title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 27 ianuarie 2000

Ion Ratiu este Cetatean de Onoare al Aradului - post mortem - Intruniti in prima sedinta ordinara din acest an, consilierii locali au votat in unanimitate pentru a-i conferi titlul de cetatean de onoare al Aradului, post mortem, celui ce a fost Ion Ratiu, om politic, diplomat, continuator al traditiei familie sale de mari patrioti, care a oferit tuturor cele mai frumoase lectii de comportament democratic. Dupa ce au pastrat un moment de reculegere, s-a citit referatul comisiei, prin care s-au elogiat inca odata toate meritele deputatului de Arad, Ion Ratiu. In afara de activitatea parlamentara, Ion Ratiu a fost nelipsit din activitatile din plan cultural, jurnalistic, sau activitati de protectie sociala, in acest sens fiind de amintit ca a fost membru de onoare al Asociatiei Scriitorilor din Romania, membru al Asociatiei Ziaristilor din Romania, membru de onoare al Fundatiei "Doris" de lupta pentru combaterea bolii SIDA, precum si presedinte al Fundatiei "Iuliu Maniu."
Zapada continua sa afecteze localitati de la deal si munteNinsorile din ultima perioada continua sa afecteze localitati de deal si munte ale judetului nostru. Autoritatile localitatilor respective au intrat in pielea mesterului Manole. Ce deszapezesc ziua se redepune noaptea. Relatam in cele ce urmeaza situatia catorva comune si sate cu probleme.
Basm de Andersen sau cosmar?
In zona Halmagiu, in cele 11 sate ale comunei se poate ajunge doar cu utilaje mari sau pe jos. Primarul Marin Iorga preciza ca in zona s-a actionat cu TAF, buldozer si turbofreza, trimise de la Directia Judeteana de Drumuri. La Halmagiu, Brusturi, Leasa, Tisa, Tarmure, Ionesti, Poenari, Banesti, Lescioara si Cristesti, ieri, la orele amiezii, ningea insistent. In comuna, la Halmagiu, zapada atingea inaltimea de un metru iar la mina Brusturi depasea doi metri. Cu toate eforturile depuse, zapada n-a putut fi inlaturata de pe drumuri. A ramas un covor de 30 de cm de omat tasat. Primarul era ingrijorat. Daca ninsoarea nu se va opri, eforturile de deszapezire sunt zadamice. Ieri dupa-masa era asteptat la fata locului maiorul Lucaciu, de la Protectia Civila.
La maternitate, prin nameti
Halmagel. "Situatie critica"- informa viceprimarul Mihai Tonta. Luncsoara de Sus, izolata complet. Utilajele de deszapezire au ajuns la Luncsoara de Jos, unde s-au oprit din cauza unei avalanse care a cuprins patru km de drum. Se lucreaza doar cu TAF si plug. Astazi este asteptat un buldozer. Tarnavita, un alt sat apartinator Halmagelului, este complet izolat. Utilajele s-au impotmolit la...munca. De ieri dimineata ningea intr-una. Zapada atinge, in functie de altitudine, intre 80 cm si 1,5 m. La Luncsoara de Jos sunt femei care trebuie sa nasca. Drumul spre comuna e practicabil doar pentru masini mari. De la si spre Tarnavita si Sohesti se poate circula doar pe jos. "Daca tot asa va ninge, nu vom putea face fata zapezilor, mai ales in catune".
Ajutor, Drumuri Judetene!
La Gurahont, alaltaieri au fost deblocate trei drumuri spre Valea Mare, Dulcele si Brusturescu. Ultimele localitati se afla la 15 km distanta de Gurahont. Acolo zapada depaseste un metru. Deblocarea s-a facut de catre Primaria Gurahont, ajutata de firmele Agrozooindustriala si Rogelis din localitate. Primarul Ioan Gheorghe Florea a solicitat ajutor Administratiei Judetene a Drumurilor. Inspre Zimbru si Mustesti circulatia are loc doar pe un singur sens. Comisia Judeteana de Aparare impotriva dezastrelor informa ca nu se circula pe DC 72 Savarsin Parnesti catunul Bancesti este lipsit de energie electrica - se circula greu pe DC 78, zona Capalnas, DC 72 - zona Lupesti, DC 47 - Halmagel - Tarnavita, DC 42 - zona Vidra, DC 52 zona Dumbrava.
Profesorii continua greva...Inceputa luni, greva cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar a continuat si ieri. In municipiu, Liceul de Arta "Sabin Dragoi" a facut exceptie de la greva intrucat nu s-au adunat suficiente semnaturi pentru a se intruni o majoritate de 51%. Motivatia ne-a fost data de catre directorul adjunct al acestui liceu, Radu Dutu: "Aceasta greva pentru liceul nostru nu este oportuna. Asta pentru ca specificul scolii noastre nu ne permite amanarea evaluarilor. Avem diversi colaboratori, cum ar fi cei din filarmonica, care depind de un anumit program. Daca nu se vor face evaluarile saptamana aceasta, mai multi dintre profesorii-colaboratori pleaca in turnee in tara sau strainatate." Domnul director adjunct a tinut sa precizeze ca liceul este intru totul de acord cu revendicarile sindicalistilor si daca greva va continua dupa vacanta se va alatura protestului si Liceul de Arta. Dupa aparitia pe posturile nationale TV a premierului Mugur Isarescu, care a afirmat ca problemele profesorilor sunt rezolvate, pozitia unuia din liderii aradeni ai sindicatului dascalilor a fost vehementa. Marius Göndör (liderul S. L. I.): "Ne-am saturat de vorbe goale. Nu mai avem incredere nici macar in protocoale, de afirmatii verbale pe posturile TV nu mai vorbim..." Dl. Göndör n-a spus ca din sindicatul dansului aproximativ 3000 de oameni se afla in greva. Sindicatul Liceului teoretic "Moise Nicoara" (afiliat la S. L. I.) a tiparit un manifest de protest care reuseste sa zugraveasca foarte bine starea de spirit a dascalilor aradeni: "Actiunea noastra de protest nu inseamna abdicare de la conditia de dascali. Dorim sa atragem atentia ca prin injosirea acestei categorii socio-profesionale, se compromite insa si ideea de reforma in invatamant. Solicitam, asadar, din nou, reconsiderarea statutului nostru profesional si social." Dl. Stefan Balita ne-a declarat ca din sindicatul dansului peste 90% din membri sunt in greva. Numarul acestora trecand de 2200.
Directorul Astra Vagoane Calatori - Liviu Bobar - este in dilemaSe pare ca neplata la timp a salariilor a devenit ceva normal in ultima perioada, asta din cauza cercului vicios: nu sunt bani pentru materii prime, nu ies produsele finite. Si atunci de unde sa fie platite salariile? Sunt multe societati care se confrunta cu astfel de probleme, insa astazi readucem pe tapet cazul Astra Vagoane Calatori. V-am mai informat in legatura cu situatia acesteia, dar revenim pentru ca aici totul depinde de banii de care SNCFR nu binevoieste sa se desparta pentru a-i trimite la Arad, asteptand probabil privatizarea societatii. Dar cum sa le explici muncitorilor toate acestea, cand ei au nevoie de bani pentru mancare, intretinere si multe altele pe care le stim cu totii? Directorul Liviu Bobar a incercat in nenumarate randuri acoperirea "calcaiului lui Achile". Dar acum, aflat in postura celui pus la zid, a propus muncitorilor, care nu primisera inca decontarea pe luna decembrie, doua variante: sa accepte o decalare cu doua saptamani a platilor si pe banii respectivi sa se cumpere materialele necesare continuarii procesului de productie, urmand ca pana in luna martie acestia sa fie recuperati sau sa primeasca banii si sa stea acasa o saptamana - doua, in concediu fara plata, pana cand vin bani de undeva. Oamenii insa "nu au ales nici o varianta. Au vrut si salariul, si sa  vina in continuare la lucru. Am  facut aceasta propunere deoarece chiar daca am primit o parte din bani, acestia nu au fost suficienti si pentru a asigura aprovizionarea si pentru a face toate platile" - a declarat Liviu Bobar. Deci, muncitorii au primit banii, dar, dupa spusele liderului de sindicat Petru Stef nu vor accepta sa stea acasa "chiar daca directorul va spune sa ramanem in concediu neplatit, noi ne vom prezenta la locul de munca ca doar de aia suntem muncitori, sa muncim. Daca acest lucru s-ar fi intamplat pe perioada de vara poate nu era asa de grav, dar acum in plina iarna este inacceptabil. "
Taximetristii s-au organizat in sindicatJudecatoria Arad a acceptat, ieri dimineata, infiintarea unui nou sindicat profesional, care sa apere interesele taximetristilor cu atestat legal. Astfel, de ieri, in peisajul sindicatelor aradene a mai luat fiinta un altul,   intitulat "Sindicatul Taximetristilor din Arad", afiliat Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR) - filiala Arad. Lucian Lagsaghi, presedintele CNSLR - Arad, ne-a declarat: "In acest sindicat exista 254 de membri, angajati a opt firme de taximetrie din Arad. Presedintele sindicatului este Daniel Tomuta, de la firma Mirko Mili ". Taximetristii vor viza apararea drepturilor meseriei lor, reprezentarea acestora in fata organelor si organismelor administratiei locale, precum si a institutiilor statului (Politie, registrul Auto Roman, Autoritatea Rutiera, Finante etc). "Scopul acestora este, fara doar si poate, inlaturarea pirateriei de orice fel" - a conchis Lucian Lagsaghi.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}