"MOLIMA CEA BUNA"

Casa taraneasca in care s-a nascut Vlaicu, la BintintiInca nedumeriti bine de faptul ca ne aflam de mai ieri-alaltaieri intr-un nou secol, „ne vine” sa ne simtim inca si sa spunem „cum in secolul nostru...”. Astfel ca este mai bine sa masuram altfel, sa spunem „cam in ultima suta de ani”, expresie si stare ce fac marginile acestei „suta de ani” trebuitor mai elastice. Este vorba despre timpul aparitiei si dezvoltarii „pana la cer” (tocmai buna expresia!) a motorului cu ardere interna (aprindere prin scantee sau prin compresiune) si deci a interminabilelor cohorte de automobile, a radioului (cu toate ale sale, unde putem include si electronica mo-derna, calculatoare, radiotelescoapele si alte...), a aviatiei. Daca, incepand cu vreo mie de ani in urma, Europa a inaltat monumentale castele, palate si uluitoare catedrale (si cu ce mijloace?!...), ce si astazi ar ridica atat intrebari cat si probleme la infaptuire, daca de la „oala lui Papin” pana la motorul cu aburi cu tripla expansiune ori turbina cu aburi s-au evaporat vreo trei sute si ceva de ani, domeniile amintite mai sus (cum inca cateva) au avut o extraordinar de rapida, exploziva dezvoltare. Desigur cele doua razboaie mondiale au „ajutat”, au fortat aceste dezvoltari si ritm al lor, cum si respectivele „produse” incomensurabil au ajutat razboaiele! (Oricum, sa nu ne facem iluzii... si fara de avioane, submarine, motoare si transmisiuni radio oamenii tot s-ar fi luptat intre ei – de la intaia ridicare a ciomagului (simplu ori ghintuit) cale de intoarcere nu mai exista!)

Dar sa revenim la domeniul ultim semnalat – AVIAÞIA, mai complet spus AERONAUTICA care, iata, de suficient timp, s-a extins spre ASTRONAUTICA.

Este si elementara si notorie de-acum cunoasterea „in linii mari” (nu si stapanirea!) istoriei aviatiei, pornita in referirea noastra (de acum) de la „mai greu ca aerul”, deci AEROPLANUL – planor sau cu motorizare inclusa la bord. Multe minti, multe maini, multi ganditori, iscoditori, experimentatori, inventatori si chiar artisti, apartinatori diferitelor natiuni si tari, si-au adus contributia; nu spunem „impingand avionul mereu inainte”, ci ridicandu-l tot mai sus, mentinandu-l pe cer cat mai mult timp, zburand cat mai departe, mai repede, mai sigur si mai incarcat. Caci efervescenta si trebuinta de nou si de desprindere a cuprins intreaga lume iar pionieratul aeronautic a fost o generalizata, mondiala „molima buna”, „molima fericita”. (nu va repeziti a spune ca termenul este imposibil... ia sa apara un roman cu acest titlu, al unui reputat scriitor, sa vedeti ce de aplauze si invidie pentru gaselnita titlului!)

Meritele, prioritatile, identitatile, dovedirile prin scrisuri, iconografie si marturii, datarile exacte, valoarea de moment, de etapa, cum si cea viitoare... iata doar cateva dintre clapele pianului istoriei aviatiei pe care, inca de la inceputul „balciului aerian”, s-a apasat cand melodic cand mai strident de catre istoricii atestati, oficiali, sau de cei amatori, si unii si altii urmarind in general adevarul, exacta cronologie si atentia nescaparii amanuntului revelator privind in special perioada pionieratului aeronauticii. Si ca Oricand si Oriunde exista merite si mandrie, dorinta atribuirii spre national si patrimonial, spre catva orgoliu si speculativ dar desigur si spre cuvenita detinere, istoricii s-au infruntat, contrazis, au si colaborat dar s-au si certat. Au stabilit, au restabilit, au argumentat, au scris si rescris, au reconstituit in „epoca si fapticul aviatic al acesteia”. Dar apar mereu (sau uneori doar?) noi „izvoare”, noi informatii si dovezi si totul se reconsidera daca nu cumva se reia! Caci una dintre legile interdictiilor privind istoria este ca „nimic sa nu se bata in cuie”!

Romania face parte dintre locurile si tarile ce au luat repede cunostinta de NOUTATEA cea din totdeauna jinduita si concret materializata la inceputul secolului trecut, mai mult, si-a adus parte de contributie, ideatic si practic, la experimentul aviatic mondial: atat in teritoriu cat si in prima linie europeana a progresului aviatic, in Franta si Anglia – vezi Vuia, Cornu, Coanda si altii.

„Dublul experiment VUIA” – avionul cu tren de aterizaj si desprindere autonoma prin mijloc mecanic continut la bord, elicopterele sale (si chiar motorul aeroplanului sau), „experimentul Coanda” – avionul fara elice, echipat cu mijloc de propulsie prin reactie (dar si intaiul avion bimotor monoplan), „experimentul Cornu” – elicopterul care a zburat „la punct fix”... iata trei dintre izbanzile unor romani, realizate si afirmate in tocmai prim leaganul aviatic european – franta, ce ar fi trebuit sa fie foarte clar si bine cunoscute locuitorilor Romaniei actuale.

