Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 26 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Premiera in administratia locala aradeana:  Liberalii boicoteaza sedintele consiliului local!

Presedintele PNL - Titus Ghiorghiof doreste boicotatrea sedintelor CLM"Atata timp cat nu se respecta regulile de functionare ale consiliului local, cel putin cele elementare, consilierii nostri nu vor mai participa la sedinte. Noi am tot tras semnale de alarma, dar nimeni nu ne asculta, asa ca recurgem la alt fel de proteste", a declarat presedintele PNL, Titus Gheorghiof. Masura este unica in istoria post-decembrista a CL Arad si a starnit deja reactii in randul reprezentantilor administratiei locale. Consilierul Valentin Paul Neamt considera ca este inadmisibil sa fie ignorate sistematic sesizarile facute inca din luna august. "Suntem convinsi ca numai asa vom fi luati in seama de executiv .Singura noastra dorinta este ca edilii sa renunte la vechile practici si sa ne puna la dispozitie toate materialele", afirma Neamt. Cat despre posibilitatea ca initiativa sa fie sustinuta si de alti consilieri, Neamt s-a aratat circumspect. "Nu pot sa ma pronunt. Fiecare are dreptul sa faca ce vrea". Gavril Popescu, cel care, in urma cu o saptamana, nu era foarte incantat de tentativa de boicot, s-a dovedit la fel de rezervat in declaratii. "Este asa cum v-a spus domnul presedinte Gheorghiof. Problema trebuie discutata. Noi nu vrem decat sa primim ordinea de zi de la sedintele ordinare cu cinci zile inainte, iar de la cele extraordinare cu trei, asa cum prevede legea".

A.C. - Ziua de Vest

  • "Libertatea" in Piata Pompierilor

Grupul statuar "Libertatea" poate fi mutat in Piata PompierilorControversatul grup statuar "Libertatea", dupa unii simbolizand si Ungaria Milenara, si-ar putea gasi un loc intr-o piata aradeana. Consilierii locali ai UDMR au promovat un proiect de hotarare ce va fi discutat astazi intr-o sedinta extraordinara de consiliu local despre care ieri la pranz o parte din consilierii locali aradeni nici nu fusesera anuntati ca va avea loc. Amplasamentul pentru grupul statuar, negociat indelung intre UDMR si primarie, ar putea fi in actuala Piata a Pompierilor, in apropierea Politiei aradene dar si a Liceului "Csiki Gergely", cu predare in limba maghiara.
Grupul statuar care a fost demontat in anul 1925, la ordinul guvernului de atunci, a stat decenii intregi in conservare in unitatea militara din Cetatea Aradului. Abia in anul 1999, in urma unor tratative discrete intre guvernul roman si cel maghiar, grupul a fost trecut de la Ministerul Apararii la Ordinul Minoritilor. O tentativa de amplasare in Arad, mediata la vremea respectiva de ministrii Justitiei, Valeriu Stoica din Romania si David Ibolya din Ungaria, a fost dejucata in urma protestelor populatiei din Arad. 
Reprezentantii UDMR au negociat in continuare pentru gasirea unui amplasament potrivit pentru monumentul care, cred ei, ar aduce anual zeci de mii de turisti straini in Arad. 
Monumentul a aparut chiar si pe lista negocierilor secrete dintre PSD si UDMR. Eventuala amplasare a monumentului in Piata Pompierilor ar linisti acea parte a opiniei publice aradene care protesta impotriva unui amplasament mult mai central, dorit initial de UDMR. La ora actuala, monumentul, dezmembrat, se afla in curtea Palatului Minoritilor din Arad. Pentru reamplasarea si reconditionarea monumentului este necesara o importanta suma de bani, care ar putea fi asigurata fie de Ministerul Culturii, fie, partial, din donatii din partea statului maghiar.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Un penitenciar de maximă siguranta!

