Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 23 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Sedinta ordinara a Consiliului judetean. Problemele judetului au fost rezolvate in 20 de minute

Consilierii judeteni au fost operativi in luarea de hotarariConsiliul judetean a fost convocat, ieri, la o sedinta ordinara, avand pe ordinea de zi 11 proiecte de hotarare. Sedinta efectiva a fost epuizata in doar 20 de minute, timp in care nici un consilier nu a avut vreo observatie de facut in privinta documentelor supuse votului. In liniste si, bineinteles, unanimitate, votul a "mers ca uns". Vociferarile s-au produs, insa, la punctul "Diverse", punct care se dovedeste din ce in ce mai asteptat de consilierii judeteni, acestia profitand de ocazia care li se da pentru a lua cuvantul. Ieri, s-au exprimat pareri (toate pozitive) despre aderarea NATO, s-a "predat" istorie si sociologie, s-a vorbit de credite pentru plata curentului, despre Parchetul National Anticoruptie si de multe altele…
Bani pentru Aeroport si pentru un Centru Oncologic
Consilierii judeteni au decis modificarea programului de investitii. "In urma diminuarii cheltuielilor de investitii la obiectivul «Terminal CARGO la Aeroportul International Arad»", Consiliul judetean a facut o economie de 6,5 miliarde lei, din care s-a aprobat alocarea a 81 de milioane pentru proiectare la Aeroport, respectiv 17,5 milioane pentru "participarea la capitalul social al SC Villa Iolanda SA – Centrul Oncologic si de cercetare".
Diferenta ramasa din economisire a fot constituita ca rezerva pana la rectificarea bugetului propriu al CJA.
Credit pentru curentul din Felnac
Consilierul Gheorghe Chiper a evidentiat o adresa facuta presedintelui CJA de catre Consiliul local Felnac privind problema creantelor Electrica fata de respectivul Consiliu. "Felnacul nu a tinut cont de limitele din buget. Este vorba de o datorie de 1,5 miliarde, din care aproape 500 de milioane reprezinta majorari de intarziere. In luna decembrie este scadenta o rata de 500 de milioane lei. Pentru a aloca aceasta suma ar insemna sa privam 7-8 primarii de bani", a precizat Chiper. Propunerea inaintata de consilier pentru rezolvarea problemei a fost ca Felnacul sa recurga la un credit bancar pe termen scurt, pentru a-si plati rata scadenta, credit pe care sa-l ramburseze in anul urmator.
Verificarea persoanelor cu handicap
Ioan Mos a subliniat ca, afland din presa ca numarul asistentilor persoanelor cu handicap a crescut, la nivel de municipiu, la 450 de persoane pentru anul 2003, "daca mergem cu acest ritm, vom angaja asistenti din import. Trebuie sa verificam dosarele. Este vorba de bani publici, se impune sa discutam". Propunerea de constituire a unei comisii care sa verifice cauzele acestui proces a fost "desfiintata" de Caius Parpala: "Nu ne putem substitui altor organe abilitate. Exista Comisia de pe langa Inspectoratul pentru persoanele cu handicap, care stabileste gradul handicapului. Nu avem nici o cadere sa formam o Comisie care sa verifice alta Comisie". In momentul in care Mos a precizat ca "este o cifra enorma! A crescut numarul de la 250 la 450 in doi ani!", Caius Parpala a propus sa se faca sesizari in cateva cazuri concrete, despre care Ioan Mos afirma, ieri, ca are cunostinta.

Adriana Barbu & Simona Mazare - Observator

  • Termoficarea - o "gaură neagra" in buzunarul consumatorului

Termoficarea s-a dovedit a fi un sistem depasitTermoficarea reprezinta un sistem invechit de incalzire, de acum 40 de ani, prin care banala gigacalorie este insotita de pierderi pe traseu si de costuri parazitare de dimensiuni incredibile. Randamentele scazute, uneori chiar catastrofale, in urma debransarilor necontrolate (s-au constatat la blocuri cu debransări masive - totale si in vederea inlocuirii cu minicazane - diferente de temperatura intre tur si retur de numai 2°C) fac ca acest sistem sa devina o gaura neagra pentru economie si pentru scaderea continua a nivelului de trai.
Unul dintre aspectele cele mai importante ale dezvoltarii politicii energetice in Uniunea Europeana este cresterea importantei descentralizarii si a producerii locale a energiei.
Un studiu recent, publicat in revista "Tribuna Constructiilor", semnat de specialisti de marca din domeniu, releva faptul ca majoritatea reabilitarilor in sectoarele centralizate in sistemele de distributie a energiei termice nu sunt altceva decat bani ingropati sau aruncati in vant care nu au dus la ieftinirea megawatului sau giga-caloriei. Au dus, in schimb, la indatorarea peste masura a tarii prin garantarea de credite fara nici un efect economic palpabil.
Din variantele descentralizate prezentate in acest studiu iese in evidenta varianta incalzirii cu centrale termice de bloc sau de scară cu costuri intre 11,9 si 14 $ per gigacalorie fata de pretul actual subventionat al gigacaloriei de 27,7$ dintre care 24 $ suportati de locatari. 
La nivelul intregii tari, aceste investitii se amortizeaza prin reducerea costurilor de producere si transport a energiei termice in mai putin de doi ani de exploatare.Revenind la orasul nostru, un simplu calcul ne conduce la constatarea ca daca un sfert din banii promisi de americani pentru dezvoltarea CET-ului ar fi folositi pentru constructia unor variante descentralizate, cu aproximativ 15.000 $ pe centrala, s-ar putea dota toate blocurile din Arad, investitie sigura, cu amortizare rapida. De retinut ca necesarul de energie termica al orasului este in continua scadere datorita pretului ridicat al gigacaloriei si trecerea consumatorilor pe variante alternative.
Nu putem sa nu scoatem in evidenta oportunismul persoanelor de decizie, de la ministri pana la consilieri locali, care in timp ce sustin acest sistem pagubos, s-au debransat de la reteaua termică, inlocuind-o cu sisteme descentralizate de incalzire (centrale de scara sau de apartament).

Ing. Gelu Florincas - Adevarul

  • Trenurile vor fi dotate cu Internet

In trenul Curtici-Bucuresti-Constanta va putea fi efectuata conectarea la InternetCalatorii pe ruta Curtici-Constanta se pot cupla la Internet, daca au laptopuri
Subsidiara pentru telecomunicatii a CFR SA, SC Telecomunicatii CFR SA, detinatoare a unei retele de fibra optica de lungime de 4.000 km in Romania, doreste ca anul viitor sa ofere servicii cu valoare adaugata de transmitere a datelor. CFR va pune la dispozitia micilor operatori de cablu si Internet surplusul de capacitate de transmisie a datelor. Printre alte proiecte ale societatii se afla introducerea comunicatiilor radio tren-sol de tip GSM pe magistrala Curtici - Brasov - Bucuresti - Constanta, care vor permite calatorilor din trenuri cuplarea la Internet a calculatoarelor portabile, desi conditiile din trenuri sunt cele cunoscute, mizeria si frigul domnind in aceasta perioada. Nu in ultimul rand, este dorita interconectarea retelei de telecomunicatiii a CFR cu cele ale Romtelecom, operatorilor de telefonie mobila celulara.

Marinela Barla - Agenda zilei

  • Statiunea Moneasa isi schimba hainele

De anul viitor Moneasa intra in program de modernizare si dezvoltare - Virtual Arad News (c)2002Statiunea Moneasa din judetul Arad va intra, la inceputul anului viitor, intr-un program de modernizare si dezvoltare a obiectivelor turistice in valoare de patru milioane de euro, anunta agentia Mediafax, 70% din totalul costurilor urmand sa fie acoperite din fonduri PHARE. "Moneasa este practic singura statiune din judet si a fost recent inclusa pe lista statiunilor de interes national. In primavara anului viitor vor incepe o serie de lucrari, finantate de Consiliul Judetean Arad si Consiliul Local, precum si printr-un program PHARE care vizeaza punerea in valoare a potentialului turistic deja existent", a declarat Terentie Condea, primarul statiunii Moneasa. 
Autoritatile locale doresc sa amenajeze traseul interior al unei pesteri din localitate si sa modernizeze partia de schi prin amplasarea unor tunuri de zapada. De asemenea, proiectul de dezvoltare turistica prevede amenajarea unui centru de informare, unde turistii sa poata afla date despre capacitatea de cazare, trasee si sa efectueze operatiuni de schimb valutar. "Statiunea Moneasa se afla la doar 70 de kilometri de Ungaria, iar turistii straini care vin aici au nevoie de informatii despre zona si de o casa de schimb valutar. Vrem sa exploatam potentialul turistic pe care il avem, inclusiv apele termale din statiune", a spus Condea. In afara de aceste proiecte, o parte din fondurile PHARE vor fi alocate pentru amenajarea unei cai de acces spre Moneasa de la drumul european Oradea-Deva, astfel incat statiunea sa fie legata si de judetul Arad si de Bihor. In Moneasa exista in prezent trei hoteluri, 13 vile si o serie de pensiuni agroturistice, pentru viitor urmarindu-se si cresterea capacitatii de cazare prin construirea unui nou hotel.

Editia de Vest - Evenimentul Zilei

  • Performeri in reflector - Halterofilul Adrian Jigau: "Adversarii mei sunt categoria si bara"

La Campionatul Mondial de haltere, Adrian Jigau a obtinut doua medaliiIn cursul acestei saptamani, halterofilul Adrian Jigau a produs senzatie in lumea sportului aradean, cucerind doua pretioase medalii de bronz la Campionatul Mondial de haltere de la Varsovia. Proaspăt revenit din Polonia, performerul ne-a stat la dispozitie cu mare amabilitate, destainuindu-ne cateva dintre aspectele nevazute ale competitiei. Discutiile s-au purtat la sediul gruparii Astra, participand nimeni altul decat presedintele acestuia, Gheorghe Biris, antrenorul de club al halterofilului. S-a desprins un fapt semnificativ - in urma rezultatului de la "mondiale", pe fondul succeselor repurtate si la "europene", Jigău se anuntă drept candidatul numarul unu la titlul de cel mai bun sportiv al Aradului pe anul 2002.
– Să incepem, Adi, cu inceputul. Cum privesti retrospectiv concursul ?

– Greu, ca orice intrecere de acest gen. Am luptat in primul rand pentru a ajunge la categoria de 56 kg, fiind nevoit sa slabesc. Apoi si confruntarea s-a dovedit echilibrata. Am pierdut un argint din cauza a 100 de grame in plus la cantar, in schimb am obtinut bronzul... gratie aceleiasi diferente in greutate.
– Ti-a fost greu să slabesti?
– Păi, nu este prea usor sa renunti la peste 10% din greutatea corporala. Iti slabesc ligamentele, te poti accidenta usor, organismul este suprasolicitat. Cand ai 62 kg poti arunca 160, insa la 56 kg forta scade...
– Despre adversari ce parere ai?
– Nu m-au interesat in mod deosebit. Adversarii mei sunt categoria si bara. Stiu că halterofilul chinez realizase la Jocurile Asiatice, 130 kg la smuls si 162 kg la aruncat. Spune ceva.
– Nu ai fi putut risca putin la proba de aruncat?
– Exista posibilitatea sa imi compromit medalia de la total. Nu am vrut să ma aventurez, nu avea rost.
– In primavara, la "europenele" de la Antalya, in lipsa lui Halil Mutlu, ti s-a oferit o oportunitate deosebita. Nu ai valorificat-o, "venind" doar pe locul 3.
– E drept, eram favoritul numarul unu. Să nu uitam, totusi, ca sufeream de o accidentare grava - dubla incalecare de ligamente. M-am accidentat pe fondul slabirii treptate in greutate. Acum am slabit brusc - solutie preferabila - si am evitat problemele. Chiar si asa, cand am smuls 125 kg, am fost pe punctul de a scapa haltera pe spate. Din fericire, am rezistat si am scapat de ceea ce ar fi fost mai rau.
– Nicu Vlad declara ca obiectivul delegatiei Romaniei este de o medalie. Obiectivul deja s-a depasit.
– Adevarat, ma bucur ca am izbutit să intrec asteptarile. Am "mers" din aproape in aproape pentru a urca pe podium.
– Ce urmează?
– Pentru mine, pasul urmator ar fi o perioada de refacere la Eforie, in luna decembrie si intoarcerea la pregatirea cu lotul. Nu ma prea incanta, dar nu am de ales. Am stat departe de familie, iar de trei luni nu am văzut Aradul...
– Cum ti s-a părut organizarea?
– Buna. In camere a fost cald, am stat la un hotel de doua stele. Interesant este ca am urmarit-o pe Otilia Badescu la un turneu de tenis de masa, ea evoluand chiar in sala respectiva in acele zile.
– Desi pare prematur, imposibil să nu te fi gandit la Jocurile Olimpice de la Atena, din anul 2004.
– Nu pot răspunde decat intr-un fel - prin muncă, perseverenta si atentie. Nu imi plac pronosticurile. Conteaza mult o viata ordonata, să fii in pat la orele 22... Sper să fie bine la Atena, cine nu si-ar dori? Pana atunci, privesc spre premierile de la sfarsitul anului (n. n. - Jigău poate ajunge chiar intre cei mai valorosi 10 sportivi din tară!).
– Cat timp te vezi halterofil de performanta? Pe baza pregatirii tale, te-ai putea orienta si spre antrenorat.
– Daca ma tin oasele, as putea face haltere incă 15 ani! Ca antrenor iti trebuie nervi de otel si bani. Asadar, in viitorul apropiat nu se intrevad schimbari radicale in viata mea.

Alex. Chebeleu si Adrian Hartau - Adevarul

  • FILMELE SAPTAMANII

Dacia 16 noiembrie - 28 noiembrie 2002  Dragonul rosu - (SUA)
Muresul 16 noiembrie - 28 noiembrie 2002  K19 - Submarinul ucigas - (SUA)
Arta 16 noiembrie - 28 noiembrie 2002 - Sala A  Binecuvantata fii, inchisoare - (ROM)
Arta 16 noiembrie - 28 noiembrie 2002 - Sala B  Placinta americana- 2 - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]