title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 17 august 2000

La Siria va fi comemorat scriitorul Ioan Slavici

Cu ocazia comemorarii a 75 de ani de la moartea scriitorului Ioan Slavici, Consiliul Local Siria, Muzeul judetean si Parohia ortodoxa Siria organizeaza la sfarsitul acestei saptamani o serie de manifestari culturale. In dimineata zilei de sambata, va avea loc depunerea de coroane la statuia marelui scriitor, urmata de o slujba de pomenire, la care a fost invitat si Preasfintia Sa Timotei Seviciu. Inaugurarea unui spatiu dedicat poetilor sirieni contemporani, in incinta muzeului precede simpozionul cu tema "Viata si activitatea lui Ioan Slavici". In cadrul acestuia isi vor prezenta lucrarile prof. univ. Virgil Vintilescu, prof. Ioan Galea - din Timisoara; prof. univ. Radu Homescu Bucuresti.

Spatiile verzi sufera din cauza secetei - Virtual Arad News (c)2000Seceta a provocat pagube imense Societatii de gospodarire comunala, aproape 80 la suta din suprafata spatiilor verzi din municipiu fiind afectate grav sau chiar distruse. Astfel, o mare parte din cele 3,7 miliarde lei cheltuite pentru intretinerea spatiilor verzi, regazonari si plantari de puieti sau flori s-au dus pe apa sambetei. Pentru aceste lucrari, s-au prevazut de la bugetul local, pentru anul in curs, circa 5 miliarde de lei, insa suma care a ramas necheltuita este departe de a ajunge pentru refacerea spatiilor verzi. Pentru a evita situatii similare in urmatorii ani, conducerea Primariei intentioneaza sa ajute cu bani Gospodarirea Comunala pentru a construi instalatii de irigare. "Trebuie sa gasim resursele financiare pentru   fel de instalatii, care ar fi deosebit de utile. Mai bine investim in instalatii, decat sa acoperim pagubele pe care le-ar putea provoca seceta si in alti ani" - ne-a declarat viceprimarul Levente Bognar. Chiar si acolo unde existau instalatii, spatiile verzi nu au fost irigate destul din cauza costurilor mari pe care Gospodarirea Comunala le-ar fi suportat in urma consumului mare de apa.
Viceprimarul Emaniol Voicu doreste strazi mai ordonatePrimaria va organiza, in cel mult doua saptamani, licitatia prin care va fi desemnata firma ce se va ocupa de studiul privind strarea drumurilor din municipiu. Ideea realizarii studiului ii apartine viceprimarului Emanoil Vaicu, care spera ca lucrarea va ajuta municipalitatea sa stabileasca prioritatile cand este vorba de reparatii la drumuri. "Se poate spune ca strazile vor avea o "carte de sanatate", astfel ca vom sti in permanenta unde trebuie sa alocam bani, ce sume si care sunt urgentele" - ne-a declarat viceprimarul Voicu. Incepand de luni, caietele de sarcini au fost puse la dipozitia celor interesati sa participe la licitatie, pana acum inscriindu-se doua firme.
Si satul Zimbru va avea cabinet medical - Virtual Arad News (c)2000La 10 km de Gurahont se situeaza localitatea Zimbru, fost centru de comuna, cu o populatie de peste 400 locuitori. Pana nu de mult, aici a functionat un punct sanitar, dar activitatea acestuia a fost. sistata din lipsa unui cadru medical. Zilele trecute, Episcopia Aradului a facut demersurile pentru obtinerea unui teren in satul Zimbru, pe care sa fie amplasat un cabinet medical modern. Proiectul va fi pus in aplicare prin sprijinul financiar oferit de crestinii ortodocsi din Grecia. Intr-o sedinta de urgenta, Consiliul Local a aprobat cedarea terenului respectiv, dand astfel "unda verde" rezolvarii problemei edificiului sanitar din acest sat. Preotul Dorel Mot Craciun, fiu al satului Zimbru, preciza: "Daca totul se va derula conform programului stabilit de Episcopia Aradului, impreuna cu partea elena, locuitorii satelor apartinatoare Zimbrului nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze la Gurahont pentru orice reteta de medicamente sau pentru vreun consult medical de rutina."
Comuna Vinga a devenit cunoscuta si prin fabrica de ciocolata - Virtual Arad News (c)2000Vinga e o localitate cu nume inca din anul 1885, cand aici, la atelierul lui Draskovics se fabricau cu mijloace rudimentare, vestitele bomboane "Vinga", din ciocolata, cu crema de vanilie. In perioada 1918-1920, atelierul si-a marit capacitatea de productie, iar o parte din munca manuala a fost inlocuita cu masini speciale, aduse din Germania. In 1930 la fabrica munceau 100 de angajati. 1938 a fost anul cand activitatea fabricii s-a extins prin darea in folosinta a unei sectii de fabricat cutii. Cutiile erau destinate ambalarii bomboanelor. Care la inceput s-au vandut in localitate, apoi gustul dulce a prins radacini in Arad, in judetul Timis si, in final in intreaga tara. La 11 iunie 1948 fabrica a fost nationalizata, dar a continuat sa functioneze la aceeasi capacitate. Saptamanal, trei-patru tone de zahar "se topeau" in delicioasele bomboane "Vinga". 25 iunie 1951 este data cand fabrica a fost comasata cu fabrica de acelasi profil din Timisoara, "Kandia". O parte dintre utilajele de la Vinga au fost mutate la "Kandia", o alta parte au fost predate fabricilor de aceiasi profil din Roman, Cluj si Brasov. Dupa aceea, cladirea a intrat in administrarea Primariei si ulterior, ICIL a folosit-o ca loc de preluare a laptelui de ovine si bovine si ca minifabrica de cazeina. La ora actuala, a ramas doar punct de colectare a laptelui de bovine. Familia Draskovics nu si-a pierdut urma. La Timisoara traieste o nepoata a fostului maestru al prepararii cicolatei, Teodora Radulescu. Primarul din Vinga, Gavril Sarca, spune ca descendenta a solicitat in 1991 cladirea fostei fabrici si, recent, in baza Legii Lupu, o suprafata de teren intravilan de 0,43 heclare. Din cunostintele primarului, mostenitoarea a ajuns in instanta pentru dobandirea imobilului. Care risca sa ajunga o ruina daca nu va avea un proprietar care sa-l intretina asa cum se cuvine.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}