title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 18 noiembrie 1999

Intalnire la varf intre sefii armatelor romane si maghiareExercitiul militar comun OPENING WINDOWS-RO-99, a adus in Arad sefii de Stat major al celor doua armate, respectiv g-ral de Corp de Armata, C-tin Degeratu si g-ral Lajos Fodor. Aflati in evidenta criza de timp, inaltii ofiteri romani si maghiari, participsnti la conferinta de presa, n-au spus nimic nou, discursurile acestora cantonandu-se in general intr-un limbaj politicos si diplomatic. Astfel, generalul Degeratu a punctat cateva momente de referinta din colaborarea militara romano- ungara, considerand-o "cea mai activa si mai productiva dintre tarile fostului Pact de la Varsovia si asta in ciuda faptului ca vorbim de o tara membra NATO si de una aspiranta la acest statut". Partea romana a reamintit presei: "aceasta cooperare militara a fost una dintre premisele integrarii Ungariei in NATO, fapt pentru care este posibil ca Romania sa fie sustinuta de tara vecina pentru a se integra la randul ei in Alianta". De cealalta parte, generalul Lajos Fodor, numit la carma armatei maghiare la l august 1999, a aratat ca "in pofida deciziei luate in summit la Madrid, nu exista fisuri in colaborarea romano-maghiara, cea mai buna dovada fiind crearea unei unitati militare mixte, care functioneaza peste asteptari. Cat priveste sustinerea intereselor Romaniei in fata organizatiei atlantice, sigur ca este posihil, insa, este o chestiune politica. Ma bucura insa, afirmatia omologului meu privitor la siguranta Romaniei cu un vecin ca Ungaria.". Acest lucru a fost intarit si de declaratia data in exclusivitate ziarului nostru de ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Ferencz Szöcs: "De mai multi ani, intre cele doua armate, relatiile sunt foarte bune, si acest lucru, cred eu, este imbucurator, avand o influenta benefica atat in sfera politicului cat si in alte domenii. Insa, sustinerea Romaniei in vederea integrarii in NATO poate veni doar din partea politicului, domeniu in care intre cele doua tari mai exista frecusuri".
Lucian Lagsaghi anunta proteste la BucurestiIn jur de 30 de lideri de sindicat, afiliati CNSLR Fratia Arad, s-au intalnit, luni, pentru a stabili daca in municipiu se vor organiza mitinguri de protest la adresa Guvernului. Lucian Lagsaghi, presedintele CVSLR Fratia Arad, ne-a declarat: "Avand timp scurt la dispozitie, la nivelul orasului Arad nu vor avea loc, cel putin deocamdata, actiuni de protest. Trebuia in in data de 18 noiembrie sa organizam un miting in Arad, dar am hotarat in sedinta de astazi (luni - n.r.) ca este mai bine sa nu organizam nimic. Totusi, vom participa cu 150 de oameni, pe 23 noiembrie, in capitala, unde ne vom solidariza cu celelalte organizatii afiliate CNSLR Fratia. " Scopul acestor actiuni de protest, care se anunta deosebit de spectaculoase, este, fara doar si poate, demiterea Guvernului Radu Vasile. "Deaorece Guvernul nu a respectat memorandumul incheiat cu sindiacatele, dar si datorita scaderii nivelului de trai sub limita suportabilitatii sau a politicii incompetente dusa de Executiv, suntem hotarati sa mergem pana la capat si sa ne continuam actiunile de protest." - ne-a mai declarat Lucian Lagsaghi.