In aceiasi ani ai pionieratului aviatic (sa delimitam provizoriu acum: 1900-1910/12), in teritoriul etniei romane (Bintinti/Orastie si apoi Bucuresti), inginerul Aurel Vlaicu va planui, construi si experimenta planorul si mai apoi aeroplanele „Vlaicu”. Ori si acest „experiment Vlaicu” ar trebui sa fie, de asemenea (ori inca mai bine!) cunoscut locuitorilor Romaniei actuale... cat despre istorici, cercetatori, publicisti, oameni din aeronautica si apartinatori la mass-media, nici nu ar trebui sa se puna intrebare ori indoiala privind aceste cunoasteri! Si totusi nu este asa! Si totusi, tocmai AICI si de AICI apar si pornesc inexactitati, neclaritati, neadevaruri chiar ce au dus ori pot duce la grave intoxicari a publicului receptor. Caci pornind ele de AICI au darul si uneori chiar scopul convingerii altora, formarii si instalarii „altei cunoasteri”: o cunoastere incorecta, nociva, periculoasa, implicit daunatoare si nepatriotica. „De dragul” senzationalului (un fel de extremism ziaristic?), actual inca se lanseaza neadevaruri si se comit inadmisibilitati. Sunt atacuri asupra aeronauticii nationale, asupra istoriei nationale, asupra patrimoniului cultural si tehnic romanesc, asupra istoricilor corecti si istoriei corect scrisa, asupra memoriei unor reali si uriasi precursori ai aviatiei romanesti ce si-au inchinat ori jertfit viata pentru infiintarea, fiintarea si viitorul aripilor tarii lor. Inadmisibil, domnilor! Caci a face in mod public, prin pagina de ziar (zis „de colectie”!), din caderea si moartea lui Vlaicu, un odios asasinat iar din George Valentin Bibescu (cel care a contribuit atat de mult la formarea aviatiei militare romanesti, si a invatamantului aviatic in tara, cel care a adus mult prestigiu Romaniei prin functiile sale aviatice internationale, cel care...) un asasin (chiar daca prin interpusi) este o monstruozitate, un atac la Adevar si la valorile noastre nationale. Daca intelegem (nu ca am si admite!) emiterea unor astfel de „povesti” (ori “rastalmaciri”) in perioada comunismului romanesc (scopul prea clar, nu mai explicam!), daca vreme indelungata valorile romanesti erau calcate in picioare si totul era „inventat in Rusia” si „pentru intaia data a fost in Rusia” (va amintiti cum se afirma ca primul pilot din lume care a pilotat cu proteze la picioare a fost Meresiev? – si acum se mai „intorc in mormant” romanul Banciuleascu si britanicul Bader!... iar noi nu puteam contrazice!), astazi nu intelegem cum de se mai pot face astfel de afirmatii, care este dedesubtul si scopul lor? Sa speram ca este doar o jenanta necunoastere a faptelor (ceea ce nu elimina raspunderea insa).

In acest sens am luat atitudine in „Orizont Aviatic” (nr.22, pag. 11 - „Un dublu pericol”). Iata ca alti doi reputati cercetatori ai istoriei aviatiei (si valorosi scriitori, autori, in domeniu) ne spun cum si domniile lor au protestat (zadarnic!) catre redactia acelui indraznet ziar; tot acum publicam acest material (care se refera si la asertiunea colegului ns., Dl. Petru Tamasdan, privitoare la cauzele prabusirii „zborulului Vlaicu” din Septembrie 1913).

Asadar responsabilitatea celor ce fac afirmatii asupra pionierilor si pionieratului zborului romanesc este mare si obligatorie. Daca este, daca exista... Caci, fapt repetat dovedit, pentru unii nu este. Respectuos le-asi cere sa lase aviatia in pace si sa se retraga spre fotbal, concursurile „miss...”, speculativ politic dambovintean, manelistii cei agreati de bravi demnitari si parlamentari, sau alte delicioase teme agreate si asteptate de catre „avidul public cititor al presei de colectie.”

Romania si pionieratul ei aviatic a avut multi indrazneti, visatori, dedicati, eroi chiar, oameni ce si-au cheltuit bani, energie, viata, pentru scopul zborului, reusitei acestuia. Dar nicicare nu a indurat, patimit si platit atat de scump ca AUREL VLAICU, el fiind si cel mai cunoscut si cel mai iubit de catre oamenii tarii de atunci si de cei ai locuitorilor unde traiau romanii, „tara” si locuri si oameni ce nu mult mai tarziu au alcatuit marea tara ROMANIA.

Atunci macar pe VLAICU sa-l respectam! Macar asupra sa sa spunem adevarul, nu sa ne lansam in speculatii gazetaresti hazardate si tuturor daunatoare. Macar astfel sa aratam ca am iesit cu adevarat din minciuna si presiunea comunismului care pe de o parte nu a recunoscut eroii tarii (pe multi ucigandu-i cu cinism voluptas), pe de alta a „inventat” (declarat, inaintat) alti eroi, ba atarnati de sirene, ba de comintern, ba de capta meseriei, ba de... oricum de gatul nostru cel tinut sub talpa atenta, pazitoare a „Securitatii Poporului”!

Poate si alte publicatii de aeronautica ar putea avea „un cuvant de spus” asupra „asasinatului” comis asupra lui Aurel Vlaicu? S-ar cadea. Oricum „Orizont Aviatic” lasa acest subiect deschis. Cum deschise si paginile sale pentru cei doritori a exprima opinie, sub titlul „Simpatie si adevar pentru VLAICU”.

2004,
intr-un octombrie rece, Arad
Cornel Marandiuc

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 25, Noiembrie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !