title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Luni, 3 septembrie 2001

Americanul George Horga achitand prima suma pentru repararea orologiilor - Virtual Arad News (c)2001In urma cu cateva luni in presa aradeana a aparut o stire despre un tanar absolvent care avea ambitia sa repare orologiile, care nu functioneaza, de pe principalele cladiri ale institutiilor Aradene.  Acesta se numeste Vlad Ionut Marian, absolvent al Scolii de Arte si Meserii cu calificarea de ceasornicar, la fel ca si tatal sau, acesta insa, lucrand in Constanta. Vlad Ionut Marian a venit in Arad in urma cu doi ani, oras de care s-au si indragostit. El s-a angajat ca  ceasornicar la fabrica de ceasuri "Victoria", unde insa in loc sa-si gaseasca un loc de munca in specialitate a fost repartizat la serviciul "Transporturi". Aceasta l-a determinat sa renunte la respectivul loc de munca. A urmat un lung sir de audiente pe la autoritati, dar fara rezultate. A trecut apoi pe la institutiile care aveau orologii, dar din lipsa unor fonduri (sau interes) atat la Gara cat si la Biserica Ortodoxa cat si la cea Reformata rezultatele au fost descurajatoare. Cu toate acestea Ionut nu a renuntat si a incercat si la Catedrala Catolica, unde orologiul din turn nu a mai functionat de 21 de ani. Pentru ca nu a cerut nici un ban, preotii l-au lasat sa studieze complicatul mecanism. Zis si facut. Dupa ce cu multa migala mecanismul a fost desfacut, bucata cu bucata, apoi curatat, uns, vopsit, si i s-a inlocuit o piesa, comandata la atelierul unde lucreaza tatal lui, a reusit sa-l repuna in functiune. Incurajat de prima reusita a inceput, din nou, cu perseverenta contactarea autoritatilor.   
Site-ul cel mai complet al Aradului "Virtual Arad", care de patru ani transmite zilnic in Internet "Ultimele Stiri" precum si popularizarea celor mai interesante obiective si monografii din toate localitatile judetului insotite de numeroase fotografii, a ajuns sa fie una dintre cele mai cunoscute pagini ale Internetului din Romania. Din pacate, acesta este mai cunoscut pe toate meridianele lumii, decat la noi in tara, si cu atat mai trist, si de catre multe din autoritatile aradene.
In urma unor "corespondente" prin e-mail, un tanar american originar din Taut pe nume George Horga, plecat in urma cu 21 de ani din tara, fiind un cititor fidel al "Stirilor Virtual Arad", si impresionat de frumoasele intentii ale lui Ionut ne-a scris ca vrea sa-i asigure pentru sase luni un salariu de 100$ lunar, ca sa repare orologiile din Arad. Profitand de faptul ca George Horga urma sa se deplaseze si in Arad cu trupa "The Messengers" pentru a sustine un concert, am hotarat, de comun acord, sa ne intalnim si sa ne cunoastem personal. Acest lucru s-a si intamplat in 22 august in Piata Avram Iancu unde s-a desfasurat concertul de muzica crestina.
In dimineata urmatoare, dupa ce eu cu mai mult timp inainte am purtat discutii cu autoritatile, ne-am prezentat impreuna la directorul tehnic al Primariei, Domnul Sorin Bondoc care a rezovat formalitatile de rigoare pentru sponzorizarea lucrarilor, si a multumit Domnului George Horga care a lasat un avans de 200$, urmand ca restul de 400$ sa-i plateasca lunar in contul recent deschis.
Dupa o scurta plimbare pe frumosul bulevard aradean, acesta mi-a declarat: "eu nu am putut face mai mult, pentru ca nu sunt un om bogat...". Atunci mi-am dat seama, inca odata, ca patriotismul local nu se masoara in cuvintele mestesugit spuse, ci in faptele materializate din cei cu inima de milioane...
Poate acest gest ii va sensibiliza si pe altii, si de ce nu...si pe edilii urbei noastre.

Gheorghe Puterity - Virtual Arad

Ajutoarele pentru incalzire vor fi nesemnificative - Virtual Arad News (c)2001O familie de doua persoane va scoate din buzunar 1,4 milioane de lei pentru apartament cu doua camere
Din cauza cresterilor de preturi si tarife, cheltuielile cu intretinerea unei case se vor dubla fata de iarna precedenta. Dupa calculele facute de Federatia Asociatiilor de Proprietari, numai incalzirea la iarna ne va costa aproape un milion de lei, pentru un apartament cu trei camere. Pentru o garsoniera, caldura va costa 415.000 de lei, iar pentru un apartament cu doua camere 700 000 de lei. Cheltuiala cu apa calda si caldura la un apartament cu patru camere va fi de 1,1 milioane de lei. Adaugand celelalte cheltuieli cu intretinerea unei case apa rece, apa calda, gunoi, gaze, canalizare, ascensor, leafa administratorului - sumele care vor fi scoase la iarna din buzunar nu vor fi mai mici de 800.000 de lei pe familie. Un calcul estimativ arata ca o persoana care locuieste intr-o garsoniera va plati cel putin 800.000 de lei pe luna de iarna sau 1,1 milioane lei daca ocupa un apartament cu doua camere. O familie compusa din doua persoane va scoate din buzunar cel putin 1,4 milioane de lei daca locuieste intr-un apartament cu doua camere, o alta formata din trei persoane va plati 1,9 milioane de lei pentru un apartament cu trei camere, in timp ce o familie cu patru membri care ocupa un apartament cu patru camere va fi nevoita sa plateasca lunar la intretinere cel putin 2,4 milioane de lei. Sumele sunt estimate pentru o iarna cum a fost cea de anul trecut, adica o iarna usoara.
Arterm SA vrea bani, iar Primaria cauta solutii
Oficialii de la Termoelectrica sustin ca, la nivel national, nu vor fi probleme la iarna, adica nu vom fi amenintati cu oprirea apei calde sau caldurii, daca nu se intampla vreun "accident" cum a fost cel de anul trecut, cand pretul tonei de pacura s-a dublat in prag de iarna. La nivelul judetului Arad, situatia este ceva mai "speciala". Arterm SA solicita aproximativ 80 de miliarde de lei din partea CLM, bani care ar trebui sa vina sub forma de subventii. In aceasta saptamana, consilierii au amanat luarea unei decizii, iar primarul Dorel Popa i-a insarcinat pe, cei de la Directia Economica sa gaseasca resurse financiare pentru ca aradenii sa nu aiba surprize cu caldura si apa calda. Dar cum la rectificarea bugetului, Aradul s-a ales cu praful de pe toba, subventiile pentru energia termica vor face o gaura serioasa la capitolul investitii.
Guvernul acorda subventii categoriilor defavorizate.
Pentru "protectia sociala a categoriilor defavorizate" Guvernul s-a gandit sa continue "cuponiada" si anul acesta. Astfel, o hotarare adoptata la sfarsitul lunii iulie, stabileste ca in lunile noiembrie si decembrie ale acestei ierni, statul va subventiona o parte din cheltuielile cu incalzirea si apa calda. Familiile cu un venit net lunar pe persoana de pana la 900.000 de lei vor primi un ajutor pentru caldura de pana la 800.000 de lei, cele al caror venit pe membru este cuprins intre 900.000 si 1,1 milioane de lei, vor primi un ajutor de 480.000 de lei pentru factura de incalzire. Familiile al caror venit pe membru este cuprins intre 1,1 milioane de lei si 1,4 milioane de lei vor fi ajutate de stat pentru a-si achita apa calda si caldura consumate cu suma de 240.000 de lei. De precizat ca ajutoarele sunt date numai pentru apa calda si caldura.
Contoarele injumatatesc factura
Consumatorul mai poate opta pentru contoare, care duc la "usurarea" facturilor pentru apa calda si caldura. Se pot monta contoare de apa calda si apa rece, fara sa mai fie nevoie de nici un fel de aprobare. Nici asociatia de proprietari nu mai trebuie sa-si dea acordul: trebui doar informata de proprietar si are obligatia sa ia in considerare, plata cotei de intretinere, indexul anuntat de acesta. Conditia este ca blocul sa aiba contor la intrare, deci
consumul sa nu fie repartizat in sistem pausal. Montarea unui contor costa aproximativ un milion de lei. Avantajul este evident: facturi de apa rece si apa calda la jumatate. Ultima alternativa desi cea mai costisitoare, este construirea unor centrale comune proprii, a caror putere sa acopere necesitatile blocului. Se mai pot monta contoare pentru caldura, existand si posibilitatea opririi acesteia, in camere atunci cand este nevoie, lucru care duce la scaderea costurilor. Arterm chiar recomanda efectuarea acestor operatiuni.
La Sala Bingo Gool - Bursa Locurilor de Munca pentru tineriBursa Locurilor de Munca a fost luata cu asalt
Vineri dimneata la ora 10,00, a fost inaugurata Bursa Locurilor de Munca pentru Absolventi. Organizata de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad, manifestarea s-a bucurat de un numar mare de tineri aflati in cautarea unui loc de munca. Prin aceasta actiune, AJOFM a incercat sa intinda o mana de ajutor tinerilor care au absolvit anul acesta la diverse forme de invatamant. In municipiu, manifestarea s-a desfasurat in Piata Garii, Bingo Gool. Un numar de 32 de agenti economici au pus pe masa ofertele de munca pentru tineri. In judet au mai fost organizate concomitent trei actiuni asemanatoare, in localitatile: Chisineu Cris, Lipova si Sebis. In total 286 de agenti economici s-au prezentat la Bursa Locurilor de Munca pentru Absolventi. Directorul AJOFM, Stefan Pascu, a tinut un mic discurs de deschidere a bursei, subliniind faptul ca "prin aceasta actiune incercam sa oferim o sansa in plus proaspetilor absolventi". Conform programului, tinerii au avut la dispozitie patru ore pentru a analiza si a opta pentru una din eforturile prezente la bursa. Clientii au asteptat rabdatori afara deoarece in interior nu s-a intrat decat in grupuri pentru a nu se crea aglomeratii. Posturile oferite de agentii economici au fost destul de diversificate si au acoperit o buna parte din specializarile scolare. Aceasta nu inseamna ca nu au fost cautati muncitori necalificati. Cererea de forta de munca s-a referit in general la agenti comerciali, tamplari, zidari, etc. De asemenea au fost cautate si specializari mai "serioase" cum ar fi: arhitect, inginer proiectant, inginer electronica si automatizari, inspectori asigurari. Parerile doritorilor de locuri de munca au fost destul de impartite. Studentii celor doua universitati aradene "Vasile Goldis" si "Aurel Vlaicu" care si-au incheiat anul acesta studiile, au fost prezenti si ei la Bursa Locurilor de Munca, dat fiind faptul ca in general specializarile facultatilor aradene coincid cu locurile de munca, foarte putini dintre ei au plecat acasa nemultumiti. Anul viitor va fi organizata, in primavara, o alta Bursa a Locurilor de Munca, de aceasta data mixta.