Rectorul Ardelean si prof. Schneider pregatesc manifestarea stiintificaIn perioada 19-20 noiembrie 1999 se va desfasura in orasul nostru simpozionul cu tema "Influenta poluarii mediului asupra sanatatii omului", sub patronajul Euroregiunii Dunare - Cris - Mures - Tisa (DKMT). Prezentarea programului acestei manifestari stiintitice s-a facut luni, in cadrul unei conferinte de presa organizate la sediul Fundatiei "Vasile Goldis", unde au participat in calitate de organizatori: prof. univ, dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" si prof. univ. dr. Francisc Schneider, sef al catedrei de fiziologie si director al Centrului de Cercetari Medicale al Universitatii, presedintele simpozionului. Conferinta va aborda problematici legate de fiziologie ambientala si medicina mediului si este, dupa cum a afirmat prof. univ. Aurel Ardelean, "cea dintai manifestare stiintifica in cadrul Euroregiunii DKMT" si una dintre primele conferinte de acest gen din sud-estul Europei. Euroregiunea DKMT reprezinta un spatiu al cooperarii transfrontaliere intre 4 judete din Romania (Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis),4 judete din Ungaria (Bacs-Kiskun, Bekes, Csongrad si Jasz-Nagykun- Szolnok) si provincia autonoma Voivodina. Scopul acestei cooperari este dezvoltarea si largirea relatiilor dintre comunitatile locale nu numai pe plan economic, cultural si social, ci si de protectia mediului, stiinta si sanatate "Conferinta organizata de Euroregiunea DKMT se va desfasura sub forma unor dezbateri gen masa rotunda, discutiile purtandu-se in limba engleza", ne-a spus prof. univ. F. Schneider. In legatura cu scopul acestei manifestari, prof. Aurel Ardelean a afirmat ca, fiind vorba despre prezentarea rezultatelor unor cercetari aplicative desfasurate in cadrul Centrului de cercetare ecologica al Universitatii de Vest "Vasile Goldis", conferinta poate duce la gasirea unor solutii privind reducerea si combaterea poluarii. Implicit, aceasta manifestare stiintifica va influenta pozitiv prestigiul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" precum si munca specialistilor din cadrul Universitatii, ducand la strangegea relatiilor de colaborare cu membrii Euroregiunii DKMT. "Nu se poate ca intr-o universitate sa se desfasoare numai programe de invatamant, ci trebuie dezvoltata si cercetarea stiintifica. Locul cercetarii este in Universitati. Asta incercam noi sa realizam", a spus rectorul Universitatii, Aurel Ardelean. Vineri, la ora 9,00, in Sala Mare a Consiliului Judetean va avea loc deschiderea simpozionului, la care organizatorii asteapta participarea a cat mai multe persoane; fiind vorba, dupa cum ne-a informat prof. Aurel Ardelean de "o conferinta de interes public". Va vom tine la curent cu desfasurarea acestei manifestari stiintifice.
La "Feroviara 99" vagoanele Astrei au fost apreciate...Firma aradeana Astra Vagoane Calatori se numara printre cele 18 companii care au participat, saptamana trecuta, la prima editie a Expozitiei internationale pentru infrastructura si tehnica feroviara organizata la Bucuresti, sub genericul "Feroviara 1999". Societatile participante din tara noastra - care dispune de semnificative capacitati de productie in domeniu - sunt in prezent angajate intr-un dificil proces de reabilitare si modernizare a materialului rulant si a infrastructurii feroviare. La aceasta manifestare ele au avut ocazia de a-si prezenta realizarile de ultima ora produse situate la un inalt nivel tehnic si calitativ. Societatea Astra Vagoane Calatori a expus vagoane modernizate AAC, cu incalzire electrica, si vagoane AVA 200 Corail, cu aer conditionat, ne informeaza ing. Corneliu Maris, sef de birou in cadrul Departamentului Marketing al societatii. Fata de produsele firmelor concurente Atelierele Grivita Bucuresti si Remar Pascani, vagoanele intreprinderii din Arad sunt dotate in plus cu indicatori de nivel pentru apa din rezervoarele instalatiei sanitare si cu sisteme de actionare automata a usilor la inchidere. Desi producatorii nostri au apreciat si calitatea vagoanelor salon clasa I si restaurant fabricate la Grivita, ei tin sa ne asigure ca vagoanele salon clasa a II-a aflate in lucru in faza de prototip, vor satisface cele mai exigente cerinte din domeniu. Expozitia a fost vizitata si de specialistii care au participat la cea de-a XIV-a editie a Conferintei Organizatiei de Colaborare a Cailor Ferate, ce s-a desfasurat in Capitala in aceeasi perioada. Standul aradean a mai fost vizitat de, delegati ai Cailor Ferate din Elvetia, Finlanda, Belgia, Franta si Germania, dar si de ministrul Transporturilor, Traian Basescu. Conform informatiilor furnizate de ing. Marius Chirilas, seful Departamentului Marketing, Astra Vagoane Calatori a stabilit contacte cu firme de specialitate din Argentina si Japonia, ce deschid calea unor colaborari in viitor. Gandindu-ne la faptul ca scopul unei astfel de manifestari este prezentarea produselor firmei si stabilirea unor noi legaturi cu parteneri din domeniu, putem spune ca prezenta soci- etatii aradene la "Feroviara 1999" poate fi trecuta la capitolul "realizari".
