title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 9 februarie 2000

Dascalii asteapta rezolvarea solicitarilor...In scolile aradene a inceput, luni, o noua saptamana de greva generala. Dupa cum au decis inca de la debutul conflictului sindical si dupa cum ne-au confirmat, de altfel, sambata, dupa sedinta colegiului liderilor celor doua sindicate, profesorii si invatatorii au reintrat in greva, care a fost suspendata pe perioada vacantei intersemestriale. In cele cateva institutii scolare pe care le-am vizitat, cadrele didactice au ramas in cancelarie. De altfel, tot mai multi profesori s-au alaturat miscarii greviste. "Luni, au mai aderat inca 25 de profesori la greva" ne-a informat Stefan Balita, liderul SDI Arad. La Liceul Moise Nicoara mai sunt doar doi profesori care isi tin orele. Motivele pentru care ei au ales sa nu se alature actiunii colegilor lor nu au relevanta. Cert este ca ei sunt liberi sa aleaga, nimeni nu ii poate obliga sa participe sau nu la greva, dar ei se vor bucura de toate avantajele pe care grevistii le vor obtine, daca le vor obtine prin aceasta actiune. "Ne doare faptul ca vor profita de pe urma muncii noastre", ne-a spus profesoara Cristina Miltaller, vicelider sindical, in SLI, din Liceul Moise Nicoara. Prof. Monica Giurcutiu, de la Liceul Vasile Goldis este, se pare, singurul cadru didactic din aceasta scoala care nu participa la greva. Ea a ales aceasta, pentru ca nu crede in greva. "Am mai fost o data in greva si mi s-a parut umilitor ca dupa doua saptamani de tergiversrari am intrat iarasi la ore si singurul rezultat a fost ca am primit salariul pe perioada respectiva. Sunt foarte deceptionata si dezamagita de tot ce se intamplra. Nu cred ca greva va avea vreun succes. Nu cred in greva. Este dreptul meu sa nu cred", ne-a spus ea.
La "Moise Nicoara" elevii vin sa invete pentru olimpiade
Unul dintre ce doi profesori negrevisti din Liceul Moise Nicoara este diriginta clasei a XI-a E. Am discutat cu cativa dintre, elevii prezenti ca sa aflam care este parerea lor despre situatia din scolile aradene. Ce ne-a surprins, inca de la inceput, a fost adeziunea neconditionata a elevilor la greva cadrelor didactice. Multi dintre ei sunt chiar copii de profesori, asa ca traiesc ei insisi drama din invatamantul romanesc. "Mama mea este cadru didactic ne-a spus o eleva si stiu ce inseamna un salariu de 1.070.000 de lei. Este umilitor ce se intampla cu profesorii". Mai in gluma, mai in serios, elevii au venit la scoala in interes propriu, pentru ca se apropie Olimpiadele si nu vor sa rateze orele de pregatire. "Ce ma deranjeaza pe mine in touta problema asta este ca sambata ar trebui sa particip la olimpiada de romana, si nimeni nu stie daca se mai fine. Si chestia asta se poate generaliza Nimeni nu stie nimic", ne-a, spus Alexandru Goldis, din aceeasi clasa. Oricum, pe elevii dintr-a unsprezecea, perspectiva inghetarii anului scolar, nefiind clasa terminala, nu ne preocupa. Asa ca isi permit, inca, sa glumeasca: "N-o sa ne mai intalnim noi cu un an liber", zicea unul dintre elevii prezenti.
Greva generala este, pentru moment, singura arma
Pe de alta parte, insa, unii profesori de la Liceul Vasile Goldis sunt decisi sa isi dea demisia din invatamant, daca Ministerul nu va gasi nici o solutie in cauza. La nivel de sindicate, insa, aceasta problema nu s-a pus. "Deocamdata, calea de lupta pe care noi am ales-o este greva. Demisia in bloc poate fi luata in discutie, in viitor, in functie de derularea evenimentelor. In orice caz, profesorii sunt decisi sa mearga pana la cupat. Mai precizez inca odata ca nu salariile sunt principalul scop al grevei, ci finantarea in invatamant. In aceste conditii, activitatea didactica nu mai poate fi continuata", a spus liderul SLI, Marius Göndör. Probabil ca astazi vor avea   loc noi negocieri intre federatiile sindicale din invatamant si minister, pentru a se gasi o solutie. Nici inghetarea anului scolar nu este, inca, de actualitate, dar in orice caz, ea nu presupune ca elevii sa piarda un an de scoala. "Solutia va fi decalarea examenelor. Nu se pune problema ca elevii sa repete clasa a V-a, sau a VIII-a, sau a XII-a", ne-a asigurat Marius Göndör. De altfel, din cate am aflat si de la ceilalti profesori grevisti, elevii au note, insa ele nu sunt trecute in cataloage. La o adica, este o chestiune de cateva minute pentru incheierea situatiei, de indata ce conflictul se va sfarsi.
Recuperarile se vor face pe bani.
Desi greva intra in a doua saptamana, profesorii sunt unitari in a sustine ca recuperarea materiei nepredate nu constituie o problema, ea putandu-se face pe parcursul semestrului. Totusi, in cazul in care se va considera ca recuperarea necesita prezenta in afara programului a cadrelor didactice si a elevilor, toti profesorii sunt dispusi sa recupereze. Insa nu sub forma de... "munca voluntara". "Pozitia noastra este ferma: suntem de acord, in favoarea elevilor, sa venim la recuperari, dar trebuie sa fim platiti pentru aceste ore", a declarat Stefan Balita. "Nu s-a pus problema recuperarilor. Greva a pornit in ideea ca drepturile salariale sunt sistate si recuperari nu se vor face", ne-a spus Mariana Fotescu, liderul SL din Liceul Moise Nicoara. "Daca nu suntem platiti, nu recuperam. Voluntariat am facut destul, si mai facem, din pacate" ne-a confirmat si Cristina Miltaller.
Responsabilitatea este, acum a MEN
Sindicalistii din Liceul Moise Nicoara ne-au remis un comunicat in care isi exprima opinia privind conflictul din invatamant: "In urma esecului inregistrat la negocierile cu Guvernul Romaniei, suntem siliti sa continuam actiunea de protest, de data aceasta pe termen nelimitat. Decizia noastra este ferma si consideram ca responsabilitatea sincopelor din pregatirea elevilor o poarta, in mod exclusiv, guvernantii nostri. Profesorii nu au cuantificat niciodata numarul orelor dedicate pregatirii elevilor, pentru ca exista in structura lor o dimensiune a daruirii profesionale. Intelegem prin aceasta numarul mare al orelor de pregatire cu elevii, de multe ori chiar sambata, fara a fi remunerate. S-a apelat prea mult la partea afectiva din noi, or un invatamant modern, de calitate, nu se poate realiza fara o sustinere financiara si fara dascali, in afara unei vieti decente". "Catre noi se fac apeluri de la MEN sa intelegem, sa intram la ore, dar ei nu inteleg ca acum responsabilitatea este a lor sa puna capat conflictului", a concluzionat Marius Göndör.
Colonelul Alexandru Chis anunta infiintarea unei linii telefonice pentru cetateniPentru o mai reala apropiere de cetatean, la toate comandamentele de jandarmi teritoriale si judetene Arad a fost instalat un numar telefonic - 956, unde pot apela, la orice ora din zi si din noapte, toti cetatenii care au nevoie de interventia Jandarmeriei. Scopul infiintarii acestui serviciu este de rezolvare a problemelor de ordine publica sau a oricarei alte probleme, care tine de competenta Jandarmeriei. "Aceasta institatie este una aflata in serviciul public si este preocupata de tinerea unei legaturi permanente si directe cu populatia, in folosul apararii ordinii publice si combaterii infractionalitatii," - a declarat comandantul unitatii, colonelul Alexandru Chis. La numarul de telefon 956 (apelurile sunt gratuite) se poate cere interventia jandarmilor in urmatoarele situatii: pentru impiedicarea si neutralizarea actiunilor agresive ale persoanelor care tulbura grav ordinea publica; impotriva celor care patrund, fara drept, in sediile autoritatilor publice sau in cele ale institutiilor de interes public, ori in cele ale societatilor comerciale; pentru imobilizarea si retinerea persoanelor ori a grupurilor de persoane care provoaca dezordine si intreprind actiuni ce pun in pericol viata, integritatea sau sanatatea altor persoane, ultragiaza fortele de ordine; actiuni de salvare si de evacuare a persoanelor si bunurilor periclitate de calamitati sau catastrofe. Jandarmii dispun de mijloace de deplasare rapida si pot interveni cu efective mai numeroase decat politistii. Problema este ca, deocamdata, datorita faptului ca inainte numarul de telefon 956 era destinat Informatiilor Speciale (extragerea loto, vreme, rezultatele meciurilor de fotbal etc.) se mai primesc si apeluri care vor sa afle cum mai stam cu timpul probabil.
In gara Curtici stau blocate zeci de vagoane din cauza greveiDin cauza grevei feroviarilor unguri, zeci de TIR-uri si circa 250 de vagoane incarcate cu marfa pentru export sunt blocate, de cateva zile, in vama Curtici. Marfa din vagoane apartine mai multor firme romanesti, dar exista si marfa care trebuia doar sa tranziteze Romania, spre vestul Europei. TIR-urile nu pot tranzita Ungaria decat transportate cu vagoane de cale ferata, deoarece autorizatiile de tranzit rutier sunt limitate si foarte greu de obtinut pentru transportatori. In aceste conditii, exportatorii romani se plang ca intarzierea livrarilor poate avea consecinte negative asupra contractelor lor. Astra Trinity Arad, cea mai mare fabrica de vagoane din tara, nu poate livra beneficiarului din Germania mai multe vagoane, in valoare de 400.000 de marci. Aceste vagoane vor stationa la frontiera pana la incetarea grevei feroviarilor unguri, desi vamesii romani efectueaza controlul vamal si intocmesc documentele pentru marfurile destinate exportului.
Fostul primar Dumitru Branc va aparea din nou in fata instanteiPrimarul suspendat al municipiului Arad, Dumitru Branc va fi prezent, din nou, in fata instantei, in ultima zi a acestei luni. Astfel, la 29 februarie instanta va judeca apelul declarat de Parchet, sentintei pronuntate impotriva lui Dumitru Branc, sentinta in urma careia acesta a fost achitat pentru trei infractiuni. Reamintim ca la 25 noiembrie anul trecut, Branc a fost condamnat la 1 an si 10 luni inchisoare cu suspendare. La randul sau Dumitru Branc, imediat dupa pronuntarea sentintei, prin avocatul sau, a declarat apel impotriva sentintei prin care a fost condamnat, considerand ca impotriva lui exista o conspiratie menita sa-l discrediteze. Si Primaria a declarat apel dupa ce in prealabil a depus plangere, pentru faptul ca, fostul primar a fost achitat pentru infractiunea de abuz incredere, referitoare la folosirea telefonului mobil proprietatea Primariei. Sever Jurca, avocatul ce l-a aparat in instanta Dumitru Branc, ne-a declaraz: "Dumitru Branc are toate sansele sa fie achitat".
Formatia civila de pompieri din Lipova are probleme - Virtual Arad News (c)2000Formatia de pompieri din Lipova este pericol de a se destrama din cauza unui sofer. Punctul culminant l-a constituit un incendiu din seara zilei de 26 ianuarie 2000 Cu toate ca masina de interventie s-a prezentat in cinci minute la locul incidentului, nu s-a putut interveni din cauza robinetelor de la masina pompierilor, care erau inghetate. Dupa cum afirma Antoniu Barth, seful Formatiei Civile de Pompieri din Lipova, vina ii apartine soferului de serviciu din ziua respectiva, Dumitru Ardelean: "Acesta a stat toata ziua la televizor, si nu a facut focul in hala care adaposteste masinile de interventie. De cand sunt pompier nu am suferit o asemenea rusine. Am stat pur si simplu in fata focului si nu am putut interveni ". De altfel, soferul cu pricina, continua Antoniu Barth, "are un comportament necivilizat fata de toti colegii, iar din aceasta cauza, multi pompieri din formatie vor sa se retraga. Acestui om nimeni nu poate sa-i spuna  nimic, caci face scandal". Atat colegii cat si seful de formatie, doresc ca Primaria, de care apartine unitatea de pompieri, sa intervina in aplanarea conflictului si sa nu lase aceasta formatie sa se destrame din cauza unui sofer. De asemenea, Antoniu Barth doreste ca si cei de la Detasamentul de pompieri militari "Vasile Goldis" din Arad, sa-si intensifice controalele la unitatea civila de pompieri din Lipova. Situatia este intr-adevar grava. Este inadmisibil ca problemele interne ale acestei formatiuni, sa se reflecte in situatiile disperate ale cetatenilor confruntati cu un incendiu.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}