Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 22 mai 2002

  • Razboiul pentru Palatul Administrativ e pe sfarsite. Primaria Arad va ramane gazda-n casa

Casa de Oaspeti va ramane a aradenilorIn Comisia operativ-consultativa de ieri, de la Prefectura, reprezentantii administratiei publice locale au incercat sa gaseasca solutii viabile pentru rezolvarea cat mai rapida si mai eficienta a problemelor aparute la centralizarea inventarelor bunurilor ce apartin domeniului public al unitatilor administrativ teritoriale din judetul Arad, conform prevederiior Legii 213 din 1998. Dupa primirea inventarelor efectuate de fiecare consiliu local din judet, s-au constatat o serie de inadvertente, care necesita gasirea unor solutii inainte de a fi inaintat Guvernului, proiectul de hotarare. Suprapunerile intre domeniul public de interes judetean si cel de interes local au fost rezolvate inainte de sedinta de ieri. Intre obiectivele cu probleme se numara: tabara de sculptura din Tarnova, propusa pentru a ramane in domeniul public al localitatii si Castelul si Parcul dendrologic de la Macea, care va avea aceeasi soarta. Discutii aprinse s-au purtat insa la capitolul "Suprapuneri cu domeniul public al statulului", unde se inscrie Palatul Administrativ Arad. Acesta este momentan in proprietatea guvernului, si in administratia Prefecturii, dar se considera ca el apartine de fapt Primariei Arad si trebuie sa revina in patrimoniul local. Prefectul Dan Ungureanu a precizat inca de la inceput ca nu tine ca Palatul Administrativ sa ramana al Prefecturii, ba mai mult, el considera ca este mai mult decat necesar ca el sa revina din nou aradenilor. Cu conditia, neexprimata, dar deductibila, ca institutiile care isi desfasoara activitatea acolo (Consiliul Judetean si Prefectura) sa nu fie scoase afara de viitorii proprietari, adica Primaria Arad. Chiar daca viceprimarul Levente Bognar a subliniat inghesuiala in care lucreaza angajatii primariei si nevoia de noi birouri, primarul Dorel Popa a promis ca nici o institutie nu va fi data afara. "Este clar, sediul este al Primariei si trebuie sa se faca dreptate. Vom elabora o hotarare pentru a o prezenta guvernului. Eu sunt de acord, dar decizia o va da executivul." a precizat prefectul Ungureanu. 
* Casa de oaspeti si Casa Hirschl vor reveni - contra cost - Aradului 
Dan Ungureanu a mai ridicat si problema cladirilor declarate la domeniul public de interes judetean si revendicate in baza prevederilor Legii 10 din 2001: Casa de oaspeti, Casa Hirschl si sediul Directiei Generale pentru Protectia Copilului. In urma discutiilor, cei prezenti au considerat absolut necesara ramanerea , Casei de oaspeti pe lista domeniului public de interes judetean. Astfel, mostenitorii familiei Neumann, carora le revine imobilul de pe strada Horia 6, vor primi despagubiri. "Aici nu exista alta solutie" - spunea presedintele CJA, Caius Parpala - "pentru ca daca o pierdem pe asta, va trebui si construim alta. Deocamdata nu stim cat ne va costa, dar sperim sa gasim fonduri pentru despagubire. Sa nu uitam ca si noi am facut o serie de investitii acolo." Desi initial s-a hotarat renuntarea la Casa Hirschl - Centrul Cultural de Integrare Europeana pentru ca doar Consiliul Judetean si-a solicitat partea, prefectul de Arad a rugat conducerea primariei sa faca acelasi lucru, pentru a nu pierde acest lacas de cultura. In cele din urma, concluzia a fost ca si in acest caz se va recurge la despagubiri. Doar sediul Directiei Pentru Protectia Copilului va fi retrocedat, pentru ca imobilul a fost castigat prin justitie de proprietari. 

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Cristian Moisescu este presedinte

Cristian Moisescu a fost ales presedinte a Aliantei Civice AradAlianta Civica Arad incearca sa renasca
"Alianta Civica Arad a fost radiata datorita inactivitatii. Nu s-a tinut nici macar Conferinta Judeteana care trebuia sa premearga Congresului National", i-a anuntat la inceputul intalnirii, pe toti cei prezenti, Stela Capota. Membru al comitetului de initiativa pentru reconstituirea filialei Arad a Aliantei Civice, alaturi de Stela Capota, a fost Tiberiu Dekany. Dupa cuvantul adresat de Claudiu Cristea, din partea PNTCD, si citirea unei bune parti a Statutului Aliantei, s-a trecut la propuneri si votari. Fiind o sedinta mai putin obisnuita, s-a negociat ca la piata numarul de vicepresedinti si membri in Comitetul de coordonare judetean, pana s-a ajuns la cifra noua si urmatoarea structura: un presedinte, 2 vicepresedinti (Hugo Hauptmann, Stela Capota), un secretar (Corneliu Cornea) si cinci membri. "Trebuie sa fie cel putin patru vicepresedinti, pentru ca se va lipsi mult...mai face unul o gripa, ceva, si atunci trebuie sa fie totusi si cineva prezent ", a spus Stela Capota, care a fost aleasa vicepresedinte. Cristian Moisescu a fost ales cu unanimitate absoluta de voturi. Cu toate ca au fost propusi pentru functia de vicepresedinte, Florin Banescu s-a recuzat "din motive de sanatate", iar Nicolae Chirila a renuntat "pentru ca deja sunt prea multe discutii". Alianta Civica este o asociatie cu caracter civic, ce militeaza pentru consolidarea societatii civile si a statului de drept, fiind cea mai larga organizatie de acest tip din Romania. S-a constituit ln data de 6 noiembrie 1990, prin cooperarea principalelor asociatii civice de la acea data si ca urmare a adeziunii publice a 216 personalitati ale lumii culturale, artistice, stiintifice si tehnice din Romania. Alianta are ca principale obiective militarea pentru realizarea societatii civile si a statului de drept, apararea drepturilor fundamentale ale omului si sprijinirea instaurarii unui climat de toleranta si de incredere intre cetateni, in particular intre diferitele grupari etnice si religioase, Hugo Hauptmann, unul dintre vicepresedinti, a luat cuvantul pentru a preciza ca "Noi ne bagam in ceva serios. Puterea doreste sa existam, dar sa nu facem nimic, sa ne poata expune in vitrina atunci cand vin parteneri din strainatate si intreaba despre asociatii de gen". Deoarece deocamdata nu au sediu, Alianta Civica pierzand spatiul in favoarea Partidului Alianta Civica (PAC), formatiune politca ce a functionat o buna perioada de timp, reprezentantii acesteia isi vor desfasura sedintele acolo unde au inceput: in sediul Asociatiei Fostilor Detinuti Politic.

Alciona Popoviciu - Agenda zilei

  • "Anul acesta au fost exclusi din ANEVAR 15 evaluatori aradeni"

Interviu cu Daniel Manate presedintele ANEVARInterviu cu Daniel Manate, presedintele ANEVAR, centrul teritorial Arad
- Recent s-a incheiat un curs de formare pentru un corp de evaluatori profesionisti. Cati participanti ati avut ?
- La acest curs au participat 50 de aradeni. Ei vor sustine examenul peste doua luni, iar la faza de examinare va participa si presedintele ANEVAR, Adrian Crivii.
-Vin unii, pleaca altii. Cati evaluatori ati exclus anul acesta din Asociatie?
- Intr-adevar, asa este. Nu stim cati dintre cei care se vor prezenta la examen vor reusi sa promoveze, dar stim cati au fost exclusi anul acesta. De la inceputul acestui an si pana acum au fost exclusi din Asociatia Nationala a Evaluatorilor 500 de persoane pe plan national, iar pe plan local au fost exclusi 15. Vreau sa va spun ca Aradul sta totusi bine la capitolul excluderi.
- Care a fost motivul pentru care au fost facute aceste excluderi?
- Motivul real pentru care s-au facut aceste excluderi a fost cel a neplatii cotizatiei.
- Dar cat este aceasta cotizatie?
- Nu se poate spune ca este mare. Cei care sunt membri ANEVAR trebuie sa platesca anual 500 000 lei. Trebuie sa precizez ca multi dintre cei care n-au platit cotizatia nu au avut ca si cauza lipsa banilor, ci au dorit sa paraseasca aceasta Asociatie. Interesant este ca sunt multi care isi achita cotizatia dar nu profeseaza. Pentru acestia, se pare, ca este important sa faca parte din ANEVAR.
- Au evaluatorii in aceasta perioada de lucru?
- A scazut foarte mult numarul societatilor comerciale care fac obiectul vanzarii si trebuie evaluate. In schimb, accentul este pus acum pe evaluarile facute pentru acordarea creditelor bancare, evaluari care se fac acum de specialistii nostri. Pe viitor se are in vedere si efectuarea evaluarilor solicitate de asiguratori Deci avem de lucru.
- Evaluatorii sunt o categorie care nu apare negativ in presa. De ce?
- Evaluatorii sunt o categorie profesionala care depind de un cod deontologic foarte sever. Orice. abatere de la acest cod este. sanctionata cu excluderea din ANEVAR. Iar in acel moment, persoana respectiva nu isi mai poate exercita profesiunea.
- Au fost cazuri cand evaluatorii au fost prinsi cu "mata-n sac"
- Da, au fost cazuri cand au fost exclusi din ANEVAR evaluatori care, la comanda au facut supraevaluari. Din fericire nici unul nu a fost aradean. Noi ca Asociatie nu putem decat sa-i excludem din randul nostru. Daca vreuna din partile implicate in tranzactie se simte lezat poate cere justitiei sa ia masurile legale impotriva acelui evaluator. Este necesar sa spun totusi ca nu intotdeauna cota stabilita de evaluator este cea cu ca se incheie o tranzatie, ci, uneori, cei implicati incheie afacerea la preturile existente pe piata. Mai exact, nu intotdeauna obiectul evaluat se vinde la pretul real.

Florin Tomuta - Occident

  • Sase tari ne accepta si fara asigurare medicala

Sublocotenentul Robert Judt face comunicari PreseiIncepand cu data de 13 mai, cetatenii romani care calatoresc in Bulgaria, Cuba, Republica Moldova, Federatia Rusa, Ucraina si Ungaria nu mai au nevoie sa posede asigurari medicale. "Aceasta masura a fost luata in conformitate cu prevederile Legii 177/2002 (de aprobare a prevederilor OUG 144/2001), prvind indeplininea de catre cetatenii romani, la iesirea din tara, a conditiilor de intrare in statele membre ale U.E. si in alte state, precum si a Ordinului comun al ministrvlui de Inteme si ministrului Sanatatii si Familiei, de aprobare a listei partilor cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale pentru acordarea asistentei medicale pe basa de reciprocitate in domeniul sanatatii - ne declara sublocotenent Robert Iudt, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad. Tot ca o noutate, amintim ca romanii care vor calatori in Turcia si Cipru vor trebui sa posede asigurari medicale pentru cazuri de accidente, iar cei care se deplaseaza in Iugoslavia, Macedonia sau Slovenia vor prezenta, la iesirea din Romania, asigurari medicale sau adeverinte eliberate de institutiile de asigurari sociale (carnete de sanatate). Pentru toate celelalte tari (inclusiv cele din spatiul Schengen) unde nu este nevoie de viza de intrare eliberata de catre autoritatile competente, se va mentine masura legala de posesie a unei adeverinte medicale, eliberata proportional cu durata sederii in strainatate.

Dacian Don - Observator

  • Podgoriile Aradului sunt lasate de izbeliste

Viile din Podgorie au fost lasate de izbelisteDin acest motiv "drumul vinului" a devenit o prioritate pentru CJA
In perioada 15-18 mai a avut loc, in Ungaria,cea de a X-a Sesiune Plenara a adunarii Regiunilor Vitivinicole din Europa. Judetul Arad a fost reprezentat la aceasta intrunire de catre o delegatie a CJA, formata din dr. ing. Mihai Duma (consilier judetean si director al Statiunii de Cercetari Vitivinicole Minis), ing. Alexandru Mihalca (fost director al Statiunii, expert in viticultura si oenologie) si Mihaela Stanescu (directorul Directiei de Relatii Externe si Integrare Europeana a Consiliului Judetean). In cadrul sesiunii, a iesit in evidenta faptul ca Aradul (ca de altfel intreaga tara) nu stie sa-si valorifice potentialul oeno-turistic prin infiintarea asa numitelor "drumuri ale vinului". Asta, desi CJA a format o comisie de experti care au identificat potentialul turistic, economic, viticol si istoric a zonei cuprinse intre Ineu si Lipova pe o distanta de 60 de kilometri, iar in intreaga Europa aceste drumuri beneficiaza de sprijin sau sponsorizare din partea autoritatilor locale si regionale (ceea ce ar fi valabil si pentru judetul Arad). Ce este caracteristic, insa, pentru tarile central si est europene, cum ar fi infiintarea de societati cu raspundere limitata private (in Ungaria procesul a inceput in 1993-1994) sau de asociatii familiale, asociatii ale producatorilor, alaturi de subventii din partea statului pentru plantarea de noi suprafete cu vita de vie, avand in vedere ca pentru un hectar este nevoie de peste 400 de milioane de lei), la noi nu este valabil. Mai mult, in zona Podgoriilor Aradului, suprafete intregi sunt lasate in parlog, iar altele nu au reglementat, inca, statutul juridic, cu toate ca daca am urma exemplul statelor vecine, "drumul vinului" ar determina o dezvoltare rurala durabila, ar lansa fenomenul de oeno-turism, si ar promova traditiile si obiceiurile locale. In acest sens, se intentioneaza sensibilizarea proprietarilor de plantatii viticole faramitate, pentru ca acestia sa se grupeze in asociatii puternice, care alaturi de Statiunea de Cercetari Vitivinicole Minis, ar putea fi pilonii principali ai "drumului vinului", care ar include si obiective istorice (biserici, cetatile de la Siria, Lipova si Ineu, sau pivnitele de la Mocrea si Minis, care dateaza din anii 1600, respectiv 1749). "Drumul vinului" ar putea relansa, practic, intreaga regiune de la Lipova la Ineu, cu reale beneficii pentru locuitori zonei, unde turismul ar putea deveni o serioasa sursa de castig. Nu in ultimul rand, ar putea fi repusa in circulatie "Sageata Verde", care ar constitui o adevarata atractie pentru turisti. In final, trebuie spus ca, de exemplu, Slovenia are 20 de "drumuri ale vinului", Ungaria 20, Croatia 8, etc. in conditiile in care nici macar nu au o lege care sa reglementeze aceste trasee.

Orlando Toader - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]