title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Marti, 16 octombrie 2001

Biserica de la Groseni inainte de mutareSlujba de Sfintire a bisericii de lemn, din incinta Spitalului Clinic Judetean a avut locBiserica dupa mutarea in curtea Spitalului duminica, fiind oficiata de I.P.S. Timotei Seviciu, episcop al Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei, inconjurat de un sobor de preoti. In urma cu doi ani si doua luni biserica de lemn a fost stramutata din parohia Groseni, protopopiatul Ineu, judetul Arad. Avand in vedere ca biserica poata Hramul Sfintei Cuvioase Maicii Noastre Paraschiva si ca Biserica ortodoxa face praznuirea Sfintei Cuvioase Paraschiva in data de 14 octombrie, s-a considerat de cuviinta ca sfintirea bisericii sa aiba loc cu aceasta ocazie. Soborul preotesc a savarsit slujba de sfintire atat in interiorul bisericii, urmata de inconjurul acesteia, slujba de liturghie tinandu-se pe platoul din fata bisericii, in acompaniamentul corului "Emil Motia", condus de dirijorul Gheorghe Fluieras. Slujba de sfintire a reunit duminica, o multime de credinciosi, oficialitati aradene (primarul Dorel Popa, presedintele CJA Caius Parpala etc.), conducerea spitalului, cadre medicale si nu in ultimul rand, bolnavi. Un moment unic si inaltator in cadrul Sfintei Slujbe a fost acela al Slujbei Tarnosirii, asezarii Moastelor Cuvioasei Paraschiva (o parte din ele) in Sfantul Altar al Bisericii. Trebuie precizat ca, desi nu au voie sa intre in Sfantul Altar, femeile au primit, ieri, aceasta dezlegare. Prima care a sarutat Moastele Cuvioasei Paraschiva a fost academician Cornelia Bodea, istoric de mare probitate stiintifica, considerata pe merit ctitorul lacasului de cult restaurat, cea care de fapt a sponsorizat intreaga lucrare cu suma de 900 milioane lei. Implinindu-si visul, vizibil emotionat, preotul Pavel Vesa, cel care a participat, trup si suflet, la demontarea, stramutarea, ridicarea si restaurarea bisericii a oficiat alaturi de ceilalti preoti.
Pompilia Szellner a criticat dur autoritatileAeroportul Arad tinde sa se transforme intr-un muzeu
Presedinta Centrului cultural Banat- Ja Romania, Pompilia Szellner, impreuna cu Manfred Engelmann, presedintele Forumului germano-roman, Berlin, si Cristian Sallai, presedintele filialei Arad a Banat-Ja au sustinut, vineri, o conferinta de presa. Proiectele derulate si cele viitoare ale Centrului cultural, precum si transferarea curselor internationale de pe Aeroportul Arad pe cel din Timisoara au fost subiectele abordate in cadrul intalnirii cu jurnalistii aradeni. Pompilia Szellner a criticat dur pozitia autoritatilor locale fata de recentele hotarari ale Tarom de a transfera cursele externe, Aeroportului Timisoara. "Autoritatile nu iau nici un fel atitudine, nu fac decat sa se planga ca pierd totul in favoarea Timisului, dar nimeni nu a pus in bratele judetului vecin ce a pierdut Aradul. Cand s-a aflat de cursa de Stuttgart noi nu am fost contactati, desi Centrul cultural a trezit interesul germanilor si a contribuit la stabilirea relatiei cu orasul german. In plus, adresa trimisa Ministerului Transporturilor si Tarom. a fost redactata de domnii Engelmann si Sallai, si nu de autoritatile aradene. Eu cred ca conducerea CJA nu este in stare sa faca lobby pentru judetul Arad", a declarat Pompilia Szellner. Presedinta CC BJ a mai afirmat ca in cazul in care starea de indiferenta manifestata de autoritatile locale va continua, toate realizarile de pana acum vor fi distruse intr-un an si jumatate si Aradul va deveni o anexa a Timisului. Manfred Engelmannn a precizat ca desi este timisorean a decis, la inceputul anilor '90, sa promoveze Aradul in Germania. "Acum ma gandesc daca o sa ma mai angajez pe viitor, pentru ca simt ca nu este nici un interes. In cazul cursei de Stuttgart, am aranjat sa fie primit la Bucuresti cineva din Arad, dar nimeni nu s-a sinchisit sa se deplaseze. De asemenea, am incercat de multe ori sa aducem investitori straini pentru UTA, dar nici o persoana din administratie nu ne-a ajutat. Daca se miscau putin acum fabrica de textile era pusa pe picioare" a spus Engelmann. La un prim calcul, pierderile cauzate de mutarea cursei de Stutgart se vor ridica, in urmatoarele sase luni la aproape 100 milioane de marci germane. Legat de proiectele de viitor, reprezentantii Banat-Ja ne-au spus ca in perioada 22-24 noiembrie, Centrul cultural va organiza impreuna Camera de Comert Mehedinti "Zilele economice germano-austriece", o alta manifestare organizata de Banat-Ja fiind Kerwei-ul de la Garana.
Sfintirea bucatelor la troita din BataLocalitatea Bata s-a aflat, la acest sfarsit de saptamana, in mare sarbatoare. Atat locuitorii din Bata, cat si cei din satele inconjuratoare au petrecut, timp de doua zile, celebrand "Praznicul de bucate noi" si 10 de infratire cu localitatea Hautvillers, din Franta, manifestari la care au participat si subprefectul Florin Remetan.La Bata - "Praznicul de bucate noi" Organizatorul, Consiliul Local Bata, a pregatit invitatilor un program deosebit de bogat. Astfel, ziua de sambata a cuprins o intalnire a consilierilor locali din Bata cu reprezentantii primariilor infratite, vizitarea Muzeului scolar de etnografie, aflat in incinta scolii din localitate, precum si vizitarea gospodariilor unor agricultori din zona. Dupa masa vanatoreasca, a fost programata o incursiune prin fermele din Bata si Tela, apoi a fost vizitat satul Bulci, iar seara s-a desfasurat dineul prilejuit de implinirea celor 10 ani de infratire Bata-Hautvillers. Duminica a fost insa ziua in care s-a petrecut cel mai mult, luand in considerare programul artistic pus la punct de organizatori. Dupa Sfanta Liturghie oficiata in Biserica ortodoxa Bata, a urmat sfintirea bucatelor la Troita si un pranz traditional romanesc. Incepand cu ora 15 s-a desfasurat, in curtea Caminului Cultural, Serbarea campeneasca, care a cuprins o parada a costumelor populare, prezentarea unor obiceiuri si traditii banatene, realizata de ansamblul "Izvorasul" din Buzias si un spectacol folcloric sustinut de Dragan Munteanu, Elena Jurjescu-Todi si Achim Nica.
Generalul Stoica incearca sa faca ordine la AradDespre faptul ca Aradul a ajuns una dintre cele mai importante piete de desfacere si tranzitare a drogurilgr s-a mai scris. Nimeni nu banuia, iasa, ca Aradul se numara si printre principalele judete producatoare de materie prima pentru fabricarea drogurilor. Zilele trecute, o ancheta condusa direct de comandantul Directiei pentru Combaterea Crimei Organizate, din cadrul Inspectoratului General al Politiei din Romania, generalul de brigada Mihai Stoica (fostul inspector sef al IJP Arad), precum si de seful Centrului Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate de la Timisoara, colonelul Ioan Chirila, au descoperit pe raza judetului Arad o cultura de canabis. Cultura a fost recoltata de politisti si a insumat 7,5 tone de canabis. Din aceasta cantitate, prin prelucrare, rezulta peste 3 tone de stupefiante. Deocamdata, nu va putem spune despre ce localitate din judet este vorba si nici despre numele persoanelor implicate in afacere, deoarece politistii de la "crima organizata" cerceteaza cazul in continuare. Curios este faptul ca politistii aradeni nu stiau nimic despre aceasta captura senzationala, poate cea mai mare din intreaga tara. Se pare ca Aradul a devenit un fel de tinta a Politiei Romane pentru vanarea diverselor banuite retele interlope si a diversilor membri ai acestor retele. Alte surse neoficiale din cadrul IGP ne-au marturisit ca nu s-a apelat la sprijinul politistilor aradeni, fara sa se precizeze cauzele acestei strategii. Coincidenta face ca mai multi banuiti membri ai lumii interlope aradene sa fie arestati - in alte judete ale tarii, ori chiar in strainatate. Poate fi si o tactica de absolvire a responsabilitatii directe a politistilor aradeni, insa exista si alte variante ale implicarii directe a IGP sau a politistilor din alte judete sau din strainatate. Amanuntele despre aceasta varianta le puteti citi in stirile viitoare.
Produsele de la Indagrara ridica suspiciuni...Incepand cu 8 octombrie, odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta nr. 117/ 2001, bauturile alcoolice spirtoase, produse in tara din alcool etilic rafinat, distilate din cereale si din orice alt distilat de origine agricola au fost scutite de plata TVA. Prin actul respectiv se reducea si acciza la alcool etilic rafinat, din tara si din import, la bauturile spirtoase din import etc., una dintre obligatiile agentilor economici producatori de distilate din cereale, din vin etc. Fiind aceea de a se dota cu contoare aviznte de Biroul Roman de Metrologie. Nu aveau de unde sa stie firmele in cauza ca ordonanta va atrage dupa sine si alte "obligatii". La o astfel de masura, care cel putin teoretic, ar duce la ieftinirea bauturilor alcoolice si la diminuarea pietei negre din domeniu, era inevitabila implicarea Garzii Financiare. Aceasta a pornit, imediat dupa intrarea in vigaare a ordonantei, un control tematic tocmai la firmele care produc alcool. In Arad, cele 5 firme producatoare de alcool au fost imediat verificate (termenul de raportare fiind a doua zi de la primirea directivelor). Singura firma care a atras suspiciuni a fost Indagrara Prod Com, care detinea in stocuri o cantitate impresionanta de distilat, achizitionat de la o firma din Botosani. Cum cantitatea in sine ridica mult prea multe semne de intrebare, chiar si in cazul unei firme ca Indagrara, cercetarile au trecut de partea Garzii Financiare Centrale si a celei din Botosani. Eugen Deliman, comisarul sef-adjunct al GFA, ne-a declarat ca "deocamdata, nu s-a perceput nici un fel de amenzi. Asteptam rezultatele Garzii Finunciare Centrale pentru a continua actiunea inceputa la Arad". Daca se va da unda verde de la Bucuresti, lucrurile vor putea sta cu totul altfel.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}