title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Marti, 14 noiembrie 2000

Conferinta de presa la Casa Corpului DidacticIeri, la Casa Corpului Didactic a avut loc o conferinta de presa, cu ocazia inaugurarii sediului acestei institutii. Printre cei prezenti s-au aflat directorul Inspectoratului Scolar Judetean, Maria Pascalau, si directorul Casei Corpului Didactic, Nicolae Pellegrini. Cladirea a apartinut fostului internat al Liceului Pedagogic, care a fost renovat, iar elevii care au locuit aici se afla acum in cladirea Liceului Textil. Dupa cum sustine Maria Pascalau, "in luna ianuarie a acestui an a existat doar un proiect in vederea renovarii acestei cladiri si a infiintarii unui spatiu de cazare pentru oaspetii pe care ii avem destul de des la Arad ". Costul reparatiilor si dotarilor se ridica la 200 de milioane, din care 150 de milioane vin din partea bugetului de stat, restul fiind acoperit din venituri extrabugetare si sponsori. Casa Corpului Didactic si Inspectoratul Scolar Judetean ofera un suport educational pentru cadrele didactice, adica o biblioteca in care sunt peste 30 de mii de volume si care ofera un bogat material de documentare, informare sau cercetare. In general, pe rafturile acestei biblioteci pot fi gasite carti axate pe domenii ca: pedagogie, psihologie, stiintele educatiei si de metodica a disciplinelor scolare. Recent a fost infiintata Editura "Scoala Vremii", care isi propune sa publice lucrari din domeniile stiintelor educatiei, cu accent pe, autori din randul cadrelor didactice aradene. Mai exista si un centru de informare si documentare care este orientat pe trei domenii: burse, dezvoltare institutionala si programe de cooperare. Casa Corpului Didactic ofera servicii permanente sau ocazionale orientate spre interesele personalului caruia i se adreseaza. Este vorba despre o minilibrarie, un depozit de manuale si un hotel. Tot in cadrul acestei institutii functioneaza si un Centru de Asistenta Psihopedagogica, care se ocupa cu coordonarea activitatii profesorilor consilieri din scoli. In atributia CJAP intra si expertiza psiho-pedagogica, facuta la cererea Inspectoratului Scolar Judetean, a scolii, a familiei sau a elevilor. Se mai asigura si servicii de consiliere in probleme de orientare scolara si profesionala, tulburari de comportament, de esec scolar si de relationare de grup.
Depunerea juramantului la Unitatea de jandarmi VladimirescuIn decursul zilei de sambata, la Comandamentul de Jandarmi Arad, din Vladimirescu, jandarmii care s-au incorporat in urma cu doua saptamani au depus juramantul de credinta, alaturi de pompierii militari, incorporati luna octombrie. Cei 33 de pompieri care au jurat credinta patriei fac parte din cadrul Detasamentului din Arad, precum si de la cele patru subunitati: Ineu, Gurahont, Sebis, Barzava. Tinerii jandarmi au avut un program extrem de incarcat, acestia trebuind, in nici doua saptamni, sa execute intregul complet de instructie (de la pasi de defilare si pana la lupta corp la corp). Perioada de instructie ca recruti a trebuit si fie comprimata la o treime din timpul ei normal (circa sase saptamani), pentru ca jandarmii sa supravegheze buna desfasurare a alegerilor. Ce aceasta, ocazie, o parte dintre militari au primit permisie pentru a-si vizita rudele, ceilalti avand liber pe toata ziua. La evenimentul de duminica au mai fost prezente oficialitati ale Aradului, printre care si primarul Dorel Popa, urmat indeaproape de patru din cei zece serifi americani.
Piata din Pancota va avea inca o parcare pentru masini - Virtual Arad News (c)2000Se va construi o parcare cu peste 100 de locuri, cea de acum fiind insuficienta
Piata din orasul Pancota este una din cele mai mari si mai cunoscute piete din judetul Arad. Aici, sambata de sambata, locuitorii din Pancota, precum si cei din localititile invecinate pot gasi orice: de la ace de gamalie pana la produse agricole si animale. In ultimii ani, Primaria orasului Pancota a incercat sa modernizeze si sa schimbe, dupa puteri, dar mai ales dupa posibilitatile financiare, fata pietei. Dintre multele operatiuni care s-au executat, ne oprim doar asupra catorva: s-a bituminat in interiorul targului, au fost reparate caile de acces, iar mesele pe care sunt expuse produsele au fost acoperite. Din pacate, problema curateniei este doar partial rezolvata. Una dintre cele mai urgente investitii este cea legata de infiintarea unei parcari incapatoare. Cea actuala, in care incap circa zece masini, este insuficienta. Astfel ca, in fiecare sambata, autovehiculele de tot felul sunt parcate pe unde se gaseste loc, fapt care ingreuneaza trecerea pietonilor si blocheaza circulatia. Referitor la problema parcarii, Monel Pancotan, viceprimarul din Pancota, ne-a declarat: "Avem parcare in partea stanga a blocurilor aflate in apropierea pietei. In viitorul apropiat, in fata Magazinului Universal se va bitumina pana in fata statiei PECO si se vor creea peste 100 de locuri de parcare. De asemenea, pe strada Libertatii pana la dolma de la vale tot parcare vrem sa facem". Referitor la investitiile de anul viitor, in buget este prinsa si modernizarea pietei. "Vrem sa construim o hala, moderna pentru produsele lactate, care sa corespunda cerintelor sanitare si sanitare-veterinare. In piata de animale dorim sa pietruim pentru a evita formarea noroiului", a mai declarat Monel.
Florin Didilescu va pregati manifestarile culturale din decembrieIn spectoratul pentru cultura a reusit sa primeasca 50 de milioane de lei
Inspectoratul pentru Cultura al judetului Arad a reusit o adevarata performanta: aceea de a-si suplimenta bugetul cu inca 50 milioane de lei necesari pregatirii actiunilor culturale din luna decembrie. Banii vin direct de la Ministerul Culturii si vor fi folositi pentru finantarea activitatilor culturale dedicate Zilei Nationale a Romaniei si Sarbatorilor de iarna. Proiectul, prezentat de consilierul sef Florin Didilescu Ministerului Culturii, dupa ce a fost atent analizat, a fost agreat fara nici o modificare. Astfel, pentru cinstirea zilei de 1 Decembrie, Inspectoratul pentru Cultura, in colaborare cu Complexul Muzeal Arad, va organiza o sesiune de comunicari stiintifice pe tema "Aradul si 1 Decembrie - locul Aradului in infaptuirea Marii Uniri". Invitatii acestei sesiuni sunt istorici de mare calibru din Bucuresti, Timisoara, Deva, Alba-Iulia si Sibiu, care isi vor prezenta lucrarile pe parcursul a doua zile. Asa cum ne-a obisnuit deja, Filarmonica de Stat din Arad va sustine chiar in ziua de 1 Decembrie un concert extraordinar, Dorin Frandes pregatindu-le melomanilor, aradeni o surpriza, pe care nu o dezvaluie inca. Florin Didilescu a primit in cursul zilei de ieri confirmarea din partea ambasadorului Romaniei la Budapesta, prin care este anuntata participarea Aradului la un spectacol in capitala Ungariei. Acesta se va desfasura chiar la Ambasada Romaniei, Didilescu intentionand sa prezinte un spectacol in spiritul Sarbatorilor de iarna, realizat indeosebi cu copii. Pentru realizarea lui, se doreste colaborarea cu Liceul de Arta "Sabin Dragoi" din Arad, la care sa se alature si cativa reprezentanti autentici ai folclorului romanesc. Lana decembrie se doreste a fi una cu adevarat de sarbatoare. Autoritatile locale vor incerca sa ofere aradenilor o serie de actiuni culturale si de spectacole care sa redea spiritul fierbinte al acelui 1 Decembrie unificator, dar si pe cel al bucuriei Craciunului.
Editia a doua la... floarea-soareluiIntr-un lan de grau de langa Frumuseni, judetul Arad, floarea-soarelui a inflorit a doua oara in acest an. Specialistii sustin ca fenomenul se explica prin faptul ca ciclul vegetativ al plantelor a fost decalat din cauza temperaturilor inregistrate in vara acestui an, iar in prezent exista conditii atmosferice corespunzatoare perioadei de primavara. Astfel, semintele de floarea-soarelui ramase de anul trecut in sol au rasarit, insa specialistii au spus ca nu vor ajunge la maturitate.Oamenii din comuna sunt de parere ca inflorirea repetata a plantei este un semn rau de la Dumnezeu. Insa, conform credintelor populare din alte zone romanesti, aceasta inflorire este un semn ca iarna va fi blanda si cu zapada bogata, care va hrani foarte bine pamantul si culturile de toamna.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}