title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 19 aprilie 2000

Astra-Trinity ajuta sinistratii cu 50 de milioane lei - Virtual Arad News (c)2000Pagubele produse de ultimele inundatii au lasat urme adanci in viata celor care au avut nenorocul sa fie loviti de ape. Dand dovada de compasiune fata de suferintele semenilor nostri, multe institutii au initiat actiuni in urma carora s-au strans bani, diferite obiecte, alimente, Astra Trinity a facut front comun cu cei care nu au ramas imuni la dezastrele provocate de furia apelor si a donat suma de 50 milioane de lei sinistratilor. "Administratia societatii noastre a inteles cat de greu le este acestor oameni, unii dintre ei ramanand fara nimic. Acesta a fost motivul care ne-a determinat sa viram, in contul deschis pentru cei afectati de inundatii, acesti bani. In plus, se va mai strange o suma importanta de bani de la muncitori. Din salariu, fiecare va da cat va crede de cuviinta", ne-a declarat Mircea Pavel, directorul departamentului Resurse Umane din cadrul Astrei Trinity,
THW ajuta la modernizarea Universitatii "Aurel Vlaicu"Cercul de prietenie Germania - Romania, din landul Saar a realizat un program de modernizare a laboratoarelor de electronica si electrotehnica din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu". Asociatia nonguvernamentala si nonprofit, THW, este cea care a donat universitatii aradene echipament pentru dotarea acestor laboratoare. Valoarea donatiei se ridica la suma de 200 000 de marci germane si va echipa complet laboratoarele, la care se adauga si lucrari de testare a imaginilor automatizate. In cadrul conferintei de presa organizate, luni, la Senatul Universitatii "Aurel Vlaicu", Willi Gehrring, presedintele Cercului de prietenie Germania Romania si presedinte al THW a declarat ca este multumit de colaborarea cu partea romana si: "daca la inceput profesorii germani au privit cu reticenta pe omologii romani, acum, aceasta a disparut. Convingerile ambelor parti coincid in ceea ce priveste legaturile cu Europa. Universitatea dumneavoastra ,pune o piatra de temelie pentru accederea Romaniei in Comunitatea Europeana ". La randul ei, decanul Universitatii "Aurel Vlaicu", profesor Lizica Mihut a apreciat ajutorul germanilor "Este pentru prima data cand beneficiem de o donatie de asemenea anvergura. De aceea cuvintele noastre sunt putine pentru a le multumi pentru initiativa lor ". Senatul universitatii considera ca noile dotari tehnice vor contribui la cresterea nivelului de pregatire a studentilor, iar diplomele eliberate, sa fie recunoscute in Europa. Partea germana spera ca proiectul de modernizare a laboratoarelor de la "Aurel Vlaicu" sa fie finalizate pana la finele lunii mai. Ioan Schmit, presedintele cercului de prietenie Romania - Germania a prezentat programele care sunt acum in desfasurare precum si cele de viitor: "Impreuna cu THW am reusit sa modernizam Gradinita nr.3 din Radna, am infiintat clase cu diverse profile la Liceul industrial din Lipova, precum si alte unitati scolare din judet. Pe viitor avem in proiect modernizarea Liceului Agricol din Lipova si asigurarea conditiilor de trai pentru copii cu probleme sociale din Lipova ". THW doreste de asemenea sa ajute copiii inteligenti dar care nu dispun de posibilitati materiale, prin asigurarea locurilor de studii in unitati scolare. In semn de recunoastere pentru sprijinul primit, Senatul Universitatii "Aurel Vlaicu" a inmanat presedintelui THW, o diploma prin care acesta este recunoscut ca "Senator de onoare" al universitatii aradene, Emotionat, Willi Gehrring a spus ca prin primirea acestei diplome a preluat si o obligatie mult mai mare.
