title

mileniu1.gif (4622 bytes) mileniu2.gif (3780 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Marti, 12 decembrie 2000

Delegatia chineza s-a intalnit cu presedintele CJAAradul a uitat ca este infratit cu Regiunea Fushun
In urma cu un an, fostul primar al Aradului, Valentin Paul Neamt, efectua o vizita in Regiunea Fushun din China, una dintre regiunile care beneficiaza de mai multe facilitati, asemeni unei zone libere. Atunci s-a si perfectat o infratire intre orasele Arad si Fushun, fostul primar invitand gazdele chineze sa faca o vizita in Arad. Se pare, totusi, ca el a uitat sa comunice actualei administratii aceasta invitatie. Asa ca, ieri, chinezii au fost aici, la nivel destul de ridicat, orasul fiind reprezentat de catre doi membri din conducerea administrativa a Fushun: Zang Chuan Lian si Wei Su Jie. Presedintele Consiliului Judetean, Caius Parpala, impreuna cu viceprimarii Levente Bognar si Emanoil Voicu au reusit sa le stabileasca oaspetilor un program de doua zile, timp in care sa poata cunoaste potentialul Aradului. Dupa ce s-au intalnit cu reprezentantii administratiei locale aradene, chinezilor li s-a propus sa viziteze Camera de Comert si Industrie, Fabrica de Vagoane calatori (de care s-au aratat cei mai interesati), urmand ca astazi sa se intalneasca si cu primarul Dorel Popa, cu reprezentantii Universitatii "Vasile Goldis" si sa faca o vizita la Targul "Daruri de Craciun".
"Podul Rosu" a devenit operationalInaugurarea de duminica, a noului pod de cale ferata de peste Mures, oficiata chiar de catre ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a confirmat ca decizia de reparatie capitala a fost una politica, si nicidecum de natura economica. Cel putin, asa a sustinut Anca Boagiu. Vechiul pod a fost construit in anul 1912, iar in 1944 a fost bombardat, reparatia fiind incheiata abia in 1947. In anii '60 s-au facut primele consolidari ale podului. Din 1998 a fost perceput la modul real pericolul ca podul sa se prabuseasca, multi mecanici inaintand sesizari in scris asupra refuzului lor de a mai traversa podul. Dupa numeroase conflicte intre administratia locala aradeana si conducerea SNCFR si a Ministerului Transporturilor, in anul 1998 a fost inchisa circulatia, pentru a se incepe lucrarile de reparatie. Ele au fost amanate tot din cauza diferendelor dintre cele doua autoritati publice. SNCFR si Ministerul Transporturilor sustin ca aceasta amanare a cauzat pierderi imense datorita devierilor traficului de calatori si de marfa, cu un consum mult mai mare de energie, precum si cu prelungirea timpilor de mers si suplimentarea cheltuielilor de exploatare. Pana la urma a fost refuzata propunerea administratiei aradene de a construi un pod la 2 kilometri in amonte de cel existent, printr-o Hotarare de Guvern, in anul 1999. CCCF S.A. Bucuresti a fost constructorul care a preluat lucrarile de reparatie capitala. Noul pod, poreclit "Podul Rosu", are peste 1600 de tone, o lungime de peste 300 de metri. Valoarea totala a investitiei se apropie de 150 de miliarde de lei. Au fost realizate si cele patru pasaje subterane care leaga cele doua parti ale cartierului Micalaca, urmand ca finisarile acestora sa fie executate de catre Primaria Aradului. Constructorul va ridica si panourile fonoabsorbante, care sa protejeze locuitorii cartierului. Faptul ca podul a fost inaugurat cu sapte luni inainte de termenul stabilit a creat economii zilnice la Caile Ferate de peste 210 milioane de lei.
La Barsa tot mai putini invata olaritul...Interviu cu Ioan Godea, fostul director al Muzeului Satului din Bucuresti si demis din functie pe motive politice
Ioan Godea este aradean, la origini, dar a plecat din tara inainte de Revolutia din Decembrie. In Canada a fost patronul unui muzeu al satului romanesc, exponatele fiind adunate de la romanii emigranti. Dupa Revolutie s-a intors in tara, iar Andrei Plesu l-a rugat sa preia conducerea Muzeului Satului. Putin timp dupa aceea, devine directorul Directiei Patrimoniului de Stat. Este trist pentru ca nici acum nu este protejat patrimoniul de stat, lipsind atat legislatia, cat si fondurile pentru conservarea si restaurarea lui.
- Domnule Godea, ce a insemnat pentru dumneavoastra experienta de la Muzeul Satului?
- Nu am castigat experienta personala, pentru ca dupa 12 carti publicate in tara si altele publicate in strainatate, pot spune ca muzeul a castigat din experienta mea. Din pacate, sunt nevoit ca, dupa 25 de ani cat am condus Muzeul din Oradea, cel din Timisoara si altele din tara, acum sunt nevoit sa stau in Canada. Pana in 1997, am reusit sa reorganizez Muzeul Satului, dar in acel an fatidic, din cauza ca am refuzat sa devin membru al unui partid, am fost inlaturat de la conducerea Muzeului de catre Ion Caramitru. Cred despre el ca este cel mai incult ministru al culturii pe care l-a avut Romania vreodata, care se credea Hamletul Europei. Firesc, in locul meu a fost numit un membru al PNTCD.
- Sunteti cel care ati reinviat Centrul de Olarit de la Barsa. Ce v-a tintuit in Arad si de ce ati ales tocmai Barsa?
- Pentru ca este unul dintre cele mai importante centre de olarit din Romania si pentru ca aici au fost cei mai talentati olari, dati de familia Faur. Apoi, pentru ca Barsa are un depozit de argila nepretuit. Nu in ultimul rand, sotia mea este din Barsa. Cand am reinviat acest centru de olarit am pornit de la zero. Am confectionat roti mecanice, actionate electric si l-am contactat pe singurul mester ramas in viata, octogenarul George Marc. Din pacate, nu am avut atatia amatori cati am sperat. Din zece inscrisi a ramas doar unu: Ioan Iercan. Tragedia este ca acela care a ridicat centrul de la Barsa la sublim, Aurel Golea, este bolnav, iar cu el va pieri forma olaritului specific de la Barsa.
Benzinarii particulari sunt suparati pe Petrom - Virtual Arad News (c)2000Ei sunt nemultumiti ca nu li se mai vand carburanti la rafinarii
Benzinarii privati sunt suparati pe SNP Petrom. Conducerea acestei societati a anuntat ca nu va mai livra produse petroliere de la rafinariile proprii agentilor economici privati. Aceasta hotarare a fost luata ca urmare a productiei insuficiente realizate de cele doua rafinarii vizavi de cererea de pe piata. Totodata, Petrom le sugereaza benzinarilor particulari sa cumpere carburantii de la depozitele sale din teritoriu. Numai ca aici preturile sunt cu mult mai mari decat la poarta rafinariei, ba chiar superioare si acelora practicate la statiile de alimentare cu carburanti apartinatoare Petrom. De exemplu, la benzinariile Petrom motorina se vinde cu 10 000 de lei litrul, in timp ce la Depozitul PECO Arad un litru costa 11 954 de lei. Intr-un comunicat dat de catre SNP Petrom se mentioneaza ca aceasta diferenta de pret este determinata de cheltuielile de transport, depozitare si manipulare, dar si de acoperirea unor pierderi ale statiilor Petrom. Daca aceasta situatie va continua, benzinarii privati sunt hotarati sa recurga la blocarea accesului la rafinariile apartinand de Petrom. Gabriel Nastase, purtatorul de cuvant al SNP Petrom, este de parere ca hotararea de a nu mai livra carburanti de la rafinariile proprii benzinarilor particulari este o facilitate acordata acestora. "Nu suntem singurii din Romania care producem. Mai sunt si alte rafinarii. Insa la noi pretul este cu mult mai mic, fapt pentru care benzinarii particulari se aprovizioneaza de la noi. Cu toate acestea, pretul lor la vanzare era cu mult peste cel practicat de statiile Petrom. Noi cand am scumpit motorina cu 200 de lei, toata tara a explodat. Ca ei o vand cu 14 000 de lei litrul se pare ca nu intereseaza pe nimeni. Oricum, noi nu putem fi acuzati de dumping. Aceasta este politica noastra de preturi" ne-a mai spus Gabriel Nastase.
In piete, casetele si cd-urile uneori sunt contrafacuteInterviu cu Cornel Lucaci, managerul studioului de inregistrari Audio Star
- Ce inseamna un studiou de inregistrare privat?
- Momentan inseamna speranta. Investitia facuta intr-un studiou de inregistrare profesionist este mare. Atat pe plan financiar, cat mai ales pe cel sentimental. Financiar inseamna o investitie de sute de milioane de lei si consta in echipamente tehnice, chirii, impozite, iar pe plan sentimental trebuie sa simti ceea ce se intampla in fata pupitrului tehnic, sa fii aproape de oamenii cu care lucrezi si sa te gandesti la publicul ascultator.
- Ce greutati intampinati?
- Piata neagra si pirateria. Si aceasta datorita faptului ca, la aceasta ora, pe pietele unde se comercializeaza muzica, 70-75% dintre casete si compact discuri (CD) sunt pirat. Un produs original trebuie sa aiba aplicat pe coperta un timbru holografic, inseriat, iar in interior sa poarte stampila producatorului. Mare parte din vina o au cumparatorii. Acestia nu se uita ce cumpara, cred ca produsele fara timbru holografic sunt mai ieftine.
- Ce trebuie sa faca acei care primesc o caseta fara timbru?
- Daca vreo persoana cumpara o caseta sau un CD care nu au elementele de siguranta, eu le recomand sa se adreseze organelor abilitate sa contracareze aceste practici, adica Politiei, Garzii Financiare sau Protectiei Consumatorului. Un mod de a reduce putin din procentul mare al fenomenului ar fi acela ca producatorii legali sa aiba puncte de vanzare proprii in toate locurile unde se comercializeaza casete sau CD-uri. Acest lucru sper ca il voi putea realiza si ma bazez in special pe ajutorul Primariei.
- Cu ce iesiti pe piata de Sarbatori?
- Am lansat pe piata doua casete audio cu colinde. Una cu Olivia Cotocea Cotuna, una dintre cele mai recunoscute soliste de muzica populara din Arad, iar cealalta cu Ana Almasanu, o interpreta din Hunedoara. Sunt doua volume de exceptie, atat prin piesele pe care le contin, cat si prin profesionalismul de care au dat dovada sunetistii, Vasile Rus si Florin Florea Ionas. Tot in acest an, studioul va mai lansa trei casete de muzica populara. Este vorba de spre volumele instrumentale ale lui Anton "Tonica" Covaci si Zelea Lucaci si despre volumul lui Vasile Milhale.

A consemnat Romulus Dubat


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}