LinkExchange Member Free Home Pages at GeoCities

title

fax.gif (255 bytes)PE SCURT:  


23 Mai 1998

In intentia declarata de imbunatatirea activitatii si impulsionare a angajatilor primariei municipiului. Primarul Valentin Neamt a facut unele modificari la nivelul conducatorilor de servicii. Astfel, sefa serviciului "Relatii cu publicul", Viorica Graur, a fost transferata pe postul de conducator al serviciului "Disciplina in constructii", locul sau fiind ocupat de Ladislau Beteg, fost incadrat la Oficiul Juridic. De asemenea, rolul de purtator de cuvant al Primariei, detinut pana acum tot de Viorica Graur, i-a fost incredintat lui Gabriel Moldovan, responsabilul cu probleme legate de protectia civila. Primarul Neamt spera ca fiecare dintre cei noi investiti in functii sa contribuie la imbunatatirea activitatii sectoarelor de care vor raspunde.

Zilele trecute, Ionel Rusu, presedintele sindicatului liber ASTRA (vagoane), facea o surprinzatoare declaratie : "Am informatii, de la persoane de incredere si bine documentate, ca deputatul PNTCD, Radu Ghidau, unelteste intr-un cerc restrans pentru schimbarea actualei conduceri a S.C. ASTRA S.A.(ASV). Acesta ar urmarii sa aduca la carma societatii persoane din anturajul sau (fosti colegi de facultate si alte cunostinte). In acest scop, Radu Ghidau vrea sa faca demersuri pe langa primul ministru. Eu zic ca numai de asa ceva n-ar avea nevoie acuma uzina noastra,in plin proces de relansare a activitatii, cand multe firme straine sunt interesate de noi. In plus, actuala conducere si-a demonstrat cu prisosinta pricepere in rezolvarea problemelor intreprinderii". Cel vizat, deputatul Radu Ghidau, ne-a declarat raspicat: "Nu am o asemenea intentie. N-am facut si nu voi face demersuri pe langa premier pentru schimbarea conducerii ASTREI. Liderul Rusu, vorbeste prostii!". Nici directorul general al uzinei, George Albu, nu cunoaste nimic despre asemenea "invarteli". Si totusi, am adauga noi, de obicei nu iese fum fara foc.

Transportul combinat nu este o inventie noua. Aceasta modalitate este folosita de multa vreme, atat in tarile occidentale, cat si la noi. Caracterul combinat al transportului provine din folosirea a cel putin doua modalitati de transport. Combinatia cea mai des uzitata se refera la transportul rutier si cel pe cale ferata. Transportul combiat este de doua feluri: insotit si neinsotit. In primul caz exista anumite avantaje legate de securitatea transportului si de reducerea primelor de asigurare. In aceasta categorie se incadreaza sistemul RO-LA. Modalitatea amintita presupune incarcarea TIR-urilor pe platforme de tren. La inceput, platformele nu presupuneau o tehnologie deosebita, ele fiind adaptate doar intr-o masura foarte mica. Odata cu trecerea timpului au fost concepute vagoane-platforma speciale, care asamblate formeaza o garnitura speciala pentru acest gen de transport. Al doilea caz se refera la transportul neinsotit, cu containere speciale. Majoritatea transporturilor combinate sunt de acst fel. Avantajele prezente la aceasta modalitate consta in volumul mult mai mare de marfuri transportate, cat si in economiile realizate legate de plata insotitorilor. Transportul intermodal, atat insotit cat si neinsotit este impus de necesitatile schimburilor comerciale inter-europene si nu numai, intensive pe axa Europa Centrala si de Vest, cu Sud-Estul europei si Orientul Mijlociu.In cadrul acestor schimburi, Romania este plasata practic in mijlocul axei, asigurand atat legatura neaparat necesara intre cele doua zone, cat si distributia zonala pentru marfurile tranzitate. Aradul, ca principala poarta in vestul Romaniei, este in plus favorizat prin situarea sa la distante care, cuprinse intr-o raza de 1000 de Km, pornind de la Arad, ating practic, toate tarile central-europene. Activitatile de transport intermodal vor fi realizate plecand in principal de la terminalul complex aflat in proprietatea societatii Romania-Combi S.A.

