LinkExchange Member Free Home Pages at GeoCities

title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! PE SCURT:  


18 iulie 1998

Ieri dimineata, la Batalionul de jandarmi din Vladimirescu, a avut loc o conferinta de presa.Cu acest prilej, comandantul unitatii, colonelul Alexandru Chis si purtatorul de cuvant, locotenent-colonelul Vasile Iov au dorit sa prezinte Legea privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane cat si rezultatele obtinute de jandarmii aradeni in primul semestru al acestui an. Privitor la bilantul militariloram retinut printre altele, depistarea a 12 urmariti general, rezolvarea a 34 de infractiuni flagrante, aplicarea a 2475 amenzi, 331 patrulari pe trenuri,si 1000 de raiduri in statiile de calatori. Noua lege privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane a pregatit cadrul general pe baza caruia se poate trece la elaborarea regulamentelor - interne de functionare. Astfel, in Arad se vizeaza infiintarea unui Comandament judetean, de Jandarmi ce se va afla in subordinea Comandamentului teritorial Timisoara. Pe fond noile reglementari legale urmaresc crearea unui statut distinct al jandarmului care sa-l deosebeasca prin atributii si competente de celelalte structuri militare. Pentru aceasta s-a avut in vedere inclusiv faptul ca pana acum marea majoritate a misiunilor au fost executate impreuna cu Politia, care si ea, nu peste mult timp va intra intr-un proces de demilitarizare. Domnul colonel Alexandru Chis, a tinut sa ne prezinte noua "fata" a unitatii din Vladimirescu care, intr-un timp relativ scurt a reusit sa fie schimbata radical.

Ieri, la Consiliul Judetean, presedintele Dan Ivan s-a intalnit cu o delegatie slovaca, in scopul perfectarii unor investitii in judetul Arad. Presa nu a fost primita la discutii si nici nu a fost organizata conferinta de presa. Dl. Cristian Sallai purtator de cuvant al Consiliului Judetean ne-a informat ca delegatia a fost condusa de domnul Dusan Zscevik, manager general al consortiului slovaco-austriac "Athos", care doreste sa deruleze in judetul nostru o investitie. Este vorba despre constructii edilitare in valoare de 50 milioane de dolari. Consiliul Judetean trebuie sa-si dea acordul pentru derularea investitiei. Pentru definitivarea acordului, in toamna vor avea loc intalniri la Bratislava si Viena cu conducerea consortiului.

Saptamana aceasta conducerea Credit Banc Arad a pus in aplicare hotararea dosarului executional 56/1997 referitoare la un client debitor al bancii. Astfel, s-a procedat la inchiderea magazinului debitorului si scoaterea la licitatiea marfurilor aflate pe inventarul acestuia. Licitatia s-a desfasurat in incinta Credit Banc, si marfurile au fost vandute in cateva ore, majoritatea cumparatorilor fiind clientii bancii. Printre marfuri s-au aflat detergenti, sapunuri,incaltaminte si imbracaminte.Din surse neoficiale si neconfirmate inca, am aflat ca debitorul ale carui marfuri au fost vandute in incinta bancii, ar putea fi fostul primar Dumitru Branc.

