title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Sambata, 14 octombrie 2000

Prefectul Ovidiu Nila vrea alegeri perfecteA aparut informatia in urma careia Guvernul a aprobat, printr-o hotarare, calendarul privind organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare si prezidentiale. Conform acestui calendar, pana in ziua de 17 octombrie, inclusiv, trebuie desemnati judecatorii Curtii Supreme de Justitie in Biroul Electoral Central, urmand ca in termen de 24 de ore de la investirea acestora sa fie ales si presedintele Biroului Electoral Central. Tot prin intermediul acestei hotarari, se specifica faptul ca prefectii vor trebui si intocmeasca si sa aprobe, prin ordin, programe calendaristice proprii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Camera Deputatilor, Senat si Presedintele Romaniei. Prefectul Aradului, Ovidiu Nila este la curent cu aceasta hotarare, declarandu-ne ca se va incadra in timp si nu vor exista nici un fel de probleme. "Saptamana care urmeaza vor fi stabilite toate amanuntele care tin de desfasurarea alegerilor in judetul nostru. Va fi stabilit Biroal Electoral Judetean si circumscriptiile de votare". In schimb, edilul Aradului nu stie cat vor costa alegerile in judet, dar ne-a promis ca foarte curand va da un raspuns exact.
Medicul Bajzat si pacientul sau sunt multumiti de reusita operatieiMedici de la sectia Chirurgie Plastica a Spitalului Judetean Arad au efectuat, cu succes, o operatie in urma careia unui barbat in varsta de 68 de ani i-a fost pusa la loc mana pe care si-o taiase la circular. Vasile Stanila, de 68 de ani, din satul Hontisor, nr. 94, comuna Gurahont, a fost transportat de urgenta la spital, unde a fost supus unei interventii chirurgicale care a durat trei ore. La operatie au participat doctorita Anca Bajzat, doctor Andrei Bajzat, asistenta Monica Urs si anestezista Mihaela Albu si a fost incununata cu succes. Doar unul dintre degete, fiind distrus in intregime, nu a mai putut fi salvat. Pacientul a ajuns la Spitalul din Arad la patru ore de la producerea accidentului, fiind dus direct in sala de operatie. Dupa operatie, la cateva zile, am stat de vorba cu pacientul care a avut bunavointa de a ne prezenta acea zi blestemata. "Am fost la cules la porumb, am venit acasa, am mancat si m-am apucat sa tai niste leaturi la circular pentru cotarca de porumb. La ultima bucata de lemn, fierestraul circular a intors lemnul si mi-a tras si mana dreapta. In acel moment n-am simtit nimic. Imi tineam efectiv cu mana stranga cealalta mana care atarna de un firicel de piele. Mi-am strigat sotia si fiica, care spre norocul meu este cadru medical si a stiut cum sa procedeze. M-a pansat si m-a dus la Spitalul din Gurahont, iar de aici, cu salvarea, la Arad. Am fost constient tot drumul, si acum datorita medicilor pot spune ca ma simt bine." Luand legatura cu unul din medicii implicati in aceasta operatie am inteles ca "operatii de acest gen s-au mai facut, insa nu intotdeauna au fost incununate cu succes. Reusita operatiei depinde de distrugerile provocate de agentul vulnerant si de calitatea tesuturilor vaselor de sange periferice. Surpriza a fost ca vasele pacientului, desi avansat in varsta, au fost de o calitate buna. Personal nu m-am asteptat sa reusesc" ne-a declarat Andrei Bajzat, medic primar la sectia chirurgie plastica. Medicul chirurg a mai specificat: "Chirurgia mainii este o supraspecializare in cadrul chirurgiei plastice, lucru putin stiut chiar de colegii medici, care indruma pacientii cu diverse afectiuni chirurgicale, catre alte servicii. In felul acesta se intarzie in mod nejustificat luarea unei atitudini terapeutice prompte si eficiente."
Daniel Dima cel care a excrocat trei liceeSediul Inspectoratului Scolar Judetean Arad a fost vizitat, luni, de Daniel Dima, de 36 de ani, din Sfantul Gheorghe (Covasna). Barbatul, cu o mina care arata suferinta si disperare, solicita secretarei institutiei o intrevedere cu inspectorul sef, Maria Pascalau. O intrevedere ca toate altele, din numeroasele vizite pe care le are, zi de zi, Inspectoratul scolar. Insa, in spatele acestei mine a barbatului - care nu avea mai mult de 1,60 metri (o mana de om) se ascundea un gand josnic. Acela de a-si declara fiul mort, pentru a obtine bani pentru inmormantare.
"Baiatul meu e in morga "
"Aveam patru persoane in birou cand l-am vazut pe Daniel Dima" - ne povesteste Maria Pascalau. "Desi aveam treaba, i-am acordat atentie, pentru ca pe fata sa se citea disperarea. Mi-a spus ca baiatul lui, care invata la o scoala din Arad, i-a murit de cancer, chiar in acea dimineata (luni - n.r.), si acum se afla la morga, pentru ca nu are bani sa-i plateasca inmormantarea. Apoi m-a rugat, pe un ton cat se poate de frumos, patetic chiar, sa-l ajut cu bani. Avea la el un act tipizat, pentru colecta in scop umanitar. Spunea ca scoala in care invata baiatul lui i-a promis ca-l ajuta, dar avea nevoie de semnatura mea. Sunt o persoana sensibila la astfel de cazuri si m-am induiosat. I-am semnat-o..."
Sase milioane - intr-o zi
Cu patalama in mana, barbatul se indreapta cu incredere la Liceul Pedagogic, unde i-a legatura cu directorul unitatii. La fel de induiosat ca inspectorul sef, acesta intra cu Daniel Dima in mai multe sali de curs, cerandu-le elevilor sa-l ajute pe barbat. Inainte sa paraseasca unitatea de invatamant, directorul il intreaba unde invata fiul sau. Cu sange rece, barbatul ii spune ca invata la Liceul economic, dupa care iese si-si continua vanatoarea. Urmatoarea tinta ... Liceul Moise Nicoara. Intre timp, directorul   Liceului Pedagogic suna la Liceul Economic, intreband daca au (sau au avut) vreun elev cu numele Dima. Surpriza! In Liceul Economic nu figureaza nici un elev cu acest nume. De aici incolo, Inspectoratul Scoalar Judetean Arad si Politia pun in garda toate unitatile de invatamant. Liceul Moise Nicoara cade insa prada. Bani stransi de barbat: 5.995.000 de lei. Aproape sase milioane de lei, in nici 24 de ore.
Flagrantul
Liceul "Elena Ghiba Birta" a fost cea de-a treia unitate de invatamant vizitata. De data aceasta, cadrele liceului erau puse in tema de "activitatea laborioasa" pe care Daniel Dima o ducea. L-au lasat sa-si deplanga soarta, desi stiau ca este un escroc. Asa cum era firesc, conducerea liceului a sunat la Politie, aceasta surprinzandu-l in flagrant chiar in momentul in care incerca sa insele liceul. Daniel Dima este cercetat in stare de retinere, urmand a fi prezentat Parchetului de pe langa Tribunalul Arad.
Filarmonica aradeana va avea invitati de prestigiuDe o saptamana, Filarmonica de Stat Arad a deschis stagiunea de concerte 2000/2001. Au fost doua seri de mare atractivitate si de mare succes. Directorul institutiei si dirijorul ei permanent Dorin Frandes, ne-a declarat ca in noul sezon muzical aradean vor fi invitati solisti si dirijori de mare prestigiu, atat din tara, cat si de peste hotare. Publicul fidel al Palatului Cultural se va reintalni cu pianisti de talia lui Dan Grigore, Valentin Gheorghiu, Viniciu Moroianu, Dana Borsan, Constantin Sandu (Portugalia), violonisti ca Stefan Ruha, Cristina Anghelescu, Daniel Podlovschi, Gabriel Croitoru, Cihat Askin (Turcia).
Marin Lupas amintind problemele cu care se confrunta UTADupa ce a invins la Petrosani, UTA a urcat pana pe locul patru al clasamentului, cu "+5" la adevar, ceea ce reprezinta pentru foarte multa lume o placuta surpriza. Tinand cont ca urmeaza o serie de foc, cu trei partide extrem de dificile si pentru a afla care sunt problemele cele mai stringente cu care se confrunta UTA, l-am invitat pentru un interviu pe dl. Marin Lupas, presedintele gruparii aradene.
- Dupa patru meciuri fara infrangere, UTA a ajuns la "+5" la adevar.

- Sincer, acest plus de adevar ma bucura pentru linistea pe care o confera echipei. Am pierdut cinci titulari fata de sezonul trecut, Pap, Almasan, Diaconescu, Botis si Dragan plus cei doi fotbalisti de culoare. Obiectivul nostru a fost fixat tocmai datorita lipsei de valoare a lotului. Avem obligatia de a promova tinerii jucatori de perspectiva de care dispunem. Bugetul pe un an de zile nu ne permite aducerea unor fotbalisti de mare valoare.
- Multa lume spune ca Francisc Tisza este singurul antrenor capabil sa scoata rezultate cu aceasta echipa. Ce parere aveti ?
- Sunt implicat de numai trei ani in fotbalul mare si nu as putea nominaliza un antrenor capabil sa faca mai mult decat Tisza. Si-a reactivat fostii elevi si a reusit sa duca la "+5" o echipa de pe drumuri. Munca pe care acest om o depune este efectiv titanica.
- Au trecut noua etape. Va declarati multumit de ceea ce s-a intamplat pana acum ?
- Ma abtin si trag o concluzie pana dupa cele trei locuri care urmeaza. Pentru a avea liniste trebuie sa invingem acasa pe UMT si Resita, iar la "Poli" ce va fi - va fi! Important este ca avem o stabilitate, care a facut sa dispatra frica de a juca timorat, cu sabia deasupra capului. Lumea trebuie sa inteleaga ca nu e loc de iluzii, de podium sau altceva. Desi nu se stie niciodata.
- De ce ar avea nevoie UTA pentru "a nu se sti"
- De o "injectie", O injectie care sa pompeze capital in actuala structura, care sa permita in decurs de sase luni - un an, schimbarea radicala a obiectivului si sa aduca tot ce este necesar pentru acest lucru.
- Credeti ca se poate face asa ceva la UTA ?
- Bineinteles, altfel nu am avea pentru ce sa stam la club. Cel mai important factor este stadionul. Consiliul local a facut demersurile la FPS, Ministerul Finantelor si Guvern pentru a-l prelua de la S. C. UTA. Este nevoie de interventia prefectului la Guvern pentru o hotarare guvernamentala in acest caz. Apoi vor putea fi alocati bani de la buget pentru reparatii si construirea tribunelor. De ce sa nu recunoastem, in momentul de fata stadionul arata jalnic. De asemenea, ar putea fi rezolvata si problema regiilor.
- Ce se mai aude cu societatea pe actiuni ?
- S-a intrat intr-un impas datorat neconcordantelor din actuala Lege a sporturilor. Asteptam normativele care sunt preconizate pentru o aplicabilitate clara a trecerii de la societatea non-profit la cea pe actiuni. Societatile care s-au creat pana acum sunt improvizatii, neavand un statut clar.
-Ce ii lipsepte cel mai mult UTA-ei ?
- Baza materiala: terenuri de antrenament pentru echipa mare si cele 10 grupe de juniori si copii. Multumim celor de la CPL, care dupi lovitura ce am primit-o prin pierderea terenului Gloria, ne permit desfasurarea jocurilor juniorilor republicani. As avea si eu o intrebare: unde-si pot desfasura activitatea 200, de copii, cu jocuri si antrenamente, neavand decat terenul Sega lipsit de toate utilitatile necesare ? O alta, adresata oficialitatilor: discutam de performanta, promovare, cresterea valorilor. Cum poti realiza aceste lucruri pe maidan, cu buget redus si o baza materiala slaba. Cum sa speri la marea performanta ? Sunt doar iluzii si pacaleli!
- Va multumesc!
A consemnat Dacian Toduta
Dacia 13 octombrie - 19 octombrie Dispari in 60 de secunde - (SUA)
Muresul 13 octombrie - 19 octombrie Cacealmaua incornoratilor - (SUA)
Arta  13 octombrie - 19 octombrie- Sala A O bataie pe cinste - (SUA)
Arta  13 octombrie - 19 octombrie- Sala B Scream 3 - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}