title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Marti, 3 iulie 2001

In urma ploilor, in judet apele revarsate au produs pagubePloile torentiale cazute la sfarsitul saptamanii trecute au provocat inundatii in cateva comune ale judetului nostru. Pentru a vedea efectele acestor inundatii am luat legatura cu membri ai comisiilor de aparare impotriva dezastrelor din comunele afectate.
Chisindia.
Casele au ramas in picioare
Dupa cum ne-a declarat Ioan Stan, primarul comunei si seful comisiei de aparare impotriva dezastrelor, au fost inundate 30 ha culturi agricole si 17 gospodarii anexe. "Apa a luat cateva mese, scaune, dar casele au ramas in picioare, nu au fost daramaturi. A fost mobilizat tot satul, cu mic cu mare pentru inlaturarea efectelor inundatiilor", a mai precizat primarul Ioan Stan. Faptul ca in acele momente se afla in zona prefectul judetului "a mobilizat si mai multe forte, care au degajat drumurile de bolovanii adusi de ape".
Halmagiu.
20 de gospodarii, sub ape
In comuna Halmagiu apele au inundat 20 de gospodarii anexe si 10 ha de culturi agricole. Dupa cum ne-a declarat un membru al comisiei comunale de aparare impotriva dezastrelor, cauzele inundatiilor din comuna Halmagiu se datoreaza apei venite de pe camp, nu de pe Valea Halmagel, care n-a iesit din matca. "Oricum, in prezent nu mai exista inundatii in Halmagiu" ne-a precizat Cornel I., locuitor al Halmagiului.
Taut.
"A fost prapad"
" In satul Nadas a fost prapad, apa a luat 100 ha de culturi, patru poduri si podete, in plus, 200 de m din soseaua Nadas - Minisel - Barzava", ne-a marturisit, cu tristete, Vasile Matei, secretarul Primariei Taut. Au mai fost luate de ape cotete de pasari, materiale usoare, lemne, materiale de constructii. "Bineinteles ca pagubele puteau fi mai mari, daca comisia de aparare impotriva dezastrelor nu s-ar fi mobilizat la timp, din initiativa lui Gheorghe Ples, primarul comunei, care a adunat oamenii la inlaturarea urmarilor inundatiilor", a mai adaugat Vasile Matei.
Dezna.
Drumurile au fost inundate
O situatie mai deosebita exista pe raza acestei comune, portiunile de drumuri nefiind nici la aceasta data (ieri, n. red.) degajate de apa. Dupa cum ne-a spus Gheorghe Neagu, primarul comunei Dezna, "ploaia care a cazut a inundat drumul dintre Dezna si Slatina de Cris si Buhani - Neagra. Dupa cum spun batranii satului, asa ploaie puternica n-a mai fost vazuta vreodata prin partea locului". Primarul comunei, impreuna cu membrii comisiei impotriva dezastrelor a mobilizat toti oamenii, care, cu buldozere si tractoare, au incercat sa mai degajeze apa de pe portiunile de drum inundate. Au fost cazuri in care porumbul a fost dus de ape cu pamant cu tot. "Speram sa primim mai mult ajutor de la Prefectura si de la Consiliul Judetean, in special cu utilaje si motorina", a marturisit, vadit necajit, primarul Gheorghe Neagu.
***
Conform ultimelor comunicate eliberate de Comisia de Aparare impotriva Dezastrelor Arad, ieri dimineata posturile pluviometrice Beliu si Ineu au raportat ca precipitatiile au fost cuprinse intre 25-33 l/mp. Altfel spus, cantitati destul de mari. Oricum, deocamdata, nu s-au semnalat alte pagube. La aceasta ora apele s-au retras din zonele afectate, autoritatile locale intervenind cu mijloace proprii.
La Petrom a aparut benzina Euro Premium - Virtual Arad News (c)2001SNP Petrom a pus in vanzare, incepand de duminica, la statiile de distributie a carburantilor din judetul Arad benzina EURO Premium. Marin Duta, directorul Depozitului Peco din Arad, ne-a declarat ca noua benzina este de o calitate superioara benzinei Super Plus, care va fi retrasa din vanzare. Benzina EURO Premium deocamdata, pusa in vanzare doar experimental, ea urmand a fi comercializata in continuare doar in functie de cererile automobihstilor. Pretul de vanzare la pompa a benzinei EURO Premium este de 18 800 lei, cu aproape 4000 de lei mai mult decat benzina SuperPlus. Tot de duminica a fost lansata, de SNP Petrom, pe piata interna a carburantilor, si un nou tip de motorina, de asemenea imbunatatit calitativ. Denumirea acestui nou-carburant este EURO Diesel, si are un pret de vanzare la pompa de 15 600 lei. Si acest nou carburant este pus in vanzare experimental, ultimul cuvant avandu-l posesorii automobilelor cu motor Diesel. Din cate am fost informati, numarul celor care achizitioneaza noile tipuri de carburanti, EURO-Premium si EURO Diesel, este destul de limitat, de vina fiind, desigur, pretul ridicat al acestora. In aceste conditii, automobilistii prefera sa umple rezervoarele cu benzina Premium, redusa calitativ, dar si mai ieftina.
La Arad, Consiliul de Dezvoltare a Regiunii V Vest a avut sedinta de lucruIntalnirea a fost moderata de secretarul de stat Mihai David
Ieri, la Arad, membrii Consiliului pentru Dezvoltare al Regiunii V Vest s-au intalnit intr-o sedinta ordinara. La aceasta au fost prezenti presedintii consiliilor judetene din Caras-Severin, Ilie Mustacila, din Timis, Dan Ioan Sipos, din Hunedoara, Mihai Rudeanu si din Arad, Caius Parpala. Alaturi de acestia au mai fost prezenti vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca, primarul municipiului Arad, Dorel Popa, viceprimarul Emanoil Voicu, precum si alti primari ai unor localitati din Regiunea de Dezvoltare V Vest. Intalnirea a fost moderata de Mihai David, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, care a condus lucrarile extrem de pragmatic si eficient. In deschiderea sedintei, presedintele CDR V Vest, Ilie Mustacila, presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, a prezentat un raport de activitate al Agentiei. Cel mai avansat proiect este Parcul Industrial din Arad, care este prioritar la obtinerea finantarilor. Pe locul al doilea se situeaza Timisoara, ceea ce denota ca administratia locala aradeana a lucrat eficient, de aceasta data. Mihai David le-a tras participantilor o "mustruluiala constructiva", explicand ideea pe care ar trebui sa functioneze aceste regiuni: "Scopul agentiei nu este sa faca profit din consultanta, ci sa fie baza pentru atragerea de fonduri. Este foarte important  pentru comune ca fiecare sa beneficieze - de cate un proiect de dezvoltare. Nu trebuie sa ne limitam la a accesa fonduri cu lingurita, pentru ca la aderare vom fi cu 20 de ani in urma. Cei din Moldova se misca excelent. In afara de Bucuresti, regiunea de vest este cea mai buna marfa de vandut, si e pacat de Dumnezeu sa stam si sa dormim pe ea." Dar participantii nu au fost de aceeasi parere, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mihai Rudeanu, concluzionand: "Cei din Moldova sunt baieti buni, pentru ca sunt puternic sustinuti de la Bucuresti, iar noi suntem baieti frumosi, dar nimeni nu ne sprijina." Dupa sedinta de la Palatul Administrativ, discutiile au continuat intr-un cadru mai relaxat, la Restaurantul hotelului Astoria.
La Universitatea "Goldis" a fost dezvelit bustul lui Cicio PopAula Facultatii de Drept a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" a gazduit, ieri, festivitatea de dezvelire a bustului marelui patriot roman Stefan Cicio Pop, executat de sculptorul Ioan Tolan. In deschidere, prof.univ.dr. Aurel Ardelean a prezentat o serie de repere importante din viata lui Stefan Cicio Pop, repere intregite de cuvantarea sustinuta de prof.univ.dr. Martian Iovan, decanul Facultatii de Drept. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Claudiu Cristea a tinut sa felicite conducerea Universitatii pentru modul in care stie sa cinsteasca memoria inaintasilor ilustri ai neamului romanesc. In final, prof.univ.dr. Aurel Ardelean, impreuna cu Claudiu Cristea au dezvelit bustul in aplauzele intregii asistente. In fata lucrarii, autorul, maestrul Ioan Tolan a multumit, cu emotie in glas conducerii Universitatii de Vest "Vasile Goldis" pentru prilejul care i-a fost oferit de a executa aceasta importanta lucrare, marturisind ca in bustul pe care l-a sculptat se regaseste si o parte din sufletul sau.
In curand vor incepe lucrarile la Terminalul CargoIntreaga documentatie a fost aprobata de consilierii judeteni
Construirea Terminalului Cargo de la Aeroportul Arad a intrat intr-o noua faza, odata cu aprobarea in Consiliul Judetean a documentatiei pentru acest obiectiv de investitii. Practic, consilierii judeteni si-au dat acordul pentru proiectul elaborat de firma Iptana SA din Bucuresti, care a prezentat caracteristicile principale si indicatorii tehnico-economici. Aceasta investitie extrem de importanta este finantata in cadrul programului Phare CBC Romania/Ungaria. Valoarea totala a investitiei va fi de aproximaiv 3.550.000 de euro, contributia CJA fiind de aproximativ 500.000 de euro. Odata ce va fi finalizat terminalul Cargo, Aeroportul Arad va putea prelua traficul de marfa pe calea aerului, cu toate facilitatile aferente, prin realizarea platformelor de operare stationare aeronave tip cargo, zona acoperita de depozitare a marfurilor, control vamal, platforme de parcare pentru transportatorii rutieri si asigurarea utilitatilor pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii, atat pentru companiile aeriene cat si pentru transportatorii rutieri. Lucrarile care vor fi demarate aici si care vor fi efectuate de doua firme de constructii din Arad, sunt extrem de complexe. Va fi construita o Aerogara Cargo, doua platforme de operare, drumuri de acces si retele de canalizare. Intreaga documentatie pentru acest obiectiv de investitii a fost realizata de catre Iptana SA Bucuresti, proiectant autorizat pentru executia acestui tip de lucrari. Conform legii, a fost nevoie de votul consilierilor judeteni pentru aprobarea intregii documentatii, astfel incat pot demara lucrarile de constructie.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}