Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 31 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • La ultima extraordinara a CLM din an: Consilierii si-au dat mana pentru un buget mai generos decat in alti ani

Ultima sedinta CLM din 2003 a fost scurta si degajataSedinta extraordinara de ieri a Consiliului Local a fost una scurta si degajata. 
Ba, am putea spune, extrem de degajata, daca ar fi sa descriem zambetul larg de pe fata consilierei Rodica Borza, dupa ce a observat absenta din sala a opozantului sau numarul unu, consilierul Gavril Popescu. 
Acesta - ne-am interesat ulterior - a fost tintuit la domiciliu de o viroza respiratorie rebela, care i-a produs mai multe probleme chiar decat cele mai multe dintre propunerile reprezentantilor partidului de guvernamant, facute in Consiliu de-a lungul anului. 
Aflat intr-o dispozitie de zile mari, primarul Dorel Popa n-a putut nici dumnealui sa treaca neobservata lipsa consilierului Popescu, astfel ca i s-a adresat Rodicai Borza: "Va rog sa inregistrati sedinta pentru domnul consilier Popescu si sa i-o inmanati, impreuna cu urarile noastre de bine si..." 
Retezandu-i fraza la jumatate, Rodica Borza a dat dovada de obedienta si infinita supunere, exclamand: "Am sa fac chiar mai mult. Am sa-i si povestesc sedinta de azi, punct cu punct..." 
In fine, "pasele" umoristice dintre primar si Rodica Borza n-au avut efectul scontat, in sensul ca nici un consilier n-a ras cu pofta, fapt pentru care s-a trecut la treaba. 
In primul rand, a starnit discutii proiectul de hotarare privind modificarea si suplimentarea organigramei si statului de functii ale aparatului propriu de specialitate al Consiliului Local al municipiului Arad. 
Initiativa ii apartine primarului si este vorba, de fapt, de necesitatea (?) angajarii a (inca) 20 de specialisti in Primarie, fara de care, s-a scos in evidenta, nu se poate lucra. 
Fireste, consilierii s-au grabit sa intervina. A debutat Sever Puia: "Trebuie sa fim atenti cu treaba asta. Sa avem grija sa nu intram intr-un carusel periculos cu angajarile. Ca pe la noi se obisnuieste sa marim azi schema cu 20, maine cu zece, apoi cu alti zece specialisti si mai pe urma cine mai stie cu cati, incat o sa se iveasca probleme. Eu zic ca trebuie sa ni se justifice foarte bine acest numar de posturi si vom vedea daca este, cu adevarat, nevoie de infiintarea lor..." 
Consilierul Marcel Chiscan, la randul sau, si-a completat antevorbitorul: "Pe drept cuvant, am si pierdut sirul suplimentarilor de personal. Eu solicit sa fim informati foarte clar cu privire la numarul suplimentarilor de posturi din Primarie care s-au facut din 2000 incoace, de cand a inceput mandatul actualei conduceri, incat sa avem o imagine clara a ceea ce avem de facut." 
In acelasi context, Amalia Aslau a propus: "Eu zic ca trebuie sa vorbim despre marirea aparatului Primariei doar in momentul in care vom discuta bugetul pe indelete. Fiindca va trebui sa prevedem acolo si sumele destinate salariilor acelor specialisti.
"Desi polemica plutea in aer, proiectul a trecut. A ramas ca, intr-o "extraordinara" din ianuarie, sa se discute mai exact ce si cum, dupa ce vor fi analizate toate amendamentele ridicate la fileu de consilieri. De altfel, proiectul nici n-a trecut cu suta la suta din voturi. Consilierul Marcel Chiscan l-a respins cu toata convingerea. La fel cum a respins si urmatorul proiect de pe ordinea de zi, referitor la modificarea organigramei si statului de functii ale Serviciului Public "Adminstratia Patrimoniului Local". 
Consilierul CLM  Rodica Borza a dat dovada de buna dispozitie Aici i s-au mai alaturat doi consilieri, insa punctul a trecut, totusi, majoritatea fiind covarsitoare. Au mai miscat favorabil masina de vot si proiectele de hotarare privind adoptarea bugetului Consiliului Local al municipiului, adoptarea bugetului de venituri si cheltuieli ale institutiilor de cultura, adoptarea bugetului Serviciului Public "Administratia Patrimoniului Local", respectiv adoptarea bugetului Serviciului Public "Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara."
Iar pentru ca sedinta sa se termine rotund, la ultima solicitare a consilierilor, Rodica Borza a dat-o iar pe gluma, obsesiv: "Daca nu sunt voturi negative, va rog sa-l treceti pe acela al consilierului Popescu. Daca ar fi aici, ar fi, oricum, contra!" 
Cum nimeni n-a ras nici de data aceasta, primarul a dat sa insenineze momentul, cu un discurs de sezon: "Cele rele sa se spele - a spus Dorel Popa - iar cele bune sa se-adune. Personal, ma declar multumit de felul in care am lucrat impreuna, cu totii, pe parcursul anului. Doamne da sa lucram cel putin la fel de eficient si pe parcursul urmatoarelor cinci luni din noul an, sa fim o echipa neinfluentata de campania electorala, sa ne concentram strict pe interesele cetatenilor. Dupa aceea, sigur, este si firesc sa ne peocupam si de intersele electorale..." 
Momentul s-a finalizat fara aplauze, consilierii gasind ca fara sampanie nu se face sa te extaziezi. 
Astfel, s-a trecut la imbratisari seci si strangeri de maini protocolare, impreuma cu diverse urari, unele standard, altele personalizate. 
Cat despre bugetul care a trecut ieri fara prea mari scantei, vom mai vorbi, in detaliu. 
Cert este ca in 2004 se intrevad bani mai multi cam peste tot, urmand ca orasul sa arate, daca e sa judecam (doar) dupa cifrele care ne-au trecut prin fata ochilor, ca o floare. 
In fine, mai trebuie sa spunem ca Marcel Chiscan a adus vorba, cum a facut-o in fiecare sedinta de Consiliu din luna decembrie, despre alocarea banilor necesari desfasurarii in orasul nostru a turneului de tenis "Tiriac Trophy". 
Chiar daca nu s-a discutat expres despre acest subiect, se pare ca turneul este in atentia primarului. Si nu numai. 
Inclusiv Dan Ungureanu, prefectul judetului, a promis ca se va implica in rezolvarea problemei, de acelasi lucru asigurandu-ne si presedintele Consiliului Judetean, Caius Parpala. 
Vom afla mai multe in ianuarie.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Asociatiile si fundatiile au planuri mari pentru 2004

Si in tabara Juventute de la Socodor va functiona o salina artificialaNu mai este decat o zi pana cand Anul Nou isi va intra in drepturi. Toti speram ca noul an sa fie mai bun decat cel care a trecut. 
Intotdeauna, la finele anului cand facem bilantul stabilim principalele proiecte care speram ca anul viitor sa le realizam. 
Caci daca nu avem teluri mici nu avem ce sa indeplinim. 
Curiosi fiind, am incercat a aflam care este cel mai mare proiect pentra anul 2004 al asociatiilor si fundatiilor. 

Casa pentru pensionari 
Cel mai mare obiectiv al Ligii Judetene a Pensioarilor ii priveste, desigur, pe cei varstnici. 
"Dorim ca in anul 2004 sa punem in functiune Casa Pensionarilor din Arad ce are sediul pe strada Petru Rares nr.3"- a declarat Ilie Cerna, presedintele Ligii Judetene a Pensionarilor. In plus, conducerea ligii mai vrea ca anul viitor sa puna in functie si Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor "Solidaritatea". 
Accesibilizarea primariilor 
Obiectivul numarul unu pentru anul viitor al Asociatiei Distroficilor Muscular din Romania, filiala Arad este inlaturarea barierelor fizice ale institutiilor publice, cat si a celor mentale. 
"Mai multe organizatii impreuna cu Autoritatea Regionala pentru Persoane cu Handicap vom incerca sa convingem toate primariile din judetul Arad sa-si accesibilizeze cladirile. Dupa ce vom reusi accesibilizarea primariilor vom trece si la institutiile publice care, din pacate, multe nu au plan inclinat pentru persoanele care se deplaseaza cu ajutorul caruciorului rulant" a declarat Mihai Fighir, presedintele Asociatiei Distroficilor Muscular Arad.
Salina la Socodor 
Fundatia Juventute este cea care a adus in Arad prima salina artificiala. 
Aceasta a fost deschisa la gradinita fundatiei. Pentru anul viitor, conducerea fundatiei isi doreste sa finalizeze lucrarile de constructie la tabara si salina din Socodor
"Anul viitor vrem sa le facem o bucurie copiilor si celor din apropierea localitatii Socodor prin deschiderea unei saline. 
Cel mai mult imi doresc sa evit pe cat posibil imbolnavirea copiilor. Cu aceasta ocazie le trasmit tuturor multa sanatate si un calduros La Multi Ani!"
- ne-a declarat Iulia Kondor, presedintele Fundatiei Juventute.
Omologarea ciobanescului romanesc 
Conducerea Asociatiei Chinologice Romane, filiala Arad doreste ca anul viitor sa aiba rezultate cat mai bune in chinologie si omologarea celor trei rase de ciobanesc romanesc. 
"Speram ca si anul viitor sa primim titlul de cei mai buni organizatori de competitii chinologice. 
In plus doresc ca membrii asociatiei sa aiba rezultate cat mai valoroase la expozitiile chinologice ce vor avea loc"
a declarat Gheorghe Schill, presedintele Asociatiei Chinologice Romane, filiala Arad. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Anul Nou – Revelionul

Aradenii vor astepta sosirea noului an si in fata Palatului AdministrativEste ziua in care se umbla cu Plugul si Plugusorul, primul apartinand flacailor, cel de ai doilea copiilor. 
Textul urarii este similar, el punand in evidenta un manual versificat al practicilor agricole, dovada ca odinioara Anul Nou se sarbatorea pe 1 martie.
Ceata celor mari, flacari si proaspeti insurati, poarta cu ei de la casa la casa, un plug inhamat la doi boi, tragand simbolic in curtea fiecarei case cate o brazda. 
Dintre obiectele de recuzita, mai fac parte un bici si clopotele de la animale, cu care se produc zgomote de mare intensitate la diferite momente ale rostirii textului. 
Cetele de copii au cu ei numai bici si clopotei, uneori si un plug de lemn miniaturizat. 
In seara acestei zile de practica o serie de obiceiuri, menite sa interpreteze potentialul agricol al anului care incepe, cel mai utilizat fiind calendarul de ceapa. In aceasta noapte se pune in 12 foi de ceapa aceeasi cantitate de sare. 
A doua zi dupa cantitatea de apa adunata in fiecare foaie se stabileste care dintre lunile anului va fi cea mai ploioasa si cea mai secetoasa. Tot acum pentru aflarea propriului destin se practica o serie de obiceiuri similare cu cele din noaptea Sfantului Andrei. 
In orice caz de la lasarea intunericului si pana la ivirea zorilor lumina nu trebuie stinsa in nici o casa si nimeni nu are voie sa doarma.

Observator

  • Romanii merg la cumparaturi in Ungaria... din obisnuinta

Desi preturile nu difera prea mult romanii merg dupa cumparaturi in UngariaMii de romani dau buzna in fiecare an cu prilejul Sarbatorilor de Iarna, in hipermarket-urile din Ungaria pentru a-si face cumparaturi. 
Daca pana acum, produsele erau de 2, 3 ori mai ieftine decat in Romania, in acest an, lucrurile au stat cu totul altfel. Putinii romani care se aflau ieri intr-un supermarket din Szeged au ramas surprinsi de preturile mari expuse pe produsele de baza, cum ar fi carnea si preparatele din carne. 
Asadar, au trecut vremurile cand romanii invadau pur si simplu supermarket-urile din tara vecina pentru preturile mici si pentru diversitatea produselor.
Pentru 100 de grame de salam de calitate trebuie sa scoatem acum din buzunar peste 1 euro. La fel si pentru o ciocolata buna. 
Romanii care mai merg totusi in Ungaria la cumparaturi o fac fie pentru ca au o zi libera, fie pentru...distractie. 
"Noi ne-am aprovizionat de acasa. Am venit doar pentru a mai iesi putin din cotidian. Preturile sunt la fel ca si in Romania. Unele produse sunt chiar mai scumpe." spune un aradean pe care l-am intalnit intr-un supermarket din Szeged. 
Daca de Craciun, romanii s-au infruptat cu sarmalute, fripturi, carnati si fel de fel de prajituri, in apropierea Revelionului sunt preferate preparatele mai usoare fructele, legumele si zarzavaturile. 
Atat citricele cat si merele autohtone au mare cautare in pietele alimentare. 
Insa pentru masa de Revelion, oamenii nu au uitat sa cumpere traditionalul curcan. 
Carnea si preparatele de porc preferate in apropierea Craciunului, au fost acum inlocuite de carnea de pasare, in special cea de curcan si pui, care este mai usor de digerat.

Claudiu Oprean - Ziarul Transilvania

  • Alfabetizare pentru romi

Se va pune accent deosebit pe scolarizarea copiilor de romiCinci scoli aradene beneficiaza de un ajutor de circa jumatate de milion de euro, bani proveniti dintr-un program PHARE, pentru reintegrarea scolara a romilor. 
In aceste scoli, tinerii romi cu varste cuprinse intre 16 si 20 de ani, care au abandonat gimnaziul sau au repetat aceeasi clasa de prea multe ori, isi pot finaliza cursurile, in paralel cu invatarea meseriei de croitor sau tamplar. 
Din pacate, si la acest nivel, frecventarea cursurilor reprezinta o problema. 
"Programele scolare nu sunt adaptate la interesele romilor. Ei nu au de ce sa invete Istoria romanilor", afirma inspectorul scolar local pentru romi, Aleonte Dumitru. 
In plus, profesorii tineri nu doresc sa ramana pentru ca se lucreaza greu. "Niciodata clasele pentru a doua sansa nu vor tine o lectie deschisa", adauga Dumitru. 
La Arad exista si un complex social multicultural unde peste o suta de copii, majoritatea romi, care nu au fost niciodata la scoala sau si-au abandonat studiile inca din clasele primare, sunt alfabetizati.

Crina Boros - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]