title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 8 august 2000

Primarul Dorel Popa are un proiect ambitios...Un proiect foarte ambitios va ajunge pe masa consilierilor municipali in cel mult doua luni de zile si se refera la constructia de locuinte pentru toate categoriile de persoane. De acest proiect, in valoare totala de circa doua miliarde de dolari (!), ar beneficia mai multe orase din tara, prin intermediul unei puternice companii americane de profil. In perioada vizitei in SUA, primarul municipiului, Dorel Popa, a avut o intalnire cu reprezentantii companiei, care sunt foarte interesati sa construiasca locuinte in tara noastra. Compania vrea sa implementeze in Romania si sistemul de ipotecare practicat in Occident, astfel ca oamenii vor putea plati casele nou-construite chiar in 30 de ani, in functie de posibilitati. "Daca nu se gasesc banci romanesti care sa colaboreze la proiect, compania in cauza este dispusa sa-si deschida propria banca" - a spus primarul Popa. Proiectul de hotarare ce va fi inaintat in Consiliul local tine cont si de Planul Urbanistic de Detaliu, care are in vedere construirea unui nou cartier in municipiu. In prima faza, investitiile in construirea de case in Arad se vor ridica la cel putin 25 de milioane de dolari. Vizita primarului Dorel Popa in SUA a durat mai mult de o saptamana, intorcandu-se in Arad sambata. Acesta a plecat in Statele Unite la invitatia unor membri din cercurile republicane americane, care au tinut ca Dorel Popa sa participe la "Conventia Nationala a Republicanilor - Philadelphia 2000". Inainte de acest eveniment, primarul s-a intalnit in capitala americana, Washington DC, cu numerosi oameni de afaceri, senatori, politicieni si primari republicani ai unor orase de marimea Aradului.
Formatia Garcia, la sosirea in AradDuminica, la ora pranzului, Garcia a sustinut o conferinta de presa la Consiliul Judetean, intr-o atmosfera foarte relaxata
* Cei de la Garcia s-au simtit putin stresati la venirea in Romania, pentru ca nu stiau la ce sa se astepte, crezand ca Romania este rupta din filmul "Familia Flinstone"
* Dar odata ce s-au acomodat, li se pare foarte frumos, insa putin cam cald
* De asemenea, ei se intrebau de unde vine atata lume la concertele de la strand, pentru ca Aradul li s-a parut un oras destul de mic
* Ei au recunoscut ca sunt o trupa "de vara", dar incerca sa schimbe situatia, cu toate ca aceasta cere timp
* Despre bani, ei nu au dorit sa vorbeasca prea mult, spunand ca trupele castiga in functie de contractul pe care-l au, si nu in functie de concerte si de vanzarea de discuri
*S-au plimbat in toata lumea, inainte de a veni in Arad cantand in Polonia, iar de aici vor pleca in Germania
* Desi este considerata o trupa germana, membrii Garcia au mai multe nationalitati: american, brazilianca si frantuzoaica, singurul german fiind... impresarul
* Sambata, la ora 14,00, au avut ocazia sa vada Aradul din caleasca, organizatorii facandu-le o surpriza de proportii
* Sunt incantati de berea Kaiser, pe care o beau intr-un fel specific (au facut si o demonstratie), si de bucataria romaneasca
* Luni, Rol, pata de culoare din trupa, implineste o anumita varsta, si a promis ca va face cinste in ...Arad.
Programul national de restaurare a cuprins si biserica de lemn din Julita - Virtual Arad News (c)2000Inspectia de Stat in Constructii Arad a participat, prin inspectorul-sef Corneliu Bontila, si arh. Pompiliu Sarca, inspector de specialitate, la un schimb de experienta privind protectia monumentelor. Principala tema de discutie a fost rezultatul controalelor efectuate in urma lucrarilor de restaurare care s-au facut la cladiri, monumentele istorice, prin intermediul unui program finantat de Ministerul Culturii. In judetul Arad, "Programul National de Restaurare/1999" a cuprins lucrari la patru biserici, si anume Biserica de lemn "Intrarea in biserica a Maicii Domnului" din satul Julita, Biserica de lemn "Intampinarea Domnului" din satul Grosii Noi, Biserica de lemn "Sfinfii Trei Ierarhi" din satul Troas, toate trei fiind in administrarea Muzeului Taranului Roman, si la Biserica Voievodala "Adormirea Maicii Domnului" din comuna Halmagiu. La toate acestea s-a constatat ca se lucreaza fara autorizatie de construire. Inspectia de Stat in Constructii a dispus oprirea lucrarilor si intrarea in legalitate prin expertizarea lucrarilor de consolidare executate, intocmirea documentatiei tehnice si obtinerea autorizatiei de constructie. Tot cu ocazia acestui control, s-a constatat starea tehnica grava in care se afla unele cladiri din Arad. De exemplu, Casa Jacob Hirschl si Teatrul Vechi. Aici, din cauza disputelor dintre vechiul Consiliu judetean si Primarie nu s-au efectuat lucrari, insa problemele s-au rezolvat. In aceste conditii, sunt sperante ca proiectul de restaurare ar putea fi pus in aplicare in curand, cu fonduri din strainatate. De asemenea, intr-o stare tehnica grava sunt Castelul Purgly din Sofronea si Bazarul sub dughene din Lipova.
La Iratos primarii dau exemplu... - Virtual Arad News (c)2000Daca mergi pentru prima oara la Iratosu, vei ramane placut impresionat de ce vezi. Strazi curate, case ingrijite, chiar daca nu foarte mari, zone verzi aranjate frumos, totul denota mana de gospodar. Dupa cum se stie, aici populatia majoritara (66%) este de etnie maghiara. Insa toata lumea, romani si unguri, vorbesc si romaneste, si maghiara, la fel de bine. N-am auzit de probleme etnice. Dimpotriva. Nici votul la alegerile locale nu a fost dat pe baze etnice sau religioase. In fruntea comunei a fost ales un roman, Gheorghe Lacatus, din partea PDSR, care a mai fost patru ani viceprimar. Viceprimar e un maghiar, Ioan Guth. Cei doi fac o echipa unita, se inteleg perfect si asta e spre binele comunitatii. In floarea varstei amandoi, primarul si viceprimarul nu se plang de greutati, se descurca asa cum pot spre a-si ajuta concetatenii.
Se poate face ceva si cu bani putini
"Am vrut sa demonstrez ca se poate face ceva cu bani putini" a inceput primarul Lacatus si tot el a continuat: "Le multumesc tuturor celor care m-au votat si ii asigur ca voi face tot ce-mi sta in puteri sa nu-i dezamagesc." Echipa din fruntea primariei e hotarata sa lase ceva in urma. Zilele acestea va fi finalizata investitia in valoare de 1,6 miliarde lei, aductiunea de apa Iratosu - Variasu Mare, in urma careia toti locuitorii vor avea apa curenta. Urmatorul obiectiv este aducerea gazului metan in comuna. In curand va fi semnat precontractul cu proiectantul iar pe masura ce vor fi obtinuti banii necesari, vor fi demarate lucrarile. "Am discutat cu oamenii din comuna sa participe si ei cu bani si au fost de acord. Asta imi da dreptul sa cred ca anul acesta vom incepe executia." Primul lucru de care s-au ocupat cand au venit la primarie cei doi, a fost pietruirea drumurilor comunei, lucrare care este aproape gata. De asemenea, s-au facut reparatii la Complexul de deservire din localitate, deoarece din inchirierea acestor spatii intra bani la bugetul local.
Scolile si curatenia
"Incercam sa trezim constiinta oamenilor, sa ne ajute sa pastram curatenia in comuna. Eu mi-am facut o tepusa cu care am inceput sa adun hartiile de pe strada. Mai de buna-voie, mai de rusine, oamenii mi-au urmat exemplul si isi fac curatenie in fata caselor", ne spunea viceprimarul Guth. In aceasta vara vor fi efectuate lucrari de reparatii la toate scolile si gradinitele din comuna. "Noi nu stam cu mainile in san. Daca e ceva de reparat, reparam. Unul e lacatus, celalalt electrician", ne-au spus primarul si viceprimarul. Iar ca exemplu ne-au dat pompa de apa de pe pasune, pe care ei au reparat-o. "De ce sa mai platim instalator daca ne pricepem noi?"
