DESPRE VLAICU

Volanul de comanda si motorul avionului VlaicuAm fost onorati, ca de fiecare data de domnul Cornel Marandiuc, sa primim nr.22 pe august 2004 din Orizont Aviatic. Suntem incantati de replicile cauzate de biografia lui Vlaicu si de dreptul la comentarii acordat de redactie, astfel poate reusim sa scoatem la suprafata "adevarul adevarat". Exista o regula de baza, de care un cercetator istoric trebuie sa tina seama "orice informatie trebuie verificata in cel putin doua surse pentru a fi considerata demna de mentionat". Daca nu tinem cont de acest deziderat, intram pe panta periculoasa de a realiza romane istorice, din pacate istoria aeronauticii romane a fost presarata cu nenumarate neadevaruri ce au perpetuat aducand mari deservicii. Incercand sa aducem la lumina adevaruri am fost contestati "nu este adevarat, cutare a scris altfel" avem tendinta de a considera prima informatie drept adevar, este foarte periculos.

Lucram de cativa ani la intocmirea unei monografii "enciclopedia constructiilor aeronautice romanesti – Inventatori – Constructori – Fabrici si ateliere", astfel am cercetat si documente inedite legate de Aurel Vlaicu. Mentionam ca singura lucrare tiparita dedicata lui Vlaicu ce respecta adevarul istoric este "Albumul Vlaicu – Ion Rusu – Orastie 1920", se mai adauga documentele din arhive: Arhivele Militare Nationale, Biblioteca Academiei Romane, Muzeul Aviatiei si arhive personale Dan Antoniu.

Recent a aparut un material in periodicul Jurnalul National, intitulat "Aurel Vlaicu asasinat", am fost neplacut socati de titlu si continut. Dupa ce ne-am mai revenit cat de cat, am contactat redactia, explicand ca au adus un mare deserviciu istoriei aviatiei romane. Am primit promisiuni ca vom fi contactati, am revenit si am primit aceeiasi promisiune cu specificatia "cine ne-a pus". Bineinteles, nu am mai fost contactati si ne-am lasat pagubasi, considerand ca am lecturat un ziar de scandal care se intituleaza "Ziar Vertical" sau "Ziar de Colectie"? numai pentru a fi vandut.

In ceea ce priveste comentariile din ultimul numar Orizont Aviatic vrem sa aducem daca ne este permis cateva completari.

Referitor la calitatile aparatului Vlaicu, acesta avea o singura problema, carma de inaltime nu era suficienta, cauza era ampenajul cruciform aflat in fluxul de aer trimis de elicii spre inapoi, aceasta ingreuna pilotarea aparatului in jurul axei transversale. In textul brevetului de inventie, dupa descrierea carmei de inaltime se specifica „nu este eficienta”. Din aceasta cauza a avut si primul accident. Vlaicu manevra aparatul pe verticala, ambaland sau reducand motorul, fenomen ce s-a repetat si la macheta zburatoare construita de Jean Bobocel pentru filmul Aurel Vlaicu. Acest fenomen a avut repercursiuni asupra evolutiei lui Vlaicu in concursuri, era imposibil sa participe la intreceri de viteza. Consultat de Jan Bobocel, mecanicul lui Vlaicu a recunoscut sa acesta decola si ateriza numai actionand asupra turatiei motorului. Deci atentie! Pentru cel ce se va incumeta sa zboare noua replica, trebuie apelat la memoria lui Bobocel, a mai trecut prin aceasta incercare.

Aeroplanul lui Aurel VlaicuAccidentul. Totul a inceput cand Aurel Vlaicu, afla ca un anume capitan aviator Mircea Zorileanu cutreiera muntii ce marginesc malurile pe Valea Prahovei, cu o harta in mana si marcand locurile cat de cat plane cu o lungime de cel putin 30-40 m. Scopul, traversarea Capratilor in zbor asigurandu-se astfel pentru o eventuala pana de motor.