La Poznan, in Polonia, zilele trecute s-a desfasurat o traditionala si puternica regata internationala de caiac-canoe. Cu acest prilej utistul Ionel Capitan, component al formatiei reprezentative, si-a etalat din nou valoarea obtinand rezultate excelente. Astfe, in proba de Kaiac 4500 m, el s-a clasat pe locul I alaturi de Alexandru Ceausu, Marius Banica si Mircea Sima. Intr-o alta proba caiac - 21000 m - Capitan a ocupat pozitia secunda impreuna cu A.Ceausu. Ambele performante au fost inregistrate in intrecerea juniorilor. Mult succes si pe viitor!

Iulian Raicea, legitimat la CSM CONAR Arad, a fost prezent la o suita de competitii in Luxemburg si Germania, obtinand rezultate de prestigiu. Astfel, la Grand Prix-ul desfasurat in Luxemburg, pistolarul aradean a reusit clasari pe locurile I si II , cu 586 de puncte (+ 98, in finala), respectiv 589 de puncte, in timp ce la turneele de la Achaffenburg si Belin (Germania), Raicea a ocupat pozitia a patra. Felicitari!


22 Mai 1998

Presedintele Consiliului Judetean Arad Dan Ivan, a adresat o invitatie conducerii Directiei Regionale a regiunii Veneto din Italia, de a trimite o delegatie la Arad, in cursul lunii viitoare, pentru continuarea discutiilor pe marginea viitoarelor relatii economice intre judetul nostru si regiunea italiana. Invitatia a fost facuta in urma vizitei pe care a intreprins-o zilele trecute la Arad secretarul regiunii Veneto, Luca Bellotti. Acesta a fost prezent la Arad in cadrul vizitei pe care a efectuat-o in mai multe judete din tara (Arad, Bihor,Cluj), invederea realizarii unui parteneriat intre regiuni. In cursul zilei de miercuri, Dan Ivan a primit din Veneto confirmarea acceptarii vizitei pe care o va face delegatia italiana in Arad luna viitoare. Purtatorul de cuvant al CJA Cristian Sallai, ne-a declarat ca italienii din Veneto sunt interesati sa investeasca in turism si in sectorul sanitar si social al judetului Arad. (Vezi si: Se incearca micsorarea "distantei" dintre Arad si regiunea Veneto - Italia)

Numarul somerilor din Romania inregistrat la oficiile de forta de munca si somaj era, la data de 20 mai 1998 de 922.716 persoane, reprezentand o rata a somajului de 9,2%, informeaza Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Judetele in care rata somajului se mentine cu mult peste media pe tara sunt: Vaslui (16,4%), Valcea (14,3%), Hunedoara (14,1%), Botosani (13,5%), Suceava (12,8%), Braila (12%), Neamt(14,8%), Tulcea (11,/%). Sub nivelul ratei somajului se situeaza judetele Arad(5,8%), Bihor (4,7%), Timis (4,1%), Satu Mare (4,6%), Ilfov (4,8%), si municipiul Bucuresti (4,6%). Pe categorii socio-profesionale, muncitorii continua sa detina ponderea cea mai mare in numarul total al somerilor indemnizati, respectiv 76,4%, persoanele cu studii medii 21,3%, iar cele cu studii superioare cu 2,3%.

Ieri, la sectia Psihiatrie a Spitalului Municipal de pe strada Octavian Goga a sosit un transport din partea clinicii de psihiatrie din orasul Wil (Elvetia). Colaborarea cu clinica elvetiana a inceput in primavara anului trecut, cand medicii din Wil au contactat sectia de psihiatrie din Arad, aducand cu ei diverse materiale... lipsa (!) in dotarea sanitara romaneasca. A urmat o alta vizita in septembrie 1997 iar acum acest transport. S-au adus materiale de constructii pentru reparatii fatada, zugraveli si renovari in cladirea psihiatriei, peste 20 de paturi, majoritatea hidraulice, lenjerie, diverse materiale sanitare, mobilier medical, echipament de protectie pentru personal, obiecte si racorduri sanitare. Valoarea transportului este de 305.348.186 lei (53.141 franci elvetieni).

