dintre organizatorii evenimentului), pe care l-am sprijinit moral si financiar pentru reusita acestei aniversari.

Doresc sa fac cunoscute impresiile pentru ca m-am aflat in mijlocul unor oameni minunati, care mi-au apreciat eforturile facute si mi-au acordat acel respect de „moda veche”, despre care uitasem ca mai exista.

Momentul a fost asteptat cu deosebit interes si s-a dovedit nespus de drag tutror participantilor! Acestia, cu spiritul lor vesnic tanar – caracteristic zburatorilor – n-au pierdut ocazia sa recite versuri de suflet, sa depene amintiri, care pareau sa se fi petrecut doar cu putin timp in urma, sa glumeasca, fara sa se supere, unii pe seama celorlalti, sa ciocneasca unu-doua paharele in ciuda tratamentelor medicale urmate, sa danseze cu acele sotii rabdatoare care, pe unii, i-au insotit.

Atmosfera a fost de-a dreptul impresionanta mai ales ca, de aceasta data, apropierea dintre colegi a fost insotita de duiosia anilor multi, care peste unii au trecut cu blandete, peste altii cu suferinta. Se putea simti in ochii si sufletul fiecaruia o temere fireasca, dar constienta, ca aceasta ar putea fi ultima intalnire a promotiei.

La acest moment aniversar au existat si matori, care nu-si mai pot spune of-ul, pentru ca mijloacele lor de comunicare – motoarele – au amutit de mult. Aeronavele de tip L-29, L-39, MIG-14, IL-14, An-2 s.a. sunt adormite pe langa hangarele darapanate si asteapta sa fie casate, iar din cand in cand, cu ocazia unor aniversari, cineva sa-si faca o fotografie in preajma lor. Pro-memoriam! Ce trist, cand te gandesti ca avioanele sunt sufletele zburatorilor, mai aproape de inimile lor decat iubitele, sotiile sau fiicele!

Promotia 1950 este promotia despre care se poate spune cu adevarat ca a pus bazele aviatiei romanesti. Este promotia care, pentru a obtine realizari in domeniu, a stiut sa invinga toate obstacolele mediilor in care si-a desfasurat activitatea, inclusiv cele de dupa decembrie 1989.

Acum, acesti oameni extraordinari doresc ca cineva sa inceapa sa-i prijine, doresc sa aiba urmasi care sa preia ceea ce ei au realizat, au sintit ca este momentul sa predea stafeta... Se pare ca inca nu se vrea, nu intereseaza sau nu exista raspuns la intrebarea „cui?”

Oricum, acesti oameni minunati vor continua, pana la ultimul, cu acelasi entuziasm ca si pana acum, sa iubeasca, dar mai ales sa promoveze aripile romanesti, in pofida unora mai sceptici, care ii privesc cu un zambet ironic in coltul buzelor!

Mihaela Tamasdan

O ANIVERSARE

Suita comandorilor av. participanti: GEORGESCU STELIAN, GEORGESCU CONSTANTIN, MAKO ALEXANDRU, POPESCU DUMITRU - Goe, G.ral MORARU GHEORGHE, COCEA VICTOR, ALEXE RUSEN, BRUKENTAL VALER, POPESCU MARIUS (invitat), CLENCIU IOAN, CHIS IOAN, TAMASDAN PETRU, ANDREICA AUREL, NEAGU STAN, AVRAMESCU MIRCEA, CONSTANTINESCU MIRCEA, CURULIUC Gh. (invitat), STOICESCU PETRE, IZBASA ILIE, ANTOHI VIRGIL (invitat), ENACHE ION (de la stg. la dr.)Aniversarea a 53-a de la absolvirea Scolii Militare de aviatie de la Tecuci, totusi a avut loc, pe data de 07 iunie 2003 asa cum s-a hotarat la a-50-a Aniversare din anul 2000, pe inegalabilul Aerodrom BOBOC-BUZAU a carui CDT este CDR. NICOLAE IONASCU.

Am spus „totusi” pentru ca mai nou, nu stiu cine, printr-un ordin, a dispus ca aniversarile din cadrul promotiilor de aviatori sa aiba loc din 5 in 5 ani. Ideea nu ar fi fost „ABSURDA” daca acest ordin s-ar fi dat in urma cu 50 de ani cand noi eram tineri, nu acum cand majoritatea am trecut de varsta respectabila de 70-75 de ani.

Am avut si o problema cu semnarea diplomelor de excelenta si de onoare, pe care, un veritabil si distins aviator General CONSTANTIN MEREU a rezolvat-o in favoarea promotiei noastre.

In cei trei ani care s-au scurs de la a 50-a aniversare cu durere in suflet, am aflat, din apelul catalogului, ca multi au mai plecat in ultimul „ZBOR IMAGINAR”, fara sa ne mai salute din aripi... In momentul de reculegere in memoria lor ne-am amintit de Comandorul REMUS ROMANESCU un mare pilot si instructor de zbor, PILOT DE LINIE SI PILOT SEF LA T.A.R.O.M. CONSTANTIN GRIVEI, un mare PILOT si un mare STRATEG, Comandorul TOMI LIVIU, Pilotul de Linie Aeriana MARIN TUDOR, Pilotul Instructor de zbor MORARU GHEORGHE si inca 45 de colegi peste care umbra timpului si.a pus amprenta. Noi nu-i vom uita.

