title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Miercuri, 4 iulie 2001

Pe Valea Crisului Alb, apele au inundat gospodariiPloile torentiale din ultimele 24 de ore, care au insumat pana la 50 de litri pe metrul patrat au facut sa creasca cotele apelor de pe raza judetului, multe dintre acestea urcand pana la pericol. Astfel, Valea Muresului, in dreptul localitatii Petris a depasit cota de atentie cu 5 centimetri. De asemenea, valea Crisului Alb inregistreaza urmatoarele cote: Gurahont cota de inundatie, Brazi cota de inundatie depasita cu 40 de centimetri, Varfurile cota de inundatie depasita cu 4 centimetri. In localitatea Varfurile au fost afectate de inundatii, un numar de 10 gospodarii, 150 de hectare de culturi agricole. A fost rupta o portiune de 100 de metri de drum in comuna Varfurile, fiind afectate drumurile Avram Iancu-Poiana, pe o portiune de 1,2 kilometri si Vidra-Magulicea pe o portiune de 900 de metri. Pe Crisul Alb nivelurile se mentin ridicate, existand posibilitatea depasirii cotelor locale de aparare pe unele sectoare. In bazinul Muresului acest pericol exista pe afluentii mici ai raului. In zona, continua sa cada precipitatii sub forma de ploaie, prognozandu-se incalzirea vremii cu cer variabil si posibilitatea continuarii precipitatiilor sub forma de aversa.
Casa de Cultura a Municipiului doreste film despre "Aradul turistic" - Virtual Arad News (c)2001Tema filmului documentar este "Aradul turistic"
Pentru anul in curs, Casa de Cultura a Municipiului Arad CCM Arad a elaborat un plan cultural foarte amplu, prin care se urmareste promovarea culturii aradene si a imaginii orasului nostru. In acest context s-a inscris si realizarea, in cursul anului trecut, a unui film documentar despre Arad un proiect mai vechi al Casei de Cultura a Muncipiului Arad. In acest an, programul cultural al CCM cuprinde si realizarea a inca unui film documentar, cu titlul "Aradul turistic". Acest nou film trebuie astfel conceput, incat sa fie capabil "sa vanda" imaginea orasului nostru si strainilor care vin sau care doresc sa vina in vizita in Arad. Drept urmare, conducerea Casei de Cultura a Municipiului Arad a hotarat initierea unui concurs de scenarii pe tema,"Aradului turistic". La concurs pot participa toti cei interesati, cu respectarea urmatoarelor conditii: scenariul sa fie conceput pentru un film documentar cu o durata de 15 minute, iar el sa cuprinda toate obiectivele de interes ale orasului nostru. Participantii la concurs vor depune scenariile intr-un plic inchis la sediul CCM Arad, de pe strada Gheorghe Lazar, nr. 13. Termenul limita de depunere a scenariilor este de 30 iulie, plicurile depuse dupa aceasta data nemaifiind luate in considerare. La sfarsitul lunii iulie, plicurile vor fi deschise in prezenta unui juriu format din personalitati culturale aradene si din profesionisti in domeniu. In urma studierii si a jurizarii va fi desemnat cel mai bun scenariu, pe baza caruia se va realiza filmul documentar,"Aradul turistic". Filmarile si montajul vor fi efectua numai de profesionisti ei urmand a fi alesi de acelasi juriu. "Aradul, un oras care era sa fie mutat" si "Aradul turistic" sunt numai doua dintre filmele pe care Casa de Cultura a Municipiului Arad si-a propus sa le realizeze. Cu ajutorul acestui din urma, se va incerca promovarea imagini orasului nostru, atat in tara, cat si in strainatate si din acest motiv CCM Arad a decis sa organizeze concursul de scenarii.
Interviu cu Claudia MiutescuInterviu cu Claudia Miutescu, purtator de cuvant in cadrul Agentiei Judetene a Fortei de Munca
- Se pare ca MMSS a tinut cont de atractia locurilor de munca in Occident, creand o baza legala pentru contractarea acestora. Ne puteti spune despre ce este vorba?
- Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a incheiat, de curand, acorduri de colaborare cu institutiile similare din Germania si Elvetia. Acorduri in urma carora romanii pot lucra in legalitate, pe baza de contract de munca, in tarile respective. Speram ca, prin semnarea acestor contracte, cei care doresc sa munceasca in strainatate vor intelege ca nu mai este necesar sa comita multe acte ilegale pentru care ajungeau sa faca ani grei de inchisoare. De asemenea, imaginea tarii noastre se va imbunatati considerabil de pe urma acestor contracte.
- Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un aspirant la un loc de munca in Germania?
- Persoanele care doresc sa lucreze in aceasta tara, trebuie sa aiba calificare profesionala in constructii. In acest caz, sunt valabile contractele de antrepriza incheiate cu partenerii germani, contracte in urma carora se executa lucrari de constructii in Germania. Daca doritorii au calificare in domeniul gastronomiei (bucatar, ospatar) sau in domeniul medical (asistent medical, sora medicala) trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: cunostinte foarte bune de limba germana, care vor fi testate la interviul la care vor participa specialisti de la Centrala de Mediere a Fortei de Munca de la Bonn, limita de varsta este cuprinsa intre 18 si 35 de ani, iar pregatirea profesionala trebuie sa fie certificata prin diploma de calificare in meseriile mentionate. De asemenea, candidatii trebuie sa aiba o vechime in munca de minim doi ani, certificata de Camera de Munca.
- Pe cat timp se incheie contractele de munca?
- Interviurile organizate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale sunt pentru un contract de munca individual de maxim 18 luni. Referitor la locurile de munca in Elvetia, candidatii trebuie sa aiba varsta intre 18 si 35 de ani si o pregatire profesionala pe o durata de cel putin doi ani. Perioada de angajare este de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii pentru inca o perioada de 6 luni. Cei interesati trebuie sa gaseasca singuri un loc de munca si sa cunoasca una dintre limbile oficiale ale acestui stat (germana, franceza, italiana).
- Doar patru firme din tara pot intermedia locuri de munca in stramatare. Spuneti-ne care sunt acestea?
- Singurele firme acreditate de MMSS pentru intermedierea fortei de munca in strainatate, conform prevederilor Legii 156/2000 sunt SC Esramal International SRL din Brasov cu sediul pe strada Vulturului, nr.2 A, telefon (068/330811), RT Trading SRL cu sediul in Bucuresti, pe strada Vlaicu Voda, nr.25, bl,34C, ap.2 sectorul 3 (tel.01/3220732 sa 01/3228704), SC E-Discount SR cu sediul in Sibiu, pe strada Intrarea Siretului, nr.6, ap.40 (tel. 069/216174) si SC Torra Prod SRL cu sediul tot in Sibiu, pe strada Uzinei, nr, 1, ap 14 (telefon 069/239536).
- Unde se pot obtine detalii in legatura cu semnarea noilor contracte si cu modul de intermediere a locurilor de munca in cele doua tari?
- Persoanele fizice si juridice interesate pot primi detalii la sediul Agentiei Judetene de Ocupare Fortei de Munca, zilnic, de luni pana joi, intre orele 8,00 si 14, sau la telefonul 211791.
Casa de Cultura a Sindicatelor va avea incalzire proprie - Virtual Arad News (c)2001Pana la venirea iernii, institutia va avea o centrala termica proprie
Aradeanului i-a fost destul de greu sa invete care este diferenta dintre Casa de Cultura a Sindicatelor si Casa de Cultura a Municipiului Arad, tocmai din cauza numelor foarte asemanatoare ale celor doua institutii. Ce-i drept, Casa de Cultura a Sindicatelor functioneaza de foarte mult timp, in timp ce cea a Municipiului a inceput doar in urma cu cativa ani sa-si faca simtita prezenta in oras. Casa de Cultura a Sindicatelor este condusa de directorul Ioan Cristea cel care a stiut sa indrume activitatea acestei institutii, astfel incat ea sa supravietuiasca vremurilor. Daca pana in 1989, CCS beneficia de subventii, din 1990 ea a fost nevoita sa-si sustina intreaga activitate prin autofinantare, fapt deloc usor de realizat. In ciuda schimbarilor intervenite in 1990, legaturile dintre casele de cultura ale sindicatelor din tara nu au fost intrerupte, ele existand si la ora actuala. Iar directorul CCS Arad, Ioan Cristea, este secretarul general, al Asociatiei Caselor de Cultura ale Sindicatelor din Romania. In ultimul timp se ridica tot mai frecvent problema promovarii culturii, fapt pentru care s-a luat legatura cu asociatii care pot sa indeplineasca acest obiectiv. In data de 10 iulie se va semna un protocol cu UNITER, in baza caruia spectacole de teatru de certa valoare vor fi itinerate in intreaga tara, iar reprezentatiile vor fi sustinute pe scenele caselor de cultura ale siadicatelor. In acest circuit teatral de nivel national va intra, bineinteles, si CCS Arad, Ioan Cristea fiind foarte mandru, de aceasta colaborare. Ridicandu-se acut problema autofinantarii, CCS Arad a fost nevoita sa inchirieze numeroase spatii din imobilul de pe strada Lacului, veniturile obtinute din chirii fiind folosite pentru activitatile cuprinse in programul cultural, dar si pentru alte activitati. Unul dintre principalele obiective "materiale" pe care CCS Arad si a propus sa le indeplineasca in acest an il constituie montarea unei centrale proprii de incalzire. Pe timpul iernii, temperatura din sala de spectacole este foarte scazuta, fapt care nu a adus neplaceri doar spectatorilor, ci si celor care sustin reprezentatii pe scena salii. Mai mult, chiar daca unii artisti au dorit sa sustina spectacole aici, s-au razgandit in momentul in care au simtit pe propria lor piele frigul patrunzator. Conducerea CCS Arad spera ca pana la venirea iernii centrala sa fie deja in functiune. Chiar daca sunt doua institutii total diferite, Casa de Cultura a Sindicatelor si cea a Municipiului Arad au stabilit, deja, legaturi de colaborare. Prima dintre ele a constituit-o chiar infiintarea ansamblului folcloric "Zarandul" al CCM Arad care se doreste a fi continuatorul ansamblurilor folclorice al celor doua institutii care, cu ani in urma au dobandit o mare faima, atat in tara cat si in strainatate. Directorul Ioan Cristea isi aduce aminte cu nostalgie de vremurile trecute atunci cand la CCS Arad a fost infiinta trupa de teatru pentru amatori "Teatrul vesnic tanar", condusa de actrita Emilia Dima Jurca. De-a lungul anilor, 16 membri acestei trupe au ajuns actori profesionisti. Aradenii care vizionat reprezentatiile "Teatrului vesnic tanar" isi mai aduc aminte de spectacol "Ancheta asupra un tanar care nu a facut nimic" de Adrian Dohotaru - cu actualul actor Bogdan Costea in rolul principal, sau de "Patima rosie", de Mihail Sorbul spectacol care rolul principal era detinut de Dorina Darie, actrita care acum interpreteaza acest rol, dar pe scena Teatrului de Stat din Arad.
Comunitatea sarba va organiza la biserica activitati culturale - Virtual Arad News (c)2001Proiectul este finantat de Ministerul Culturii din Romania
In perioada 10-12 iulie, la Arad se va desfasura un proiect cultural finantat de catre Ministerul Culturii din Romania si intitulat, "Zilele Culturii Sarbe la Arad". Organizatorii principali ai proiectului sunt Uniunea Democrata a Sarbilor din Romania, Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Arad, care au reusit sa prezinte ministerului condus de academicianul Razvan Theodorescu un proiect ce a fost aprobat. El se inscrie in coordonatele politicii actuale promovate de Ministerul Culturii care nu mai finanteaza decat manifestari ce fac referire directa la patrimoniul national. "Zilele Culturii Sarbe la Arad" ajunge in acest an la cea de a VIII-a editie, manifestarea avand un caracter international. Marti, 10 iulie, la ora 9,00 va avea loc primirea oficiala a participantilor, veniti atat din tara cat si din tara vecina Iugoslavia. La ora 11,00 a aceleiasi zile va avea loc vernisajul unei expozitii de pictura, detalii privind numele expozantilor si locul ei de amplasare urmand a fi comunicate in timp util. Poetul aradean Nicolae Nicoara Horia isi va prezeata si oaspetilor din Iugoslavia volumul sau de versuri, aparut in editie bilingva, "Singur in fata cerului" - "Sam pred nebom". Ziua de miercuri, 11 iulie, va fi dedicata vizitarii obiectivelor aradene legate de istoria sarbilor, minoritate nationala care s-a dezvoltat o data cu societatea romaneasca, pastrandu-si si dezvoltandu-si identitatea culturala. In aceleasi coordonate se va inscrie si simpozionul ce va avea loc incepand cu ora 16,00 avand drept tema "Pagini din istoria sarbilor din zona Aradului contributia sarbilor la cultura si civilizatia Banatului de Nord", "Zilele Culturii Sarbe la Arad" va cuprinde joi, 12 iulie, participarea la serviciul religios de la Biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Arad, urmata de traditionala "Taiere a colacului". La ora 18,00 va incepe un spectacol cultural artistic intitulat "Obiceiuri si traditii sarbesti din zona Banatului". La "Zilele Culturii Sarbe la Arad" vor participa invitati din Chichinda, Zrenianin, Novi Sad, Uzdin, Sarbska Krnja, precum si din Ungaria si din orasul vecin Timisoara.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}