Elevii Scolii Generale nr. 21, din Vlaicu, vin la scoala chiar si in vacanta. Vin pentru ca vor sa vina, fiind pasionati de limba engleza mai mult decat de orice alta materie. Acum insa, timp de o luna, au sansa sa invete englezeste de la sase scotieni pur-sange, care au venit de la Edinborough, St. Andrews si Aberdeen. Sarah, Jenny, Timma, Eline, Aaron si James sunt de-a dreptul entuziasmati de dorinta elevilor nostri de a studia limba lui Shakespeare. Ne-au declarat ca nu s-au asteptat sa gaseasca un popor atat de primitor si atat de comunicativ. Cei sase ne-au mai spus ca elevii nostri sunt chiar mai cuminti decat cei din tara lor. Tinerii scotieni sunt studenti, iar venirea lor in Romania pe parcursul verii, pentru a preda limba engleza, constituie pentru ei un fel de practica. Sunt cazati la familiile catorva dintre elevii Scolii Generale nr. 21 Arad, sunt inebuniti dupa mancarea romaneasca, in special dupa ciorba, si isi petrec dupa amiezile la strand sau vizitand orasul, ale carui cladiri vechi i-au cucerit. Unul dintre scotieni a remarcat ca romanii sunt un popor foarte spontan: "Imi place asta la poporul dumneavoastra" - a spus James O´Connor. "Daca mergi cu masina linistit, nici nu stii cand iti poate aparea cineva in fata. Romanii sunt foarte, foarte spontani ...". Profesoarele Lavinia Grimalsky si Rodica Gui sunt extrem de incantate de elevii dumnealor, care iubesc limba engleza intr-atat incat si-ar sacrifica, pentru a o cunoaste cat mai bine, chiar si vacanta de vara. La fel simt si profesoarele Monica Nitulescu si Cornelia Iovin, de la Seminarul Baptist, care au aflat de la cei de la Generala 21 despre scotieni, invitand si dumnealor trei studenti sa-i invete pe elevii de aici o limba engleza "in original".

Ieri, la Consiliul Judetean Arad a avut loc o intilnire intre directorul general al Oficiului Protectiei Consumatorilor, ministru secretar de stat Eliade Corneliu Mihailescu, cu domnul Dan Ivan, presedintele Consiliului judetean. Acesta a venit in Arad pentru a discuta despre imbunatatirea relatiilor dintre consumatori si producatori, precum si protectia consumatorilor prin contorizare. Din partea firmelor care se ocupa cu contorizare a participat doar domnul Caracioni, director al filialei Arad Contor Zener. In conferinta de presa organizata ad-hoc de dl. Mihailescu, acesta a afirmat: "Am vizitat un minipunct termic instalat la un camin al Universitatii Aurel Vlaicu, total modernizat. Datorita acestu fapt s-a ajuns la scaderea pretului la o treime din valoarea anterioara, respectandu-se acelasi nivel de consum. Bineinteles bugetul aferent consumului a scazut si el, si s-a ajuns in loc de 300.000-400.000 de lei, sa se plateasca in jur de 100.000 de lei." Legat de serviciile publice, oaspetele Aradului a spus: "Sunt foarte multe rezerve, fiind un domeniu important care poate crea posibilitatea satisfacerii altor tipuri de servicii. Am discutat in acest sens si cu domnul presedinte Dan Ivan si am decis sa se realizeze un proiect de regulament privind aplicabilitatea acestor contoare in oras. In judetul Arad nu exista asa ceva, cum exista deja in Suceava, Targu Mures sau Piatra Neamt, si pot spune ca unde s-au pus contoare la fiecare cetatean in parte, cum se intampla oriunde in lume, rezultatele au fost deosebite. Il felicit pe domnul Caracioni pentru ca a oferit aradenilor aceasta solutie pe care multi o cauta sa o aplice in casele lor."


17 iulie 1998

Pe Aeroportul International Arad va avea loc in aceasta dimineata, zborul inaugural intre Arad si Bucuresti cu unul dintre cele mai performante aparate de zbor din seria de modele ATR. Este vorba de aeronava ATR 42-500, una din cele doua avioane cumparate recent de Compania Nationala TAROM. La festivitatea de inaugurare a primului zbor cu acest tip de avion va fi prezenta si o delegatie de la Bucuresti a Companiei Nationale TAROM, care dupa decolarea avionului, va sustine si o conferinta de presa. Directorul Agentiei TAROM Arad, dl. Nicu Oana, ne-a precizat ca aparatele ATR 42-500 sunt printre cele mai noi modele ATR si au 48 de locuri. Acesta a mai spus ca o parte din zborurile pe relatia Arad-Bucuresti vor fi asigurate, de acum inainte, de noul tip de aeronave.