Duminica, 24. mai 1998, lociutorii comunei Gurahont sarbatoresc un eveniment deosebit. Prin grija organelor locale, va avea loc dezvelirea bustului a celui care a fost Prefectul Zarandului, cunoscut patriot si inflacarat aparator al drepturilor celor care au trait si muncit in Tara Zarandului, Ioan Buteanu. Dupa cum spunea domnul Ioan Florea, primarul Gurahontului, ceremonia dezvelirii bustului - opera a unor cunoscuti sculptori din tara noastra - va incepe la ora 10 cu o slujba de sfintire oficiata de paritele Dorel Mot. Numeroase personalitati stiintifice vor vorbi despre insemnatatea eroului in viata poporului roman. Un program cultural va incheia seara seria manifestarilor. In final va avea loc traditionala hora taraneasca sustinuta de ansamblul artistic "Doina Crisului" la caminul cultural. Sunt invitati la Gurahont pentru a participa la aceste omagieri, toti cei care simt romaneste.

Recent Monica Brosovsky si colegele sale de la B.C. ICIM s-au intors din Israel, unde nationala feminina a tarii noastre a disputat turneul de calificare pentru C.E. din 1999. Dupa evolutii de senzatie, care au pus pe ganduri crema impresarilor baschetului european, Monica a declarat: "daca plec, jur ca peste un an voi reveni".


21 Mai 1998

Marti 19 mai, S.C. ASTRA S.A. (ASV) - vagoane Arad a fost vizitata de o delegatie a companiei americane Trinity (Texas), cel mai mare producator de vagoane de marfa si calatori din SUA. Dupa spusele lui Gheorghe Albu directorul general al ASTRA, acestia ar fi interesati in special de o colaborare vizand fabricarea de vagoane marfa. Compania Trinity este foarte interesata in a patrunde pe piata europeana, indeosebi pe cea din centrul si estul continentului. Americanii au mai vizitat fabrici similare din Slovacia, Polonia si Romania, dar dupa cat se pare, sunt de parere ca cea mai apropiata de exigentele lor este ASTRA. Impreuna cu Trinity, cinci mari companii producatoare de material rulant din lume sunt interesate sa investeasca la ASTRA. Pentru vanzarea cotei de 70%, pe care o detine Uzina aradeana de Vagoane, FPS va organiza pana la finele acestui an o licitatie. Concurenta este deja destul de mare, ramane doar ca firma cu cea mai buna oferta sa castige.

Pentru prima data la noi in tara, familiile cu teri gemeni se vor intalni in 27-28 iunie, la Arad. Preotul Viorel Merlusca este presedintele fundatiei "Sf. Nicolae"din Arad, singura organizatie din Romania care se ocupa de tripleti. Domnul Merlusca ne-a declarat ca la sfarsitul lunii viitoare peste 20 de tripleti, cu varste cuprinse intre un an si 30 de ani, vor fi prezenti in orasul nostru. In Romania traiesc la ora actuala cateva sute de gemeni si doar cateva zeci de tripleti. Evenimentul national va fi amplu sprijinit de Consiliul Local Municipal Arad si de alte institutii publice si societati comerciale locale.

Vicepresedintele CNS Cartel Alfa Adrian Cojocaru si presedintele Uniunii Federale CERES Gheorghe Ionescu, s-au aflat in vizita la Arad. S-a desfasurat astfel, intalnirea periodica la nivelul judetului intre sindicalistii din agricultura si industria alimentara. Printre principalele probleme aflate pe ordinea de zi s-au numarat: eficientizarea structurii teritoriale si organizarea ei pe principii democratice, culegerea informatiilor de la sindicalistii din sectoarele de baza, gasirea de solutii pentru rezolvarea problemelor din cele doua ramuri ale economiei, stadiul negocierilor contractelor de munca la nivel national si de ramura (agricultura, industrie alimentara), precum si probleme legate de administrarea in comun a patrimoniului sindical. Vicepresedintele Cartelului Alfa a mai poposit ieri si in mijlocul sindicalistilor de la Indagrara pentru a incerca sa solutioneze situatia critica creata intre sindicatul de aici si patronat.

La sediul organizatiei judetene a PSM Arad a avut loc, luni prima consfatuire judeteana la care au participat majoritatea consilierilor locali ai PSM, alesi in primavara anului 1996. In deschiderea consfatuirii, Teodor Patrauta - presedintele PSM Arad si consilier judetean, a prezentat un material cuprinzand principalele concluzii desprinse din activitatea celor alesi pe listele PSM-ului aradean. S-a hotarat constituirea unei Conferinte permanente, o structura organizatorica a tuturor celor 39 de consilieri locali ai PSM Arad, condusa de un birou format din sapte membrii. Biroul a fost format din consilierii : Gheorghe Bes (Santana), presedinte Mariana Coser (Buteni), secretar Mircea Groza (Arad), Petru Iliuta (Pancota), Sever Barcoti ( Ineu), Iancu Hard (Plescuta), Ana Tucudean (Sofronea) - membri.

Un miting aviatic national va avea loc sambata dimineata, pe Aeroportul International Arad. Aceasta manifestare este prima organizata in acest an in tara noastra si deschide sezonul de zbor pe anul 1998. Mitingul aviatic are caracter de agrement cu elemente de spectaculozitate si consta in zboruri de acrobatie, evolutii demonstrative, remorcare planoare, vanare de balonase, lansari de parasutisti si zbor cu balonul cu aer cald. Demonstratiile vor fi sustinute de 39 de participanti sportivi din Arad, Bucuresti, Deva, Ploiesti si Timisoara cu cinci avioane, patru planoare, un motoplanor, 12 parasute si un balon cu aer cald. Manifestarea de sambata este precedata de doua zile de antrenamente care se vor desfasura astazi si maine pe Aeroportul Arad. Mitingul aviatic va dura circa doua ore, incepand de la ora 9:30. In deschidere vor avea loc evolutii demonstrative cu aeromodelele de la cercul de aeromodelism al Palatului Copiilor. Mitingul este organizat de Consiliul Judetean, Aeroclubul "Traian Vuia" din Arad si Aeroclubul Romaniei si se doreste sa aiba loc in fiecare an, aceasta fiind prima editie. Suma necesara pentru acoperirea cheltuielilor de organizare a fost estimata la circa 40 de milioane de lei, din care 10 milioane vor fi suportate de bugetul CJA, restul sumei sperandu-se ca va fi obtinuta din sponzorizari. Participarea publicului la eveniment va fi libera.


20 Mai 1998

Nu mai este de mult nici o noutate ca scoala romaneasca este foarte apreciata in strainatate. Acest lucru este reconfirmat, daca mai este nevoie, si de recentul succes al tanarului Radu Ban, primul aradean admis la prestigioasa Universitate Harvard din SUA, specializarea "relatii internationale". Elev in clasa XII-a, la Liceul "Moise Nicoara", sectia matematica-fizica si engleza intensiv, Radu Ban a reusit intr-adevar o performanta de exceptie. "Aventura" lui a inceput in vara anului trecut cand a demarat stangerea de informatii privitoare la ofertele universitatilor din strainatate. "Apoi le-am scris" - ne spune Radu- "comunicandu-le ca m-ar interesa anumite specializari, despre care vreau mai multe informatii, si bineinteles si cele de ordin financiar". In faza urmatoare, Radu a primit formularele de inscriere, testele de verificare a cunostintelor (prin Fundatia Soros) care s-au incheiat cu interviul final, dat pe 9 decembrie 1997 la Bucuresti, iar la inceputul lunii aprilie, Radu Ban a primit vestea cea mare: admis la Universitatea Harvard din SUA. Privitor la teste, Radu ne spune ca acestea urmaresc, pe langa cunostintele de limba si matematica, verificarea nivelului de inteligenta si prspicacitate. Cat priveste latura financiara, eviden deloc de neglijat, am aflat ca in cazul lui Radu, Universitatea Harvard ii va suporta integral costul scolarizarii (circa 33.000 doari/an) ramanand ca familia sa-i acopere transportul (circa 500 dolari). Amintim in final dar nu in ultimul rand, ca clasa din care face parte Radu este una de elita. Dovada in acest sens este si faptul ca, inca cel putin doi colegi, Oana Cheta si Razvan Miutescu, isi vor continua studiile in strainatate (Oana in Spania sau SUA, iar Razvan in SUA). Pana isi vor lua zborul (august-septembrie) pe tineri ii mai asteapta cateva nopti albe pentru ca vine Bac-ul.

Ajuns in acest an la a cincea editie targul "TRANSPORT- AR", organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura a Aradului, a fost deschis ieri 19 mai. La festivitate au fost prezenti: Remus Tanase  -   presedintele CCIA, Gheorghe Neamtiu - prefect al Aradului, Dan Ivan - presedintele CJA, Valentin Neamt - primarul Aradului, cat si reprezentanti ai Ministerului Transporturilor si oficialitati din judetul Bekes. Invitatii au subliniat importanta evenimentului si rolul acestuia in viata municipiului Arad. Trebuie observat ca "TRANSPORT-AR" a crescut ca marime si importanta, in fiecare an, ajungand ca acum sa participe 75 de firme din tara si strainatate. Caracterul international este garantat de prezenta unor agenti economici din Ungaria, Slovacia, Austria si Olanda. Cei interesati pot gasi aici tot ce le doreste inima, de la masini pana la anvelope si piese de schimb sau cosmetica auto. Atat expozantii cat si organizatorii au facut tot posibilul sa atraga cat mai multa lume. Astfel, cei de la CCIA au organizat un concurs, al carui castigator va primi o Dacie nou-nouta. Tot asa, in premiera, Politia rutiera din judetele Arad si Bekes au avut un stand comun in cadrul targului. Vizitatorii au putut face cunostinta cu Volkswagen-ul si Opel-ul pe care politia aradeana si maghiara le folosesc. Nici expozantii nu s-au lasat mai prejos, astfel ca alaturi de produsele si pliantele expuse, fiecare stand care se respecta a mai pus si cate o dama de toata frumusetea, pentru a atrage cat mai multi clienti. Un lucru inedit al acestui eveniment consta in faptul ca in cadrul targului, Compania de Transport public al Aradului serbeaza, ce-a de-a nouazecea aniversare. In anul 1908 orasul de pe Mures a fost primul din Romania care a inaugurat o linie regulata de autobuze, eveniment ce a insemnat nasterea oficiala a acestei companii.

Declinul continuu si de neevitat al candva celebrei statiuni Lipova se pare ca se apropie de final. Ajunsa, intr-o stare de degradare maxima, statiunea isi traieste ultimele zile. Putinele minute pe care a putut sa ni le acorde directorul, domnul Gheorghe Cociuban ne-au lamurit despre viitorul imediat al statiunii. Personalul a fost redus la minim pana la vanzarea statiunii, operatie care va avea loc in iunie. La licitatie s-au inscris deocamdata doi candidati: Apemin Lipova si un american de origine romana. Statiunea oricum se va inchide curand, de la 1 iunie fiind prevazute reparatii capitale. Starea jalnica a strandului si a cabinelor, canalizarea defecta, aprovizionarea cu apa potabila si reparatiile ce trebuiesc facute dotarilor, vor necesita fonduri de miliarde. Deasemenea starea parcului este deplorabila. Cei care au cunoscut anii buni ai acestei statiuni si n-au vazut-o ultimul timp ar avea o crunta deceptie vizitand-o. Oricum speram ca, cel care va castiga licitatia sa reuseasca sa readuca in circuitul balnear si turistic aceasta statiune, care candva era o mandrie a judetului.

La biroul "Relatii cu publicul" din cadrul Primariei Arad, au fost inregistrate 672 de acte, cererile de atribuire de locuinte din fondul de stat fiind cele mai multe. La telefonul aceluiasi birou au fost inregistrate 31 de reclamatii aproape toate privind starea jalnica a drumurilor din municipiul nostru. Odata cu incalzirea vremii, a luat amploare comertul ambulant stradal. Peste 90 de agenti economici s-au prezentat la casieria Primariei pentru a-si achita taxele necesare desfasurarii activitatii pe domeniul public.


19 Mai 1998

O delegatie a Consiliului Judetean este prezenta in aceste zile la Strasbourg, pentru a participa la sedinta plenara a Comisiei a V-a si sedinta grupurilor de lucru a Adunarii Regiunilor Europei (A.R.E.). Delegatia aradeana - formata din dl. Tasca Romulus, vicepresedinte al C.J.A., George Doble si Ionel Costin, consilieri judeteni - participa la invitatia Secretariatului General A.R.E. In cadrul sedintei plenare se vor analiza noile propuneri ale Comisiei Europene cu privire la reforma Fondurilor Structurale, obiectivele si contributia A.R.E. la procesul de extindere a Uniunii Europene. La sedinta grupurilor de lucru se vor dezbate subiecte referitoare la impactul extinderii Uniunii Europene asupra dezvoltarii Europei. Astazi si maine la Bilbao, in Spania, va avea loc sedinta Grupului de Strategie al A.R.E. in cadrul careia se va discuta despre rolul regiunilor in extinderea U.E., relatiile cu alte organisme regionale, precum si despre promovarea eficienta a regionalismului. La acesta intalnire va participa o alta delegatie aradeana, condusa de Pompilia Szellner, consilier judetean.

