title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 25 mai 2000

La Sala Polivalenta s-a deschis Targul Confort-Instal - Virtual Arad News (c)2000Din initiativa Directiei de Targuri - Expozitii a Camerei de Comert Arad, ieri, s-a deschis la Sala Polivalenta, Targul CONFORT - INSTAL. Perioada de desfasurare a targului este 24-27 mai. CONFORT-INSTAL este un targ international de tehnologii, materiale si instrumente de masura si control pentru instalatii in constructii, echipameate de incalzire si climatizare, instalatii electrice siIn cadrul Targului au fost prezentate si echipamente de protectia muncii - Virtual Arad News (c)2000 sanitare. In deschidere, au luat cuvantul oficiali ai Aradului, intre care si primarul Valentin Neamt, iar in final, un grup de fete de la Palatul Copiilor au prezentat un scurt program de dans. In cadrul expozitiei si-au prezentat produsele un numar de 48 firme din tara si 9 firme din strainatate, respectiv Ungaria. Toate standurile expozitionale au fost de un real interes pentru vizitatori, fie ei cunoscatori sau doar simpli privitori. Interesant este salonul firmei CONTOR ZENNER ROM SRL din Arad, care produce contoare moderne de apa rece si calda, contoare de energie termica si contoare digitale. Am mai remarcat si instalatiile de climatizare, sistemele de incalzire, echipamentele si materialele pentru instalatii moderne de incalzire si sanitare, furniturile si echipamentele pentru instalatii tehnico-sanitare, gaze si incalzire prezentate de fimele participante la CONFORT- INSTAL. Firmele din Ungaria au ca specific comercializarea de instalatii sanitare, gresie, faianta, materiale de constructie pentru drumuri, instalatii pentru siguranta apartamentelor. In mod cert, acest targ merita vazut si studiat - prin calitatea si actualitatea produselor expozate.
La CASS se asteapta numirea noului directorLa circa trei saptamani de la decesul directorului Sabin Baltat, postul sau a fost declarat vacant. Desi, din surse medicale, am aflat ca presedintele CNAS, Alexandru Ciocalteu, a urgentat printr-o adresa oficiala, scoaterea la concurs a postului, CAS Arad a terminat abia saptamana trecuta formalitatile. "Ca urmare a incheierii cartii de munca prin decesul regretatului Sabin Baltat - spune presedintele CAS, dr. Marinel Jurj - am inaintat la Bucuresti anuntul de vacantare a postului. In urma aprobarii obtinute, concursul va avea loc in capitala, competenta organizarii examinarilor revenind CNAS. Anuntarea concursului se va face si prin intermediul ziarelor centrale". Batalia pentru acest post s-a declansat deja desi, intr-o liniste nefireasca, toate persoanele interesate refuzand orice comentariu asupra subiectului. Cum una dintre conditiile necesare accederii pe post este calificarea in domeniul economic, juridic sau medical, reiese ca in afara celor doi directori adjuncti, dr. Gheorghe Domsa si ec. Angela Cosma, in cursa poate intra si prefectul Gheorghe Neamtiu, creditat, insa cu putine sanse. Din surse neoficiale, am aflat ca un candidat surpriza, ar fi Pavel Neamtiu, director in cadrul Primariei, care neaga, insa, orice implicare.
Tabara de sculptura de la Casoaia ar mai trebui curatata de balarii - Virtual Arad News (c)2000De la Tarnova un drum de tara duce spre Casoaia. Nu sunt decat 13 kilometri. Praful starnit de rotile masinii ne pudreaza din belsug, amintindu-ne de farmecul calatoriilor cu diligenta. Ajunsi la tabara scolara ne impartasim din racoarea brazilor si ne spalam in valicica ce curge prin preajma. Doi caini isi fac serviciul iar un manz si un cal pasc linistiti. Paznicul Jomer Fredi ne spune ca de doi ani Sanepidul a oprit functionarea taberei din cauza ca bucataria nu are apa curenta. In schimb turistii au acces aici si sunt gazduiti in 12 cabane mici si sase mari, spatiu ce insumeaza 114 locuri de cazare, la preturi de 45.000 lei de persoana pe noapte. Cu toate peripetiile drumului, la sfarsit de saptamana turistii iau cu asalt zona. Camerele sunt curate, asternuturile ca acasa, aleile, spatiile verzi ingrijite. "N-as vrea sa vedeti cum arata locul dupa ce pleaca lumea" - exclama interlocutorul nostru. Nici nu! In vreme ce soferul nostru incearca sa imblanzeasca sistemul de alarma (patru caini care-si bine-merita tainul), mergem sa vedem parcul cu statui ce se se se intinde pe mai multe hectare, din poiana pana in padure. Prin anii 80 s-au organizat sapte editii ale Taberei nationale de sculptura de la Casoaia, lasand in urma de fiecare data cate zece monumente. Acestea poarta semnaturi cunoscute: Pasima, Apostu, Buculei, Munteanu, Serban, Gheorghita si inca multe altele. O replica in bronz a "Ferestrei" lui Buculei luase pe atunci, un premiu international la Bienala de scuptura mica de la Ravena. Colegul nostru, dl. Emil Simandan a publicat la vremea aceea, sub titlul "Un spectacol pentru o mie de ani", treizeci de interviuri cu artisti plastici care au lucrat aici. Astazi "Magura aradeana" este ca parasita. Un tractor ce aducea, pe vreme de ploaie, lemne de la padure n-a avut pe unde trece decat taman prin mijlocul taberei, lasand urme adanci. Buruieniie si tufele cresc in voie si au napadit statuile. Niste primate si-au marcat trecerea prin fel de fel de scrijelituri si inscrisuri. De exemplu: pe "Fereastra", Erwin si Julia; pe lucrarea lui Pasima, Mark. Avram Iancu zace strivit de istorie si de nepasarea (cititi) nesimtirea urmasilor. Il scot unii de la naftalina si-l uzeaza ocazional, in discursuri patriotarde, in rest... Cunoastem slagarul "Nu sunt bani" dar nepasarea costa infinit mai scump. Un descurcaret (manager) intr-ale turismului ar putea profita de vecinatatea acestui parc. Poate n-o trece o mie de ani pana ce spectacolul din padure va fi redescoperit. Conjugandu-ne obsedant cu a avea, am uitat de a fi. De ce?
"Compa" inlocuieste podul acolo unde acesta lipsesteReparata capital, va fi inaugurata pe noul amplasament
Inundatiile din ultimii doi ani, care au modificat cursul Muresului, au facut impracticabil podul plutitor, "compa", cum ii spun localnicii, care facea legatura intre Barzava si Lalasint. "In tot acest timp satenii din Lalasint au fost nevoiti sa ocoleasca zeci de kilometri pentru a-si transporta produsele agricole si animalele la targul lunar de la Barzava. O adevarata pacoste pe capul harnicilor gospodari din Lalasint care au asteptat cu nerabdare repunerea in functiune a compei. Lucru posibil prin alocarea de Presedintie, prin "Loteria Nationala", a sumei de 180 milioane de iei", ne-a spus Adinel Vlademir Popovici, primarul comunei Barzava. Bani cu care s-au facut doi kitometri de drum de acces, o barca pentru transportul a 10-15 persoane peste Mures si a fost reparata capital compa metalica. Pentru ca inundatiile au schimbat cursul Muresului, compa nu a mai putut fi montata pe vechiul loc. Astfel ca a fost mutata cu trei km in amonte, intre localitatile Capruta si Lalasint. Noua compa va fi inaugurata sambata, 27 mai a.c., in prezenta reprezentantilor prefecturii si a unui consilier presedintial.
Langa vama, turistii isi pot cumpara obiecte de artizanat - Virtual Arad News (c)2000Langa vama Nadlac functioneaza un bazar plin cu obiecte de artizanat. Aici gasesti de toate: de la lucruri ce incap in buzunar, pana la scaune din nuiele, care pot fi amplasate pe o terasa. Patroana micului magazin cu articole populare este Ana Molnus (25 ani) venita aici impreuna cu familia, tocmai din judetul Harghita. "Este pentru a doua oara cand poposim la Arad. Ramanem aici toata vara, pana prin septembrie. Daca marfa se va vinde bine, vom veni si la anu'. Noi din asta traim", ne-a spus d-na Molnus. Tanara intreprinzatoare a marturisit ca obiectele de lemn sunt confectionate de catre familia ei. Vasele de ceramica sunt achizitionate de la mesterii olai din regiunea Harghitei. Articolele de artizanat sunt cautate de catre turistii straini. Daca pana acum excursionisti cumparau lucruri miniaturale, la ora actuala au mare trecere pipele din lemn (50.000 lei) si batele de basseball (100.000 lei).

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}