title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 6 octombrie 2000

Teatrul de Stat Arad a deschis stagiunea - Virtual Arad News (c)2000Stagiunea teatrala aradeana s-a deschis ieri, cu musical-ul "Singuri in noapte". A fost un spectacol gustat de public, care a avut ocazia de a-i urmari pe actorii Teatrului de Stat in roluri inedite - Emilia Dima Jurca, Carmen Butariu, Mariana Tofan, Carmen Vlaga, Mariana Danila, Ana-Maria Dumitrean, Teodor Vuscan, Ion Varan, Dan Covrig, Constantin Florea, Bogdan Costea, Alexandru Bairactaru, Costin Gavaza, Florin Covalciuc. Genul teatral abordat le-a permis actorilor sa se desfasoare si prin muzica si dans, alaturi de o trupa de opt dansatori Scenariul spectacolului este o creatie colectiva a actorilor Constantin Florea, Dan Covrig, Carmen Vlaga iar regia este semnata tot de C. Florea. La realizarea musicalului "Singuri in noapte" au contribuit Cristian Faur (muzica), Maura Stoica (coregrafia), Onisim Colta (scenografia) si Oana Varan Goia (costumele).
Directorul Regionalei CFR Timisoara - Iulian Stefanescu anunta proiecte de viitorRenovarile au costat zece miliarde de lei
La inceputul lunii august, din Ordinul Ministrului Transporturilor au inceput lucrarile de renovare a statiilor CFR din zona de vest, asta dupa ce 30 de ani au fost lasate in paragina. Dupa cum ne informa ieri dl. ing. Iulian Stefanescu, directorul Regionalei CFR Timisoara, "dintre cele 70 de statii CFR de pe raza judetului Arad, 60 au imbracat haina noua. Renovarile exterioare au costat pana acum zece miliarde de lei. Insa actiunea nu se va sfarsi aici, din 15 octombrie incepand si refacerea interioarelor statiilor CFR." Despre cati bani sunt necesari realizarii acestui obiectiv, despre noutatile absolute in domeniul transportului de calatori si nu in ultimul rand, despre pierderile imense inregistrate de judetul nostru din cauza inchiderii podului CFR, puteti citi intr-unul din numerele noastre viitoare.
Conel Arad va trece in subordinea Timisoarei - Virtual Arad News (c)2000Se pare ca soarta CONEL Arad a fost pecetluita, aceasta institutie urmand sa treaca in subordinea Timisoarei. Singura neclaritate este modul in care va fi subordonat Timisoarei: cu sau fara autonomie. In prima varianta este aceea in care Aradul va avea autonomie, CONEL Arad va beneficia de buget propriu, si va putea sa faca investitiile in mod direct. Varianta a doua este nefericita pentru aradeni: banii vor veni de la Timisoara, si, vorba lui Cornel Secianschi, directorul: CONEL  Arad, "cine imparte, parte isi face. probabil ca asa am proceda si noi..."  In conditiile in care exista deja o Hotarare de Guvern, mai ramane de pus la punct doar amanuntele: pana in data de 20 a acestei luni este asteptata organigrama de la Bucuresti, urmand apoi concursurile pentru ocuparea posturilor de directori, care vor avea loc tot la Bucuresti. Deci, soarta CONEL Arad pare a fi hotarata. Cu ocazia vizitei in Arad a liderului PD Petre Roman, acestuia i-a fos cerut sprijinul pentru rezolvarea acestei probleme, mai ales ca ar fi putut fi rezolvata in interiorul partidului. Asta, deoarece atat directorul CONEL Arad, Cornel Secianschi, cat si ministrul Industriilor, Radu Berceanu, sunt membri ai partidului condus de Petre Roman. Acest holding, care va fi format din sucursalele de distributie din Arad, Timis, Caras- Severin va fi, dupa toate probabilitatile, privatizat. Societatile din exterior sunt interesate de aceasta zona, cu conditia ca holdingul sa aiba in jur de 1 milion de consumatori, pentru ca afacerea sa fie rentabila. Insa, holdingul care se va crea, va avea aproximativ 700.000 de abonati, dar aceasta nu reprezinta un impediment major. Din cate se vorbeste, principalii interesati de achizitionarea holdingului ar fi Luxten Lighting sau EDF din Franta, mai detinand, de altfel, retele de distriputie in Franta, Anglia si sud-estul Ungariei.
Copii infectati cu HIV au intrerupt tratamenteleCopiii bolnavi de SIDA din Arad nu si-au mai primit, de cinci zile, tratamentul, din cauza datoriilor pe care Spitalul Judetean le are catre furnizorii de medicamente. Medicamentele antivirale, care incetinesc evolutia bolii, nu au mai ajuns la copii din cauza ca Spitalul Judetean Arad nu a platit datoriile catre furnizori, care se ridica la doua miliarde lei. Banii pentru medicamentele antivirale ar trebui platiti de Casa Judeteana de Asigurari, insa conducerea institutiei a spus ca nu poate debloca aceste fonduri si asteapta rectificarea bugetara. Medicii au afirmat ca, in cazul intreruperii tratamentului, evolutia bolii este foarte rapida. Ei sustin ca una dintre cele mai grave consecinte este ca bolnavii pot deveni imuni la medicamentele pe care le-au luat pana in prezent si atunci medicii vor trebui sa gaseasca alte metode de tratament. La centrul HIV din Arad sunt internati 19 copii, dintre care 13 urmeaza tratamentul cu antivirale. Parintii acestora au spus ca au aflat, cu cateva zile in urma, ca nu vor mai avea medicamente. Ei sustin ca nu isi permit sa le asigure copiilor tratamentul care costa aproximativ 20 de milioane lei pe luna.
Desi mai sunt gospodarii pospere, satul Valea Mare e pe cale de disparitie - Virtual Arad News (c)2000Printre cele 10 locatitati care alcatuiesc comuna Gurahont se numara si satul Valea Mare, situat la o distanta de circa 6 km de centrul de comuna. Desi scriptic numara 97 de gospodarii, doar 38 de case sunt locuite, restul fiind case parasite, gradini goale de unde fostele constructii au fost demolate prin plecarea locuitorilor spre alte zone mai prospere unde isi pot gasi un rost in viata, un loc de munca mai bun si un trai decent. Preocuparea celor care au mai ramas - majoritatea oameni in varsta - se rezuma la cultivarea pamantului si cresterea unui numar mic de animale. Nu exista nici o unitate economica care sa asigure locuri de munca si venituri banesti pentru cei de varsta medie care mai locuiesc in sat. In sat exista o biserica ortodoxa, unde slujbele se tin doar odata la doua saptamani din cauza numarului mic de credinciosi, exista si o scoala cu clasele I-IV, cu un numar mic de elevi datorita faptului ca natalitatea este in continua scadere prin plecarea tineretului.A functionat si un mic magazin universal, dar acesta a disparut pentru ca vanzarile erau foarte mici iar salariul gestionarului - la fel. In rest, nimie deosebit in localitate - doar monotonie. Cei in varsta astepata sa plece spre cele vesnice, caminul cultural care exista in localitate este folosit doar la mici sedinte mai ales in campaniile electorale. De activitati culturale - nici vorba. Cei care mai sunt ramasi in sat cresc porci, pasari, bivoli dar si acestea intr-un numar mic, deoarece varsta inaintata a locuitorilor nu le prea permite sa mai munceasca. Asadar, un sat candva prosper, cu agricultori harnici este pe cale de disparitie. Va ramane doar numele si vatra satului iar pentru generatiile care vor veni va fi un act de istorie ca aici, la Valea Mare, a existat candva o localitate.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}