Penitenciarul de pe Calea 6 Vanatori  este considerat de maxima sigurantaInterviu cu dl. col. Alexandru Iulian, comandantul Penitenciarului Arad
- Dupa accent, dle colonel, nu pareti a fi aradean. Si cu atat mai putin banatean...
– Intr-adevăr nu sunt de pe aici. Mai exact sunt ialomitean la origine. Spun la origine pentru că de fapt, de mai bine de 20 de ani am trăit in Constanta. Sau in zona, ultima dată fiind loctiilor si apoi comandant la Poarta Alba.
– La celebra inchisoare Poarta Alba? Cum este aceasta inchisoare, este mai mare decat cea de la Arad?
– Evident, este un penitenciar cu 3000 de detinuti.
– Comparativ cu penitenciarul din Arad, care numara cati detinuti, daca nu este un secret?
– De ce să fie secret? 1418, cazati in doua cladiri: cea veche, mai cunoscuta, din Piata Obor si cea noua, de pe strada 6 Vanatori unde ne aflăm in prezent si unde purtam aceasta discutie.
– Se spune ca penitenciarul de pe Calea 6 Vanatori, este unul dintre cele 10 sau 12 penitenciare de maxima securitate din tara. Este adevarat?
– Este adevarat. Si pentru ca banuiesc ca acum o sa ma intrebati ce inseamnă un penitenciar de maximă siguranta am sa va raspund: este un penitenciar cu un sistem de paza mai special, mai restrictiv. Oricum este de retinut ca penitenciarul din Arad, - ma refer la cladirile de la Calea 6 Vanători - este socotit penitenciarul cel mai bine asigurat din tara si că el intruneste in cel mai mare grad conditiile cerute de Uniunea Europeana. Cam atat va pot spune...
– Am inteles. Haideti sa o luam altfel. Ce fel de detinuti exista in penitenciarul din Arad?
– De toate categoriile: de la cei cu condamnari de cateva luni la condamnati pe viata, majoritatea formand-o insă cei condamnati pentru furt. Nu-i vorba insa ca avem si 123 de detinuti condamnati pentru omor.
– Apropo de condamnatii pe viata. E adevarat ca acestia stau izolati, singuri in celule?
– Da, conform regulamentului, desi nu toată lumea, impartaseste aceasta idee, tinand seama ca statul singur in celulA, izolarea aceasta extrema a dus si duce la multe sinucideri ca si la tot felul de tulburări psihice.
– Asa, de curiozitate, cati detinuti sunt intr-o celula?
– 6, sau pana la sase.
– Banuiesc ca gruparea celor sase dintr-o celula se face după niste criterii foarte stricte..
– Evident, pentru ca nu poti sa pui in acelasi loc un detinut aflat la prima condamnare cu unul "veteran", criteriile de separatie, cum le numim noi, avand in vedere si alte lucruri foarte exact stabilite prin lege cum sunt: varsta, infractiunea comisa, starea de recidivă, sexul s.a.m.d.
– Penitenciar de maxima siguranta este socotit doar acesta de pe Calea 6 Vanatori?
– Intocmai, cladirea din Piata Obor - cum il stiu aradenii - adapostind, in general, detinuti cu pedepse mici.
– Multi detinuti sunt vazuti la munca prin diferite puncte ale orasului. Spuneti-ne dle colonel oricine poate fi pus la munca si care este castigul celor care muncesc?
– De iesit la munca vor foarte multi, dar, normal, nu toti pot beneficia de asa ceva si aici operand anumite criterii precum: starea de sănătate, modul de comportare in penitenciar, natura si cuantumul condamnarii etc. Mai apoi, cei cu condamnari de peste 10 ani prin lege nu pot fi scosi la munca. Sa mai precizam ca, cei care ies la munca primesc o retributie - de fapt, 10% din ceea ce castiga - care se depune intr-un cont personal. In plus celor care muncesc, li se scad din detentie pana la 7 zile pe luna, evident, in functie de gradul de indeplinire a normelor de lucru. Din nefericire, insa, nu gasim de lucru pentru cati cer si ar putea să lucreze.
– De sarbatori, exista practica invoirii acasa a unor detinuti... La Arad cum se procedeaza?
– La fel, numărul invoirilor nedepasind insă de obicei numarul de 5-6 invoiti. Din motive lesne de inteles.
– Cei care lucreaza beneficiaza din cate am auzit de alte avantaje, pe langa retributia de care ati pomenit...
– Asa este si aici as aminti: mancare mai buna, mai multe pachete si vorbitoare pe luna si altele.
– Un detinut care nu iese la munca la cate pachete pe lună are dreptul comparativ cu unul care munceste?
– La unul fată de patru pachete. La fel stau lucrurile si in privinta altor drepturi: vizite, convorbiri telefonice, etc., drepturi pe care de Penitenciarul Arad este modern si foarte sigur regula le aproba comandantul penitenciarului.
– Tot din curiozitate: cate minute se poate vorbi la telefon cu ... lumea libera?
– In general 10 minute, dar acest timp nu este bătut in cuie, el putand fi modificat in functie de anumite criterii. Conform regulamentului dreptul la telefon este o recompensă, asa că nu este obligatoriu ca fiecare detinut sa aiba acces lunar la telefon.
– In schimb fiecare detinut are dreptul sa fie scos zilnic la aer, la plimbare. Cat durează aceasta plimbare?
– O jumătate de ora pana la o ora. Depinde, minorii putand beneficia de o plimbare mai lunga.
– O jumătate de ora pe zi din 24 sa vezi lumea! E groaznic!
– Este, dar cine este de vina pentru situatia aceasta?!
– Fiecare camera sau celula are un reprezentant - inainte i se spunea sef de camera - reprezentantul care din cate am inteles este ales prin vot...
–Da, cu precizarea insa ca acest reprezentant nu are niciun drept in plus fată de ceilalti.
– Pe culoare am intalnit niste "mascati" care iti cam dau fiori...
– Sunt cei din grupa de interventie care sunt obligati să poarte cagula atunci, cand se deplasează prin zona de detentie.
– A fost vreodata nevoie de ei?
–Deocamdata, nu, dar intr-un penitenciar trebuie sa te astepti la orice si să fii pregătit pentru orice.
– In general inchisoarea este asociata si cu mancarea foarte proasta. La Arad cum stau lucrurile din acest punct de vedere?
– Eu zic ca bine, normal că nu se mananca ca in afara, dar nici nu se moare de foame.
– In filmele americane sunt sali de mese cu sute de detinuti, la noi cum arata o sala de mese?
– Nicicum, pentru simplul motiv ca mancarea se serveste la celula, fiecare primind separat portia de mancare ce i se cuvine. O mancare, zic eu, bună.
– De pilda, in ce consta meniul de astazi?
– Iată-l, notati: dimineata, ceai si paine cu margarina, la pranz ciorbă de fasole si tocană de cartofi cu carne si seara paste făinoase cu lapte.
– Se da si supliment?
– Daca ramane... Cum spuneam mancarea se distribuie pe sectii, ea fiind preluata si distribuita mai apoi separat pentru fiecare de catre reprezentantul camerei.
– In inchisoare se poate fuma?
– Bineinteles, mai putin minorii.
– De Craciun, ca tot se apropie sarbatorile se da ceva deosebit? O bericica, niscaiva vin?
– Ce bericică sau vin, apa si atat! Plus un meniu mai imbunatatit! In aceeasi ordine de idei privind conditiile dintr-un penitenciar poate n-ar strica sa mai spunem ca detinutii participa conform unei program, la diverse activitati educative si sportive, ca au acces la ziare si prin statia de amplificare la stirile radio. Vizazi de aceste drepturi as vrea sa nu creadă cineva că inchisoarea este o statiune de odihna, nu, deloc, in fond oricate facilităti i-ai acorda unui detinut inchisoarea rămane inchisoare, pentru că libertatea nu are pret! Facem toate acestea insa pentru ca noi avem obligatia de a-i reda pe acesti oameni societatii, atunci cand isi vor fi ispasit pedeapsa, si sanatosi si apti pentru a se reincadra imediat in societate.
– Mai sunt si rateuri...
– Sunt, nimeni nu contesta, dar aceasta nu tine de noi, ci in general de firea fiecaruia. Pentru ca intr-o inchisoare sunt fel si fel de oameni, unii mai apti pentru reeducare, altii mai putin apti. Cum este in viata, in general.
– Asta cam asa e. Oricum domnule Alexandru Iulian cu voia dv., ne oprim aici, nu inainte de a va multumi pentru extrem de interesantele lucruri aflate.

Mircea Dorgosan - Adevarul

  • Extinderea retelei de apa se face cu ajutorul francezilor

Primarul comunei Tarnova spera ca francezii vor sprijini extinderea retelei de apaRecent, primele 25 de persoane din satul Dud (apartinator comunei Tarnova) au fost racordate la reteaua de apa potabila. Drumul pana aici a fost anevoios, si inca mai este de lucru. Conductele sunt vechi de 20 de ani, afirma primarul comunei. Costurile racordarii sunt in jur de 6 milioane lei; suma e mare datorita faptului ca nu sunt mai multi vecini care sa doreasca racordarea.  Pentru reabilitarea sursei de apa si extinderea retelei sunt necesari 9 miliarde de lei.
Edilii orasului Choisy le Roi – oras cu care Tarnova este infratit – vor sa se implice in acest proiect. Astfel, la anul, primarul comunei impreuna cu directorul R.A.A.C. vor merge in Franta. Studiul de fezabilitate si documentatia sunt trimise deja la francezi; pe baza acestor acte, se va discuta cu Sindicat De L’eau. Primarul comunei spera ca acesta sa ajute la extinderea retelei de apa.

Roxana Naiman - Observator

  • Peste 400 de Karateka la editia a cincea a "Cupei Aradului"

Cupa Aradului" la karate shotokan s-a desfasurat la sala sporturilorSambata, la Sala Sporturilor, s-a desfasurat editia a cincea a "Cupei Aradului" la karate shotokan. Au participat peste 400 de karateka, reprezentand 36 de cluburi, din Iugoslavia, Croatia si Romania. Competitia, organizata de clubul aradean Banzai, a avut parte si de invitati speciali, in persoana lui Tymen A. von Wettum (Olanda), Mirio Mannini (Italia) si Mihai Cioroianu (directorul tehnic al Federatiei Romane de Arte Martiale).
Din partea oficialitatilor locale, a onorat cu prezenta viceprimarul Levente Bognar. La finalul competitiei, pe primul loc in clasamentul cluburilor s-a clasat Banzai cu 67 pct., urmat de Activ Oradea 57 si Zanshin Timisoara 48 pct. De mentionat este faptul ca pentru o medalie de aur s-au primit 5 puncte, pentru una de argint 3 si pentru una de bronz 1 punct. In competitia de kata individual, pentru Banzai medaliile au fost cucerite de: Jessica Duma, Gabriela Lukacs, Ionut Ichim (aur), Fabian Moldovan (argint), Beatrice Arvinti si Silviu Chirila (bronz), Medaliile clubului Dojo au fost castigate de: Octavian Padurean, Daniel Nutu (aur), Andreea Hanes, Valentin Leontescu, Florin Nutu si Alexandru Grigorea (argint). Doua medalii au fost trecute in contul clubului Sakura Banzai Bocsig, ele fiind cucerite de Andreea Ochis (argint) si Ciprian Bulzan (bronz). Pentru Sonkes Banzai Macea, Adrian Bolocan (aur), Adrian Taraboanta (argint) si Andrei Muresan (bronz) au adus medalii, in timp ce Shodan Sag, prin Alexandru Miclaus (argint) si Esarfele Galbene, prin Alexandru Merce (aur), si-au trecut numele pe tabelul cu medalii. Pe echipe, Banzai (Fabian Moldovan, Ionut Ichima, Raul Matei) si Sakura Bosig (Andreea Ochis, Ioana Belean, Cristina Cristea) s-au clasat pe locul trei, la categoriile la care au concurat.
La kumite individual, pentru Banzai au adus puncte, prin cucerirea unor medalii: Gabriela Lukacs, Fabian Moldovan (aur), Beatrice Arvinti, Cosmin Tincau, Silviu Chirila (argint), Jessica Duma, Diana Maior, Raul Matei, Ionut Ichim si Adrian Barna (bronz). Clubul Sakura Bocsig a castigat patru medalii, toate de bronz, prin: Cristina Criste, Maria Cristea, Paul Spaimoc si Samuil Anghel. Adrian Bolocan (argint) si Adrian Taraboanta (bronz) sunt cei doi karateka ce au punctat pentru Sonkas Macea, in timp ce Maria Hedesan a cucerit o medalie de bronz pentru clubul Dragon.

Adrian Creta - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]