title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Miercuri, 10 ianuarie 2001

Gheorghe Pele este noul prefect al AraduluiIn cursul dupa-amiezii de ieri, prin numirea lui Gheorghe Pele, director la S.C. ARIA S.A. Buteni, s-a pus capat speculatiilor privitoare la persoana noului prefect de Arad. Informatia a pornit de la prefectul actual Ovidiu Nila, si a fost confirmata atat de presedintele CJA, Caius Parpala, cat si de presedintele PDSR Arad, Avram Craciun. Spre seara, am reusit sa-l contactam pe cel in cauza. Gheorghe Pele ne-a declarat, in exclusivitate, urmatoarele: "Numirea afost facuta deja. Vin cu cele mai bune ganduri pentru cetatenii judetului, iar proiectele mele le voi face cunoscute dupa instalare. Deocamdata sunt incantat de numire si le transmit tuturor aradenilor un gand bun. In ce priveste Primaria, sper in cea mai buna colaborare, iar in ce priveste colaborarea cu Consiliul Judetean, cred ca in timp se va putea ajunge la o colaborare buna." Gheorghe Pele s-a nascut in 1951, in Ursad, judetul Bihor si a absolvit Institutul Agronomic la Cluj, in 1977. Este casatorit si are un baiat. Prin numirea lui Gheorghe Pele pare sa se confirme si un alt zvon, si anume acela ca in organizatia aradeana a PDSR actualul presedinte pierde teren in favoarea unui grup care se cristalizeaza in jurul proaspatului deputat PDSR, Dorel Zavoianu. Bunele relatii dintre Pele si Zavoianu sunt cunoscute mai de mult, in timp ce favoritul lui Craciun pentru postul de prefect a fost Gheorghe Medintu.
Gelu Florincas doreste sa aduca OJPC-ul la standarde europeneNu mai trebuie amintita importanta institutiei care se ocupa de protectia consumatorilor. Acest oficiu controleaza calitatea marfurilor vandute populatiei, conditiile igienico-sanitare in care se pastreaza sau depoziteaza acestea, precum si de sesizarile primite de la populatie. Oficiul judetean pentru protectia consumatorului dispune de 12 inspectori care controleaza agentii economici atat din Arad cat si din judet. Directorul OJPC Arad, Gelu Florincas, ne-a spus ca "In general, problemele noastre sunt legate de ARTERM, in special de apa calda. Consumatorul este de-a dreptul inselat, pentru ca apa calda nu are parametrii impusi in contract, iar apa rece este murdara. O multitudine de reclamatii vin din partea calatorilor CFR, in special din partea navetistilor. Conditiile de transport sunt sub orice critica, iar caldura lipseste cu desavarsire. Tototdata am depistat produse alimentare alterate (in special la sate, comune) unde nu sunt conditii igienice de pastrare si depozitare. Tot in mediul rural am depistat bauturi contrafacute, alcool amestecat cu apa. In piete este interzisa vanzarea de carne si de marfuri ilegale aduse din Ungaria, cu etichete netraduse in limba romana. Controlam, de asemenea, cresele, gradinitele, scolile, spitalele, caminele studentesti. Din partea studentilor am primit reclamatii din cauza ca sunt obligati sa-si plateasca masa, desi este necorespunzatoare din punct de vedere caloric si calitativ". Am mai aflat ca painea este aruncata de multe ori direct in masina cu care este transportata, iar cei care se ocupa de acest lucru nu lucreaza cu manusi, asa cum ar fi necesar; tiganii vand tot felul de lucruri false, de la ciocolata cu diferite arome (care nu se deosebesc) si ambalaj cumparat de la arabi, pana la celebrele inele de aur. Populatia mai trebuie sa stie ca orice obiect de imbracaminte sau incaltaminte are o garantie de 30 de zile, timp in care marfa poate fi reparata, schimbata sau inapoiata. Obiectele de uz casnic, frigidere, TV-uri, aragaz, masini de spalat etc. sunt in garantie timp de doi ani, iar "daca marfa reclamata depaseste greutatea de 10 kg, reprezentantul agentului economic respectiv este obligat sa se ocupe de transportul acesteia la unitatea de reparat, protejarea populatiei de produse necorespunzatoare face obiectul punctului 5 din Programul de aderare la U.E., astfel ca si aceasta institutie aradeana face eforturi sa se ralieze standardelor europene pentru protectia consumatorului " conchide director OJPC, Gelu Florincas.
