Capalnas - Biserica "Cuvioasa Paraschiva" - Virtual Arad County (c)2001Ultimele localitati din extremitatea estica a vaii Muresului (malul stang) sunt Capalnas, Caprioara si Valea Mare. Capalnas - Caminul Cultural - Virtual Arad County (c)2001

La Capalnas vizitatorul gaseste in centrul comunei castelul Mocioni-Teleki.

Castelul cu parter si etaj, construit in jurul anului 1860 de catre arhitecti si mesteri italieni, a fost restaurat in anul 1964 fiind unul din cele mai frumoase monumente de arhitectura din judetul Arad.

Remarcabila, fatada decorata cu patru coloane de piatra si capitele corintice avand in cele trei spatii cate o usa considerabila iar deasupra lor cate o fereastra patrata, este prevazuta deasupra in toata lungimea cu o cornisa artistic dantelata.

Usile amintite comunica intre salonul castelului si spatioasa terasa, la care accesul din exterior este asigurat de doua trepte de marmora in forma de semicerc. Inconjurat de un spatios parc cu o suprafata de castelul are in fata statuia unui cerb.

In castel a trait un timp Alexandru Mocioni (1841 - 1909), presedintele Partidului National Roman din Crisana si Banat, ales la Conferinta de la Timisoara din 1869, cunoscut animator al vietii culturale din Transilvania.

 

Capalnas - Magazin satesc - Virtual Arad County (c)2001Tot in centrul comunei se ridica biserica ortodoxa "Cuvioasa Paraschiva", construita in 1826 si sfintita in 1830 de protopopul Vasile Cracioni al Lipovei.

Biserica veche din lemn a fost mutata in 1826 in satul Grosi (jud. Timis) unde exista si astazi.

Noua biserica in stil baroc vienez este lunga de 38 m, lata de 12 m iar turnul de 36 m. In interior putem viziona splendida pictura a iconostasului, opera pictorului N. Alexici (1858).

Capalnasul se impune de asemenea prin traditiile sale folclorice. Renumit este obiceiul "sanzienele", atunci cand fetele din sat, cu cununi de flori pe cap, aduc intr-o duminica prin joc multumire rodului pamantului.

De asemenea, portul popular femeiesc, prin numeroase salbi de bani, care se prind in par si pe frunte, spacelul si poalele cusute pe panza alba cu matase neagra si catrintele cu fir, este deosebit de frumos si original fiind portul reprezentativ al vaii Muresului ca si al judetului Arad, in confruntarile artistice nationale.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]