Aradul este teatrul unor dispute incinse pe tema podului de cale ferata ("Podul Timisorii") si a liniei de cale ferata care traverseaza cartierul Micalaca (vezi si 1, 2, 3). In urma escaladarii conflictului organizatia locala a PNTCD, l-a declarat pe Ministrul Transporturilor Taian Basescu, "persona non grata". Iata si parerea unor partide politice din Arad pe aceasta tema.

- PNL: "Taranistii au folosit o figura de stil"

Titus Ghiorghiof, presedinte PNL Arad: Din punct de vedere a pozitiei PNTCD Arad, vis-a-vis de situatia podului, pentru ca de fapt, despre aceasta este vorba, inclin sa le dau dreptate. Inca din ´90 s-a primit din partea firmei constructoare a celor doua poduri, feroviar si "Traian", o nota prin care nu mai garanta siguranta acestora. De atunci, Regionala CFR Timisoara stia de aceste probleme si nu a putut gasi decat solutia dublarii de cale ferata. Din acest punct de vedere exista conflictul intre taranistii aradeni si ministrul Basescu. De fapt, persona non grata este este o expresie in ghilimele. Juridic vorbind, "persona non grata" reprezinta expulzarea persoanei respective dintr-o anumita tara pe cale diplomatica. In acest context, este o figura de stil folosita de PNTCD Arad si nu trebuia exagerata importanta acestei expresii. Avem experimentul trist al transformarii Aradului intr-o halta pentru trenurile internationale si doar multumita manifestatiilor si mass-mediei locale, s-a revenit asupra respectivei decizii. Problema podului este o nemultumire a Aradului fata de neputinta Bugetului.

- PDSR: "Mult zgomot pentru nimic"

Emil Putin presedite PSDR Arad: Parerea mea este ca s-a dat prea multa importanta acestui incident. De fapt, este vorba de doua optiuni, nicidecum de un presupus conflict. Intervine obligativitatea factorilor responsabili din judetul Arad, atat parlamentari cat si prefect si reprezentanti ai CJA de a intensifica mediatizarea si loby-ul pentru scoaterea liniei de cale ferata din Micalaca. Ministrul Basescu nu are dreptate prin faptul ca nu vrea sa discute cu noi. Sa nu uitam ca dumnealui e reprezentantul Guvernului, si trebuie sa fie de acord cu calea dialogului.

- UDMR: "Ne abtinem"

Cziszter Kalman, presedinte UDMR Arad: Este inca o chestiune inca nediscutata in organizatia noastra. Declaratia taranistilor aradeni constituie un fapt inedit, o premiera chiar, in domeniu. De asemenea, se poate spune ca in repetate randuri au fost adresate solicitari ministrului Basescu in privinta podului feroviar, iar modul in care dumnealui a gasit solutii care nu au generat o reactie pozitiva din partea aradenilor, poate duce la un gest critic. Dar de la o critica la faptul de a-l declara " persona non grata", este un pas urias. In ceea ce ne priveste, UDMR nu are intentia sa se declare partizanul nici uneia din parti, dar dorim ca Ministrul Transporturilor sa reanalizeze aceasta pozitie negativa si sa arate o deschidere spre solutionare. Adica sa nu persiste in repetarea aceleiasi greseli.

- PUNR: "Taranistii au facut exces de zel"

Mos Ioan, presedinte PUNR Arad: Pozitia membrilor marcanti ai PNTCD Arad nu se situeaza intr-un context firesc. Motivele pe care ei le invoca, cu privire la activitatile Ministerului Transporturilor pe plan national si mai ales, in Arad, le consider un exces de zel. Nu vreau sa-l acopar pe Basescu, dar fata de activitatile altor ministere, la Transporturi se vede ca s-a infaptuit ceva. Nu insusesc astazi punctul de vedere al celor care sustin orbeste construirea podului cu scoaterea liniei de cale ferata in afara Micalacii, pentru ca acest lucru este costisitor si presupune o durata de constructie foarte mare. Oamenii Aradului nu prea se bat pentru problemele orasului, decat aici, acasa, pentru a arata electoratului aradean ca fac si ei ceva. Concluzionand, nu agreez sub nici o forma pozitia adoptata de taranistii aradeni.