La Gurahont biserica noua este aproape terminata - Virtual Arad News (c)1999Despre viata oamenilor din Gurahont am stat de vorba cu primarul comunei, Gheorghe Florea, omul care peste cateva luni va sarbatori zece ani petrecuti in fotoliul de... primar.
- Domnule Florea, spuneti-ne care este ocupatia de baza a oamenilor care traiesc in comuna Gurahont ?
- De cand ma stiu eu, ocupatia de baza este, desigur, agricultura urmata indeaproape de exploatarea forestiera, munca in cadrul CFR-ului si apoi la fabrica de conserve...
- Dar tinerii ? Ce sanse au ei de a se realiza in Gurahont si mai ales ce posibilitati de distractii au ?
- Tinerii se adapteaza la ocupatia de baza a localitatii.  In ce priveste locurile de distractie, felul cum ei isi petrec timpul liber este inedit. La Bontesti exista o foarte frumoasa discoteca apartinand firmei Jackson International. Aici, la sfarsit de saptamana, tinerii vin, danseaza si se simt bine. In timpul saptamanii ei nu sunt preocupati doar de baruri ci si de o activitate sportiva. Se organizeaza frecvent meciuri de fotbal pe stadionul din Gurahont, in curtea scolii sau pe alte pajisti din zona.
-  Ce institutii de invatamant sunt in comuna Gurahont ?
- In fiecare localitate a comunei se gaseste cate o scoala cu clasele I-IV. In Gurahont exista un liceu, cu clasele I-XII.
- Ne intereseaza si caminele culturale si mai ales in ce situatie se gasesc si ce activitati se organizeaza acolo ?
- Camine culturale avem in fiecare localitate. Toate sunt intr-o stare destul de buna. In ce priveste activitatea culturala, pot sa va spun ca in aceste camine culturale se petrec evenimente artistice mai mult de sarbatori. Se organizeaza si nunti, petreceri etc.
- Am aflat ca se va face la Gurahont, chiar un muzeu. E adevarat ?
- Asa este. Momentan n-avem un muzeu, dar exista preocuparea pentru acest lucru. In perioada imediat urmatoare dorim sa infiintam un muzeu etnografic. Ideea a plecat de la bunele relatii pe care le avem cu mai multe localitati din zona Volvestre, din sudul Frantei. In anul 2000 sarbatorim zece ani de colaborare cu aceasta regiune din Franta, prietenii nostri francezi fiind primii care ne-au vizitat dupa revolutie. Anul care vine, cu prilejul venirii lor in Gurahont, vom inaugura si muzeul etnografic printre alte activitati ce vor fi organizate cu acest prilej.
- Stim ca la acest sfarsit de mileniu un rol foarte important il are Biserica. In calitate de primar al comunei Gurahont, spuneti-ne daca sunteti multumit de prestatia preotului si de evolutia constructiei noii biserici ?
- Da! Sunt foarte bucuros ca ma intrebati acest lucru. Preotul de la noi e un adevarat parinte spiritual. Biserica e plina de credinciosi. In ce priveste noua biserica pot sa va spun ca ne aflam la faza de pictura si speram ca la finele anului viitor lucrarea sa fie terminata. Trebuie sa va mai spun ca plata executarii picturilor se face din contributia enoriasilor si cu ajutorul sponsorilor locali.
- Care sunt investitiile mai importante ce se regasesc in peisajul comunei Gurahont ?
- Mizam pe infiintarea unei fabrici de produse lactate de catre firma "Petra" din Arad, in colaborare cu investitori olandezi. Aceasta investitie are o istorie mai aparte. E vorba de faptul ca patronul firmei "Petra" e actualmente casatorit cu o localnica din Gurahont. In zilele urmatoare va avea loc  licitatia pentru terenul pe care speram ca fabrica sa se ridice cat mai repede.
- Si pentru ca mai sunt doar cateva zeci de zile pana in anul 2000, spuneti- ne d-le Florea cu ce, ganduri pasiti in mileniul urmator ?
- As vrea ca ultimul an din acest mileniu sa ne gaseasca pe toti multumiti pentru tot ce am realizat pana in prezent. Doresc ca viitorul sa ne aduca o viata mai buna, pentru ca o meritam din plin.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}