La Teatrul de Stat se pregatesc alegeri - Virtual Arad News (c)2000Hotararea Consiliului local (CLM) de organizare a concursului pentru ocuparea functiei de director la Teatrul de Stat a starnit un adevarat scandal intre partile implicate. Motivul este faptul ca CLM a limitat participarea la concurs a persoanelor din afara Teatrului, ceea ce ar putea fi catalogat drept un abuz. Prin urmare, prefectul Gheorghe Neamtiu, dupa ce s-a consultat cu juristii sai, a introdus un referat de nelegalitate a hotararii Consiliului local. "Neregulile au fost constatate la conditiile de angajare, fiind limitata participarea la concurs a persoanelor din exterior. Asta, in timp ce H. G, 281/93, anexa 12, spune ca la concurs pot participa si persoane care nu sunt angajate in institutia in cauza" - ne-a declarat directorul juridic al Prefecturii, Radu Stoian. In acest timp, Primaria considera ca nu exista nici o problema cu hotararea CLM, astfel ca data la care va avea loc concursul, respectiv 20 aprilie, nu va fi schimbata. In aceste conditii, Stoian ameninta cu procedura contencioasa in fata instantei, urmand sa treaca la suspendarea de drept a actului. La inceputul lunii martie, pregatirea concursului a iscat mici dispute si in Consiliul local, unii dintre alesi contestand dreptul directorului interimar, Ioan Varan (care este si consilier municipal), de a candida pentru ca acesta nu a terminat Institutul de Teatru. Bineinteles, Varan a replicat dur la vremea respectiva, spunandu-ne: "Nimeni nu-mi poate contesta statutul de artist cu studii superioare, chiar daca nu am terminat Institutul. De mai bine de 20 de ani, sunt incadrat pe cea mai inalta functie ce o poate avea un actor in Romania, deci pot participa la concurs". Hotatarea CLM care a intrat in vizorul Prefecturii precizeaza ca "la concurs pot participa angajati ai Teatrului de Stat cu statutul de cadru artistic cu studii superioare". Se pare ca pentru functia de director la Teatrul de Stat se bat destui, lupta devenind tot mai "insangerata", pe masura ce ziua concursului se apropie. Ieri, in timpul documentarii, anumite persoane ne-au "rugat" chiar sa nu publicam nimic, vreo doua zile. Probabil, pana dupa concurs... Care sunt motivele, noi nu putem decat sa banuim. Poate miliardele primite de la buget in fiecare an si, mai ales, repartizarea acestor bani pentru punerea in scena a spectacolelor
La Vama de interior Arad, tirurile trebuie sa astepte multIeri, cateva zeci de Tir-uri asteptau la control pe ambele sensuri de mers ale Strazii Campul Linistii din Arad. Randul format reusea perfect sa incurce circulatia celorlalte autovehicole, care s- au incumetat sa circule prin zona. Astfel ca, la orele amiezii, aglomeratia era gata formata. Galagia din jur, coroborata cu temperatura ridicata de afara au reusit sa incinga nervii soferilor care aveau deja 24 de ore de asteptare. "Este inuman sa ne tina aici, la rand, atata vreme. Venim de pe drum, plecam la drum si ei ne tin aici, in caldura asta. Avem marfa perisabila si nu stiu cine este dispus sa o plateasca, daca se deterioreaza" - ne-a spus un sofer suparat. Am vazut la coada, pe Campul Linistii masini din Turcia, deci toti soferii veneau de la drum lung. Vamesii pun aglomeratia creata pe seama lipsei de personal si pe seama multitudinii de acte care, conform legislatiei, trebuie verficate sau intocmite. Astfel, Mihaela Fizesan, responsabil cu relatia mass-media in cadrul Regionalei Vamale Arad ne-a declarat: "Fiind vama de interior, aici are loc si vamuirea si controlul efectiv al masinilor. Se intocmesc declaratii vamale, declaratii de import. Deci sunt o serie de manopere care solicita personalul. Probabil ca si numariil Tirurilor a fost mai mare, decat de obicei, de aceea s-a creeat aglomeratia respectiva."
Primarul Savarsinului - Ioan Fratila doreste obtinerea salvariiIn urma cu doi ani de zile s-au primit de la Banca Mondiala fonduri pentru dotarea Centrelor de Sanatate din Savarsin, Pecica si Santana cu ambulante ultramoderne. Au fost apoi achizitionate trei ambulante Fiat Ducato, dotate cu aparatura de ultima ora, care trebuiau sa functioneze in aceste centre de sanatate. Datorita dezinteresului unor factori de decizie, precum si a birocratiei, doar una dintre cele trei ambulante este folosita la Santana, desi exista o nevoie acuta, atat la Pecica, dar mai ales la Savarsin, de masinile in cauza.