- PSM: "N-au decat sa-l suporte!"

Teodor Patrauta, presedinte PSM Arad: Este de apreciat vizita sa in Arad pentru ca scoate in evidenta interesul pe care il are pentru judetul nostru. Din punctul nostru de vedere, pentru ceea ce face pentru Arad il apreciem, dar pentru ce face in calitate de ministru, in general, consideram ca este mai mult vedetism politic. De vreme ce taranistii s-au asociat cu PD-ul, n-au decat sa-l suporte. "Non grata" intr-o casatorie inseamna divort. De ce nu se separa in fapt? Noi credem ca ruptura intre cele doua partide este inevitabila si nu ne surprind astfel de atitudini.

Astazi se implinesc patru ani de cand Radio Arad a iesit pentru prima data in eter. Echipa de realizatori ai programelor acestui post de radiop le-a pregatit aradenilor o surpriza. Cu incepere de la ora 16,00, toata lumea este invitata la strandul "Neptun", la terasa Corleone. Cei prezenti se vor bucura de un program bogat si variat, vor putea participa la concursuri cu premii interesante, pescurt, se vor putea distra de minune. Cine doreste sa sarbatoreasca alaturi de Radio Arad, sa fie astazi la strand !

Manifestarea folclorica traditionala de pe Muntele Gaina, Targul de fete, se va desfasura incepand de sambata 18 iulie, intre orele 18-24, cu un concert de muzica rock (o inovatie!), sustinutde formatiile Mass Media (Alba Iulia) si Riff (Sibiu), continuand cu alte programe distractive, discoteca si focuri de tabara. Duminica 19 iulie, intre orele 9-13, va avea loc un Spectacol folcloric sustinut de ansambluri folclorice si solisti vocali din judetele Alba,Arad, Cluj si Bihor. Judetul Arad va fi reprezentat de ansamblul folcloric din Siria, formatia de dansuri populare din Dieci, solistii vocali Petru Ursulescu, Aurel Budugan si rapsodul popular Ioan Lucaci din Berindia.


16 iulie 1998

Documentatia intocmita de Agentia de Protectie a Mediului Arad (APMA) in vederea declararii oficiale ca rezervatie naturala a Luncii Muresului inferior a fost trimisa, zilele trecute, Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor naturii din cadrul Academiei Romane. Directorul APMA, Viorel Biscareanu,ne-a declarat ca avizul Academiei ar putea sosi pana la sfarsitul acestei luni, urmand ca proiectul sa fie trimis Ministerului Mediului spre aprobare. Rezervatia "Lunca Muresului Inferior" se va intinde pe o suprafata de circa 11.000 de hectare, dintre care 6.000 de hectare reprezinta paduri. Rezervatia va fi constituita in regim transfrontalier, din albia Muresului pana la frontiera cu Ungaria, urmand ca si aceasta tara sa infiinteze o rezervatie in continuarea celei aradene, pe o suprafata de 3.500 de hectare. In prezent, 1,2% din suprafata judetului nostru este protejata ecologic prin rezervatiile naturale existente deja, iar prin declararea noii rezervatii din Lunca Muresului acest procent se va dubla, ajungand la 2,5% ,peste media pe tara. Avantajele infiintarii acestei zone ecologice sunt, in principal, ocrotirea mai eficienta a speciilor de animale pe cale de disparitie si a arborilor seculari, ce vor fi conservati pe o suprafata de 57 de hectare.

