Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 1 aprilie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • "Spitalele trebuie scoase din structurile greoaie si anchilozate"

Doctorul Dorin Lazar vorbeste Presei despre avantajele restructurariiafirma dr. Dorin Lazar, directorul Directiei de Sanatate Publica Arad
Sistemul sanitar aradean este bulversat de noile restructurari ordonate de Ministerul Sanatatii si Familiei. Reducerile de paturi, infiintarea unor sectii medico-sociale, eventuale disponibilizari, unificari si desfiintari de sectii - sunt doar cateva dintre modificarile survenite in urma aplicarii reformei. Despre toate aceste masuri am purtat un dialog cu directorul Directiei de Sanatate Publica Arad, dr. Dorin Lazar.
- Domnule director, era nevoie de o astfel de schimbare in sistem tocmai in aceasta perioada dificila ?
- Cu siguranta era nevoie. Aceasta reforma a venit in al 12-lea ceas. Dupa cum mai aminteam adesea...pana acum reforma a ramas la poarta spitalelor. Unitatile spitalicesti au ramas cu aceleasi structuri greoaie, anchilozate fara conditii de habitat si care functionau dupa un singur criteriu: acela de a avea cat mai multe paturi. Acest fapt ingreuna activitatea serviciilor medicale, ca sa nu mai vorbim de aspectul ambiental. Vesnic spitalele erau fara bani, in imposibilitatea de a-si plati salariile, medicamentele, etc...
- Care sunt principiile care stau la baza acestor restructurari?
- La baza lor a stat conditia de habitat, conditia fizica a cladirilor si aprecierea numarului de paturi in functie de performantele pe care le realizeaza institutia. De exemplu, la Ineu s-a acordat o perioada de sase luni in care unitatea spitaliceasca e obligata sa se mute intr-o alta locatie. Una dintre variante e reprezentata de Policlinica din localitate. In cazul in care in termen de sase luni nu se va lua nici o masura in acest sens, spitalul va fi desfiintat fara nici un cuvant.
- Se vobeste despre desfiintarea unor sectii din judet...
- Intr-adevar. Din aceasta categorie fac parte spitalele care nu au avut medic la A.T.I. (anestezist) angajat, nu prin conventie, prietenie... La noi in judet se obisnuia ca ATI-stii din Arad sa se deplaseze dupa-masa in judet, asistau la o interventie chirurgicala, dupa care se intorceau in oras. Astfel bolnavul rarnanea nesupravegheat. In aceste conditii, dispare orice structura chirurgicala, spitalele devenind de cronici. Paradoxal, lipsa unui ATI-st din spital a atras dupa sine desfiintarea sectiilor de chirurgie, ginecologie, pediatrie si boli infectioase.
- E vorba de o decizie definitiva?
- Nu. Doar ca aceste masuri vor fi luate doar in limita performantei.
- Care dintre spitalele din judet au ramas cu aceste sectii?
- E vorba de spitalele din Gurahont si Ineu. Ele sunt spitale de acuti, celelalte au devenit de cronici.
- Modificarile din sistem implica si disponibilizari ?
- Nu cred sa existe disponibilizari in judet. Vor fi doar redistribuiri. Vor fi trecute in somaj numai cadrele care nu vor accepta sa fie redistribuite. Oricum, structurile de personal se vor face dupa aprobarea bugetului.
- Apropo de redistribuiri in alte sectoare...E vorba despre noile sectii medico-sociale?
- Si despre ele...
- Cand si in ce locatii vor fi infiintate acestea?
- Sectiile medico-sociale vor fi infiintate imediat dupa primirea Ordinului Ministrului privind restructurarea. Ele reprezinta o necesitate reala a contextului in care se gaseste Romania la ora actuala. Pana acum, spitalele erau ocupate in proportie de pana la 30 %, de persoane cu probleme sociale. Noile structuri vor prelua bolnavii sociali. E vorba de structuri organizate pe principiul unitatilor autonome, vor avea un director si personal medical de ingrijire. In contractul de munca ce va fi semnat pentru transferul de la spital la aceste sectii, cadrele medicale se vor obliga sa accepte cursuri de reciclare si fomare pe problema ingrijirii pacientilor. 
- Cine va finanta aceste structuri? 
- Sectiile medico-sociale vor beneficia de multipla finantare. De la CAS, Directia Muncii, Consiliul Local sau Judetean donatii sau sponsorizari. 
- Exista spatii pentru infiintarea lor? 
- In Municipiu nu avem spatii disponibile. Pana la ora actuala au fost stabilite astfel de locatii doar la Ineu, Gurahont, Chisineu Cris si Lipova
- Se tot vorbeste despre o ierarhizare a spitalelor... 
- In cea de a doua etapa a reformei va avea loc o ierarhizare a spitalelor. Vor exista spitale de excelenta, de urgenta, universitare, de cronici, de acuti...Mai mult decat atat se va introduce "plata pe caz rezolvat". Fiecare afectiune rezolvata va avea o valoare anume. In aceste conditii se vor selecta foarte bine structurile spitalicesti si competenta lor. 
- Pacientul va avea de suferit in vreun fel de pe urma acestor schimbari? 
- Dimpotriva! Va creste calitatea serviciilor medicale. Poate doar sa apara "suferinte" din cauza unor orgolii locale... 
- Va multumesc! 

Madiana Popescu - Adevarul

  • Fuziunea CET - Arterm, impusa de la Bucuresti

Guvernul doreste fuzionarea CET-ului cu Artermul - Virtual Arad News (c)2003De acest aspect depinde sprijinul guvernamental pentru Centrala
Ieri, la sediul Ministerului Administratiei Publice a avut loc o intalnire intre secretarul de stat Ilie Stefan si reprezentantii autoritatilor locale, pe problema stabilirii strategiei energetice. Aradul a fost reprezentat de o delegatie din care au facut parte viceprimarul Emanoil Voicu si prefectul Dan Ungureanu. Concluzia care s-a desprins in urma discutiilor este aceea ca se impune realizarea cat mai rapida a fuziunii dintre CET si Arterm, in termen de 30 de zile, trebuind realizate planurile de masuri in acest sens. "Am discutat despre ce doresc ei si ce putem face noi. Ni s-a reprosat ca nu s-a realizat pana acum fuziunea, dar nu stim cum vom face acest lucru deoarece exista persoane cu interese contrare" a declarat viceprimarul Voicu. De altfel, de fuziune depind viitoarele investitii guvernamentale in dezvoltarea centralei, respectiv in constructia grupului II.
Declaratiile viceprimarului au fost intarite de cele ale prefectului Ungureanu. Acesta a precizat ca s-a prelungit, printr-o hotarare de Guvern, termenul in care americanii de la Centurymarc trebuie sa convinga: "Exista disponibilitate pentru americani, dar sprijinul financiar guvernamental se face pe proiecte concrete".

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Sageata franta
"Sageata Albastra" s-a impotmolit la TimisoaraTrenul inaugurat de Mitrea a cedat electronic
La nici o zi de la inaugurare, Sageata Albastra de pe ruta Timisoara-Cluj s-a defectat la cateva minute dupa plecarea de pe peronul garii din Banat. Sambata la prinz, trenul ultramodern care avea sa scurteze cu o ora timpul de parcurs intre cele doua municipii a fost adus la Timisoara cu insusi Ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, in cabina conductorilor. Ieri dimineata insa, la plecarea de la ora 6 din Timisoara, Sageata Albastra a fost oprita de o defectiune tehnica. Pasagerii care au vrut ieri sa ajunga din Banat in Ardeal, au ajuns la destinatie cu mare intarziere in timp ce intregul mers al trenurilor din Trasilvania a fost dat peste cap.
A cedat partea electronica
"De ce sa facem atata tam-tam. A fost doar un mic detaliu tehnic. Adica partea electronica a cedat. Pentru ca era aproape de Timisoara a fost inlocuit cu un alt tren. Dar se defecteaza si naveta spatiala Columbia, de ce nu s-ar defecta Sageata Albastra", ne-a declarat Mihai Rolea, seful Garii de Nord Timisoara. El nu a vrut sa precieze cine este responsabil de problemele aparute, dar a tinut sa adauge ca e putin probabil ca trenul sa fi avut intarziere la sosirea in Cluj. La minister insa, se stia ca Sageata defecta ar fi dus pasagerii CFR cu numai o ora mai tarziu la destinatie, desi, la pranz nimeni nu stia de problemele pe care le crease Sageata Albastra pe traseul spre Ardeal. "A avut o defectiune. Nu stim exact ce, dar trenul e in garantie. O sa-l duca probabil la Cluj ca acolo e centrul reprezentantei noastre", ne-a declarat Manuela Dumitru, purtator de cuvint in Ministerul Transporturilor.
Mecanicul s-a luat la tranta cu computerul
Potrivit directorului Regionalei CFR Cluj, Vasile Secara, in momentul in care garnitura era pregatita pentru a pleca in cursa spre Cluj-Napoca, cel care conducea "Sageata albastra" a incurcat comenzile de pornire astfel incat computerul care controleaza intregul sistem de franare s-a blocat. "Din cate am inteles de la Timisoara, mecanicul nu a dat comenzile in ordinea acceptata de calculator astfel ca trenul nu a mai plecat de pe loc", spune Vasile Secara. Din Timisoara garnitura trebuia sa plece la ora 6.00 dar acest lucru nu s-a intamplat. Dupa o intarziere de cateva zeci de minute, ceferistii timiseni au incercat sa repuna trenul in circulatie. Pentru ca mecanicii nu au mai reusit sa porneasca trenul, conducerea Regionalei CFR Timisoara a luat decizia ca in locul "Sagetii albastre" sa plece in cursa doua vagoane tractate de o locomotiva Diesel.
Intarziere de doua ore
Desi intre Timisoara si Arad este o distanta de aproximativ 50 de kilometri, "garnitura intercity" a ajuns cu o intarziere de 85 de minute. Pe parcursul celor 350 de kilometri pana la Cluj-Napoca, intarzierea a crescut constant dar sigur, astfel ca in orasul de pe Somes, trenul groazei si-a facut intrarea triumfala la 13.10, cu doua ore si 14 minute mai mult decat ora programata. Circulatia "Sagetii albastre" a fost ingreunata si de faptul ca trenul a trebuit sa astepte prin diferite statii trecerea altor trenuri aflate in trafic. Acest lucru a dat peste cap intreaga activitate de coordonare a trenurilor din Regionala Cluj. Oficialii clujeni au mai spus ca dupa remedierea defectiunilor aparute, "Sageata Albastra" a plecat spre Cluj-Napoca, fara nici un calator la bord.
Sageata Albastra, un tren cu un confort sporit ar fi trebuit sa parcurga distanta Timisoara Cluj in cinci ore, cu 60 de minute mai putin decat celelalte trenuri cu aceeasi destinatie. Vagoanele trenului au aer conditionat, toalete ecologice, iar usile dintre compartimente se inchid automat. "Sageata albastra" are 110 locuri care pot fi suplimentate la nevoie cu inca 12 locuri rabatabile. Pretul unei astfel de garnituri este 2.7 milioane de dolari. La bordul locomotivei comenzile sunt integrate electronic, tehnica folosita este compatabila cu tehnologia vestica, dar conductorii nu au avut timp suficient sa se deprinda cu ea.

Bianca Toma & Mihai Soica - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Actionarii SIF afectati de razboiul din Irak
SIF Banat-Crisana a inceput distribuirea dividendelor - Virtual Arad News (c)2003 La sedinta AGA ce a avut loc sambata trecuta, conducerea SIF Banat-Crisana a stabilit valoarea dividendului brut pe anul acesta, oferind actionarilor sai, 400 lei pe actiune. Presedintele consiliului de administratie, Ioan Cuzman, a specificat ca s-a aprobat aceasta valoare, dupa ce s-a vorbit despre o suma de 380-390 lei pe actiune. Actionarii vor incepe sa-si primeasca dividendele, diferentiat, in functie de numarul de actiuni, direct la casieriile de la sucursalele SIF, prin posta sau, pentru cei ce detin peste 5000 actiuni, in conturile curente pe care acestia urmeaza sa le comunice. Actionarii au fost speriati ca valoarea dividendului lor ar putea fi afectata in viitor de razboiul din Irak, iar unii dintre ei s-au gindit ca pot avea loc acte teroriste in societatile comerciale unde SIF detine actiuni. In acelasi timp, conducerea SIF Banat Crisana va vinde actiunile de la WEST BANK si intentioneaza sa se asocieze cu Posta Romana pentru infiintarea unui operator de telefonie fixa. Recent, SIF Banat – Crisana a fost implicata intr-un scandal legat de controlul Curtii de Conturi, ceea ce a afectat imaginea societatii de investitii. Presedintele SIF-ului cu sediul la Arad, Ion Cuzman a apreciat ca institutia Curtii de Conturi si-a depasit competentele atunci cand a demarat controlul, pentru ca SIF-rile nu lucreaza cu bani publici. O repriza a meciului s-a desfasurat in fata comisiilor de Buget-Finante si Juridica din Senat, unde, cu o singura exceptie, toti senatorii au fost de partea SIF-ului. "Asteptam comisiile parlamentare sa se pronunte. In scurta vreme se va rezolva problema. Curtea de Conturi se abtine de la declaratii, la fel ne abtinem si noi, nu are rost sa promovam un razboi in presa. Actiunile SIF au scazut la bursa de valori de cand a aparut aceasta situatie"- a declarat Ioan Cuzman. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Parcul natural Lunca Muresului va ocroti 14 mii de hectare in Arad

Comisia Monumentelor Naturii a avizat constituirea ariei protejate "Lunca Muresului" - Virtual Arad News (c)2003Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane a avizat favorabil, saptamana trecuta, constituirea ariei protejate "Lunca Muresului" pe baza documentatiei stiintifice inaintate de Regia Nationala a Padurilor - Directia Silvica Arad.
Comisia a considerat ca o suprafata de cca. 17.000 ha din lunca Muresului indeplineste criteriile de a fi incadrata in categoria parc natural. Astfel, prin colaborarea Directiilor Silvice din Arad si Timisoara, Inspectoratelor de Mediu Arad si Timisoara, Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad,  Universitatii de Vest din Timisoara, Companiei Nationale Apele Romane si nu in ultimul rand a administratiiei Parcului National Cris-Mures din Ungaria s-a facut primul pas, dar si cel mai important in declararea "Parcului Natural Lunca Muresului". Aceasta documentatie stiintifica, cu avizul Academiei Romane impreuna cu o harta topografica cu limitele ariei protejate si cu evidenta suprafetei si a situatiei juridice a terenurilor, cu precizarea proprietarilor va fi inaintata Consiliilor Judetene Arad si Timis in vederea analizei si hotararii de declarare.
Parcul Natural Lunca Muresului este situat in aval de municipiul Arad, de-a lungul Muresului, pana la granita cu Ungaria in judetul Timis. El cuprinde zona indiguita a raului Mures, respectiv zona inundabila dintre digurile situate de o parte si de alta a raului si intre terasele inalte ale aceluiasi rau. Parcul natural are o suprafata de cca. 2.900 ha in Judetul Timis si de cca. 14.100 ha in judetul Arad si va fi cea mai mare arie protejata din vestul tarii. 
El va cuprinde 3 rezervatii naturale din judetul Timis: Padurea Cenad (279,2 ha), Insula Mare Cenad (3,0 ha) si Insulele Igris (3,0ha) care deja sunt recunoscute la nivel national ca arii protejate. Acestora li se va alatura  rezervatia naturala "Prundul Mare" cu o suprafata totala de 558 ha, situata in judetul Arad.

Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]