Piloti americani pe Aeroportul AradVineri au aterizat pe Aeroportul International din Arad trei elicoptere, care apartineau fortelor aeriene americane. Doua dintre ele erau celebrele "Puma", iar al treilea si mai celebrul "Apache". Soldatii americani s-au simtit bine in Romania, marturisind ca ne-au gasit foarte prietenosi.. Cele trei elicoptere au participat la mitingul aviatic de la Constanta, unde au efectuat o demonstratie de maiestrie aviatica. Pe aeroportul din Arad, militarii americani au stationat circa o ora, timp in care l-i s-au vizat pasapoartele si s-au alimentat aparatele de zbor. Inainte de plecarea spre baza aeriana din Germania, cele trei elicoptere au efectuat o demonstratie pentru reprezentantii presei aradene, iar inainte de decolare pilotii au facut o inedita demonstratie de fixare a tintei, prin intermediul modernelor casti. Mitraliera elicopterului "Apache" s-a indreptat la un moment dat catre ziaristi.
Pictorul Onisim Colta - prestigioasa aparitie in GermaniaArtistul plastic aradean a avut o "personala" la Menden
Lunile de vara au fost prielnice artistilor plastici aradeni care s-au lansat in temerare aventuri internationale. Unul dintre cei mai de seama dintre ei, Onisim Colta, s-a intors de curand din Germania, de la Menden unde a avut o "personala". De fapt, doua. Sa ne deslusim. Programat sa participe in Festivalul international "Menden a la carte" desfasurat in micul orasel german, Onisim Colta facuse formalitatile vamale si pregatirea logistica - dar si cea artistica - pentru o suma de lucrari, unele de dimensiuni considerabile (peste 3 m). Avea nevoie pentru aceasta de autocar cu remorca. Dar, eterna organizare romanesca (au contribuit, fiind implicati in diverse grade, Ministerul Culturii si Cultelor, Uniter, etc.) s-a dovedit eficienta pe jumatate, ca si fondurile promise. In atare conditii artistul a trebuit sa renunte la cateva lucrari care au ramas acasa.  Acum sa vedem partea plina a paharului. Ajunsi acolo, artistii romani (incluzandu-i pe Dan Puric cu trupa lui, pe Petrica Pasca si ansamblul "Rapsozii Zarandului") au avut o primire extraordinara, s-au bucurat de caldura si ospitalitatea localnicilor (la care s-a si facut cazarea participantilor). Onisim Colta a marcat deschiderea Festivalului, fiind singurul participant la sectiunea Arte Plastice, printr-o expozitie personala in galeria Leidens din turnul Primariei orasului, cu lucrari avand ca tema Sacrul. A mai expus icoane de o frumusete inegalabila stareta Manastirii Cartisoara (jud. Sibiu). A doua vernisare s-a produs la Banca Sparkasse Menden, intr-un spatiu mai mare care gazduise candva si o expozitie Picasso. Aici spatiul expozitional a fost partajat intre Onisim Colta si Carmen Brune Codreanu (o romanca stabilita in Germania). Vernisajul a fost pigmentat de interventiile Teodorei Enache cu cantece din repertoriul Mariei Tanase si de Nicolae Voiculet, asistenul lui Gheorghe Zamfir care a concertat alaturi de "Rapsozii Zarandului". Se cuvin amintiti initiatorii acestui Festival. Ei sunt sotii Heinrich si Angela Amecke Munighoff. Doamna, la origine aradeanca si avand legaturi cu teatrul noastru, a fost creierul si inima manifestarii. Sotul dansei, prosper om de afaceri si sponsor generos cu dragoste de cultura a acestei initiative a lucrat cot la cot cu artistii mutand scaune si pregatind spatiu scenic. E o atitudine ce dovedeste modestie si dragoste de arta. Pe meleaguri mioritice gasim oare astfel de devotament pentru cauza atat de nobila?

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}