La Timisoara, in zilele de 25 si 26 iulie 1998, va avea loc faza zonala de tir vanatoresc. In orasul de pe Bega trei aradeni vor concura pentru obtinerea unui loc fruntas. Cei care se vor clasa pe primele sase locuri se vor califica pentru faza "pe regiuni", care va avea loc la Alba Iulia, tot in aceasta vara. In alta ordine de idei, lasand la o parte concursul, Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi ne-a informat ca de la data de 1 august 1998 se va deschide vanatoarea la gugustiuci, turturele si la porcii mistreti care produc pagube in culturile agricole. Din 15 august 1998, se va deschide vanatoarea si la rate.

Executivul va analiza oportunitatea modificarii hotararii de guvern prin care Sanevit Arad (SAN) a fost declarat unic producator de seringi si ace si potrivit careia unitatile sanitare au obligatia sa achizitioneze aceste produse numai de la unitatea aradeana pana in 2001, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Alexandru Ciocalteu, secretar de stat in MS. Cincisprezece unitati producatoare de seringi de unica folosinta, dintre care sase romanesti, au depus la ministerul sanatatii un memoriu prin care atentioneaza conducerea MS ca prin declararea Sanevit ca unic producator a fost incalcata legea concurentei. Prezent la conferinta de presa de miercuri, Francisc Barany, fost ministru al Sanatatii, a apreciat subiectul Sanevit ca o "furtuna intr-un pahar cu apa". El a apreciat ca, in 1991, guvernul de atunci a dat Sanevit o garantie de 38 milioane de dolari pentru crearea unei fabrici de seringi si ace de unica folosinta. La vremea aceea, societatea aradeana era o intreprindere cu capital majoritar de stat. Intre timp Sanevit a devenit societate privata, dar garantia guvernamentala nu i-a fost retrasa.

Ieri a luat sfarsit vizita in judetul Arad a lui Fernando Lozano Hernando - presedinte al subcomisiei de turism din cadrul comisiei regiunilor periferice maritime a Adunarii Regiunilor Europei si in acelas timp director la Institutul de Relatii cu Europa a Regiunii Baleare (Spania). Incheierea vizitei la Arad, a fost marcata printr-o conferinta de presa sustinuta la Consiliul Judetean Arad. Vizita lui Fernando Lozano Hernando survine la nici trei saptamani dupa ce o delegatie a Consiliului Judetean Arad a itreprins o vizita, de lucru, in Regiunea Baleare. Regiunea Baleare are o experienta de peste 100 de ani in turism, 99% din veniturile acestei regiuni realizandu-se din aceasta activitate economica. Scopul vizitei la Arad a oaspetelui spaniol la constituit dezvoltarea relatiilor inter-regionale intre Arad si Baleare, in domeniul turismului. Aceasta vizita, desi de scurta durata, i-a facut lui Fernando Lozano Hernando o impresie extraordinara din punct de vedere al potentialului turistic aradean. Domnia sa a fost impresionat de peisajele din zonele Halmagiu, Halmagel, Minis, Baratca, Gurahont si, nu in ultimul rand de statiunea Moneasa. Acesta a apreciat ca cu multa vointa si ceva investitii, Moneasa ar putea deveni profitabila.

Timpul nefavorabil din ultimele zile a facut ca secerisul graului sa se desfasoare mai lent decat era planificat. Astfel, pana acum nu s-a recoltat decat circa 3500 ha, reusindu-se o productie medie de 3100 kg/ha. In schimb, la orz secerisul se afla pe ultima suta de metri, ramanand in lucru mai putin de un sfert din program. In paralel, producatorii agricoli au trecut la recoltatul ovazului,unde suprafata insamantata este de 11.400 ha.


15 iulie 1998

CET Arad, impreuna cu alte patru unitati similare din tara, face parte dintr-un program al guvernului olandez de realizare a unor centrale ecologice. La Arad firma olandeza Eneco, in colaborare cu alte companii din "Tara lalelelor", intentioneaza sa puna in functiune un grup de 50MW. Centrala va fi alimentata cu gaz metan pentru a reduce poluarea atmosferei. In prezent, proiectul se afla in faza de studiu de fezabilitate. Studiul va fi finalizat in cursul lunii august 1998, cand se vor prezenta mai multe moduri de realizare a centralei. In functie de sursele de finantare se va alege una din variantele constructive. Dar, totul depinde de bani...

