title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 24 august 2000

Lupta impotriva caniculei...Dupa cum ne spunea dl. Petru Danut, meteorolog la Centrul Meteo Arad, de azi, temperaturile vor intra in normalitate. Trebuie sa mentionam faptul ca de 50 de ani in Romania nu s-a mai inregistrat o asemenea temperatura in luna august. In anii 1952, 1961, 1979, 1988, 1992 si 1994 au fost temperaturi cuprinse intre 35 si 38 grade Celsius, dar de jumatate de secol, acest an a fost cel mai secetos. In aceste zile s-a inregistrat si o premiera absoluta: de cand se fac masuratori in Romania (de 115 ani) niciodata nu a fost consemnata o temperatura minima atat de ... ridicata - 29 grade Celsius. Principala cauza a caniculei a fost patrunderea maselor de aer tropical - uscate din nordul Africii, val de caldura ce afectat tot bazinul mediteranean. Seceta se va prelungi si in aceasta toamna, ba chiar luna septembrie va fi mai calduroasa decat in mod normal. Dupa o toamna lunga si secetoasa va urma, asa cum spun batranii, o iarna deosebit de grea...
Incendii si la Taut...Timp de trei zile pe dealurile din Taut a avut loc un incendiu de proportii. Nu se stie care a fost sursa de provocare a focului dar se stie cu exactitate care au fost sursele de propagare a incendiului: vantul si vegetatia uscata. Peste 280 de hectare de pasune si padure au fost afectate. Din fericire, potrivit padurarului Gheorghe Peia in padure au ars cu preponderenta doar arbustii si copacii batrani Pagubele incendiului au fost mult diminuate datorita Batalionului Mixt Romano-Maghiar care a fost singurul reprezentant al statului care a actionat. Graitoare in acest sens este declaratia primarului din Taut - Gheorghe Ples ."Nu am cuvinte sa-i multumesc domnului comandant, col. Avram Catanici   care a dus cei 50 de soldati. Fara ei nu am fi reusit sa oprim focul, care putea sa incendieze gospodariile oamenilor din Taut. Cel care a condus grupul celor 50 de soldati a fost lt col. Dorel Moraru. El ne spunea ca militarii au avut o misiune deosebit de grea dar au reusit sa o duca cu bine la indeplinire. Am fost si noi martori la apogeul incendiului peisajul era infiorator in cer plutea o caldura inabusitoare, flacarile ajungeau la inaltimi de trei sau chiar patru metri, fumul innecacios te impiedica sa respiri, intr-un cuvant calvar. Alaturi de militari au participat la stingerea incendiului 15- 20 de cetateni din Taut. La datorie a fost si seful de post din localitate, Ioan Andra, care avea cateva nopti nedormite la activ. Momentul culminant al incendiului a fost atunci cand focul ajuns in poligonul militar unde a intalnit bombe, cartuse etc. - munitie neexplodata. Asta s-a petrecut putin dupa miezul noptii, amintind celor care au fost treziti din somn de infernul de la Kosovo care nu a fost trait insa pe viu de localnici ... Toti au fost la datorie dar, nu am vazut nici macar un pompier cu experienta la ( sau fara!) care sa-i indrume pe soldati. Credem ca alaturi de colonelul Avram Catanici, de primar, de seful de post, de padurar si de voluntari isi gasea locul si un pompier. Sau poate ne inselam ...
Rosiile ecologice de la Curtici sunt cautate si la AradIn stirile noastre din trecut ati putut afla despre cultivatorii de rosii ecologice din Dorobanti, Curtici si Macea care, dupa ce au incheiat un contract cu o firma din Bucuresti, au fost lasati cu ochii in soare si cu rosiile pe camp. Rosiile au inceput sa se coaca, au inceput sa se strice pe camp, iar cumparatorul nu s-a mai aratat. In cele din urma, reprezentantii firmei Prod Bio Rom si-au facut aparitia in zona si au incercat sa-i convinga pe cultivatori sa incheie un nou contract cu ei, un contract aproape identic cu cel anterior, singura schimbare fiind pretul de achizitie. In contractul initial, pretul rosiilor a fost de 0,5 marci germane, pe kilogram, cumparatorul obligandu-se sa preia toata recolta, pe cand in noile contracte, pretul oferit producatorilor este de 2700 de lei pe kilogram. Bucurestenii au inceput o campanie pentru a-i convinge pe oameni sa accepte noul pret, insa, pana in prezent, singurii care si-au pus semnatura pe noile contracte au fost macenii. "Vineri au mers pe la cei din Macea sa-i convinga sa semneze. Au fost vreo cinci sau sase care au si semnat si acum le pare rau. Au venit la mine sambata sa se planga ca le pare rau ca au semnat noile contracte, dar nu mai au ce face. Pe langa ca le plateste jumatate din pretul promis initial, oamenii pot intra in posesia banilor abia dupa 14 zile. Au venit miticii si in Dorobanti, dar sunt doar vreo doi oameni la care le convine noul pret", ne-a spus Gheorghe Bodonea, cultivator de rosii ecologice din Dorobanti. Ce vor face producatorii mai departe nu se stie, dar cert este ca noile conditii nu sunt deloc pe placul acestora.
De la Vama au fost primite explicatii...In stirile noastre trecute am prezentat situatia aparuta sambata la Aeroportul Arad, cand pasagerii cursei sosite din Italia, de la Treviso, au fost nevoiti sa astepte aproape o ora si jumatate sosirea vamesilor, pentru efectuarea controlului vamal. Punctul de vedere al Directiei Regionale Vamale Arad referitor la acest incident ne-a fost prezentat, ieri, de Ion Boros, directorul adjunct al Directiei Regionale Vamale, care a spus: "Sambata dimineata, in tura erau cinci lucratori, numar obisnuit pentru zilele de sambata. Fiecare aveau sarcini precise, trebuind sa efectueze controlul vamal la gara, sau la diferite firme. Insa, a aparut un eveniment neprevazut, un eveniment rutier, si Serviciul de Politie Rutiera a cerut prezenta unui lucrator vamal. A durat mai mult decat era prevazut, si lucratorul nostru a intarziat la aeroport. Referitor la celelalte intarzaieri, care se spune ca au fost, eu nu pot sa comentez, pentru ca nu am cunostinta de acestea, si nu am suficiente date. Cazurile trebuie analizate in parte." Aceste disfunctionalitati ar putea fi remediate prin crearea unui punct vamal fix la Aeroportul Arad, tinand cont ca aici aterizeaza mai multe curse aeriene. Insa, crearea respectivului punct vamal nu sta in puterea Directiei Regionale Vamale (DRV) Arad, ci depinde de Directia Generala Vamala, care, la randul ei, pentru a pune in practica aceasta initiativa, are nevoie de o Hotarare de Guvern. De asemenea, in urma restructurarilor facute, DRV Arad nu mai are suficienti oameni pentru a-si desfasura in cele mai bune conditii activitatea. De exemplu, dupa recentele restructurari si disponibilizari din sistemul vamal, la Zona Libera Curtici nu mai lucreaza nici un vames, desi aici se desfasoara activitati care necesita efectuarea controlului vamal. Acesta este asigurat, deocamdata, de catre Vama Curtici. Pe de alta parte, este la fel de adevarat ca activitatea Aeroportului Arad este perturbata de aceste intarzaieri. Un avion, daca nu decoleaza la ora stabilita, are nevoie de noi aprobari de zbor, care trebuie obtinute tocmai de la Bruxelles, intarzaierea putand fi si de trei ore. In acest timp, pasagerii sunt nervosi, pe buna dreptate, acuzand conducerea Aeroportului. 
Targul Codrenilor desfasurat pe mioriticele plaiuri de la Vasoaia - Virtual Arad News (c)2000Cea de-a XXI - a editie a "Targului codrenilor" a adunat duminica la Vasoaia un mare numar de iubitori ai muntelui. Caldura si dificultatea drumului pana la platoul de desfasurare a festivalului nu au reusit sa opreasca miile de turisti veniti pe aceste plaiuri mioritice. Si anul acesta, manifestarea a inceput cu o parada a animalelor din zona. S-au acordat premii in valoare totala de 4,5 milioane lei pentru cele mai frumoase exemplare de cabaline si bovine prezente la targ. Primul loc a fost recompensat cu suma de 700.000 lei. In partea a doua a manifestarii, s-a dcsfasurat un frumos program artistic, in regia profesorului Viorel Nistor. Capetele de afis au fost cunoscutii solisti de muzica populara din aceasta zona, Elena Paiusan si Aurel Budugan. Programul zilei s-a incheiat cu o prezentare a portului popular din zona, ocazie cu care Despartamantul Astra, prin domnul doctor Florin Barnetiu a premiat membrii Ansamblului de copii din Paiuseni. Manifestarea organizata de Primaria Chisindia, cu sprijinul Directiei pentru agricultura, initiata de dr. Fl. Barnetiu s-a bucurat si de data aceasta de prezenta domnilor Fluieras si Chiper, personalitati care au sprijinit organizarea editiilor anterioare ale targului.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}