xtree6.gif (8191 bytes)titleanim_comic_snowman01.gif (20468 bytes)

 

2000.gif (7538 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde


* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

xmascan1.gif (6951 bytes)


Stirile Zilei

Miercuri, 29 decembrie 1999

Primarul Valentin Paul Neamt la ora bilantului...In aceste clipe de sfarsit de an, cand la ordinea zilei sunt sarmalele, fripturile, spriturile sau sampania, singura preocupare a oamenilor politici e sa faca bilantul. Insa, cand e vorba de un om politic care ocupa o fiinctie administrativa, cum e primarul Valentin Paul Neamt, la care se adauga faptul ca mandatul acestuia este unul ciuntit, dat de "dezertarea" primarului ales, atunci cu atat mai mult bilantul devine o necesitute. Chiar daca liberalii arudeni nu si-au definitivat inca listele cu care vor ataca alegerile locale, Valentin Paul Neamt e unul din numele care va figura pe aceste liste. In randurile ce urmeaza, politicianul si primarul Neamt se destainuie cititorilor ziarului Observator
- Conform unui sondaj realizat de CURS, personalitatile liberale aradene ocupa un confortabil loc intai. Care este contributia dumneavoastra la revirimentul liberal?
- Tinand cont de faptul ca eu nu am fost ales direct ca primar, este imbucurator ca sondajul realizat in toate municipiile conduse de primari liberali, m-au clasat pe un loc foarte bun. Rezultatele sunt de altfel o contirmare a doctrinei liberale pe care multi o considera o solutie viabila pentru tara noastra.
- Credeti ca PNL mai respecta traditia stabilita de predecesori?
- Fara indoiala ca PNL, creatorul Romaniei moderne, pastreaza inca traditia, dar se si adapteaza conditiilor concrete. PNL este un partid istoric si trebuie sa ramana pe mai departe unul din punctele de sprijin ale democratiei romanesti.
- Cum ati caracteriza activitatea din acest an a PNL, atat la nivel national, cat si la nivel local?
- PNL are in ultimii ani o evolutie ascendenta. In actuala guvernare a preluat ministere "cheie" si a dovedit prin activitaiea pe care a prestat-o ca Romania poate sa nu intre in incapacitate de plati, asa cum prognozau unii. In ceea ce priveste activitatea organizatiei liberale aradene, pot sa spun ca a fost una foarte buna, numarul membrilor crescand in permanenta.
- In calitatea dumnevoastra de primar ati putea sa va faceti o auto-evaluare a activitatii din acest an?
- In materie de investitii straine, pentru prima data dupa '90, primaria a vandut terenuri firmelor "Lucas", "NDB-LOGISTICA" si "BILLA", valoarea acestor investitii fiind de cateva zeci de milioane de marci. Ba mai mult, au fost create mii de locuri de munca. In continuare, sunt planificate inca cinci invesiitii foarte importante, care vor schimba total aspectul municipiului Arad. De asemenea, serviciile sociale au deschis in acest an, in colaborare cu ONG-urile, mai multe centre de varstnici si case de copii. Am mai ajutat Fundatia Revolutionarilor la ridicarea monumentului dedicat martirilor Revolutiei. Am concesionat Directiei Vamale doua terenuri in vederea construirii a doua vami de interior.
- Se observa o nuanta de optimism in cele de mai sus, nu exista nimic care sa va nemultumeasca?
- Un lucru pe care as fi dorit foarte mult sa-l realizez a fost crearea unui azil de noapte pentru oamenii strazii, dar, din motive independente de noi, nu am reusit materializarea acestui proiect.
- Preconizati ca recompensa pentru toate aceste realizari va fi atribuirea unui procent ridicat la alegerile locale?
- Imi exprim increderea ca aceste realizari sa determine o imbunatatire a imaginii PNL Arad si, de ce nu?, castigarea alegerilor locale.
- Veti mai candida la functia de primar?
- Cred ca dorinta mea de a candida si in 2000 la functia de primar este indreptatita. Doresc sa continui munca pe care am inceput-o acum un an si opt luni de cand exercit acest mandat. Consider ca si meseria de primar se invata, experienta mea putand constitui un atu.
- Cum ati cataloga, in plan local, relatiile PNL cu partidele din coalitie, respectiv cu cele din opozitie?
- La nivel local ma incumet sa afirm ca a existat un dialog cu partidele din coalitie si in Consiliul Local am colaborat bine si cu consilierii opozitiei, pentru ca la urma urmei toti reprezentam cetatenii Aradului.
- Cu ce ganduri va indreptati catre anul 2000?
- In noua conjunctura in care se afla Romania, post Helsinki, sper intr-o revigorare spectaculoasa a tarii noastre, la care trebuie sa-si aduca aportul si PNL.
- Care este idealul dumneavoastra de om politic si din ce considerente il admirati?
Il consider pe I.C.Bratianu ca un ideal de om politic si in politica contemporana pe Helmuth Kohl. Acesti oameni si-au marcat epoca si istoria moderna a Romaniei in primul caz si cea a Europei contemporane in al doilea caz. In opinia mea istoria nu s-ar fi putut scrie sau am fi fost mai saraci din punct dc vedere cultural.
- In incheiere, o urare pentru cititorii ziarului "OBSERVATOR" pentru anul.2000....
- Acest prag psihologic, care este anul 2000, sper sa aduca tuturor cititorilor ziarului dumnevoastra belsug si sanatate.