In cadrul intrevederilor de promovare a relatiilor interregionale, pe care judetul Arad le are cu diferite regiuni din Europa, ieri, presedintele Consiliului Judetean, Dan Ivan s-a intalnit cu secretarul regiunii Veneto din Italia, Luca Bellotti. Secretarul regiunii Veneto - una din cele mai dezvoltate regiuni ale Italiei - este prezent la Arad in cadru vizitelor pe care le efectueaza in mai multe judete ale tarii (Arad, Bihor, Cluj), in vederea realizarii unor contacte pentru un eventual parteneriat intre regiuni. Purtatorul de cuvant al CJA Cristian Sallai, informeaza ca la intalnirea de ieri cu reprezentantii regiunii Veneto s-a urmarit stabilirea unor relatii economice, sociale si pe plan administrativ.

Recent, inspectorii Centrului judetean de Metrologie (CJM) Arad au intreprins un raid prin pietele din judetul Arad pentru a verifica cum se mai fac ...masuratorile. Si... au cam avut ce vedea, depistand o serie de nereguli cu privire la cantare. Dintre comercianti prinsi cu " ocaua cea mica" amintim : societatile comerciale Craciunescu SRL Lipova, Amicii SRL ineu Lilmarin Arad, si Af Andra Pecica . Dupa cum ne-a informat dl. ing. Onut Negarla, inspector la CJM Arad, toti comerciantii au fost sanctionati cu cate o amenda de 600.000 lei in temeiul Ordonantei guvernului nr. 20 din 1992. Altfel spus, acestia utilizau in tranzactiile comerciale, cantare neverificate metrologicsau cu viza depasita. Or, se stie, acest fapt poate duce deseori la masuratori eronate. Toate, evident, in defavoarea cumparatorilor.

Orasul nostru ar putea fi legat direct de Germania, prin infiintarea unei linii aeriene Arad-Bonn-Köln. Directorul aeroportului aradean, Gheorghe Udrescu, a purtat discutii in acest sens cu managerul Aeroportului Bonn-Köln iar partea germana s-a aratat deosebit de interesata de infiintarea unor curse aeriene care sa lege cele doua aeroporturi. Discutiile cu germanii au avut loc de cateva saptamani, insa linia aeriana nu a fost infiintata pentru ca nu se gaseste o companie care sa asigure zborurile pe distanta Arad-Germania. TAROM nu are destule aparate nici pentru cursele interne. Gheorghe Udrescu ne-a precizat ca "aceste zboruri ar putea fi asigurate pana la urma tot de Compania TAROM , deoarece acesta urmeaza sa-si achizitioneze cateva aeronave noi in urmatoarele luni".

Ieri, o delegatie a Know-How-Found, apartinand de Guvernul Marii Britanii a avut la Prefectura Arad o intalnire cu autoritatile aradene. Intalnirea la care a participat prefectul Aradului, Gheorghe Neamtiu, primarul Aradului Valentin Neamt, si viceprimarul municipiului Arad, Ioan Darida, s-a dorit a fi o prima luare de contact cu autoritatile locale in vederea extinderii institutiei probatiunii de la judetul Arad, centru pilot in Romania pentru restul judetelor. Know-How-Found sprijina dezvoltarea colaborarii intre guvernul britanic si partenerii locali, care si-au asumat responsabilitati pentru implementarea sistemului de probatiune in Romania. In acest sens el a acordat centrului pilot de la Arad sprijin logistic si tehnic.


18 Mai 1998

Vineri, 15 mai, la Bucuresti a avut loc o intalnire a reprezentantilor Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si cea a Aradului cu mass-media centrala. Intalnirea desfasurata la Romexpo a avut ca scop prezentarea TIBCO si a parteneriatului realizat intre CCIA si CCIR. Prin Targul International de Investitii si Rompart-ul se vor dezvolta impreuna, incepand din acest an. Domnul George Cojocaru, presedintele CCIR, a subliniat importanta acestei colaborari, care are ca finalitate promovarea ofertei de investitii autohtone si atragerea capitalului strain. Presedintele CCIA, dl. Remus Tanase, s-a folosit de aceasta ocazie pentru a prezenta presei centrale si proiectul Arad International Business Center (AIBC), acesta beneficiind de o primire favorabila. Romania Libera la 13 Mai despre AIBC.