In zona, ambulanta vine de la peste 100 km
Centrul de Sanatate Savarsin deserveste o zona intinsa din extremitatea estica in judetului nostru, cu localitati situate la peste 100 km de municipiul Arad. Serviciul de salvare este asigurat aici in conditii dificile, datorita distantei mari, de catre Centrul de Salvare Arad ce are o sectie - modesta ca dotare tehnica - in orasul Lipova. In aceste conditii, cand la un caz urgent este practic imposibil sa se ajunga din Arad sau Lipova in timp util, ar fi absolut binevenita existenta unei ambulante moderne la Savarsin, care sa intervina in localitatile invecinate. Iata insa ca, desi autospeciala exista, ea nu poate fi folosita. "In urma numeroaselor demersuri ce le-am facut in acesti aproape doi ani - ne spune Ioan Fratila, primarul comunei Savarsin - nu am reusit sa aducem ambulanta la Savarsin, cu toate ca ea ne este destinata noua. Am purtat adevarate tratative cu Directia de Sanatate Publica a Judetului Arad, cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Arad, cu Centrul de Salvare Arad si, la un moment dat, am fost convis ca, de fapt, nu se doreste aducerea acestei masini la Savarsin. Pentru a tergiversa lucrurile ni se serveau motive de genul:  salvarea nu este dotata cu Euro 2, nu aveti drumuri pentru o asa masina - de parca la Arad sunt mai bune! - centrul de sanatate nu are personalitate juridica, nu stim cum sa procedam, asteptam lamuriri de la Bucuresti etc.".
Birocratia blocheaza drumul salvarii
La Savarsin a mai functionat in trecut o statie de salvare, existand spatiile tehnice necesare garaje, ateliere, dormitoare pentru soferi - pentru a fi pusa din nou in functiune. Primaria Savarsin s-a oferit sa asigure inca o autoutilitara pe care o are in dotare, spre a fi folosita in zonele mai greu accesibile. "Pentru noi este vital sa dispunem de o ambulanta. Ganditi-va ca satele noastre, cum ar fi de exemplu Obarsia, se afla la peste 100 km de orasul Lipova, ca sa nu mai vorbim de distanta pana la Arad. Dar constatam ca totul s-a complicat inexplicabil de mult si salvarea continua sa stea nefolosita", ne mai spune primarul Savarsinului. Dupa indelungi tatonari si solicitari a fost obtinuta aprobarea factorilor de decizie de la nivel judetean, inclusiv in ceea ce priveste finantarea acestei activitati, pentru a se aduce ambulanta la Savarsin. Dar, cum Centrul de Sanatate Savarsin nu are personalitate juridica, fiind afiliat Spitalului de Psihiatrie Capalnas conducerea acestei unitati trebuie sa intocmeasca formalitatile legale pentru preluarea si punerea in functiune a salvarii. "Insa, stupoare - continua Ioan Fratila - desi i-am preferat pe dansii Spitalului din Lipova - cu care avem o experienta neplacuta, de cand au condus la desfiintarea Spitalului din Savarsin - considerandu-i mai aproape de sufletele si interesele noastre, constatam ca dau dovada de un imobilism care ne exaspereaza. Dupa ce avem semnal verde de la forurile judetene, inclusiv pentru finantare, nu putem aduce salvarea deoarece domnii de la Capalnas stau si vegeteaza!".
Jocul cu viata oamenilor continua
. Se pare, asadar, ca mingea este in terenul celor de la Capalnas, care insa refuza sa joace, uitand ca este vorba de viata si de moarte. Am contactat, din partea Spitalului de psihiatrie din Capalnas, pe directorul economic adjunct, Jimon Ioan, care ne-a precizat urmatoarele: "Noi nu ne impotrivim aducerii acestei ambulante la Savarsin. Dimpotriva, dorim acest lucru. Insa, exista o serie de probleme inca nerezolvate: nu avem prevazut in bugetul nostru un sub-capitol pentru o asemenea activitate, nu sunt bani pentru angajarea soferilor si pentru celelalte cheltuieli necesare. Cat mai curand vom face formalitatile necesare si vom aduce salvarea". Ramane de vazut "cat de curand" se vor rezolva ,,formalitati" si daca nu vor trece inca doi ani pana la sosirea ambulantei.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}