Interviu realizat de
Ramona Cretu - Observator

La Casa Neumann s-a lansat cartea "Monografia Aradului"Ceea ce pana nu demult parea doar o oarecare hotarare a Consiliului Local, luata intr-o banala sedinta, a capatat in sfarsit forma. Si nu orice fel de forma, ci aceea a unei carti. Luni, 27 decembrie, intr-un cadru elegant (Casa Neumann), a avut loc lansarea cartii "Arad - Monografia orasului de la inceputuri pana in prezent". Pe langa cei care a pus suflet pentru realizarea acestui proiect - Ion Varan- consilier local si Mihai Popovici-directorul Casei de Cultura a Municipiului la lansare a mai participat primarul Valentin Neamt, viceprimarii Sorin Neamtu si Ioan Darida. Vasile Dan - redactorul  sef al revistei Arca, precum si Florin Didilescu - consilier sef  la Inspectoratul pentru Cultura, Arad. In deschidere au luat cuvantul Mihai Popovici, Ion Varan, Valentin Neamt si nu in ultimul rand, profesorul universitar Nicolae Edroiu, cel care a semnat prefata lucrarii.
In Bujac zeci de gradini se afla deja sub apeZeci de gradini din Bujac si Sanicolaul Mic se afla sub ape, de ieri. Apele pluviale au inundat deja cateva gospodarii si au intrat in doua case. Mai multi localnici de pe strazile afectate (Petru Maior, Trotusului, Iosif Nadejde, Pascani si Orizontului) au sunat in repetate randuri la Primarie pentru a cere interventia vidanjerelor. Ei stau cu frica-n san ca Anul Nou ii va prinde cu apa in casa, daca autoritatile nu vor lua masuri urgente. Primaria a intervenit atat cu vidanjere cat si cu echipe care sapa noi santuri pentru drenare (pe strazile Petru Maior si Trotusului). Utilajele nu fac fata insa solicitarilor, dar responsabilii locali spera ca situatia nu va scapa de sub control. Apararea Civila spune ca prin saparea santurilor de drenare s-a scazut nivelul apei din zona sub cotele de pericol, insa inundatiile pot sa apara daca ploile continua. Biroul de protectie civila al Primariei a instituit permanenta, inca de luni.
Gheata si poleiul fac circulatia dificila - Virtual Arad News (c)1999Cateva drumuri din judet au fost impracticabile, ieri, din cauza poleiului format si a podurilor de gheata de pe carosabil. Poleiul a fost semnalat in zona Lipova si Chisineu-Cris. S-a circulat foarte greu pe drumurile comunale DC 89, DC 90 si DC 86, iar DC 83 a fost inchis traficului rutier din cauza podului de gheata format. De asemenea, drumul judetean 69 a fost aproape impracticabil, tot din cauza poleiului, politistii avertizand ca soferii trebuie sa fie foarte prudenti pe sectoarele de drum afectate. Apararea Civila a constatat prezenta podurilor de gheata si pe unele cursuri de apa din judet, care ar putea afecta podurile si podetele. Un caz mai deosebit a fost semnalat la Ineu, unde in jurul podului s-au format zapoare de gheata, care pune in pericol pilonul de sustinere. Specialistii Apararii Civile spun ca vor recurge la minarea cu explozibil a ghetii, in cazul in care nu este posibila spargerea manuala a acesteia.
Locotenent colonelul Ioan Sechel avertizeaza populatiaDetasamentul de Pompieri Militari "Vasile Goldis" Arad s-a deplasat, in data de 27 decmbrie, cu doua autospeciale de interventie la locuinta lui Alexandru Barbusoi, din Arad, unde s-a anuntat ca arde podul casei. Dupa primele cercetari s-a ajuns la concluzia ca incendiul a fost provocat de un burlan supraincalzit care trecea, neprotejat termic, prin planseul si acoperisul casei. Flacarile au ars acoperisul pe o suprafata de trei metri patrati si planseul din lemn pe o suprafata de patru metri patrati, pagubele fiind de 5 milioane de lei. Datorita interventiei prompte a pompierilor, s-a salvat casa si anexele acesteia, in valoare aproximativa de 250 de milioane de lei. In pragul Anului Nou, Detasamentul de pompieri atrage atentia populatiei asupra catorva masuri de prevenire a incendiilor, specifice sezonului. Locotenent-colonel Ioan Sechel, sef birou IPI, ne-a declarat; "Pomul de Craciun are o incarcatura combustibila destul de ridicata, atat datorita lemnului cat si materialelor care se folosesc la ornare. Pericolul de incendiere e amplificat de folosirea instalatiilor electrice conectate la 22O V, care sunt folnsite in permanenta si deseori nesupravegheate. De asemenea, si beculetele de diferite culori, in situatia unor contacte imperfecte, pot genera incendii". Pentru a nu avea surprize urmate de incidente, Detasamentul de Pompieri Militari reaminteste cateva masuri de prevenire specifice:
* pomul de Craciun sa fie amenajat intr-o incapere tinuta permanent sub supraveghere; sa se evite dormitoarele celor mici care, in caz de ncendiu, nu se pot salva singuri
* instalatia electrica a pomului de iarna sa nu fie lasata sub tensiune
* sa nu fie lasate fara supraveghere si in stare de functionare radiatoare, resouri, aeroterme, sobe de incalzit cu lemne, combustibil lichid sau gaz petrolier lichefiat
* iluminatul pomului de iarna sa se faca doar cu instnlatii electrice omologate si far improvizatii
* sa nu fie lasate la indemana copiilor brichete, chibrituri, artificii, aprinzatoare electrice sau alte surse de foc deschis.

xmasb.gif (3928 bytes)


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}