Dupa cum se stie, S.C ASTRA Vagoane S.A. (ASV) Arad a semnat un contract cu SNCFR.. Obiectul acestuia consta in fabricarea de catre firma aradeana a zece vagoane AVA-200 in cursul acestui an.Valoarea contractului este de 104 miliarde de lei. Pana la aceasta ora a fost finalizat si livrat un vagon, urmand ca pana la sfarsitul lunii sa fie terminate inca doua vagoane. Cu toate acestea, SNCFR n-a achitat pana acum nici macar un leu. Ing. George Albu, directorul general al S.C. ASTRA Vagoane S.A., ne-a declarat: "Din informatiile pe care le detinem Ministerul Finantelor nu a aprobat pana in prezent fondurile pentru SNCFR. Motivul se pare ca este intarzierea cu care s-a votat bugetul de stat pentru 1998, care inca nu este operational in totalitate. Din discutiile pe care le-am avut cu oficialii SNCFR sunt sanse ca in decurs de cateva saptamani sa primim prima transa din contract. Cu cele 30 de miliarde de lei am putea continua productia pentru celelalte vagoane de acest tip, pe care le-am putea finaliza pana la sfarsitul lunii octombrie."

Inspectoratul Scolar Judetean Arad a stabilit centrele scolare la care se va sustine in toamna bacalaureatul pentru absolventii respinsi in vara, cat si pentru cei care nu au luat sau nu s-au prezentat in ultimii trei ani la bacalaureat. In municipiul nostru vor fi organizate examenele de bacalaureat la Grupul Scolar "Iuliu Maniu", Grupul Scolar "Aurel Vlaicu", Grupul Scolar de Industrie Usoara, Grupul Scolar de Industrie Alimentara, Grupul Scolar de Industra Lemnului si Grupul Scolar C.F.R. In judet bacalaureatul se organizeaza la Grupul Scolar "At. M.Marinescu" din Lipova si la Liceul Teoretic din Sebis. Taxa de inscriere este de 175.000 lei si se plateste la centrele respective pana in ultima zi a inscrierii la bacalaureat. Se estimeaza ca la editia din toamna a Bacalaureatului ´98 sa se inscrie aproximativ 200 de candidati.

Cu doua zile in urma , postul de purtator de cuvant al Prefecturii Arad a fost desfiintat de prefectul Gheorghe Neamtiu. Surse din cadrul Prefecturii Arad ne-au declarat ca postul, care era ocupat pana acum de Dacian Tolea, a fost desfiintat in urma reorganizarii acestei institutii, noua organigrama fiind emisa de Gheorghe Neamtiu. Pe langa Dacian Tolea, de relatiile cu presa au mai fost desemnati sa se ocupe Radu Stoian, seful Directiei Juridice si Marius Buftea, seful viitorului Birou de Strategii si Programe ale Guvernului din cadrul Prefecturii, ce va fi infiintat incepand cu data de intai august. Unele voci din Prefectura Arad spun ca adevaratul motiv al desfiintarii postului de purtator de cuvant ar fi acela ca prefectul Neamtiu doreste sa restranga relatiile cu presa, care nu au fost prea bune in ultima perioada.

In perioada 14-17 iulie 1998, se vor produce ploi cu caracter de aversa foarte insemnate cantitativ (25 de l/mp in 24 de ore), care vor afecta si partea de vest a tarii, deci si judetul nostru. Este posibila o crestere a nivelului apelor raurilor peste cotele de atentie. Organele administratiei publice locale ne-au asigurat ca vor revedea masurile prevazute pentru asemenea situatii si le vor pune in aplicare daca va fi cazul.