Vineri seara, la Prefectura locala, reprezentantii PNTCD, PNL, PSDR si UDMR s-au intrunit in "Consiliul Politic Aradean" si au hotarat - la cererea prefectului Gheorghe Neamtiu - schimbarea din functie a lui Pavel Belean, actualul director al Directiei Generale a Finantelor Publice Arad. Deoarece acest post ii revenea, conform algoritmului politic local, PNTCD-ului, reprezentantii celorlalte partide participante la sedinta au fost de acord sa semneze pentru retragerea sprijinului politic si inlocuirea din functie a lui Pavel Belean. Totusi reprezentantii PD Arad - neparticipanti la sedinta - a refuzat sa semneze acest protocol, motivand ca o astfel de decizie nu se poate lua fara o consultare prealabila a intregii coalitii politice aradene. Contactandu-l telefonic pe Pavel Belean, domnia sa ne-a declarat urmatoarele: "Nu am cunostinta despre hotararea Consiliului politic aradean. Raman surprins sa aflu de la dumneavoastra despre asa ceva si ma intreb de ce s-a luat indiscutie schimbarea mea, atata timp cat DGFP Arad este cotata ca una dintre cele mai bune din tara ?"

In aceasta seara, va avea loc adunarea generala a Clubului "Lions" din Arad, ocazie cu care va fi desemnat noul presedinte al clubului, ce avea mandat de un an. Acest eveniment va fi precedat de inaugurarea unei sali de recuperare din cadrul Spitalului de Pediatrie din Arad, obiectiv realizat in exclusivitate de Clubul "Lions" din Arad. "Lions Club" este o organizatie mondiala cu districte in intreaga lume, infiintata in deceniul II al secolului nostru. Initiatorul sau a fost un misionar care a fost profund impresionat de suferintele orbilor din India. Astfel, el a declansat o campanie de ajutorare a bolnavilor, fapt care a determinat nasterea "Lions Club", ai caror membri trebuie sa-si desfasoare viata si activitatea conform devizei "We serv" ( "Noi servim") . Conform Regulamentului, membru al clubului poate deveni o persoana cu o situatie materiala buna, dispusa oricand sa faca acte de caritate, Clubul dorindu-si sa creeze elite. Pentru intrarea in aceasta organizatie nu se face cerere, ci persoana respectiva trebuie sa fie recomandata de un membru al clubului, iar in urma discutarii acestei propuneri de membrii clubului este sau nu admis. Un singur vot este suficient ca persoana respectiva sa nu fie primita ca membru. Clubul "Lions" din Arad numara in prezent 20 de membri, iar presedintele sau, care isi incheie azi mandatul, este scriitorul Gheorghe Schwartz. Aceasta functie o va detine, tot pentru un an, actualul primvicepresedinte al clubului, Valeriu Campeanu - secretar general al Prefecturii Arad.

Fabrica de caramida din Pancota este una din cele mai mari aducatoare de profit din zona. Infiintata in 1930, nationalizata, fabrica de caramida s-a desprins din SC Armis SA (ARMK) in 1992, pornind pe un drum propriu, devenind SC Cerexim SA (CEMN) Pancota. S-a privatizat in 1996, prin vanzarea la licitatie publica a unui procent de 40% catre PAS (Programul Asociatiei Salariale). Restul de 60% a fost privatizat prin programul de privatizare in masa, astfel fabrica devenind 100% privata. Domnul Retter, directorul fabricii, ne-a spus: "In 1997 am produs 2.700.000 de caramizi arse, toate livrate la comanda catre SC Arcons, SC ICIM Arad, Conar SA. Pretul este de 650 lei bucata, in care e inclus TVA. Marca obtinuta e din cele mai bune, M100, casandu-se in clasa C3. Pana acum, in 1998 productia a pornit foarte bine, am imbunatatit calitatea caramizilor, dar vanzarile "scartaie" datorita neaprobarii bugetului (unele firme neputand plati) si mai ales a scaderii puterii de cumparare a cetateanului roman. Noi nu avem luate credite, ne descurcam cu banii proprii, ratele le FPS sunt platite la zi. Pe viitor ne dorim sa avem cumparatori mai multi".


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity.
www0a.gif (357 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.