Agricultura e baza
De cand oamenii nu mai lucreaza in Arad, s-au apucat de agricultura. In comuna fiinteaza trei societati agricole care lucreaza peste 1.200 ha. Restul sunt particulari. Culturile cele mai cultivate sunt cerealele, canepa, sfecla si tutunul. Problemele apar insa la desfacerea produselor, care se face cu greutate. Cresterea animalelor, in schimb, merge mai bine. Fostul Complex de porci a fost cumparat, dupa ce ani de zile a stat nefolosit, iar acum, un particular creste acolo taurasi (200 capete), iar curand va incepe si cresterea porcilor. De asemenea, ferma Agroprodex merge foarte bine. Aici lucreaza peste 100 de locuitori ai comunei. Nici fabrica de canepa Carin SA n-a fost uitata. Si aceasta se dezvolta repede si sigur, aducandu-si contributia la bugetul local.
Nu promisiuni, ci fapte
Asta vor sa dea comunei primarul Lacatus si viceprimarul Guth. "Vrem sa bagam telefon direct cu orasul. Am discutat cu cei de la Romtelecom si, din pacate, aceasta dorinta va fi realizata doar la anul." O alta dorinta a celor doi este asfaltarea drumului spre Variasu Mare. Nici sportul n-a fost uitat. Primarul Lacatus este presedintele clubului de fotbaI din comuna si spera sa gaseasca sponsori ca sa poata ataca promovarea la anul. Deocamdata se repara vestiarul echipei. Cand am plecat de la Iratosu, cei doi erau la Asociatia agricola Honecz, unde discutau problema pasunatului turmelor de oi. Apoi au plecat prin comuna. Primarul pe jos, vicele cu motoreta!
Seful Directiei Vamale Arad - dl. Rabotka nu cunoaste situatia...Lipsa de preocupare a edililor, indiferenta si prostia ne-au facut sa pierdem in acesti ani, rand pe rand, posta, regionala CFR si era cat pe ce sa "plece" si statia meteo la Timisoara. Daca ziarul "Adevarul" nu tragea un semnal de alarma la timpul potrivit, azi primeam starea vremii de la ... Timisoara. In ritmul acesta cam toate marile institutii isi vor avea sediul in Timisoara iar Aradul va deveni un raion al orasului de pe Bega. Si-atunci, ne intrebam ce rost mai au oficialii aradeni. Sa ne mutam si noi cu totii in Timisoara daca nu suntem in stare sa tinem la institutiile noastre. Am incercat sa stam de vorba cu cineva abilitat sa ne dea detalii din cadrul Primariei, referitor la posibila mutare a Regionalei Vamale. Insa nimeni n-a fost disponibil, pentru a-si expune punctul de vedere. Parlamentarii pe care i-am contactat aveau in majoritate telefoanele mobile inchise ca, deh, e vacanta parlamentara. Pai ce, noi n-am stiut ca votul a fost dat, doar pe perioada sesiunilor parlamentare?! (sic). Singurul cu care am putut discuta a fost deputatul Mihaita Calimente, care a tinut sa ne precizeze: "Timisorenii vor sa mute orarul vamii de interior. Adica sa, fie program non-stop la Timisoara, iar, la Arad sa functioneze doar cateva ceasuri. Asta pentru ca la Timisoara vamesii someaza, neavand de lucru. Si-atunci ce s-au gandit timisorenii cu mintea lor cea odihnita: hai sa mutam volumul de munca la Timisoara. Personal, m-am interesat si pot sa va spun ca, momentan, treaba e blocata. La cererea timisorenilor, Nini Sapunaru le-a spus sa ma convinga intai pe mine ca e necesar sa se faca aceasta mutare. Si cum un scandal de presa nu cred ca i-ar conveni lui Nini Sipunaru, a lasat-o balta, cel putin pentru o vreme." (Fostul) prefect Gheorghe Neamtiu ne spunea: "Am discutat cu parlamentarii aradeni si le-am cerut sa ia pozitie in acest sens pentru a nu pierde Regionala Vamala si orarul permanent al vamii de interior...". Spre deosebire de toti ceilalti, presedintele Consiliului Judetean Arad, dl. Caius Parpala are asul in maneca, adica a mers direct la sursa: "Am avut o discutie cu ministrul secretar de stat Nini Sapunaru, in cadrul careia a infirmat in mod categoric posibilitatea mutarii Regionalei Vamale la Timisoara si modificarea orarului vami de interior ...". Vom trai si vom vedea!

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}