14 iulie1998

Datorita inundatiilor care au afectat tara in ultimele saptamani, zonele afectate au fost vizitate de foarte multe comisii care doreau sa stabileasca nivelul pagubelor si sa faca rapoarte prin care sa-i informeze pe cei care conduc asupra a ceea ce s-a intamplat. La Savirsin in urma cu aproximativ noua zile, au descins doi inspectori ai Uniunii Europene, care au venit sa observe si sa inregistreze pagubele produse de apele Muresului, pentru a putea intocmi un raport complet. Primarul localitatii Savirsin ne-a declarat ca "Uniunea Europeana va analiza pagubele produse de ape si va hotari in ce va consta ajutorul pe care il va trimite."

Duminica s-a intors, dintr-o delegatie in Germania, comandantul Aeroportului Teritorial Arad, Gheorghe Udrescu. Vizita, inceputa miercuri, a durat patru zile si a avut ca scop achizitionarea de echipamente tehnice necesare aeroportului nostru. A fost contactata firma Kupperweisser, cu care a fost semnat un precontract de achizitionare a echipamentelor de "mana a doua". S-a reusit rezervarea, atat pentru aeroportul din Arad cat si pentru alte doua unitati de acest gen din tara, a unor echipamente de deszapezire si de dezghetare a pistelor. In opinia comandantului Udrescu, oferta este deosebit de buna, mai ales din punct de vedere financiar. Aceasta afacere era absolut necesara din moment ce Aeroportul Teritorial Arad nu mai are in dotare astfel de echipamente.

Despe faptul ca in acest an, elevii care au absolvit gimnaziul nu s-au inghesuit sa se inscrie la liceu, am mai scris. Iata insa ca datele furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean Arad vin sa confirme acest lucru. Desi existau 3100 de locuri, in cele 38 de unitati scolare care au sustinut examen de admitere saptamana trecuta, s-au inscris si au participat la examen doar 2600 de copii. Interesant este ca diferenta dinre cei care au absolvit scoala generala si cei care au optat pentru examenul de admitere nu se regaseste nici in numarul celor care prefera sa intre la clasele de profesional si in acest caz oferta depasind cu mult cererea. Daca acesti elevi nu se vor prezenta in sesiunea de admitere din 17,18,19 august, atunci cand vor putea participa si corigentii, Inspectoratul Scolar Judetean va trebui sa renunte la clasele ce nu vor avea elevi. Acest lucru va duce implicit si la pierderea de norme didactice, fiind astfel afectati si profesorii. Exista scoli in judetul nostru care desi au clase de meserii cu cel putin 25 de locuri, nu au decat 2-3 inscrisi si admisi.

Zilele trecute sportul araden a inregistrat inca un succes de prestigiu pe plan international. Performanta ii apartine luptatorului Adrian Ozsda (de la CSS "Gloria" Arad, pregatit de prof. Spiridon Stanciu) care la Campionatele Europene de juniori, desfasurate la Tirana (Albania) a cucerit medalia de aur si, implicit, titlul de campion continental la categoria 65 Kg. Medalia de aur a lui Adrian Ozsda, singura obtinuta de delegatia sportivilor romani prezenti la aceste "europene", este cu atat mai valoroasa cu cat apartine scolii aradene de lupte greco-romane, ai carei experti s-au afirmat in ultimul timp atit pe plan intern, cat si international.


13 iulie 1998

Deoarece piata agro-alimentara romaneasca este invadata de produse straine, in timp ce producatorii autohtoni n-au unde sa-si desfaca produsele, Asociatia "21 decembrie Arad ", impreuna cu sindicatul din agricultura localasi-au propus sa picheteze vamile aradene si sa blocheze in acest fel importul de produse agro-alimentare. Astazi, la ora 10,00 reprezentantii sindicatelor vor avea o intalnire cu oficialii locali la Directia Agricola Arad, iar la ora 11,00 va fi sustinuta o conferinta de presa. Se intentioneaza antrenarea in aceasta miscare a tuturor sindicatelor de profil din tara si, in final, sensibilizarea guvernantilor in a-si modifica strategia in acest domeniu in sensul protejarii si subventionarii produselor agricole indigene. ("Un articol in cotidianul national Romania Liber pe aceasta tema.")