Succint, cu toate ca fara aportul lor la aceasta aniversare nu ar fi avut loc, trebuie sa vorbesc despre grupul de aviatori care benevol s-au implicat in rezolvarea problemelor atat de dificile din zilele noastre.

Aviatorul Comandor BRUCHENTAL VALER, CDR. PETRE STOICESCU, CDR. ION ENACHE, CDR. STELIAN GEORGESCU (ZEVEDEI) si nu cel din urma Cdr. MAKO ALEXANDRU.

Suita comandorilor av. participanti: (de la stg. la dr.): MURESAN NICOLAE, CHIS IOAN, BREABU, GHISE IOAN, G.ral MORARU Gh., COCEA VICTOR, MAKO ALEXANDRU, OPRESCU, G.ral BRISAN TEOFIL, NEDELCU, IZBASA ILIE, POPESCU C., TAMASDAN P., BRUKENTAL VALER — in fata avionului L—39Intalnirea pe aerodrom a fost furtunoasa, cu imbratisari, cuvinte inteligibile, balbaieli, confuzii si faze hazlii... Tu iesti Paun? Nu! Sunt Petre.... cel cu acordeonul.... altul.... Petre, tu mai traiesti?... da!... Am auzit ca ai murit!... inseamna ca ti-a murit moartea... Unii se sprijineau in baston, altii erau dusi la brat, altii aveau privirea fixa fara sa vada prea mult, iar pe masura ce timpul trecea, constatam ca eram un grup de batrani intre 70 si 80 de ani. Doamnele care ne insoteau, atmosfera aerodromului, programul pe care trebuia sa-l urmam, au linistit atmosfera.

In timp ce CDR. ION CLENCIU si-a expus „cuvantul” si poeziile inspirate din aportul pe care promotia noastra l-a adus AERONAUTICII ROMANE, un gand pios s-a conturat in memoria noastra pentru acei piloti care au urcat pe altarul cerului:
Comandant scoala TECUCI, Cdr. VASILESCU
Comendant scoala TECUCI, Cdr. DANIELESCU VLADIMIR
Comandant scoala TECUCI, Cdr. FILIP DANIEL
Cdr. SUCEVEANU FLORIN
Cdr. PETRE AGHEICI
Cdr. DUMITRU BORCESCU

INSTRUCTORI DE ZBOR:
Cdr. CONSTANTIN CIOVICA
Cdr. BIROVESCU ALEXANDRU
Cdr. VASCUTA GHEORGHE
Cdr. POPA TRAIAN
Cdr. SANDULESCU
Cdr. STEFAN GHIORGHIU
Cdr. SARDANESCU TOMA
Cdr. BALCESCU GRIGORE
Cdr. BICA IOAN
Cdr. CRACEA SOFIA

Pentru fostii instructori de zbor in viata, care prin daruire ne-au invatat arta zborurilor, am incercat sa-i avem aproape de noi, dar datorita contextului defavorabil nu am reusit sa-i onoram; astfel, am sarbatorit evenimentul doar gandindu-ne cu placere si respect la ceea ce au facut DOMNIILE LOR pentru noi si AERONAUTICA ROMANA.
Ne-au onorat cu prezenta:
Cdr. POPESCU GREACA
Cdr . ANTOHI VIRGIL
Cdr. GHEORGHE CURULIUC
Cdr. MIHAI BAETANU

Suita comandorilor av. participanti: (de la stg. la dr.): G.ral BRISAN TEOFIL, G.ral MORARU Gh., C.dori: OPRESCU NICOLAE, GEORGESCU C.tin., DRAGU ION, TAMASDAN P., POPESCU Gh., GHISE ION, MURESAN NICOLAE, PESCAN PETRU - in fata av. MIGCdr. VASILE JECU si Cdr. NEATA SOARE ne-au trimis mesaje de ajutor: Asteptam masina pentru transport, iar Aradenii si Timisorenii, au solicitat un avion. Solicitarile nu au fost onorate de nimeni! Spre regretul nostru.

Dupa alocutiuni, Cdr. POPESCU GREACA a inmanat sarbatoritilor DIPLOME DE ONOARE si DIPLOME DE EXCELENTA.

Necazurile noastre comune au fost spulberate de primirea si ospitalitatea personalului de la masa festiva si in special tuica si icrele, care ne-au deschis apetitul pentru urmatoarele ore.

Dupa o doza din elixirul lui BACUS care a masat talpile picioarelor si a aprins fitilul mintii, am trecut la primul dans cu fiica mea, ca dupa aceia sa nu ma mai opresc decat la sfarsit. Am avut nevoie de deconectare, fata de problemele aviatorilor batrani, de tragediile prin care trecem in perioada „de tranzitie”. Am constatat cu adanca mahnire ca forurile de care deprindem ca existenta au uitat de noi (oare mai exista asa ceva?) Totusi promotia noastra s-a ales cu ceva: incercam sa supravietuim ca sa ne REVEDEM peste doi ani adica in 2005 – pana atunci le doresc colegilor mei, sanatate si sa traim cu speranta ca visul nostru se va implini!

Pilot Aviator (pensionar)
TAMASDAN PETRU
Bucuresti 10 iunie 2003

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 9, Iulie 2003
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !