title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Miercuri, 26 septembrie 2001

Castigatorii olimpiadelor scolare au fost premiati de CLMMarea majoritate a acestora au beneficiat doar de felicitari si diplome
In ultimii ani, elevii aradeni ne-au obisnuit cu rezultate deosebite obtinute la olimpiadele scolare. Din pacate, nefiind sustinuti, marea majoritate aleg plecarea in strainatate, pentru a-si continua studiile, o data cu terminarea liceului. Consiliul Local Municipal a hotarat sa premieze, in masura posibilitatilor, elevii aradeni care au obtinut rezultate deosebite la olimpiadele scolare. Ieri, la Palatul Cultural, a avut loc premierea tuturor elevilor care au obtinut rezultate deosebite la olimpiadele scolare, precum si a profesorilor care au contribuit la succesul acestora. Astfel, sase elevi care au obtinut locul I la olimpiadele nationale, au fost premiati ieri, primind cate 2.950.000 de lei, diplome si buchete de flori. Acestia sunt Astrid Gerhard, de la Liceul Teoretic A.M. Guttenbrunn-lb. germana, Andrei Jorza, Colegiul "Moise Nicoara"-matematica, Liliana Anca Hurezan, Liceul Pedagogic-psihologie, Florin Ratiu, Colegiul "Moise Nicoara"-matematica, precum si alti doi elevi ai Liceului Teoretic A.M. Guttenbrunn. Si profesorii care i-au ajutat au fost premiati, cu cate doua milioane de lei fiecare. In total, au fost premiati 62 de elevi aradeni distinsi cu premii si mentiuni la faza nationala a olimpiadelor scolare. Elevii care nu au obtinut locul I la Olimpiade au primit cate o diploma si o floare. La manifestare au participat Pavel Sarbu, inspectorul general al ISJ Arad, viceprimarul Emanoil Voicu, PS Timotei si marea majoritate a consilierilor locali. Desi initiativa este laudabila, olimpicii merita si asteapta mai mult decat o diploma si o floare din partea celor care conduc orasul. Sponsorii evenimentului au fost societatile din subordinea CLM si consilierul Tiberiu Dekany, care a asigurat florile.
Firmele de turism au fost verificate de GFA - Virtual Arad News (c)2001Transportul pe ruta Arad-Budapesta Praga - sub semnul ilegalitatii
Una dintre afacerile care s-au dovedit profitabile de-a lungul anilor a intrat, in ultimele saptamani, date fiind indoielile legate de legalitatea ei, nu numai in atentia Guvernului, ci si a Garzii Financiare. Este vorba de activitatile de transport de persoane in strainatate, control demarat de GFA la inceputul acestei luni. Pornit de la centru, controlul tematic se afla in plina desfasurare, pana la momentul la care scriam acest articol, comisarii aradeni verificand noua agentii de turism din localitate, acordand amenzi de pana la 80 de milioane de lei. O mare parte dintre firmele in cauza nu mai desfasurau insa, la ora controlului, activitati de turism, ci doar de transport, sau isi depusesera deja cereri de radiere din registrul comertului. Actiunea, care se vrea o verificare a tuturor celor 58 de societati comerciale, identificate ca prestatoare de servicii de turism intern si international, - pare sa prinda din nou viata, caci potrivit spuselor lui Eugen Deliman, comisar sef-adjunct al GFA, "in urma protocolului incheiat de GFA cu Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera si a datelor solicilate de noi despre persoane fizice si juridice care efectueaza activitati de transport extern de persoane, am primit o adresa cu mai multe persoane care au iesit din tara prin punctul de frontiera Nadlac. La aceasta se adauga si mijloacele de transport folosite, susceptibile ca au efectuat transport de persoane pe diferite rute, cum ar fi Arad - Budapesta - Praga". Din cele declarate de comisarul-sef adjunct am inteles ca viitoarele actiuni ale garzii se vor axa pe identificarea acestor transportatori si pe verificarea legalitatii actiunilor desfasurate cu diverse mijloace de transport.
Spitalul din Sebis lupta impotriva desfiintarii - Virtual Arad News (c)2001Comisia de evaluare din cadrul Ministerului Sanatatii, este asteptata sa soseasca in judetul nostru pentru a decide soarta spitalelor orasenesti si municipale. Cum intr-un interviu acordat ziarului Observator, la putin timp dupa numirea sa in functie, dr. Ioan Crasnic, directorul Directiei judetene de Sanatate Publica, isi exprima teama ca unul dintre spitalele din Ineu, Sebis sau Gurahont ar putea fi desfiintat, data fiind si distanta relativ mica dintre respectivele localitati, zvonul ca sebisenii vor ramane fara spital este de natura sa alarmeze atat populatia localitatii (zonei) cat si personalul unitatii spitalicesti. Asta, mai ales dupa ce Comisia de evaluare a spitalelor rurale a decis (pe buna dreptate) ca spitalul de la Gurahont sa nu faca obiectul desfiintarii. De aceea, pentru a afla in ce situatie se afla, la ora actuala, spitalului sebisan, ne-am adresat conducerii acestuia. Astfel, dr. Ioan Bochis, directorul Spitalului orasenesc Sebis, ne-a declarat ca spera sa nu fie vorba de desfiintarea spitalului, "deoarece deserveste o populatie de peste 20.000 de oameni. De asemenea, se afla la numai 20 de km de Moneasa, la 30 de km de Vasoaia si Paiuseni si la 15 km de Susani si Nadalbesti, ultimele patru fiind localitati partial izotate, greu accesibile. " Apoi, am avut ocazia sa vedem ca spitalul este gazduit intr-o cladire buna, unde exista si sala de operatii, instalatie de incalzire ultramoderna, o echipa de medici complexa, dispensar TBC, medic pneumo- ftiziolog (care deserveste inclusiv zona Gurahont) etc. La toate acestea, se adauga faptul ca populatia zonei este imbatranita (grupa de varsta de 50 de ani si peste, reprezinta 36% din populatie), cresterea numarului de afectiuni cardio-vasculare si neurologice din zona Sebis Gurahont, precum si a celor pulmonare cronice si a tuberculozei, in conditiile distantei mari (80 km) pana la centrul de judet. De altfel, la spitalul din Sebis sunt dese cazurile de internare a persoanelor cu afectiuni pulmonare cronice si tuberculoza, datorita lipsei de locuri de la Arad si Brad (jud. Hunedoara). Asadar, dupa cum am constatat si noi, spitalul din Sebis detine destule argumente pentru a nu face obiectul unei eventuale desfiintari. Si, pentru a-si dovedi utilitatea, dar si pentru a-si rentabiliza activitatea, Spitalul orasenesc Sebis a propus infiintarea unor trei noi compartimente, respectiv recuperare boli pulmonare, interne-cronici si neurologie, existand in acest sens trei medici de specialitate, care in prezent nu lucreaza la patul bolnavului. Toate aceste insa, va trebui sa conteze, mai mult decat in ochii nostri, in fata comisiei de evaluare.
Pe strada Padurii s-a deschis super magazinul BendeaUn nou obiectiv economic a fost dat in folosinta, ieri, pe strada Padurii, colt cu str. Eftimie Murgu, din municipiu. Constructia, inceputa in luna ianuarie a acestui an a fost finalizata la sfarsitul lunii iunie si, incepand de ieri, ea a devenit functionala. Este vorba despre un magazin in care aradenii pot gasi absolut tot ce vor, in ceea ce priveste materiale de constructii, obiecte sanitare - etc. Constantin Gruia, directorul firmei ACME Company, cea care a executat de la A la Z constructia obiectivului, ne-a declarat ca in acest loc, compus dintr-un clasic P+1 avand suprafata de 600 mp si aproximativ 6 hectare de depozite, se pot gasi toate cele necesare pentru a construi o casa. "O casa se poate face intrand aici."- ne-a declarat Constantin Gruia, de numele caruia se leaga construirea unor edificii construite in mai multe orase din tara. Beneficiarul acestei constructii este Petre Bendea, patronul firmei SC Bendea SRL, proprietarul a mai multor magazine de obiecte sanitare din Arad. "Acest nou magazin, ne spune Petre Bendea, este incununarea muncii pe care am depus-o de-a lungul anilor si doresc sa ofer aradenilor marfuri de calitate la preturi rezonabile." Cat priveste concurenta, atat Constantin Gruia, cat si Petre Bendea sustin ca nu sunt speriati de firmele care au activitati similare si care isi desfasoara activitatea in preajma noii unitati. "Este o concurenta si atat. Preturile sunt cam aceleasi, insa atu-ul nostru este acela ca noi oferim intreaga gama de produse, de la rigips si ciment, la obiecte sanitare, gresie, fitinguri, vopsele, panouri termoizolane si structuri metalice." ne-a declarat in incheiere Constantin Gruia.
Secventa din spectacolul "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu""O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" - prima premiera
Ca sa nu se mai spuna ca teatrele nu promoveaza dramaturgia contemporana romaneasca - marota ajunsa obsesie pentru scriitorii de piese de pe meleaguri mioritice, iata ca Teatrul de Stat din Arad promite spectatorilor sai in acest sezon 2001/2002, nu una, ci doua premiere pe texte apartinand unor dramaturgi romani in viata - adicatelea, care isi pot exprima si prin viu grai intentiile, mesajele si ideile zidite in structura de rezistenta a pieselor lor, in cazul in care acestea ar ramane absconse pentru vulgul platitor de bilet, chiar si in urma reprezentarii scenice. In principiu, laudabila aceasta initiativa. Daca nu din alte motive, macar din acela ca spectatorul aradean se simte si chiar este indreptatit sa fie informat, sa stie cam ce se mai produce in imediata lui contemporaneitate in plan dramaturgic. Astfel, pe scena a ajuns si scrierea lui Th. Denis Dinulescu "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu", montata de unul din regizorii foarte bine cotati ai momentului, Stefan Iordanescu. Probabil ca amandoi regizor si dramaturg cred in terapia prin satira. Probabil ca amandoi si-au propus sa exorcizeze un trecut grotesc, prin impingerea lui pana in zona absurdului absolut. Numai ca procedeul devine redundant, el se suprapune usor pleonastic realitatii descrise - ea insasi de un absurd care depasea orice imaginatie si se constituie intr-un comentariu post modern (fracturarea logicii temporale fiind unul din procedeele de real efect comic) al unei epoci credem noi - revolute. Intrebarea "ce le mai spune aceasta tinerilor de 20 de ani?" ramane insa, deschisa. Sunt in spectacol cateva scene care au haz (vezi audienta acordata de dictator voievozilor), sunt cateva scene la care simtim fiorul rece pe sira spinarii (cand in contextul post dictatura, cei doi protagonisti il recunosc pe arhetipalul baiat, bine pozitionat si in noile formule decizionale). Decorul auster si functional (Doru Pacurar), costumele sugestive care depersonalizeaza prin uniformizare si prin lipsa de gust voita (Krisztina Nagy) precum si comentariul muzical discret si bine venit (Ildiko Fogarassy) creeaza atmosfera. O atmosfera aproape orwelliana. Aproape. Miscarea scenica imaginata de Malina Andrei are nerv si respecta o geometrie atent calculata. Cu acest spectacol, Valentin Voicila (in rolul titular) isi face reintrarea pe scena aradeana dupa mai bine de un deceniu de absenta. Il secondeaza Aura Calarasu (in rolul consoartei dictatonilui) si Zoli Lovas (intr-un rol care potenteaza versatilitatea si multitudinea fatetelor sub care se infatiseaza maleficul in societatile totalitare, precum si perenitatea lui). Am iesit nitel frustrat de la aceasta reprezentatie. Durata si integritatea,aplauzelor mi-au amplificat deruta. Desi voiam sa schimb cateva impresii cu regizorul, cu actorii, cu criticii invitati, cu directiunea teatrului, pasii m-au purtat cu (o suspect de mare) viteza spre iesire. Noroc ca discutasem cu dramaturgul cu o zi inainte. Frustrarea venea din constientizarea faptului ca miza spectacolului - pe care o presupun una foarte importanta - mi-a ramas complet straina.

A consemnat Adrian Palcu

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}