title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 22 octombrie 1999

Universitatea "Vasile Goldis" l-a invitat pe ministrul Marga la Arad - Virtual Arad News (c)1999Duminica, 24 octombrie, ministrul Educatiei Nationale, Andrei Marga va fi prezent in orasul nostru. Vizita acestuia este ocazionata de invitatia lansata de catre Universitatea de Vest "Vasile Goldis", in vedera participirii la simpozionaul "Locul invatamantului preueiversitar particular in cadrul reformei sistemului educativ romanesc". La aceasta manifestare, alaturi de Andrei Marga, vor mai participa si membri Comisiei de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar, precum si managerii scolilor particulare din partea de vest a tarii. Se pare ca, cu aceasta ocazie, ministrul Marga se va intalni si cu autoritatile publice locale si cu reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean, cu care va discuta problema acordarii imobilului Grupului Scolar de Industrie Usoara, Universitatii de stat Aurel Vlaicu. La fel de interesati de o discutie cu ministrul   Educatiei sunt si cei doi lideri ai Sindicatelor din invatamantul aradean, care sunt deosebit de nemultumiti de repartizarea diferentelor salariale, de catre Inspectoratul Scolar Judetean.
Vaccinarea impotriva hepatitei B a inceput...In cadrul strategiei de control a infectiei cu virusul hepatitei B,  Ministerul Sanatatii a organizat o campanie de vaccinare a copiilor nascuti incepand de la 1 ianuarie 1995. Administrarea vaccinului se desfasoara in decursul a sase luni, in trei doze. Prima doza in cursa de administrare (18-22 octombrie), urmatoarea doza se va aplica in perioada 22 - 26 noiembrie, iar ultima, 17 - 22 aprilie 2000. In judetul Arad, responsabilitatea  organizarii si supravegherii campaniei de vaccinare revine Directiei de Sanatate Publica. Prin Compartimentul de Epidemiologie a Bolilor Transmisibile s-a facut instruirea echipelor vaccinatorii din intregul judet si s-a asigurat aprovizionarea cu cantitatile de vaccin necesare etapei 18-22 octombrie. 6103 copii de clasa a treia sunt inscrisi in aceasta campanie, 89 dintre ei au avut hepatita sau au fost vaccinati, ceeace inseamna 6014 sunt eligibili la vaccinare. Lor li se alatura inca 65 de studenti din anul I la Facultatea de Medicina Generala si Stomatologie si 259 de elevi din anul I ai celor trei scoli sanitare postliceale din municipiu. "Campania de vaccinare s-a extins si in randul tinerilor pentru a preveni imbolnavirea viitoarelor cadre medico-sanitare, considerate cu risc crescut de infectie" ne-a spus dr. Eugen Vancu, director al Directiei Judetene de Sanatate Publica. Vaccinarea antihepatita B se efectueaza in toate unitatile scolare care cuprind grupele de copii si tineri eligibili la vaccinare. In municipiu si orasele din judet, vaccinul este administrat de catre medicii scolari, iar in mediul rural, de catre medicii de familie. Vaccinul antihepatitei B asigura imunitate de lunga durata organismului. El nu este obligatoriu, insa neadministrarea sa  creste riscul imbolnavirii cu hepatita B, o boala grava, cu complicatii de multe ori letale (hepatite cronice, ciroze hepatice). Chiar daca in farmacii pretul vaccinului depaseste 200.000 lei, in aceasta campanie, administrarea sa este gratuita. Vaccinul Engerix B este proprietatea Ministerului Sanatatii , el fiind administrat cu instrumentar steril, de unica folosinta, asigurat de Directia Judeteana de Sanatate Publica.  
La Vama Turnu au fost prinsi 15 turci incercand sa treaca fraudulosIn noaptea de marti spre miercuri, in jurul orei 1,00, politistii de frontiera de la Turnu au retinut 15 cetateni turci, de etnie kurda, se pare. Ei erau imbarcati in trei autoturisme inmatriculate in Bulgaria, conduse de trei soferi bulgari, plus soferul de rezerva, asa cum sta bine la drum lung, destinatia fiind Germania. Incercand vigilenta politistilor de frontiera de la Turnu, turcii s-au dat si ei... bulgari, prezentand la control pasapoarte bulgaresti. Cu o specificare: pasapoartele erau false. Legat de componenta grupului... ei bine, patru femei cu cinci copilasi de la doi la zece ani in brate, plus inca sase barbati (deoarece identitatea lor era falsa, pana vine interpretul si se vor face cercetarile de rigoare, inca nu se stie ce si cum cu acestia). Cat despre imbracaminte... tremurau cu totii de frig si de ce nu si de frica. "Cetatenii turci, care au intrat in tara in cursul zilei de marti, vor fi cercetati pentru tentativa de trecere frauduloasa a frontierei, fals si uz de fals", ne- a declarat dl. mr. Gheorghe Bozga, purtatorul de cuvant al Politiei de frontiera Arad. Parchetul urmeaza sa faca incadrarea juridica si pentru cei patru cetateni bulgari. Pe langa asta, mai trebuie stabilit pe unde si cu ce fel de acte au intrat turcii pe teritoriul Romaniei. Reamintim ca, in ultimele 10 zile,  politistii de frontiera aradeni au retinut trei grupuri numeroase: la Nadlac au fost prinsi 25 de cetateni din Bangladesh, la Curtici, mai zilele trecute, inca noua turci,  plus cei retinuti in noaptea de marti spre miercuri.
