title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 22 august 2000

La muzeul memorial din Siria, Slavici a fost comemorat - Virtual Arad News (c)2000Anul acesta, in 17 august s-au implinit 75 de ani de la moartea scriitorului Ioan Slavici - parinte al limbii noastre literare alaturi de Mihai Eminescu, Ion Creanga, Ion Luca Caragiale, Titu Maiorescu. Ioan Slavici s-a ivit in lume in epoca de afirmare la noi ca si in intreaga Europa - a scolilor nationale, care au luminat istoria culturii de la mijlocul secolului trecut pana astazi. Dupa a copilarie petrecuta in casa parintilor sai din Siria, se formeaza in ambianta, uneori austera, a scolilor din Arad si Timisoara, pentru ca, peste ani, sa urmeze cursurile universitare de la Budapesta si Viena. Dupa terminarea studiilor se simte atras de mediul cultural grupat in jurul "Junimii" si al organului literar al acesteia "Convorbiri literare" dar se rupe destul de greu de lumea lui de acasa, unde se pusesera temeliile vietii sale sufletesti. Avea mare dragoste pentru lumea aceasta, de acasa, de care a ramas inca legat prin creatia sa. Debutase in 1871, cu o piesa de teatru (Fata de birau), scrisa intr-un limbaj apropiat si astazi, de cel al sirienilor. In volumul "Novele din popor" aparut in 1881 vor fi incluse creatiile sale inspirate din viata oamenilor din mijlocul carora plecase in urma cu aproape zece ani. Personajele nuvelelor sale sunt plasate intr-un mediu cunoscut de autor, situat, geograficeste, nu departe de zona natala. Mai tarziu, la douazeci de ani dupa stabilirea sa in Romania, in 1894, apare o alta capodopera a sa si a romanului romanesc din epoca: "Mara" in care, din nou, mediul si personajele sunt situate - intr-o alta extremitate a podgoriei Aradului - Lipova si Radna. Scriitorul Ioan Slavici a avut intotdeauna nostalgia lumii de acasa, dar conditiile politice si sociale au fost de asa natura incat acesta nu a mai putut sa se reintoarca, fizic, in familia din care plecase. Cand personajele nu sunt din locurile natale, simte nevoia sa le treaca prin aceste locuri. Sa ne amintim de frumoasa Padureanca, trecand pe la Siria, in drumul ei spre campie. Unul dintre copiii scriitorului, Ioan Marcel, evocandu-l pe tatal sau ne spune: "Si el era un fel de Popa Tanda... Nu stiu daca, eu, pe tata, l-am vazut vreodata odihnindu-se dupa masa. Totdeauna gasea ceva de facut: in gradina planta, taia, plivea - sau lucra, la masa, la scrierile sale". Cinstind cum se cuvine memoria scriitorului, avem sentimentul datoriei implinite fata de stralucitii precursori ai literelor romanesti, cu increderea deplina in progresul continuu al culturii acestui popor cu oameni harnici si sensibili la frumusete.
Sambata, la Muzeul Memorial Siria, au avut loc mai multe manifestari dedicate comemorarii a 75 de ani de la trecerea la cele vesnice a marelui scriitor roman Ioan Slavici. *La ora 10,00 s-au depus coroane la monumentul scriitorului si a fost oficiata o slujba religioasa, soboru/ de preoti avandu-l in frunte pe I. P. S. Timotei Seviciu, Episcop al Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei. *A urmat o sesiune stiintifica, printre cei care au prezentat comunicari fiind mai multi profesori aradeni si timisoreni. *Un moment aparte l-a constituit prezentarea poetilor sirieni contemporani in cadrul Salonului Literar. Dintre cei patru poeti prezentati, Traian Russu Sirian, Iosif Naiu, Teodor Paneava si George Vostinaru, doar ultimii doi mai sunt in viata. Medalionul "George Vostinaru - 80 de ani de viata" a cuprins prezentarea cartilor "Io, Horia valahul" si "Aici cobor", cu participarea mai multor scriitori, poeti, profesori, actori. *Au fost prezenti in numar mare timisorenii de la editura "Augusta" si Universitatea "Tibiscus". (In paranteza fie spus, oficialitatiie aradene s-au aratat destul de nemultumite de prelungirea excesiva a programului, comemorarea lui Slavci si Salonul literar putand fi doua actiuni separate). Una peste alta, comemorarea lui Slavici a fost una reusita, primarul Ioan Dorin Gurban si ceilalti organizatori fiind felicitati pentru initiativa.
Vama Arad a produs intarzieri avioanelor internationale - Virtual Arad News (c)2000Sambata a fost pentru a treia oara intr-o luna cand din cauza vamesilor aradeni, cursa TAROM de Italia a intarziat pe Aeroportul Arad aproape doua ore. In discutia pe care am avut-o cu vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca, acesta ne-a declarat ca datorita raportului intocmit de comandantul aeronavei catre directorul TAROM, Gheorghe Raceru, Aeroportul Arad este in pericol sa piarda in acest moment cursele intemationale, obtinute cu atata greutate. "Desi am intervenit personal la Vama Arad, din nou aceasta institutie nu a trimis oameni la timp sa faca vama la Aeroport. Motivul invocat a fost un TIR la care i se facea vama. Asa nu se mai poate", ne-a declarat G. Falca. In aceste conditii, TAROM a platit culoarul de zbor de doua ori, pasagerii au pierdut legaturile pe care le aveau si este posibil sa dea compania in judecata. "Daca nu aratam ca suntem hotarati sa facem ordine, o sa pierdem cursele internationale. De aceea, am cerut demiterea intregii ture de serviciu de la Vama Arad din ziua respectiva. Prefectul Nila l-a cautat personal pe Nini Sapunaru pentru a-l informa despre situatia creata la Arad si a-l ruga sa ia masurile ce se impun", a mai precizat Gheorghe Falca. De asemenea, comandantul Aeroportului Arad, Ioan Udrescu ne-a declarat "Noi, impreuna cu Politia de frontiera si Vama, ar trebui sa fim o echipa la dispozitia pasagerilor si nu pasagerii la dispozitia noastra. Pacat ca Vama nu intelege acest lucru." In incheiere sa mai spunem doar ca avionul de Treviso era plin, cei 42 de pasageri fiind tinuti in caldura mai mult de o ora pana cand au venit vamesii sa-si faca datoria.
Prefectul Ovidiu Nila trebuie sa ia masuriGuvernul a cerut Prefecturii Arad, ca si celorlalte din tara, sa ia masuri urgente din cauza mentinerii temperaturilor foarte ridicate. Astfel, prefectul Ovidiu Nila a solicitat pompierilor, Directiei silvice si Inspectoratului de protectie civila sa fie vigilenti in aceste zile, fiind posibila izbucnirea unor incendii in paduri. Comisia judeteana de aparare impotriva dezastrelor a fost convocata ieri dupa-masa, cand a fost pus la punct planul de interventie, in caz de incidente. Guvernul a mai solicitat Prefecturii ca, impreuna responsabilii serviciilor publice descentralizate ale ministerelor, sa realizeze actiuni concrete de combatere a efectelor secetei prelungite. Temperaturile ridicate au determinat reducerea continua a umiditatii solului, cu consecinte directe asupra asigurarii bazei furajere necesare cresterii animalelor, inclusiv cu sporirea pericolului de declansare a unor incendii. Pagubele create de valul de seceta de acum o luna se ridica, numai in judetul nostru, la peste 500 de miliarde de lei.
In satul Barzesti se cara apa cu cisternaDe cel putin patru luni de zile nu a mai plouat deloc in satul Barzesti, seceta fiind atat de puternica incat in nici o fantana nu mai exista apa. Din aceasta cauza, in sat nu mai se gaseste, practic, nici o sursa de apa potabila. Un singur parau le mai alina setea oamenilor, chiar daca apa nu este foarte curata. Pentru aducerea apei in gospodarii, cu ajutorul unei cisterne, satenii trebuie sa plateasca sute de mii de lei, iar umplerea cisternei dureaza ore intregi, pentru ca operatiunea se face cu galetile. De-a lungul anilor, specialistii au recunoscut ca apa pe care o consuma locuitorii din  Barzesti nu este buna, fiind inregistrate numeroase cazuri de boli diareice si de hepatita.
Manastirea Bezdin - centru de atractie turistica - Virtual Arad News (c)2000Un proiect de renovare si modernizare a manastirii de la Bezdin a intrat in atentia conducerii Consiliului judetean, care intentioneaza sa refaca zona respectiva si sa o declare rezervatie naturala. In acest sens, responsabilii CJA au avut o intalnire cu reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Sarbe, in administrarea careia se afla manastirea, pentru a analiza situatia in care se afla constructia. Ambele parti au cazut de acord ca prioritara este rezolvarea problemelor legate de lipsa apei potabile si a curentului electric. Manastirea a fost ridicata in urma cu 500 de ani, iar conducerea Consiliului judetean crede ca o va putea transforma intr-un punct de atractie turistica atat pentru romani cat si pentru straini.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}