Muzeul Judetean ne-a obisnuit ca in fiecare vara, sa desfasoare o serie intreaga de actiuni menite sa imbogateasca patrimoniul cultural aradean si chiar national. Astfel dupa ce saptamana trecuta anuntam deschiderea taberei etnologice de la Buteni, am mai aflat ca la Cladova, in perioada sfarsitului lunii iulie si inceputul lunii august,se va desfasura o cercetare avand ca loc pentru sapaturi Dealul Cetatii. Vor participa elevi din localitatile Lipova, Cladova, Paulis, Radna si studenti de la Facultatea de Stiinte Umanist-Crestine a Universitatii V. Goldis, care isi vor efectua practica de vara cu acest prilej. Cazarea acestora se va face la baza "Brotacelul" de la Cladova. La Savarsin, in luna august,in cadrul cercetarilor arheologice ale muzeului judetean vor mai avea loc si alte sapaturi, pentru a se reusi descoperirea unor noi vestigii care sa aduca amanunte despre perioada dacica.

Sambata in incinta Complexului Corleone, deschis pe strandul "Neptun", s-a desfasurat un spectacol sustinut de Palatul Copiilor Arad, sub genericul "Te salut tinerete !", realizat pe osatura noii formatii de muzica usoara "Mini Excelsior" formata din copii de 6-11 ani. Acestia au interpretat piese muzicale de altadata. La reusita spectacolului si-au adus contributia si fetele de la Cercul de dans ritmic si aerobic, fetele de la Cercul de creatie vestimentara si manechine, impreuna cu solisti de muzica usoara si formatia "Tera" din Arad, tot de la Palatul Copiilor. Regia si scenariul au fost asigurate de profesorul Iulian Vicol, conducatorul cercului de muzica usoara. Daruirea si frumusetea micutilor interpreti care s-au confruntat cu scena au facut din spectacol o feerie. Intrebandu-l pe patronul Complexului Corleone, Leontin Aslau, deunde acest interes pentru copiii aradeni, domnia sa ne-a raspuns: "Ma gandesc la copilaria mea cu nostalgie, aducandu-mi aminte de Parcul Copiilor, care pentru acea vreme insemna mai mult decat o minunatie. Spectacolul de astazi initiaza startul unui viitor parc de distractii, ce va fi dedicat in majoritate pentru copii si tineret. Oferindu-mi serviciile si spatiul pentru asemenea spectacole,nu le consider nici ajutor , nici sponsorizare, ci pur si simpu un dar pentru copilarie."

Spre sfarsitul acestei luni,FPS va scoate la licitatie pachetele de actiuni detinute la mai multe societati din judetul Arad. Si, pentru ca sunt societati mijlocii, licitatiile se vor tine in Arad, in organizarea FPS - filiala Arad, care se ocupa de procesul de privatizare a societatilor mici si mijlocii. Dupa 20 iulie a.c.,se va incerca privatizarea societatilor Delta S.A.(DEDA), Comtex S.A., Laurul Gurahont (LAUX). Despre fabrica de conserve "Laurul" s-ar fi interesat firma oradeana "European Drinks". Daca privatizarea reuseste, fabrica din Gurahont ar avea o sansa de redresare, dupa ce, din cauza greutatilor din ultimii ani, mai multi angajati au fost disponibilizati, iar activitatea societatii s-a redus considerabil. In 8 august, la Bucuresti, FPS Bucuresti va incerca vanzarea actiunilor detinute de Agrozootehnica -Ceala (CALA) ( 98, 6 %)prin negociere directa. E posibil ca, in scurt timp, sa fie organizate licitatii pentru vanzarea actiunilor la "Parc" (PARA)(70%); "Teba" (TEBA)(97,9 %), societati care au mai fost scoase" la privatizare".


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.