Seful sectiei contagioase - Dinu Heretiu avertizeaza...La inceputul acestei saptamani, Directia de Supraveghere a Starii de Sanatate a inregistrat trei focare de infectie cu trichineloza in localitatile Sepreus, Zabrani si Sanleani. La sfarsitul anului trecut, subiectul "taiatul parcului" a fost mult mediatizat. Faptul ca oamenilor li s-a atras atentia sa nu consume carne de porc neverificata i-a lasat cam "reci" pe unii dintre acestia. Care, acum, sufera pe patul de spital. La Spitalul Municipal Arad, sectia Boli Contagioase, au fost internati pana la sfarsitul saptamanii trecute 22 persoane adulte care prezinta simptomele clinice de trichineloza, si 15 copii. In cursul zilei de astazi, urmeaza sa soseasca rezultatele testului de laborator bacteriologic, pentru a se confirma sau infirma posibila infectie cu trichineloza. Seful sectiei contagioase, dr. Dinu Heretiu, a precizat ca numarul celor infestati este mult mai mare, acesta depasind cifra de 40. Numai ca, deocamdata, nu la toate, aceste persoane a fost confirmat diagnosticul clinic si bacteriologic. La Spitalul Judetean, sectia de Pediatrie, se afla internati trei copii suspecti de trichineloza. Persoanele internate cu trichineloza prezentau simptome cum ar fi durerile pseudorenale, dureri la mers, la masticatie, febra ridicata, cefalee si endemee faciale, uneori foarte pronuntate. Din aceasta cauza, boala mai poarta si denumirea de "boala capetelor umflate". Majoritatea persoanelor care sufera acum de trichineloza au declarat ca au consumat carne de porc si preparate din carne pe care le-au oferit spre degustare si rudelor, prietenilor sau vecinilor. Persoanele in cauza nu au prezentat carnea de porc la laboratoarele sanitar-veterinare pentru a fi verificata.
La Hotelul Parc din Moneasa s-a taiat panglica inauguralaModernizarea Hotel Parc se vrea finalizata pana la sfarsitul anului
Hotelul Parc din Moneasa este pregatit sa-si primeasca din nou turistii intr-un cadru nou si ospitalier. Experienta si ambitia lui Teodor Morar, administratorul hotelului, au facut ca in numai patru luni Hotel Parc sa primeasca o imagine noua, favorizata si de amplasamentul natural in care este situat. Luni a fost momentul in care a fost taiata panglica inaugurala, festivitate la care au participat si oficialitatile Aradului, in frunte cu presedintele Consiliului Judetean, Caius Parpala. Dupa slujba de sfintire oficiata in holul principal al complexului hotelier, Teodor Morar a tinut sa reliefeze importanta unui hotel intr-o zona cum este Moneasa: "Acest hotel s-a nascut din ambitie. Vrem sa oferim turistilor conditii moderne de cazare, lucru care sa-i faca sa revina la Moneasa. Renovat intr-un timp record, din pacate doar o parte a hotelului, putem spune ca ne-am indeplinit un obiectiv. Acela de a readuce renumita statiune Moneasa in circuitul turistic". Lucrarile de modernizare vor continuaa cu etajele superioare, conducerea hotelului dorind finalizarea lor pana la sfarsitul acestui an. Teodor Morar le-a dat o mica sugestie celor care conduc destinele Aradului: "Hotel Parc din Moneasa poate fi locul unde se pot semna multe contracte cu cei care doresc sa investeasca in judetul nostru". Cei prezenti luni, la inaugurare au spus ca asteapta ca lucrarile de renovare sa fie finalizate, pentru a putea spune ca in statiunea Moneasa exista o perla turistica, care va atrage turisti atat din tara cat si de peste hotare. Cu totii au spus ca Moneasa trebuie si fie prezenta in circuitul turistic al tarii.
Tabara de sculptura de la Casoaia a scapat de distrugere - Virtual Arad News (c)2001Primaria din Tarnova concesiona, sub denumirea de pietre, statui si monumente
Putini stiu, chiar dintre aradeni, ca judetul nostru s-ar putea fali, in afara vestigiilor lasate noua de cei care ne-au facut si istoria locurilor, cu cateva muzee in aer liber, formate din sculpturi ale mai multor artisti plastici romani. Aceasta se datoreaza faptului ca majoritatea acestor muzee au fost lasate, de-a lungul anilor, in paragina de catre administratia judeteana, dar si de catre administratiile locale. Muzeul celebrului sculptor Mihai Buculei, de la Buteni, abia poate fi zarit de pe soseaua spre Gurahont, din cauza buruienilor. La fel a fost si cazul Taberei de Sculptura de la Casoaia, unde acum niste ani, sculptorii aradeni si alti artisti din tara inaltau statui, dand viata pietrei. In urma cu cativa ani, Primaria comunei Tarnova, in aria careia intra si satul Casoaia, incheia cu un cetatean american un contract de vanzare-cumparare a terenului pe care se aflau sculpturile. Numai ca, pe langa acel teren, de circa 4 hectare, Primaria nu vindea statui, ci "pietre", acordandu-i noului proprietar dreptul de folosinta asupra lor. Terenul urma sa fie vandut cu suma de 10. 000 de marci germane, pe cand doar una dintre statui ar fi valorat atat. Presedintele filialei Arad a Uniunii Artistilor Plastici a aflat de acel contract si a atentionat Primaria ca daca el va fi pus in practica ii va chema in judecata pe cei care l-au initiat, pentru a plati drepturile de autor pentru acele sculpturi. Valoarea acestor drepturi de autor a fost stabilita estimativ la cateva miliarde de lei. Dupa mai multe tergiversari, contractul a fost rupt. Artistii plastici din Arad ar vrea sa preia in administrare acest muzeu in aer liber, dar nici pana astazi situatia nu a fost reglementata in vreun fel.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}