La Halmagiu a crescut rata somajului - Virtual Arad News (c)1999De la 13% in urma cu cateva luni, rata somajului ia Halmagiu a ajuns la circa 35% in prezent. In comunele de la capatul judetului, Halmagiu si Halmagel, au ramas pe drumuri, numai in acest an, vreo 300 de salariati. Multi dintre ei si-au pierdut locul de munca fara sa beneficieze de somaj. Nici somerii nu sunt cu mult mai protejati din punct de vedere social "O parte din banii de somaj se duc pe drumuri, somerii fiind plimbati de la Halmagiu la Sebis si Gurahont, pentru vizele necesare ajutorului de somaj. Doar intr-o singura zi din luna se fac vizele la Gurahont pentru trei comune: Varfurile, Halmagiu si Halmagel. Ar fi foarte bine ca o data pe luna, de preferinta sambata, in zi de targ, un reprezentant al Oficiului de Pregatire si Formare Profesionala sa se deplaseze la Halmagiu. Astfel ar fi eliminate drumurile inutile a sute de someri", spune Emil Marin Iorga, primarul comunei Halmagiu. Acesta a mai precizat. ca in primavara anului in curs au inceput demersurile pentru obtinerea statutului de zona defavorizata pentru comuna Halmagiu. "Principalul, avantaj pentru noi, daca am obtine acest statut, ar fi atragerea de investitii in zona, ceea ce ar crea pentru disponibilizati noi locuri de munca", a mai spus Iorga.
Parintii elevilor din Apateu sunt nemultumiti de orarul autobuzelor - Virtual Arad News (c)1999Parintii mai multor copii, din satele Apateu, Satu-Nou, Misca si Vanatori, care sunt nevoiti sa faca naveta zilnic la Chisineu - Cris, sunt nemultumiti de ora de intoarcere a autobuzului spre localitatile de domiciliu. Circa 40 de elevi din satele mentionate invata la una din cele trei mari scoli din Chisineu-Cris si anume: Grupul Scolar Agricol, Scoala profesionala si Liceul Teoretic. Parintii ne-au spus ca "elevii au cursuri pana la ora 14,00 sau 15,00 iar autobuzul pleaca din autogara Chisineu - Cris la ora 13.15. Va dati seama dumneavoastra, pentru ca elevii sa nu stea pana la urmatorul autobuz, care este la ora 16,45, ei fug aproape zilnic de la ultima ora." Din cele relatate de parinti am aflat ca elevii care totusi nu doresc sa lipseasca de le cursuri, vrand-nevrand, hoinaresc prin parc sau isi cheltuiesc banii prin cofetarii pana la 16,45. Copiii ajung acasa pe la ora 18,00 si franti de oboseala nu mai au chef de invatat avand in vedere ca se trezesc zilnic in jurul orei 5,30. Oamenii sunt ingrijorati pentru ca odraslele lor au acumulat absente iar dirigintii ii trag la raspundere. Parintii acestor elevi doresc ca autobuzul respectiv sa porneasca de la Chisineu-Cris, spre satele mentionate, intr-o perioada de timp dintre orele 14,00 si l 5,00. Ei spun ca au apelat in cateva randuri atat telefonic cat si scris, la Compania de Transport Public Arad; insa n-au primit nici un raspuns. Grupul de parimti mentioneaza ca elevii au intocmit un tabel din care si reiasa ca toti doresc modificarea orarului autobuzului. Din cele povestite de sateni am concluzionat ca tabelul cu semnaturile n-a mai ajuns la CTP, pentru ca un anume sofer care lucreaza pe aceasta ruta a inceput sa terorizeze tinerii navetisti. "Na, va dau eu tot semnaturi, sa mergeti pana la mos Craciun si inapoi si autobuz nu o sa primiti." Parintii se plang de acest conducator auto, pe nume Malita, care bruscheaza copiii la urcare incercand sa-i convinga sa renunte la doleantele lor. Am luat legatura cu doi dintre reprezentantii CTP, pentru a-si prezenta pozitia in legatura cu acest caz. Seful sectiei circulatie, Jurj Maxim, ne-a spus ca ora de plecare a autobuzului din Chisineu-Cris, se poate inlocui dar in mod justificat. El recomanda parintilor  sa ceara directorilor scolilor respective sa trimita pe adresa CTP un grafic cu orarul elevilor care fac zilnic naveta pe ruta amintita. Daca majoritatea elevilor, intr-adevar termina cursurile la ora 14,00 cursa de intoarcere va fi reprogramata. Referitor la comportamentul soferului criticat de parinti, directorul tehnic al CTP ne-a spus :"Va trebui sa luam legatura cu domnul Malita, sa vedem ce are de spus in legatura cu cele declarate de parintii reclamanti."

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}