Se pare ca in sinea sa, Vlaicu s-a considerat frustrat si mai indreptatit sa realizeze acest record. S-a sfatuit cu cei patru apropiati: ing. Silisteanu, Giani Magnani, Nedelcu si varul sau Miron, acestia i-au cerut sa amane aceasta intreprindere pana la terminarea aparatului sau nr. III, motorul existent pe nr. II fiind uzat nu asigura forta necesara atingerii altitudinii necesare traversarii.

Ce s-a intamplat cunoastem, au aparut in ziare si diverse versiuni de sabotaj cu anumiti autori dar:

Suntem in posesia originalului declaratiei d-lor G. Magnani si C. Silisteanu care l-au insotit pe Vlaicu in incercarea sa. Declaratia foarte interesanta si competenta este impartita pe capitole: Decizia, Plecarea, Dezastrul; Reconstituirea caderii. Redam mai jos concluziile semnatarilor care cunosteau aparatul perticipand la constructie:

"......................Inaintea satului (Banesti n.a.) sunt livezi de pruni si se gaseste o livada lata de 60 m si adanca cam de 200 m. Aici a dorit Vlaicu sa aterizeze. A stins motorul si a venit in zbor planat, ca sa micsoreze inaltimea apoi ca sa nu capete aparatul viteza si sa iasa din petecul de pamant ales pentru aterizaj, a virat in dreapta in cerc strans si cam picat. Tocmai cand vira, cu siguranta sub aripa dreapta a gasit un gol de aer, care i-a fost fatal, caci aparatul s-a precipitat cu aripa dreapta in jos, in directie perfect perpendiculara si s-a izbit cu putere de pamant de la o inaltime de cel putin 50 m. Prima lovitura cu pamantul a avut-o aripa dreapta. Din cauza socului si inertiei Vlaicu s-a lovit cu putere de marginea capotei de aluminiu ce acoperea motorul sa nu arunce ulei si cu gura de volan. Aceasta lovitura i-a provocat fractura bazei craniului. Lovitura aripei cu pamantul din cauza cablurilor si a ancoramentului cu sarme de otel care constituie un corp comun indeformabil prin dispozitiunea legaturilor, fatal a trebuit sa simta ciocnirea cu egala intensitate in toate directiile, tinand sa scurteze axa principala de aluminiu la extremitatile careia se concentreaza toate legaturile s-a deformat in forma de "Z" atat in partea din fata cat si cea din coada.

Ca sa se inteleaga accidentul nenorocit, pledeaza si faptul ca unul din cilindrele motorului a intrat perfect prin centrul rotii din dreapta a aterizajului, a rupt spitele si s-a ingropat in pamant pana la carter. La atingerea bruscca cu pamantul si din cauza socului teribil, i s-a rupt coloana vertebrala, caci pamantul era afundat aproape 10 cm si a luat forma soldului drept pe care a cazut, fractura mainii drepte mai jos de incheietura cotului, piciorul stang mai sus de genunchi si coastele din dreapta pieptului.

Tinem sa aducem cele mai profunde desmintiri pentru cei ce spun ca aparatul i-a fost defectuos si ca i-ar fi iesit vreo aripa pe sus. La orice aparat din cate exista ar fi posibil sa iasa vreo aripa dar la aparatul Vlaicu e imposibil............................"

C. Silisteanu, G. Magnani

Rezulta ca a fost o simpla angajare datorata pierderii de viteza. Aparatul s-a deformat in forma de "Z".
Orice sabotaj trebuie exclus, aparatul, conceptia si creatia lui Vlaicu, nu reprezenta o realizare tehnica cu performante deosebite care sa concureze cu ceilalti inventatori, atat pe plan local cat si international. A fost o greseala de pilotaj, omeneasca, datorata de starea de stres indusa de interprinderea lui Zorileanu si de neputinta sa de moment.

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 25, Noiembrie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !